Uniformizarea credinței = lobotomizarea bisericii

 
De ceva vreme am luat decizia de a nu mai reacționa, ci de a acționa. Mai altfel spus, caut un moment de liniște pentru a gândi răspunsul și nu de a-l arunca instantaneu sub impulsul momentului. Așa pot diseca mai bine situația, pot găsi răspunsuri mai bune, pot alege la rece cum să acționez în situația dată.
La fel am ales să procedez și față de demersul președintelui Ted Wilson în problema creațiunii (tradus și comentat aici de către editorii plătiți ai bisericii). Am lăsat ca timpul să îmi sedimenteze ideile, astfel încât să pot înțelege mai bine cauzele, dar și consecințele convocării unui astfel de Congres al Partidului Adventist-Comunist-Creaționist de Ziua a Șaptea.
 
Dacă ar fi vorba de teologie, aș fi precaut în a-mi da cu părerea. Dar într-o situație care pute a manipulare fățișă și spălare de creiere de amploare mondială îmi asum responsabilitatea de a comenta cele declarate acolo, deoarece mă vizează și pe mine personal. Mai ales pentru că nu văd deloc diferențe între o astfel de retorică și discursul candidaților noștri dâmbovițeni la președinția României.
Da, am curajul să afirm că mr. T.W. nu face altceva decât politică, vrea să își conserve voturile și autoritatea. Așa că a adunat 400 de aplaudaci spălați la creier și i-a pus să semneze o declarație pompoasă prin care să legifereze exluderea din procesul gândirii a oricărui individ care nu este de acord cu domniile lor.
Și cum politica este o mare curvă... ce se poate spune despre cei care o practică? Eu mă abțin să dau un răspuns, simțiți-vă liberi să vă folosiți mintea pentru a răspunde.
 
Nu am rude apropiate prin America... nici măcar prieteni sau foști colegi, așa că nu vorbesc pe surse. Îmi dau cu părerea doar ca gânditor independent cu oarecare experiență în politica adventistă, așa că îmi asum o doză de subiectivitate (pe care o puteți comenta) asupra modului în care înțeleg lucrurile. Dacă greșesc sau nu, doar timpul  poate decide.
Deci, care ar fi cauzele unui astfel de demers popularizat la nivel mondial?
Nu se întâmplă des ca cineva să răscolească ceva putred și puternic mirositor dacă nu este obligat să o facă. Personal sunt convins că orice lider adventist cu cap ar prefera să evite subiectul, pe de o parte pentru a nu inflama spiritele, iar pe de cealaltă parte pentru a nu-și face posibili dușmani. A fi neutru este cel mai bine, ești președintele tuturor.
Cred că și  T.W. ar fi vrut să ignore subiectul și să lase lucrurile să dospească oriunde, dar nu în agenda de lucru a domniei sale. Dar cred că a fost împins să o facă, deoarece situația o cerea. Există un prag al suportabilității peste care talibanii săptămânal-creaționiști nu au dorit să îl mai treacă și au trecut la presiuni.
Informațiile științifice, internetul la discreție și poate chiar nu foarte îndepărtata îndepărtare murdară a lui Edi din pastorație au umplut, se pare, paharul pensionarilor adventiști. Și cum biserica se bazează financiar mai ales pe ei, pe cei trecuți de vârsta de 50 de ani, și-au cerut drepturile: „frate Ted, fă ceva cu rebelii ăștia, că nu se mai poate!”
Ceea ce s-a întâmplat, ați aflat deja din prezentarea video din articolul trecut: cei 400 de angajați ai bisericii prezenți acolo  au „dezbătut” problema cu texte biblice și citate din SP și apoi au votat (probabil în unanimitate și cu aplauze prelungite) o declarație pompoasă, debilă intelectual și vădit tendențioasă.
 
Consecințele. Pot fi multe, dar vreau să amintesc doar câteva dintre ele.
În primul rând, văd în această acțiune începerea lobotomizării bisericii. Să explic un pic termenul pentru cei care nu sunt familiarizați cu medicina: lobotomia este acea operație prin care se extirpă un lob al creierului.
Dacă asociem biserica cu un mare creier din care facem toți parte (spun creier și nu organism, deoarece toți suntem chemați să gândim și să fim preoți, nu doar unii), asta înseamnă că această mișcare americană prezidată de chiar președintele vrea ca o parte a creierului – lobul creaționist-evoluționist să fie extirpată. De la catedre, de la amvoane, probabil și din comitete (nu și din biserică, cel puțin atâta vreme cât aceștia  continuă să își plătească zecimile).
Probabil că „chirurgul șef” și-a făcut deja calculele: o să doară, o să curgă ceva sânge... dar apoi totul o să fie OK: restul bisericii se va domoli, nu mai are cine să țină partea științei și să inducă teorii cu care conducerea să nu fie de acord.
Dar vă asigur că nu este așa! Pentru că acest lob pe care șefii americani ai bisericii sunt dispuși să îl sacrifice este foarte important și iată motivele:
- Este alcătuit mai ales din persoane tinere și educate.
- Acești oameni sunt printre cei mai inteligenți și creativi din biserici.
- Sunt oameni curajoși, raționali, dispuși să caute și să cerceteze.
- Sunt greu de manipulat și de înșelat.
- Nu se vor da bătuți, iar metode de luptă există.
 
Ce va face biserica în continuare?
Cum marea majoritate a membrilor ei obosesc repede dacă gândesc mai mult, se vor uita în gura șefului și îi vor ține partea. Nimic nou sub soare, asta se întâmplă de mult. Dar dacă în biserică se depășește pragul de suportabilitate al „ereticilor” prin izolarea și marginalizarea lor, ei bine, e posibil să asistăm curând la nașterea unui nou pol adventist.
Presat din două părți pentru a lua o decizie, este posibil ca actualul președinte să fie și ultimul al întregii frățietăți adventiste de pe glob.
Istoria merge înainte, dar se și repetă din când în când... așa că ce s-a întâmplat și cu alte biserici se va întâmpla și cu a noastră: talibanii de o parte, progresiștii în alta.
 
Am curajul să declar că creațiunea în 7 zile literare, petrecută acum 6000 de ani este un mit, o poveste de adormit copiii, un basm evreiesc și că Universul, Terra, viața și chiar ființa umană sunt mult mai vechi decât ceea ce pretinde BAZȘ.
Conform declarației amintite, ar trebui să fiu exclus de la amvon și de la catedră. Păcat, domnule Wilson că alții ți-au luat-o înainte și nu mai am nici o responsabilitate în biserică.
Așa că te invit să îmi iei caii de la bicicletă. Îi vrei??