SIDA adventismului

Stați liniștiți, pentru că nu o să vă infectați citind acest text. Nu, pentru că nu o să vorbesc despre boala cauzată celebrul virus HIV, ci despre ceva asemănător, dar totuși diferit:
 
SINDROMUL IGNORANȚEI DOBÂNDITE AUTONOM
 
Ce este acesta? Este o boală gravă care afectează toate religiile Terrei, mai mult sau mai puțin. O maladie endemică, cu nimic mai prejos decât temuta boală care face ravagii în toată lumea. Se moștenește, se propagă, are instrumente de apărare, este perversă. Poate fi mortală din pdv spiritual (și asta este o veste rea), dar spre deosebire de surata ei biologică poate fi vindecată complet, chiar dacă mai lasă în urmă niște semne ale acțiunii sale.
 
Pentru a o defini corect vreau să trecem în revistă câteva alte tipuri de ignoranță; astfel vom fi în stare să identificăm boala și să luptăm împotriva ei, ba mai mult... cine este interesat poate să-și facă propria diagnoză.
Un prim grup de oameni atinși de ignoranță sunt „cei săraci cu duhul”. Sau, în termeni informatici, cei care posedă un procesor de tip 486 care merge încet și se blochează des. Este dovedit că materia cenușie se comportă aidoma unui mușchi: dacă nu este folosită se lenevește, iar când este nevoie de ea nu mai face față la provocări. Despre cei care se confruntă cu această problemă se poate spune simplu: atâta pot, nu poți avea alte așteptări!
O altă categorie de ignoranți este reprezentată de cei relativ capabili, dar care au fost privați de informație. Este extrem de greu ca un copil de cioban crescut în vârful muntelui și care a trăit mai mult printre oi să ajungă academician. Poate deveni un „Ghiță-ciobanul”, adică un oier iscusit în meseria lui, dar nu o să poată da mai mult decât a primit.
Mai există și „vinovații fără vină”: oameni care, fără voia lor, sunt ținuți forțat în minciună și dezinformare.  Dacă ați văzut cum se comportau cetățenii nord-coreeni la moartea fostului lor președinte, știți deja la ce mă refer. Pot fi capabili, sinceri și bine intenționați, dar trăind într-un sistem represiv devin vrând-nevrând spălați la creier odată pentru totdeauna.
 
Ei bine, adventistul atins de SIDA aceasta spirituală nu face parte din nici una din categoriile enumerate mai sus.
Dacă îl asculți cum comentează la Școala de Sabat ai zice că stai de vorbă cu un doctorand în istoria religiilor.
Dacă mergi acasă la el, găsești o bibliotecă frumos „mobilată”, deși pe cele mai multe volume scrie în dreptul autorului „EGW” și atât.
Dacă nu are tabletă Samsung, cel puțin are un laptop conectat wireless la internet, iar respectivul se pricepe în mod sigur să folosească măcar un browser sau să deschidă un e-mail.
 
Și nici nu este împiedicat de vreun guvern să citească vreun anumit material; om aveam noi, românii, lipsuri... dar libertate avem chiar mai multă decât putem duce.
Și totuși, chiar în aceste condiții, reafirm cu tărie că un mare număr de adventiști suferă de ignoranță auto-dobândită sau, și mai grav, de ignoranță auto-impusă. Primii sunt cei născuți „în biserică” și care au moștenit boala. Au avut părinți care i-au convins că e păcat să citești altceva decât Biblia și SP, au  fost condiționați prin intermediul predicilor că știința este de la diavolul și trebuie combătută cu orice preț, au fost pur și simplu spălați la creier; iar dacă îndrăzneau să protesteze erau amenințați cu iadul și cu pierderea vieții veșnice.
În cea de-a doua categorie intră auto-mutilații: adventiștii așa zis liberi, cei care nu pot spune că sunt constrânși de cineva să nu se informeze, au posibilități (cărți, reviste, internet) dar REFUZĂ să asimileze informație din surse din afara bisericii. Acestora le este pur și simplu frică să citească, să caute documentare sau să asculte ceva ce ar intra în conflict cu religia lor. Și-au creat niște așa ziși „ochelari de cal” care le permite să vadă din lumea aceasta doar ceea ce vrea creierul lor să perceapă. Dau crezare oricărei cărți apărute la editura VS, urmăresc cu nesaț TV și Radio Speranța, citesc regulat Curierul Adventist, iar în materie de SP sunt în stare să susțină și o lucrare de diplomă. În rest... vid total: genetica e de la diavol, paleontologii sunt niște mincinoși, genetica e falsă, astronomia e pură invenție, iar literatura beletristică, în totalitatea ei, este doar pierdere de timp.
Și cu părere de rău trebuie să recunosc că există și un al treilea grup de adventiști, pe jumătate vindecați: citesc, se informează din mai multe surse, sunt deschiși la nou, dar se blochează atunci când informația recepționată contravine flagrant cu background-ul lor religios. „Prea mult!” spun aceștia, îngroziți că informațiile nou primite sunt prea radicale pentru sufletul lor deschis, dar încă nepregătit să primească adevărul în toată splendoarea lui.
 
