De ce suntem cine suntem?

 
Din punct de vedere genetic suntem fiii părinților noștri. Geografic vorbind, suntem români, suntem europeni,  suntem ființe umane domiciliate pe o planetă numită Terra. După fișa postului, suntem avocați, medici, ingineri, muncitori, mecanici... etc. . Suntem ceea ce scrie în cartea de identitate și avem acte care să demonstreze aceste lucruri.
Dacă ne raportăm doar la criteriile enumerate mai sus, da, știm cine suntem. Dar dacă umblăm mai adânc și încercăm să ne definim nu după gene, domiciliu sau profesie ci după convingeri... atunci mai știm cu adevărat cine suntem? Și mai ales, știm de ce suntem așa cum declarăm că suntem?
 
Unii susțin că sunt creștini, adică urmași ai lui Hristos... deși mă îndoiesc că toți cei ce declară acest lucru chiar știu ce spun. Alții consideră că sunt atei și fac o declarație de credință din asta.
O mare parte a creștinilor spun că sunt creaționiști, dar sunt frați de-ai lor care se declară ca fiind evoluționiști-teiști.
În politică există socialiști și liberali, democrați și conservatori, băsiști și pontiști.
Fiecare avem un set de „sunt...” care ne definește, un fel amprentă spirituală sau o hartă a convingerilor noastre interioare. Este a noastră, e OK că o avem, dar cu o condiție: să știm și de ce suntem așa și nu altfel, pentru ca nu cumva să ne trezim la apusul vieții că ne-am clădit caracterul pe o fundație falsă și care nu ne mai reprezintă.
 
Vreau să vă invit în continuare să învățați să vă puneți întrebări, iar apoi să înțelegeți singuri cine și de ce sunteți. De ce? Pentru că am crezut un timp că sunt original 100%, dar apoi mi-am dat seama că sunt doar un produs al unor factori care m-au șlefuit de-a lungul vieții (iar acest lucru este valabil și în dreptul vostru).
Iată cum am ajuns la concluzia asta:
Sunt adventist. Dar de ce, pentru că am ales intenționat acest lucru? Nu! Sunt adventist pentru că mama a fost adventistă, bunicile mele (mai târziu și bunicul) au fost adventiste, prietenii mei cei mai buni (inclusiv verișorii mei cei mai apropiați) au fost și ei copii de adventiști.
Sunt antreprenor, în mare parte pentru că m-am simțit atras de afaceri datorită unor oameni pe care i-am adoptat ca exemple.
Sunt un adept al traiului la țară pentru că m-am născut la țară.
Am lucrat o vreme în domeniul amenajărilor interioare pentru că, fiind nevoit să plec în Spania, acolo am găsit de lucru doar în domeniul construcțiilor.
Sunt convins că Pământul este foarte vechi, că au existat dinozauri și că viața a fost influențată de un soi de evoluție datorită  cărților pe care le-am citit.
Sunt scârbit de birocrație și de șmecheri (religioși sau politici) datorită experiențelor avute cu ei.
Sunt anti-sistem pentru că am înțeles cum merg lucrurile în viața asta
 
Aș mai putea continua cu lista de mai sus, dar vreau să vă prezint și reversul. Nu îl voi vota pe Monta pentru că NU vizionez postul TV Antena 3. Am o minte deschisă pentru că  NU am citit numai Biblia. NU cred automat în tot ce se predică de la amvoane, iar asta mă face imun la manipulări. NU mă las influențat de reclame și pot să economisesc niște bani, în loc să mă împrumut în bancă pentru a-mi spori confortul. NU mă consider prost, chiar dacă cineva m-ar eticheta astfel.
 
Stop, e destul... și cred că ați prins ideea:
Da, suntem rezultatul unor factori care ne-au modelat viața, nimic altceva!!!
În copilărie ne copiem părinții, în adolescență ne alegem modele, apoi ne lăsăm influențați de anturaj, de biserică, de familie, societate, etc. .
Pe de altă parte ne modelează evenimentele trăite, cărțile citite, filmele văzute. Absorbim totul, deși nu ne dăm seama, ne programăm și ne reprogramăm în mod continuu. Dacă avem noroc să creștem lângă oameni mari, vom deveni și noi oameni mari. Dar dacă ne dezvăltăm sub acțiunea unor factori nocivi, vom ofili toată viața fără să înțelegem de ce alții reușesc, iar noi... nu.
 
De ce am simțit nevoia să scriu aceste rânduri?
În ultimele săptămâni am văzut folosite mai intens ca nicicând metodele prin care suntem manipulați pe față și mă simt obligat să vă „vaccinez”:
- Antena 3 produce mutanți politici pe bandă rulantă.
- Școlile învață obediența.
- Un candidat la președinție  induce  teamă și oferă pomeni electorale.
- În biserica noastră se citește un verset manipulator de fiecare dată când se plimbă coșul printre rânduri.
- Atmosfera din biserici incită simțurile (audio – slujba, vizual – icoanele, olfactiv – tămâia) dar anulează rațiunea.
- Credința este ridicată în slăvi, știința este condamnată... doar-doar se va menține întuneric în mințile oamenilor.
- Dialogul nu este dorit, dar predicile abundă.
 
Nu voi gândiți, ci stimulii care vă asaltează din toate părțile vă păcălesc simțurile. Dacă ascultați manele  câteva săptămâni, veți ajunge să le îndrăgiți, dacă vă mutați pe Antena 3 veți sfârși să credeți că M.G. este cel mai mare profet al dreptății, dacă veți citi numai din EGW, veți vedea numai decrete duminicale în fața ochilor. Mai rău... veți crede că acesta este adevărul, iar mintea va refuza să mai creadă și altceva.
Sunteți ceea ce sunteți datorită mediului, așa că aveți grijă cum și unde vă expuneți mintea voastră. Atât vă spun, sunteți majori, iar acum sunteți și informați.
Aveți grijă de voi și de viitorul vostru (inclusiv prin votul de duminică). Fiți înțelepți și rațiunea să vă conducă. Domnul cu voi!