De ce să plec cu mâna goală?

 

De ce să plec cu mâna goală?

De ceva timp încoace, într-o parte a  blogosferei adventiste se tot încearcă popularizarea următoarei idei:

Că eu, spartanul, dar și voi toți de pe aici, liberi am fost să intrăm în biserică și la fel de liberi suntem să plecăm, dacă nu ne mai regăsesim în ideologia pe care o crede și o transmite majoritatea.

Mi s-a spus și verbal, mie și altora, ați putut să citiți și voi. Și dacă tot am ajuns să ne războim în bloguri, o să  răspund și eu printr-un articol dedicat; iar cei care simt că trebuie să facă la fel, pot să comenteze mai apoi.

Trebuie să recunosc un lucru: demonstrația logică folosită pe blog este impecabilă  dar incompletă! Autorul excelează în folosirea unor argumente valide, lăsând impresia că a transmis tot ce era necesar, dar păcătuiește prin omisiune. Puțin, dar esențial, așa cum voi arăta mai departe.


 

Pe scurt, retorica se învârte în jurul unei singure idei: cine nu se mai regăsește în ceea ce privește credința oficială a bisericii trebuie să adopte una din aceste două atitudini: ori tace și acceptă crezul majorității, ori pleacă de bună voie și nesilit de nimeni, așa cum tot prin liberă alegere a și aderat la crez cu ocazia botezului.


Dar uită un lucru: că eu și mulți alții dintre voi NU am venit cu mâna goală la biserică! Fiecare dintre cei vizați au plătit cu bani grei asocierea lor ca membri ai BAZȘ. Iar asta le dă niște drepturi pe care biserica se face că nu le observă. Și ca să priceapă lumea cum stă treaba, vin și eu cu un exemplu din viața de zi cu zi, așa cum am văzut se poartă:

Din banii câștigați de o familie, o parte se cheltuie pentru a plăti facturile, pentru combustibil, haine, etc. . Dar oamenii chibzuiți mai pun și ceva deoparte, iar acești bani se regăsesc în investiții: casă, mașini, acțiuni,  terenuri sau economii. Iar în cazul unui divorț, ori se împart bunurile, ori cel care rămâne cu ele îl despăgubește pe celălalt. De ce? Pentru că au contribuit împreună la cumpărarea lor!

În același fel, marea familie care este biserica a adunat bani de la toți membrii, inclusiv de la aceia cărora acum le arăți cu voioșie ușa. O mare parte din acești bani s-au cheltuit, este adevărat; dar o parte din acești ei au fost investiți: în apartamentele voastre ale pastorilor, în Complexul de la Moieciu, în campusul de la Cernica, în locașuri de închinare, în tot ceea ce are acum biserica în patrimoniu. Iar în cazul în care majoritatea vrea să divorțeze de dizidenți, da - conform argumentației folosite, are acest drept, dar cu o condiție: să returneze celor acuzați de liberalism suma corespunzătoare investită din contribuțiile lor. În bani sau în natură!

Studiu de caz: eu A.T., estimez că în cei 20 de ani de când sunt membru al bisericii am contribuit la finanțele bisericii (actualizat cu inflația) minim 25.000 RON. Dacă presupun că 90% din aceștia au fost cheltuiți rezultă că 10% se regăsesc acum în patrimoniul bisericii. Deci dacă dumneata, autorule, vrei să intentezi divorț  în numele bisericii de persoana mea, ar trebui să vii la mine cu un plic cu 2500 de lei, iar apoi ai avea dreptul să spui că trebuie să plec.

În plus, biserica mea locală (al cărei imobil vă aparține) a beneficiat la rândul ei de dotări materiale cumpărate de mine de cel puțin 5000 RON și de sute de ore de muncă. Așa că, conform inventarului, clădirea bisericii de la Nucșoara are o plusvaloare de cel puțin 10.000 RON datorită persoanei mele.

O să presupun cu generozitate că jumătate s-a depreciat, sau că am folosit-o și eu, așa că, mon cher, mai pune încă 5000 RON lângă cererea de divorț.

Apoi putem sta de vorbă!

Concluzie:

Stimați vorbitori pe bani, poate că vă aparține vouă, Conferinței, sigla și crezul, dar o bucățică din scaunul pe care stați la birou, niște tranzistori din calculatorul la care scrieți, o bucată din melamina de pe birourile Conferinței sunt plătite de mine. Cu toate că ați beneficiat de prostimea mulțimii și în acte le-ați trecut pe toate pe numele vostru.

În plus, în biserica mea, voi vă auziți la un microfon montat de mine, în boxele cumpărate de mine, s-a cântat 10 ani după versurile afișate de proiectorul cumpărat de mine, ați fost luminat de neoanele montate de mine, ați folosit poate toaleta construită în mare parte de mine, așa că... dacă nu vă convine, puteți să plecați de la Nucșoara voi, pentru că, spre deosebire de mine, nu ați contribuit cu nimic la biserica aceasta.

Data viitoare când va dori dori cineva să mă mai invite să plec din biserica la care am contribuit ani de-a rândul, să nu uite să pună plicul cu bani pe masă. Doar apoi poate să vorbească! Pentru că macaroana de la Nucșoara e a mea și a membrilor de aici. A voastră este doar gaura!

Articol editat de admin, 19.01.2014