Unde sunt pastorii noștri?

 
În urma articolului intitulat „Întrebări întrebătoare” s-a născut o mică furtună virtuală: aproape 200 de comentarii pro și contra, în care s-au adus argumente, s-a apelat la logică și rațiune (pe de o parte) sau la credință (din altă parte), s-au identificat teorii care să ofere răspunsuri... toate într-un singur scop: stabilirea adevărului!
Înclin să cred că chiar dacă s-a apelat și la ironii și (mici) atacuri la persoană, toți comentatorii de pe Adventomania au o dorință: să cunoască adevărul. Iar pentru asta și pentru a-l apăra, au fost dispuși să își rezerve câteva minute pentru a-și exprima poziția. Vreau să le mulțumesc tuturor pentru că gândesc și pentru că își folosesc creierul din dotare, chiar dacă ideile postate sunt de multe ori diferite, ba chiar contrare.
Importante sunt dialogul și disponibilitatea de a asculta și argumentele celuilalt, deoarece este posibil ca în perindările noastre intelectuale să avem dreptate unul, celălalt sau... chiar nici unul; așa că este vital să comunicăm, chiar dacă apărăm poziții sau doctrine diferite.
Mi-a plăcut o frază postat pe FB de către un prieten (și cu asta închei introducerea):
Mă bucur că nu ești de aceeași parte cu mine pentru că, fiind toți în aceeași barcă, ne-am scufunda”. Adică este posibil ca și unii, dar și ceilalți, să greșim... iar singura noastră cale de a nu o lua și mai rău pe arătură este aceea de a apleca urechea și la ce spun cei cu care nu suntem de acord. Așa putem să ne păstrăm minimul echilibru pentru a putea merge mai departe.
 
Cele mai multe întrebări puse de mine vizau lipsa logicii și a rațiunii vizibile în raportul creațiunii, așa cum apare el în geneza. Biblia nu mai este în stare să ofere răspunsuri pertinente la nivel de an 2014, așa că am avut curajul să (îmi) pun acele întrebări.
Mi-am chinuit mintea să găsesc și răspunsurile necesare... și le-am găsit; dar nu în cărțile lui Moise ci în arheologie, fizică, literatură și știință. Și chiar dacă aceste răspunsuri demontează credibilitatea scrierilor biblice (transformându-le în mituri) și erodează temeliile adventismului, am socotit că este corect și cinstit să le discutăm.
De ce? Pentru că eu prețuiesc mai mult adevărul decât adventismul. Adevărul vine direct de la Dumnezeu, adventismul vine de la niște oameni care au interpretat Biblia într-un anume fel.
 
 
Sunt conștient că răspunsurile logice oferite de știință la aceste întrebări aruncă în aer religiile fundamentaliste, dar mai ales adventismul; fără o geneză literală pică și teoria păcatului primordial, pică și fundamentul sabatului, pică și potopul global cu a sa celebră arcă. Iar dacă acestea se dovedesc ca fiind neadevărate, ca într-un adevărat domino religios, pică o mare parte  a Vechiului Testament, iar mai departe... cine oare poate ști !?
Consecințele nu sunt ușor de cuantificat, având în vedere adâncimea la care este impregnată religia în subconștientul uman; dar astfel de furtuni au mai fost și vor mai fi... lumea este în schimbare și totul este trecător.
Argument suplimentar: dacă chiar Papa, care are în subordine un miliard și ceva de catolici, a socotit de cuviință să admită că a existat o evoluție, plecând de la creație... înseamnă că ideile se pot schimba, chiar fără să ne pierdem credința în Dumnezeu, ci modificându-ne noi modul în care trebuie să Îl înțelegem. Iată că se poate... la ei; dar la noi?
 
Nu vreau să repet acum ideile exprimate în articol și mai ales în comentariile care au fost postate ulterior... avem timp și pentru asta. Vreau să vorbesc despre ceva care ține de noi, de biserica în care am fost crescuți. Anume că a venit (sau o să vină curând) timpul în care trebuie să alegem între a apăra adventismul și creația în 7 zile chiar cu prețul ridicolului sau a ne updata (Meiji spunea: „Nu, dacă într-adevăr creațiunea nu a avut loc și evoluția este metoda de creare a lui Dumnezeu, atunci Adventismul trebuie să dispară și am face bine să devenim evanghelici. Nu cred că mai există identitate și scop pentru Adventism dacă nu există o creațiune literară recentă”). Ce să alegem?
Am sesizat această dilemă în comentariile celor care apără cu sinceritate geneza și săptămâna creațiunii. Le-am simțit nedumerirea și frica de viitor. Se întrezărește lupta care se dă în mintea lor pentru a împăca natura cu Geneza, Biblia cu știința, biserica veche cu descoperirile cele noi.
Și am mai văzut ceva: abandonul. Acești oameni au fost pur și simplu abandonați de cei care i-au îndoctrinat. Cu o singură excepție absolut notabilă (Meiji), nici un alt pastor nu a simțit dorința (sau nu a fost lăsat de către Sistem) să ia apărarea acestor oameni sinceri.
 
Ce vreau să spun?
Adventomania a ajuns să aibă aproape 500 de fani pe FB, se află pe locul 7 în clasamentul făcut de GTOP la categoria religie / spiritualitate, are în medie de 4000 de vizitatori unici pe lună (ceea ce înseamnă un impact destul de mare într-o comunitate de aprox. 70.000 de credincioși) și acolo se aduc argumente zdrobitoare că doctrina pe care pastorii noștri o predică este în off-side. Iar Uniunea și Conferințele, împreună cu cele câteva sute de pastori pe care îi plătesc, se fac că plouă.
În același timp, sute (ca să nu zic mii...) de credincioși care au avut încredere în ei sunt pe cale să fie convinși că religia lor se bazează pe niște falsuri ordinare, iar ei, cei plătiți să studieze, să caute Adevărul și să-l transmită bisericilor lor, TAC!
Iar dacă sunt întrebați, dacă li se cer niște răspunsuri pertinente spun doar 3 cuvinte: credință, păcat și potop pentru a explica cine suntem și unde am ajuns.
 
