Zodia Scripturilor

 
            De aproape 2000 de ani Pământul se află în zodia Scripturilor. Nu doar a Torei,  a Leveticului sau Deuteronomului, ci și a Evangheliilor, a epistolelor lui Pavel sau Apocalipsei lui Ioan.
            De mai mult de 1000 de ani o mare parte a planetei este creștinată, adică îl pune la temelie pe nimeni altul decât pe Isus.
            Noi, românii, numărăm în secole timpul de când  înaintașii noștri au îmbrățișat creștinismul și implicit, cartea lui de căpătâi, Biblia.
            Iar noi, adventiștii, deși încă nu putem pune la plural acest secol și jumătate al existenței noastre, nu suntem mai prejos... ba chiar ne declarăm  100% consecvenți în respectarea textului biblic: Sola Scriptura în sus, Sola Scriptura în jos, atenți până la virgulă să nu omitem sau să adăugăm ceva.
 
            Cu toate acestea, viața parcă merge în marche arierre: avioanele cad, dragostea se răcește, corupția prinde rădăcini și bisericile își pierd enoriașii. Și nu pot să nu mă întreb cum de sunt posibile toate acestea într-o Europă eminamente creștină, cu o Americă recunoscută pentru celebrele cuvinte „In God we trust” și cu multe alte sute de milioane de creștini răspândiți în toate colțurile lumii.
            Dacă rezultatele nu se văd mă opresc puțin și pun o întrebare, retorică sau nu: creștinismul, Biblia, bisericile (inclusiv AZȘ) mai sunt ele în stare să schimbe mersul acestei lumi și să o direcționeze către Acela care s-a jertfit pentru ea?
            Dacă această dilemă nu este numai a mea, vă invit să citiți (și apoi să și comentați) în continuare.
 
            În numele lui Hristos și cu Biblia în mână, Inchiziția a condamnat la moarte și executat mii și mii de oameni pe care, sunt sigur, Dumnezeu îi iubea la fel de mult ca pe oricare.
            Sub steagul Bibliei cruciații au inundat lumea în sânge, uitând că Hristos a predicat dragostea și nu constrângerile de orice fel.
            Încrezători tot în scrierile sfinte și însuflețiți de o „dragoste” tocmai pentru Cuvânt, dar nu pentru semeni, protestanți și catolici s-au omorât și încă se omoară, fiecare urlând că ceilalți au apostaziat și sunt păcătoși.
            Mii de credințe și doctrine așa zis creștine inundă pământul, căutând adepți și predicând adevăruri care de multe ori se bat cap în cap, deși au la bază, da, aceeași Sfântă Scriptură.
            Oase și oscioare sunt spălate cu pupături în numele și sub oblăduirea unei biserici... evident, creștine.
            Și tot în biserici creștine extazul mistic face ca tinerii să rostească cu ochii peste cap... „Tată, îți mulțumesc, Tată... Tată, Tată... !”
 
            Mai aproape de noi (și mai dureros) pastori cu Cuvântul în gură au dovedit că nu îl au deloc și în inimi; pardon, îl împlinesc... fiind chiar acei „păstori plătiți” despre care scrie Biblia.
            Bisericile suferă de inaniție spirituală, deși vorbe curg cu nemiluita de la amvoane, tocmai încercând să facă Biblia mai clară, dar fără să reușească.
            Mediocritatea și rutina ne stăpânesc și ne plictisesc, formele prind viață iar adevărul promis întârzie să apară.
            Dragostea e mai rară decât floare de colț, dar intrigi și scandaluri avem din belșug.
            Și... chiar dacă în teorie așteptăm adventul promis, de fapt trăim fără să-l dorim și să-l așteptăm, mințindu-ne singuri și furându-ne propria căciulă.
 
            Nu aș fi scris aceste vorbe (cu nimic originale) dacă nu mi-ar fi parvenit de ceva vreme o știre care mă frământă și mă neliniștește: cel mai mic nivel al corupției și cel mai mare nivel de trai se întâlnește în țările nordice, cunoscute tocmai prin dezinteresul față de religie și toleranța față de „ciudații” de tot felul.
            Pentru mine este o enigmă cum este posibil ca ordinea și respectul ( poate chiar dragostea) să fie mai evoluate acolo unde Biblia este dată la o parte, iar acolo unde aparent este urmată și prețuită lucrurile să meargă anapoda.
           
            Am întrebat, dar nu am și un răspuns. Dacă voi îl aveți, spuneți cu glas tare în ce nouă zodie  a iluminării să întrăm pentru a găsi dragostea și pacea pe care, din păcate, zodia Scripturilor nu le mai găsește.
            De vom reuși, ferice de noi; de nu... Domnul să ne aibă în mila lui, acum și pentru veșnicie!
            Amin!