Banii buni și banii răi

Există o vorbă din popor care spune că „banii sunt rădăcina tuturor relelor”! O fi adevărat sau nu... se poate discuta, dar indiferent de ceea ce credem, banii sunt importanți în viața noastră. Îi dorim, îi folosim (câteodată ne lăsăm noi folosiți de ei!!), dar dacă îi privim îndeaproape nu vedem nimic malefic în ei: bucăți dreptunghiulare de hârtie sau polimeri, nimic mai mult.
Or fi având ei, banii și niscaiva microbi adunați în lunga lor călătorie, dar nu asta îi face periculoși sau în lipsa lor - inofensivi, ci modul în care îi folosim. Omul, doar omul  face din bani o binecuvântare sau un blestem, îi transformă într-un jug greu de dus sau într-un prieten de nădejde.
 
Ce putem spune despre banii adunați în biserici? Sunt buni sau răi, malefici sau dătători de speranță, utili sau mai degrabă viitori germeni ai corupției?
Dacă proverbul citat mai sus ar avea aplicabilitate și în domeniul finanțelor bisericești atunci am putea spune că toate neîmplinirile, toată corupția și toată mizeria existentă în sânul comunităților religioase derivă din existența „ochiului dracului”. La fel de superficial s-ar putea deduce, ca urmare a acestui enunț, că dacă mâine nu s-ar mai strânge zecimi și daruri, biserica ar deveni un tărâm al dragostei infinite, o oază a bunăstării, un exemplu de corectitudine și altruism.
Oare așa să fie?
 
Am convingerea că nu banii în sine sunt aducători de rele, de corupție și ineficiență, ci modul în care ei sunt colectați și apoi folosiți.
Am deasemenea convingerea că într-un termen destul de scurt, o altă modalitate de dirijare a contribuțiilor credincioșilor poate duce la o însănătoșire radicală a bisericii.
Și încă odată, da, am și convingerea că acest deziderat este posibil; numai să vrem acest lucru și să credem în el.
Iar pentru asta vreau să vă ofer un studiu de caz derivat din comunitatea mea.
 
Cum merg lucrurile la Nucșoara în varianta actuală de distribuire a banilor, cea folosită în toate bisericile adventiste din România:
- Membri activi (cei care vin cel puțin în sabat dimineața la biserică): plus/minus 110.
- Bani colectați lunar din zecime: plus/minus 10.000 RON. În scădere drastică pe termen lung, deoarece avem foarte mulți pensionari.
- Bani predați la conferință: plus/minus 10.000 RON.
- Beneficiari actuali: nu se știe exact.
- Număr de persoane angajate: 1/3, adică un pastor care mai are încă două comunități.
- Bani (din zecime) folosiți pentru proiecte interne ale bisericii (dotări, construcții, tineret, etc.): 0,00 RON.
- Bani (din zecime) folosiți pentru proiecte evanghelistice: 0,00 RON
Care sunt urmările folosirii acestei scheme?
Pe plan național încurajăm corupția, deoarece în mâinile a trei administratori de la Conferință se concentrează sume imense de bani. Încurajăm stagnarea, deoarece pastorii nu sunt stimulați să se dezvolte. Încurajăm mediocritatea, deoarece tinerii capabili NU acceptă să se complice cu acest sistem defect și merg la alte facultăți. Cine rămân în cursa pentru ocuparea locurilor vacante? Yesman-ii, nepoții actualilor șmecheri și puturoșii.
Pe plan local lipsa banilor duce la stagnare. Voluntariatul nu poate rezolva toate nevoile bisericii, prezența sporadică a pastorului nu oferă continuitate, lipsa finanțării proiectelor face ca sărăcia să se simtă și să aducă roade. Nedorite, bineînțeles!
Nici proiecte evanghelistice nu se fac, deoarece nu are cine să se ocupe de ele. Pastorul este prea comod (vezi mai sus cauzele), membrii la fel, comitetul se plânge că atâta poate. Dotările sunt precare (calculator vechi, proiector stricat, imprimantă fără cartușe, microfoane defecte, lipsă mijloace de transport), entuziasmul la cote de avarie, scuze din belșug.
Rezultatul? O biserică aproape moartă, apatică, ineficientă și cu probleme. Influența ei în localitate? Minimă, iar atunci când se face ceva se vede lipsa de profesionalism. Viziune pentru ziua de mâine? Inexistentă! Planuri pentru viitor? Zero!
 