Nu am folosit în titlu cuvântul SIDA pentru a crea impresie, ci pentru că simptomele acestei boli chiar se aseamănă cu boala ignoranței adventiste, nu numai în ceea ce privește urmările, ci și în modul în care acționează. Virusul HIV atacă sistemul imunitar; tot așa, adventismul distruge obiectivitatea persoanei, inducând percepția eronată că tot ce vine din afara bisericii trebuie evitat. Virusul se reproduce și infectează gazda... ignoranța (puteți să-i spuneți și „prostia”) se reproduce și ea, mai ales în mediile refractare la educație. Vaccinurile făcute până acum nu au fost eficiente; tot așa, pentru foarte mulți adventiști nu mai există „medicamente” care să-i scoată din ignoranță. SIDA este, în foarte multe cazuri, mortală... dar nici cu adventismul nu stăm mai bine, având în vedere că există foarte multe comunități în care atmosfera chiar este de înmormântare. Boala slăbește organismul – adventismul obosește și el ( aparent prin ignoranță se apără față „de lume”, dar în realitate își pierde relevanța) și va sfârși la lada de gunoi a istorie dacă nu va renunța la ignoranță.
 
Am însă și vești bune, plecând de la diferența majoră dintre SIDA biologică și SIDA spirituală: cea de-a doua poate fi vindecată!!! O spun ca unul care a experimentat  toate stagiile bolii, pentru că am trecut prin toate aceste faze. A fost o vreme în care nu aveam de unde să mă informez în mod obiectiv, ceea ce m-a făcut vulnerabil. Am trecut și prin faza în care refuzam să cred, să ascult, să privesc, convins fiind că biserica mea are dreptate. Am avut și o perioadă în care mintea mea nu putea cuprinde tot adevărul, deoarece părea prea îndepărtat de ceea ce fusesem educat să cred ani de-a rândul.
Slavite fie însă internetul și plăcerea de a citi, pentru că pe mine m-au ajutat să deschid ochii. Și ceea ce a fost valabil pentru mine este de ajutor și pentru orice altă persoană, iar aceasta este cea mai optimistă veste pe care v-o pot oferi: informându-se obiectiv și constant, orice om poate evada din plasa ignoranței! Nu peste noapte, nu într-o lună sau două, dar se poate!
 
Închei cu un îndemn biblic care arată ce vrea Dumnezeu de la noi:
„Ci cercetați toate lucrurile și păstrați ce este bun”!
Depinde doar de voi să știți ce înseamnă cuvântul „toate”, dar sigur înseamnă și altceva decât Biblia și SP. Dumnezeu să vă călăuzească în căutările voastre. Amin!

Comentarii   

#1 Unde duce drumul acesta?Ng 19-07-2015 00:33
Aș vrea să apreciez articolul de față chiar dacă e puțin exagerat. Exagerare taxată și de Lubri Luk. Sper ca ea să fie motivată de nevoia contrastului major necesar pentru impactul ideii, și nu de răutate.

Posibil ca biserica locală să-i furnizeze lui Adi gloanțele cu care trage în toată lumea fără deosebire. Posibil ca anumite frustrări personale să-l anime. Adi dă impresia că este deținătorul binelui și vrea să-l bage cu forța pe gâtul adventiștilor și al altor credincioși. Mi-aș dori să nu fie așa.

Constat pe zi ce trece că tot mai multe persoane din zona mea de influență încep să aibă rezerve față de termenii în care au înțeles credința până acum. Își pun întrebări din ce în ce mai delicate și nu e simplu de răspuns la ele. Nu se mai mulțumesc să traverseze situații neplăcute resemnându-se cu un „așa a vrut Dumnezeu”. Ei simt că este nevoie să cerceteze personal cauzele și să găsească soluții viabile. Și asta nu înseamnă neapărat cădere de la credință. Ar putea însemna la fel de bine și urcarea pe următoarea treaptă. Posibil că Adi e pe arătură cu viziunea lui. Dar văd pe mulți oameni credincioși că în dorința lor sinceră de a vesti Evanghelia se lovesc în acest demers chiar de înțelegerea oficială a Scripturii. Observ că nu numai oamenilor de rând li se întâmplă asta. Recomand citirea introducerii la Studiile Biblice pe trimestrul acesta, de Ristea.

