Ochelariștii de ziua a șaptea

 

         De vreo șapte ani port ochelari de vedere. Și cu mulți alți ani înainte am purtat (ocazional)  ochelari de soare. Colorați, fumurii, cu sticlă tip oglindă... ba chiar unii cu lentile heliomate, făcuți pe comandă, despre care credeam eu că mă ajută să par mai inteligent.

            A fost o vreme când un astfel de accesoriu era la modă. Acum aș prefera să nu am nevoie de ei, dar de ceva vreme m-am îmbogățit cu încă o pereche, destinată cititului. Am învățat destul de multe despre ei... rame, lentile, dioptrii... dar dintre toate un singur lucru îi definește cel mai bine: ochelarii modifică modul în care vede lumea cel care îi poartă.

            Unii colorează imaginile, alții le umbresc. Cei de vedere le fac mai clare, ochelarii de sudură fac noapte din zi, iar cei cu infraroșu invers. Chiar și perspectiva se modifică, în sensul că apropie sau depărtează zarea. Te obișnuiești cu ei și le simți lipsa dacă nu îi ai, dar nu trebuie să uiți un lucru: ochiul a fost creat să funcționeze fără ochelari, iar dacă îi porți trebuie să fii mereu conștient că viața reală arată altfel fără ei.

            Un ultim amănunt și gata cu introducerea: ochelarii pot distorsiona imaginile, dar la fel de bine le pot face și clare pentru cei care au vederea deformată. Depinde, atenție, de fiecare ochelar în parte... așa că aveți mare grijă asupra ochelarilor pe care îi purtați.

 

            Precizare: dacă nu aveți (încă) ochelari, nu schimbați pagina, pentru că nu există nimeni pe lumea asta care să nu poartă sau să fi purtat vreodată tipul de ochelari despre care vreau să vorbesc în continuare. Este vorba despre niște ochelari virtuali, puși peste ochii minții, dar la fel de eficienți în a schimba perspectiva în care ne apare lumea înconjurătoare: prejudecățile noastre de zi cu zi.

            Conform politicii acestui site o să vorbesc doar despre ochelarii purtați de adventiștii de ziua a șaptea, pentru că nu pot și nu este cazul să fiu „oftalmologul”  întregii lumi. Așa că, adventiști din toată lumea fiți bineveniți la controlul ochilor voștri spirituali.

 

            Ochelarii colorați. Sunt cei mai dragi și cei mai des folosiți în biserica adventistă. Cu diverse rame și forme ale lentilelor, au cu toții ceva comun: arată lumea într-o singură culoare! Și oricât de mult te-ai strădui să explici cuiva cu ochelari verzi că trandafirul este roșu... degeaba: el o ține pe a lui... că nu există așa ceva. Iar cei cu ochelari roșii sau maron au și ei varianta lor: lumea nu este deloc verde, indiferent de ceea ce zic ceilalți.

            Din această categorie de ochelari se disting cei care sunt cel mai des folosiți. Iată câțiva dintre ei... e posibil să îi recunoașteți îndată:

 

            - Ochelarii creaționiști. Cei care îi poartă văd toată lumea prin lentilele creației în 6+1 zile. Nu contează nici datările radiometrice, nici lipsa soarelui în primele zile, nici uscarea instantanee a pământului... nimic străin de această idee nu trece prin lentilele lor. Vechimea Universului nu se aplică și planetei noastre, viața s-a dezvoltat cu viteza fulgerului iar Adam a venit pe lume super deștept și cunoscător a tot și a toate (vezi parada de modă a animalelor cele fără nume).

            Scheletele dinozaurilor sunt făcute direct de Satana, planetele sunt steluțe aruncate pe cer (care este un mare cearceaf cosmic menit să le mențină pe poziție), iar galaxiile fără număr... știe Dumnezeu ce-i cu ele, nu e treaba noastră să știm acum ci vom afla în ceruri.

            Nimic nu tulbură retina acestor ochelariști. Ba, pardon, au început și ei să creadă că e posibil ca pământul să fie vechi, dar „modelarea” lui să fie recentă... adică petrecută acum vreo 6000 de ani.