Stimați frați pastori mâncători de zecime, unde vă ascundeți?
Voi, cu studiile voastre înalte făcute la Cernica și la Andrews, de ce tăceți?
Eu sunt unul singur pe acest blog, iar lângă mine alte câteva zeci de comentatori care aducem argumente că voi ne induceți în eroare. Voi, cei câteva sute de angajați cu Biblia în mână, ce faceți?
De ce nu vă apărați ideile, de ce nu vă apărați onoarea, de ce nu vă apărați enoriașii debusolați de greutatea dovezilor prezentate aici și în alte locuri?
Înțeleg că nu vă pasă de noi, cei care credem într-o Geneză poetică. Acceptăm și faptul că ne marginalizați în biserici, conform sfatului primit de la președintele T.W. Știm că ne priviți ca pe niște oi negre. Dar ce faceți pentru cei care încep să aibă îndoieli, pentru cei care nu mai știu în ce să mai creadă?
Ei vă plătesc, lor le sunteți datori cu răspunsuri!!!
La cât de puternic este impactul teoriei evoluției pentru adventism, m-am așteptat la zeci, dacă nu sute de comentarii ale pastorilor pe blog, tocmai ca să mă convingă pe mine, pe cei care comentează, dar mai ales pe cei care doar citesc că există răspunsuri în Biblie, că adventismul are viitor, că Edi și Adventomania spun minciuni.
Conform dreptului la replică, ați fi avut spațiu să vă susțineți argumentele, să comentați, să aduceți dovezi că aveți dreptate. Câți ați făcut asta? Unul singur a avut acest curaj și îl felicit pentru aceasta!
 
Voi, toți ceilalți, ați adoptat poziția struțului: lasă că trece și furtuna asta.
Există informații cum că șefii voștri v-au recomandat să nu intrați în polemici pe internet, alții pretind că nu-i interesează ceea ce se scrie pe astfel de bloguri, iar unii colegi de-ai voștri se lamentează că atmosfera de pe Adventomania este viciată, că există ironie și neseriozitate și că acesta este motivul pentru care nu comentează. Isus a fost insultat și scuipat în față; voi nu vreți să cuvântați decât în fața unor mulțimi de necuvântătoare, nu suportați dialogul?
 
Da, este adevărat că nu suntem un grup de sfinți aici, că se mai practică și ironia, că se mai lovește și sub centură. Dar aici este dialog!!!
Voi vedeți paiul de pe Adventomania, dar nu vedeți bârna din predicile voastre: limbaj de lemn, argumente emoționale ieftine, plictiseală și dezinteres. Noi vă suportăm pe voi la amvoane, dar vouă vă este greu să ne suportați pe noi... !
Și în plus de asta... vă mai și prefaceți că VĂ PASĂ!!!
Da, frați pastori, vă pasă de voi și de salariile voastre! Vă pasă de membri atât timp cât dau zecime. Vă pasă de dilemele lor doar dacă sunt pe punctul de a părăsi biserica. Vă pasă de adevăr doar dacă corespunde intereselor voastre. Vă pasă de cei care gândesc doar în măsura în care depuneți eforturi pentru a-i izola și pentru a-i marginaliza.
Poate că nu ați știut că există aceste întrebări. Poate că nu intrați de obicei pe Adventomania. Poate că nu ați crezut că sunt importante aceste dileme.
Ei bine, acum știți! Așa că lansez în dreptul vostru, în dreptul tuturor pastorilor adventiști vorbitori de limbă română, O PROVOCARE:
 
Dați oamenilor sinceri răspunsurile așteptate. Aștept punctul vostru de vedere cu privire la aceste întrebări, aștept răspunsurile voastre bazate pe argumente. Eu sunt unul singur, voi sunteți sute... de ce vă este frică?
Accept la rândul meu O PROVOCARE: sunt gata să accept o dezbatere publică, eventual transmisă și pe Speranța TV, despre dilemele creațiunii. Eu nu am experiență în media... voi aveți; eu sunt obișnuit să scriu, voi sunteți antrenați să vorbiți. Eu cred că am argumente puternice... voi susțineți că aveți unele chiar mai bune. Așa că... cum să ratați ocazia de a-l face praf pe Spartan, de a-l desființa public, de a-l zdrobi prin forța argumentelor?
 
Dacă nu aveți curajul să acceptați aceste provocări, mai aveți o șansă: recunoașteți onest în fața celor care vă ascultă că NU ȘTIM NIMIC SIGUR despre originea omului, că Geneza are mari lipsuri și că conține vorbe, nu știință!
Lăsați oamenii să gândească liber, nu-i mai mințiți, nu la mai inoculați în vene frica pentru a-i controla. Admiteți că Natura se explică celor care o studiază, că Natura este extrem de logică și că vorbește mai tare și mai explicit decât Bilia despre originile ei.
Primeniți-vă ideile și înnoiți Biserica, lăsați-o să iasă din Evul Mediu în care vă străduiți să o țineți legată.
 
 
Aștept. Am răbdare, eu și cei care citesc acest blog. Alegerea vă aparține, Domnul să vă dea înțelepciune. Amin!