Pe la jumătatea sec XIX în clinicile europene de nașteri femeile mureau de febra puerperală. În unele instituții mureau până la două treimi din femeile care nășteau. Credincioșii spuneau „așa a vrut Dumnezeu!” Necredincioșii s-au străduit să vadă unde era buba. Un anume doctor Semmelweiss a intuit că igiena precară a medicilor era de vină, și a introdus spălarea pe mâini a acestora după necropsii. Rezultatele pozitive s-au văzut imediat. Datorită și lui și a altora apoi, care s-au luptat cu sistemul și cu batjocura, mamele, soțiile și fetele noastre au născut și nasc fără frica de moarte.

Atât din istorie cât și din zilele noastre se poate vedea lejer că dogmele religioase au limitele lor. Viața este mult mai complexă decât poate fi reglementată prin dogme, fie ele corecte. Celor mai mulți le este frică să iasă din dogme sau să le depășească pentru că nu pot vedea de la început unde duce acel drum. Această frică este alimentată și de povestirea Genezei în care Dumnezeu a taxat curiozitatea omului la Pomul Oprit.
#2 exagerare sau nu...Spartan 19-07-2015 08:50
Ng,
apreciez încă odată caracterul direct al comentariilor tale și faptul că ești obiectiv. Sincer, mă frământă și pe mine întrebarea dacă exagerez sau nu și deja mi-am dat un prim răspuns: da, sunt în parte subiectiv, pentru că vorbesc despre unele lucruri văzute și trăite de mine. Dar în același timp încerc să mă raportez și la semnalele primite de la voi și din alte surse.

Am încercat să fac acest lucru și la redactarea materialului de față și una din surse a fost seminarul despre creaționism susținut de către pastorului Cristescu în fața tinerilor din comunitatea Brâncoveanu (sper că nu greșesc... oricum, undeva în București). Ei bine, am văzut din plin manifestându-se ignoranța moștenită și ignoranța auto-impusă. Un singur tânăr a avut curajul să emită câteva idei proprii, restul se întreceau să aducă argumente demne de trofeul Gâgă pentru a-și demonstra unul altuia că au o temelie puternică pentru credința lor, respectiv Geneza.

Mă bucur că în jurul tău oamenii încep să-și pună întrebări... am văzut și eu manifestându-se fenomenul acesta, dar putem vorbi doar despre un început (unul pozitiv, desigur). Dar o schimbare de paradigmă completă cere mult mai mult timp, chiar de ordinul anilor. Sunt optimist, dar abia peste ceva vreme se vor vedea rezultate concrete.

Pentru a ne face o idee corectă îi rog și pe ceilalți comentatori să își exprime opiniile despre modul în care gândesc cei din jurul lor
#3 cum alegem??Spartan 19-07-2015 09:07
Să presupunem că te-ai născut într-o familie posesoare de Logan. Ai crescut cu ea, te-ai plimbat, ai condus-o și ești mulțumit de cum merge. Mai târziu ajungi în situația să-ți cumperi propria ta mașină și deci trebuie să faci o alegere. Cum o faci?

1. Poți decide pe baza experienței tale să îți cumperi și tu un Logan. E o variantă de gândire, bazată pe experiența ta personală.

2. Te interesezi, studiezi oferte, cauți să conduci și alte mașini, compari prețurile și performanțele mai multor modele și apoi decizi, fiind în cunoștință de cauză.

Dacă îți cumperi Logan folosind prima schema de gândire poți avea surpriza că te-ai înșelat amarnic, dat fiind că există și mărci de mașini mai bune (și mai proaste, evident) de care tu nu ai habar

Dacă totuși îți cumperi un Logan după ce ai testat și alte mașini și te-ai informat temeinic, felicitări... nu am nimic de obiectat, e alegerea ta.

Există și reversul: poți decide pe baza experienței personale că nu vrei să mai vezi Logan toată viața ta. Și în acest caz îți recomand să te interesezi, să studiezi piața și să te informezi temeinic, pentru că poți avea surprize.