Ce metodă propun eu, plecând de la aceleași date statistice ale bisericii mele?
- Membri activi: plus/minus 110. Acum! Dar dacă implicarea pastorului și a comitetului se mărește, acest număr se poate mări. De asemenea, un mijloc de transport  (microbuz) folosit pentru a-i transporta pe cei cu probleme ar putea avea efecte benefice. În plus, o educație de calitate îndreptată spre tinerii bisericii ar face ca rata celor care părăsesc biserica să scadă, iar progame evanghelistice  bine puse la punct ar putea duce la creșterea numărului de membri. În doi-trei ani acest număr s-ar putea mări cu cel puțin 20 de persoane!
- Bani colectați: plus/minus 10.000 de RON. În condițiile în care zecimea ar rămâne în biserică, cel puțin 2000 de lei ar veni în plus în fiecare lună, de la persoane care acum nu mai sunt dispuse să arunce banii într-un  sac fără fund. Iar creșterea numărului de membri ar putea urca această sumă sau măcar ar stabiliza-o, pe fondul scăderii previzibile a numărului de pensionari.
- Bani predați către conferință: 10%, adică ceva peste 1000 de RON, conform procentului biblic descris în Vechiul Testament (90 % leviți, 10% preoți).
- Număr de angajați permanenți: 1 pastor cu normă întreagă
- Cheltuieli de personal: aproximativ 5000 RON, după cum urmează: undeva la 3500-4000 RON, salariul brut al pastorului ALES  de către biserică, iar restul pentru o formă de motivare a slujbașilor  care sacrifică atât de mult pentru biserică (o pizza la ședințele de comitet din când în când, cursuri finanțate de biserică, week-end-uri organizate de conferințe pentru perfecționare în domeniul în care activează și achitate tot de biserică, mici cadouri în semn de recunoștință, etc.) .
- Un buget de 1000 RON / lună pentru proiecte interne ale bisericii, oricare ar fi ele.
- Finanțare de 1000 RON / lună pentru proiecte destinate celor care nu sunt membri ai bisericii, de la activități sociale până la proiecte misionare.
- Undeva la 500 RON / lună, ajutor financiar pentru biserici mai mici.
- La fel, 1000 RON / lună pot merge în direcția susținerii unor proiecte naționale ale ADRA, antifumat, exploratori, etc..
- 500 RON / lună, bani pentru dotări materiale
Dacă mai adăugăm la aceste sume și cele câteva sute de lei strânse din daruri, reiese că biserica ar avea bani pentru a fi eficientă în absolut toate direcțiile. Bineînțeles, sumele sunt orientative și servesc doar pentru a face o comparație între performanțele oferite de sistemul actual de colectare a banilor vs. o nouă paradigmă în care comunitatea locală este suverană.
Ce ar mai aduce în plus un astfel de sistem? Calitatea pastorilor ar crește exponențial, deoarece tinerii cu chemare ar fi motivați să se implice într-o astfel de schemă. Corupția de la centru ar dispărea în proporție de 90%, deoarece nu ar mai fi bani care să o alimenteze. Pastorii ar predica conform voinței lor, și  fără să fie încorsetați în chingile angajatorului ar avea curaj să predice adevărul, nu doctrina primită obligatoriu via USA. Bisericile ar putea deveni centre spirituale, locuri în care să mergi de plăcere și în care să și oferi dar să și primești. Ar fi o garanție pentru viitor, într-o lume tot mai seculară.
 
De ce nu avem așa ceva?
Dacă un astfel de sistem performant nu există, vreau să vă spun că NU este vina pastorilor, nici a conferințelor!!! E adevărat că sunt destui pastori care manipulează adevărul pentru a le merge lor bine, este adevărat că și conferințele doresc să fie ele suverane și să gestioneze cum doresc banii, dar, în ultimă instanță, membrii sunt cei care pun banii în plic!!!
Nici EGW nu este  de vină, pentru că cei care o citesc se presupune că au și un creier în dotare cu care să gândească, nu să ia totul de-agata!
Cei care se plâng de sistem, dar nu fac nimic pentru a schimba actuala stare de lucruri mai bine ar tăcea și ar acționa. Dacă cel puțin 30% din membri ar transfera zecimea lor spre bisericile locale (tehnic se poate face și acum, direcționând banii spre bugetul local), deja  ar începe să se schimbe atmosfera din biserici. Și dacă nu există așa ceva, este numai pentru că NU SE VREA!!!
Deși sună dureros, nepăsarea membrilor de rând este cauza principală a mediocrității și a corupției în adventism. Ușurința cu care oamenii spun că nu-i interesează ce se face cu zecimea lor face ca șmecherii să profite și să prospere. Scuza membrilor, în sensul că ei și-au făcut partea, nu ține! Scuza că sunt mințiți, iarăși nu ține (un proverb spune că dacă cineva te-a mințit odată, e vina lui; dar dacă te-a mințit și a doua oară, e vina ta!!!)!
Cerșetorii există pentru că încă sunt oameni dispuși să dea de cerșit. Există  pastori slab pregătiți pentru că avem oameni care nu sunt în stare să gândească atunci când bagă banii în plic. Corupție există pentru că aproape toți credincioșii se spală pe mâini declarând că nu e treaba lor unde merg banii mai departe.
Conducătorii pe care îi avem reflectă cu fidelitate caracterul majorității care votează, diferența fiind doar că sunt mai deștepți un pic.
Suntem așa cum gândim, avem ceea ce ne dorim!
 
Concluzie. Poporul român este așa cum este, cu bune și rele, pentru că asta dorește. Nu Ponta sau Băsescu sunt de vină, nici Banca mondială și nici FMI! Când va dori cu adevărat altceva, va deveni altceva.
La scară mai mică, adventiștii români (care suntem foarte diferiți de cei occidentali), suntem cei ce suntem pentru că așa dorește majoritatea! Suntem furați pentru că aceleiași majorități nu-i pasă, stagnăm tot datorită nepăsării, nu avem viitor pentru că nu ni-l creăm.
Schimbarea începe cu noi, mai ales că banii sunt în mâna noastră. Folosiți-i cu înțelepciune, prieteni, controlându-le cu atenție destinația. Numai așa banii răi pot deveni talanți folositori! Așa să vă ajute Dumnezeu!