 

            - Ochelariștii literali nu se lasă nici ei mai prejos. Orice virguliță a Bibliei este importantă, evenimentele s-au petrecut întocmai, dar nu numai în ce privește creațiunea ci și restul. Potopul a scos de neunde o pătură de apă de 5000 de metri adâncime, animalele de pe arcă au ținut post, odată coborâte pe pământ cele carnivore au devenit vegetariene, șamd.

            Pământul a uitat să mai învârtă în jurul axei proprii (deși asta ar însemna distrugere imediată) la comanda liderilor israeliți, scribii Bibliei erau mai exacți chiar decât tehnologia digitală și nu greșeau, iar Duhul Sfânt a avut grijă să facă dictare cu ei.

            Pentru ei Dumnezeu face totul fără a avea treabă cu principiile fizicii (tot de El postulate), iar oricine gândește altfel este catalogat ca fiind eretic. Cine greșește în final... asta e altă poveste!

 

            - Ceva mai nou în istorie a apărut o altă modă în adventism, dar care nu prea mai prinde la publicul tânăr: moda ochelarilor by EGW. Scrierile distinsei doamne au devenit pentru acești ochelariști Biblie, manual de medicină, tratat de psihologie, documentar despre trecut dar și despre viitor. Toate la un loc, inclusiv un scenariu hollywood-ian despre sfârșitul lumii.

            Prin acești ochelari plagiatul nu se vede, inadvertențele dintre citatele doamnei și știința modernă sunt trecute cu vederea, sateliții lui Jupiter  incorect identificați nu merită luați în seamă iar ideile despre lume și viață în stil victorian enunțate acum 150 și ceva de ani încă sunt privite ca fiind cele mai bune.

            Conform profetesei noastre dansul este de la Satana, bicicleta este obiect de lux, iar cuplurile care fac sex mai des decât odată la 30 de zile sunt imorale. Dar ce contează... ochelari să fie...că altfel nu se poate;  cu cât mai colorați, cu atât mai bine!!!

 

            Deși or mai fi și ale tipuri de ochelari colorați în biserică, o să trec acum la altă categorie de lentile: cele destinate protejării de lumină. Da, ați citit bine, acești ochelari nu sunt „ochelari de soare” ci „ochelari de lumină”. Adică au menirea să îi protejeze pe cei care îi poartă împotriva luminii progresive pe care Dumnezeu a promis-o.

            Speriați de ideea că lumea poate fi văzută și altfel dacă lumina cunoașterii crește, purtătorii acestor modele de ochelari au investit în lentile cât mai performante: ori resping lumina ori o absorb, important este ca lumina să nu ajungă la ochi și apoi în creier. De regulă îi cunoști după lentilele oglindate, în spatele cărora ochii se află permanent în penumbră: mare parte din lumină este respinsă, ca nu cumva dăuneze retinei dotată cu prejudecăți antice și de demult.

            Auzind că o lumină nouă a apărut la orizont, aceștia se miră, deoarece ochii lor tot în întuneric spiritual se află. Orice adevăr nou este automat respins, iar aceștia mărșăluiesc victorios aidoma racului. Deviza lor este: „să ne întoarcem la vechile cărări” deși habar nu au în ce cred și ceea ce zic.

 

            Și de parcă nu era destul existența ochelarilor care împiedică lumina să treacă, au apărut în biserică și ochelarii care împiedică distingerea adevărului. Aceștia sunt recomandați îndeosebi de către pastori, iar menirea lor este una singură: să ascundă faptele lor. Cum îi recunoașteți pe acești ochelariști? Simplu: declară mereu și oriunde că lor nu trebuie să le pese nici de ce fac liderii lor, nici cum sunt cheltuiți banii bisericii, nici în ce direcție se îndreaptă  biserica din care fac parte.

            Nu e treaba noastră să știm aceste lucruri, spun ei cu mândrie în timp ce își verifică atent lentilele ca nu cumva vreo știre să le ajungă pe retină. Nu vor să audă, nu vor să creadă, nu vor să judece... ca nu cumva imaginea lor despre imaculata biserică și popii care o conduc să sufere și astfel să fie dezamăgiți.