Concluzie. Felicit pe oricare adventist care se consideră adventist doar după ce a citit măcar câteva sute de cărți, din diferite domenii, atât beletristică, dar și literatură științifică de calitate: chimie, fizică (cuantică), astronomie, paleontologie, istoria religiilor, etc. Dacă după ce și-a completat orizontul cultural și a reușit să-și formeze o opinie cât de cât obiectivă, preferă în continuare adventismul, aș sta de vorbă cu plăcere cu el, pentru că nu este un ignorant și ai cu cine discuta. La fel... și dacă decide că trebuie să facă schimbări de paradigmă. Acesta este un adventist rațional, conștient de ceea ce crede, educat.
Dar dacă este adventist doar din născare, fără să fi citit altceva decât Biblia și SP, este adventist de conjunctură, un creștin mai mult emoțional decât rațional, pe care nu te poți baza. Personal, nu mai am încredere în astfel de frați de-ai mei, neuronii lor miros puternic a Ariel.

P.S. 1 Atenție, chiar și Loganul se transformă... există diferențe majore între primul tip și cel existent acum pe piață
#4 ignoranta activaMaximus 19-07-2015 14:25
daca articolul se incheie cu un verset , incep si eu cu unu:
"Ma veti cauta si Ma veti gasi daca Ma cautati cu toata inima".

problema cautarii si mai mult, a atitudinii fata de viata este influentata fie de constiinta, fie de EGO.
EGO-ul are nevoie de confort emotional, de sentimentul de siguranta oferit de turma, el sufera de disonanta cognitiva atunci cand informatia contravine cu ceea ce el crede, ego-ul este capabil de orice doar sa supravietuiasca ...si ajunge pana acolo incat ucide.
e scurt si merita:
https://www.youtube.com/watch?v=hOEF1aOCLaE

ignoranta din biserici (fie si AZS), din pacate este una activa si nu pasiva, adica cei care sufera de SIDA de care pomenesti, macar sa fie ignoranti si sa stea in banca lor, dar cum apare unu care vrea si cauta...sar la jugulara.

apoi mai este categoria celor care din prea mult citit si gandit, ajung de se vindeca de SIDA , dar se imbolnavesc de cancerul ateismului.
#5 atentie mare la extreme...realistul 20-07-2015 08:52
Cand te i-a valul,si te duce la o extrema sau alta,e greu sa-ti mai revii.Am la mine in biserica o familie de tineri,care tin posturi si nu mananca decat anumite cereale,nu mai pot nici sa vorbeasca si sunt atat de slabiti,incat par a fi niste schelete umblatoare.

Din pacate multi cauta sfintirea si mantuirea,prin reforma exagerata in alimentatie,si am avut cazuri de deces prin infometare. Oare asta cere Dumnezeu de la noi???

Manturea prin alimentatie este o boala care se instaleaza in bazs ,pe langa altele,si culmea este ca cei care renunta la anumite alimente,critic a pe cei care inca le mai consuma .Extremele sunt periculoase !!!
#6 Si ce ar putea insemna S(I)DA daca excludem ” I ” -uliluminatul 20-07-2015 08:57
Maximus ,

Pentru cel care are capacitatea sa renunte la ”i” ( ignoranta-iluzi e)..ar ramane un SDA = Singur Descoperi Adevarul

Si ca tot veni vorba de versete, uite unul uzat si folosit manipulator dar fara prea mare importanta pentru majoritatea oamenilor inregimentati religios

Veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi.” (Ioan.8:32

Parerea mea este ca, cu cat incearca cineva sa-si reprezinte iconoclast ”dumnezeul” cu atat mai mult se va face de ras ;-)

In alt registru, religia nu este decat o forma mascata de exchibitionism. Toti se manifesta public cu ceva ce tine de spatiul intim -privat !

SIDA = scormoneste - intuieste - descopera - adevarul :roll:

SDA in varianta corporatista = Stati dreaq aici !..ca avem nevoie de banii vostri si de mintea voastra :lol:
#7 Aberație...Ng 20-07-2015 09:43
Roland Mo,
Apreciez mult comentariul. Am folosit acel exemplu, în context, în mod intenționat pentru contrast. Mi-ar plăcea tare mult ca lucrurile să nu fie deloc așa. Trebuie să explic.

Când citești cărțile lui Moise având în minte imaginea societății contemporane lui, nu poți să nu fii recunoscător lui Dumnezeu pentru felul în care a ușurat jugul robiei religioase a acestui popor. Și toate popoarele din jur trebuiau să recunoască superioritatea legilor israeliților. Ce mai, erau cu mult mai bune.

Când citești cărțile lui Moise având în minte imaginea societății contemporane nouă, nici în ruptul capului nu poți pricepe treaba cu vaca roșie și altele asemenea.

Timp de milenii biserica a fost singurul educator al poporului, și toată stima pentru cei care, în temere de Dumnezeu, au pus umărul la bunul mers al societății. În tot acest timp învățătura bisericii a fost amenințată de glasul unor vizionari sau infractori. Cum de fiecare dată diferențierea acestora a fost dificilă, a fost mai comod pentru biserică să-i pună pe toți, la grămadă, la index (vezi mesajul proorocilor prin care Dumnezeu intenționa să ridice biserica pe noi trepte ale cunoașterii lui Dumnezeu, și soarta acestora deplânsă de Isus). Biserica, pornind cu învățăturile revoluționare ale lui Moise, s-a crezut Dumnezeu pe pământ și dogmatizându-și învățăturile a refractat orice intervenție ulterioară. Dacă nu venea Isus cu autoritatea Lui să facă un RK, eram și azi păstori, crescând vaci roșii pentru cenușa lor.

A venit Isus, și prin reforma Lui drastică, a recuperat anii pierduți. Noua biserică s-a bucurat de eliberarea adusă de noua învățătură, s-a luptat pentru ea, și în scurt timp a dogmatizat-o pentru sute de ani închizându-i în nas ușa lui Dumnezeu pentru up-date-uri.

A venit jumătatea sec.XIX. Ca o încununare a efortului Reformațiunii de ieșire de sub dogme, Dumnezeu pune bazele unei noi biserici cu rânduieli și mai bune. Excelent..., DAR, noua biserică, în scurt timp și-a dogmatizat învățătura, astfel că Dumnezeu cu greu e lăsat să dea lumină în plus. Dintotdeauna omul, în natura lui păcătoasă, a încercat să-și impună opinia personală, bună-rea, asupra altora. Iar dacă a avut puterea, a făcut-o.

Când niște „neica nimeni” au intuit că pământul ar putea fi o minge și nu o masă, Biserica s-a luptat împotriva lor cu Scriptura. Și avea dreptate. Ne putem întreba pe ce bază BAZS astăzi acceptă că pământul e o minge. A, pe Scriptură!! Și are dreptate.

Se poate vedea lejer că dintotdeauna dogma a limitat dezvoltarea cunoașterii. Biserica Evului Mediu nu s-a aventurat pe mare mai departe decât putea vedea înapoi țărmul, de frică să nu cadă în Abis peste marginile pământului. Cunoaștem azi că pământul e rotund și datorită unor curajoși vizionari care, în ciuda dogmei religioase, au probat ideea, și s-au dus în larg, cu prețul vieții lor, mai departe decât se vedea țărmul.

Sigur că dogma își are partea bună. Nu poți funcționa fără reguli.
Sigur că nu toate ieșirile de sub autoritatea dogmei se lasă cu rezultate pozitive (vez homo.. și altele).
Dar a închide prin dogmă accesul lui Dumnezeu la viața personală și colectivă a omului este greșit.

Citez pe Roland MO: „Sunt convins că dacă cercetătorii ar veni cu umilință in fața Creatorului Universului sa ceară ajutor si intelepciune altele ar fi fost rezultatele tuturor cercetărilor științifice de mii de ani.”

Subscriu.
...dacă biserica ar fi venit cu umilință in fața Creatorului Universului sa ceară ajutor si intelepciune, altele ar fi fost rezultatele tuturor cercetărilor științifice de mii de ani.”
#8 P.S.Ng 20-07-2015 10:28
Cred că atât știința cât și religia sunt opera lui Dumnezeu, și la El nu este nicio problemă. Divergențele actuale sunt cauzate de om, prin limitele și orgoliile lui, iar a fi partizan uneia consumă multă energie și cerneală.