            Am o veste rea pentru ei: lumina adevărului a fost în ultima vreme așa de puternică încât nici măcar ochelarii lor nu au absorbit-o în totalitate. Sunt bulversați de ceea de a ieșit la iveală în ultima vreme, dar nu au curajul să-și recunoască dilemele. Asta e... culeg ceea ce au semănat!!

 

            Să nu mire pe nimeni că după atâția ani în care oamenii au folosit astfel de ochelari vederea majorității a devenit distorsionată. Penumbra spirituală și monocromia cu care s-au obișnuit ani de-a rândul a lăsat urmări adânci, iar trecerea la o viață fără ochelari este imposibilă pentru ei. Așa că... iată și partea bună a purtării ochelarilor: da, există și lentile care pot vindeca. Treptat, cu ajutorul alifiei pentru ochi primită de sus și renunțând definitiv la foștii ochelari care aproape i-au orbit.

            Astfel de ochelari se găsesc de ceva vreme la Chicago, și au fost inventați de un tip care a reușit să se vindece înaintea altora și care i-a promovat în biserica sa și mai ales pe internet. E drept că i s-a interzis să îi mai ofere în biserica pe care o păstorea, dar slavă Domnului... există internet în suficiente case ca lumea să îi învețe să îi folosească.  Cu acești ochelari cei care vedeau înainte doar una sau două culori învață acum să distingă din nou bucuria culorilor oferită de Creator. Biblia pare altfel citită prin acești ochelari, Dumnezeu este văzut mai bine, iar viața pare mai frumoasă și mai interesantă.

            La Londra iarăși se pot găsi ochelari care redau frumusețea colorată a naturii. Cel care îi oferă lumii arată că poți citi și altfel Cartea și că o poți înțelege diferit față de ochelariștii literali, dar că astfel nu este cu nimic mai prejos... ba chiar mai plină de prospețime.

            Trecutul este înțeles mai bine cu ajutorul acestor ochelari reparatori, iar viitorul apare mai luminos, mai clar și mai plin de sens.

 

            Probabil că  ați sesizat că și pe Adventomania (și nu numai!!!) se  găsesc în ofertă ochelari de vedere, prețuiți de unii, dar criticați de ochelariștii fundamentaliști născuți în zodia comunistă. Sunt gratis și sunt destul de căutați, dar și urâți de cei care profită de întuneric, adică de cei care se dau păstori, dar au sub cojoace blană de lup.

            Căci aceasta este miza: întunericul din spatele ochelarilor artificiali le-a permis să facă din biserică o afacere proprie, în care ei au drepturi, iar membrii de rând doar obligații. Odată deschis accesul către lumină faptele lor nu vor mai putea fi camuflate, predicile lor seci nu vor mai fi crezute iar minciuna va ieși la iveală.

 

            Alifie pentru ochi nu vă pot oferi, numai Cerul poate face asta. Dar instrumente pentru a vă îmbunătăți vederea vă pot da, ca unul care am fost și eu orb și am reușit (măcar parțial) să mă re-adaptez la lumina adevărului. Ținta mea nu este doar să vă schimb ochelarii cu unii fabricați de mine, ci să ajungeți să folosiți din ce în ce mai puține dioptrii adventomane și să ajungeți cât mai curând să puteți trăi complet fără ochelari.

            Vă spun că se poate și că adevărul revigorează și eliberează, dar pentru unii drumul poate fi destul de lung, chiar de ordinul anilor. Nu vă îngrijorați dacă nu micșorați așa de des dioptriile, pentru că uneori nu se poate mai repede. Marele Doctor știe de ce aveți nevoie și are grijă să vă dea atât cât puteți duce, pentru că prea multă lumină sau culoare dintr-o dată poate obosi ochiul.

            Fiți, așadar, înțelepți în ceea ce privește ochelarii pe care îi purtați. Rugați-l pe Dumnezeu să vă consulte și să vă conducă spre ochelarii potriviți, iar în final veți ajunge să nu mai aveți nevoie de ei.

 

 

            Dumnezeu să vă călăuzească în această direcție. Amin!