Biserica L-a băgat pe Dumnezeu într-o cutie. Și când a devenit evidentă diferența între realitate și dogmă, unii au părăsit biserica, apărând astfel conflict. Fiecare parte și-a susținut poziția până astăzi. Așa că biserica nu recunoaște știința și știința nu recunoaște dogma. Un conflict ideologic, și nu în fapt, întreținut de orgolii și interese, din care nu câștigă nimeni. Dimpotrivă.
#9 Corcor 20-07-2015 14:17
Noi cei care facem parte din Azs avem o mare problema : confundam religia cu credinta.Religi a cu toate dogmele si toate traditiile ei nu ne pot mintui.Numai prin credinta si prin fapte vom FI mintuiti.Pina nu vom face aceasta distintie nimic nu se va schimba cu noi si in biserica
#10 SDAMaximus 20-07-2015 17:57
Ilu:
Citat:
Pentru cel care are capacitatea sa renunte la ”i” ( ignoranta-iluzi e)..ar ramane un SDA = Singur Descoperi Adevarul
si io care credeam ca SDA vine de la seventh day adventist...the voice of hope.

anyway...in mintea in care nu se mai afla intrebari, ci doar raspunsuri este o minte moarta.

mintea vie , constienta de boala ei(necunoastere a) vrea sa se vindece...intre barile genereaza raspunsuri, care genereaza alte intrebari si tot asa de la simplu la complex...

cand esti mic intrebi ce-i becul, apoi ce-i lumina, apoi ce-i particula...pan a ajungi sa te minunezi la dualitatea unda-particula

la mai bine bro
:)
#11 Ne mințim că avem adevărulSpartan 20-07-2015 19:45
Citez pe Maximus:


anyway...in mintea in care nu se mai afla intrebari, ci doar raspunsuri este o minte moarta.


Am crezut și eu odată că biserica este o instituție a căutătorilor în ale adevărului. Din păcate este o instituție care are pretenția că DEJA are adevărul și nu o mai interesează nici o altă nouă descoperire.
Mai bine moare cu minciuna în brațe decât să recunoască cumva că se laudă cu niște concepte învechite, din ce în ce mai lipsite de relevanță.
Vezi în acest sens excelentul (din nou) comentariu #7 scris de Ng.

Mi-a venit în minte un exemplu: privim la soare și credem că vedem realitatea. Dar de fapt vedem ceea ce se întâmpla pe steaua noastră în urmă cu 8 minute. Oricât ne-am strădui, tot o minciună vedem, o imagine care aparține trecutului, nu prezentului.

Păstrând proporțiile, percepem realitatea cu un decalaj între milionimi de secundă (în apropiere) până la mii de ani (în cazul aștrilor extrem de îndepărtați). Practic, adevăr absolut nu există nicăieri... darmite în biserici!!
#12 minciuni si realitatiMaximus 22-07-2015 09:57
Citez pe Adi T.:

Mi-a venit în minte un exemplu: privim la soare și credem că vedem realitatea. Dar de fapt vedem ceea ce se întâmpla pe steaua noastră în urmă cu 8 minute. Oricât ne-am strădui, tot o minciună vedem, o imagine care aparține trecutului, nu prezentului.


inteleg la ce te referi, totusi as defini minciuna ca fiind ceva nu a existat niciodata.
Ce vedem noi fie soare, fie andromeda sunt realitati decalate/trecut e, dar nu minciuni.

Orionu este tronul lui Dumnezeu, stiinta este cea care ne ispiteste cu tehnici sofisticate sa credem minciunile ei scornite :)

apropo cati fac diferenta dintre orion constelatie si orion nebuloasa si totusi e o informatie de nici 5min:

https://en.wikipedia.org/wiki/Orion_Nebula
https://en.wikipedia.org/wiki/Orion_(constellation)

si mie mi-a placut com lui Ng;
#13 Similitudini , ” adevaruri ” @ realitati !!iluminatul 22-07-2015 11:18
Maximus,

..iti suna cumva cunoscut tipul asta de reteta ”liste de rugaciuni a_la Tanase Vadic” ..sau ora de rugaciune pt. bolnavii internati deja in spital ” ? :eek: imediat o sa vezi si legatura dintre SIDA si rugaciunea sfintilor !

Citat:
Ei sunt filmaţi în timp ce fac mărturisiri înainte şi după tratament, iar imaginile sunt postate pe site-ul SCOAN.
...stati linistiti avem si noi specimenele noastre :lol:

Citat:
SCOAN deţine o avere impresionantă şi are filiale în toată lumea, precum şi un canal de televiziune. Pe site îşi promovează apa sfinţită, folosită la "vindecare", şi face bani inclusiv din comercializarea de DVD-uri, CD-uri şi cărţi. Membrii bisericii, care este înregistrată şi ca organizaţie caritabilă în Marea Britanie, trebuie să facă donaţii în mod regulat.
..restul il gasesti aici http://www.mediafax.ro/externe/tratament-sida-prin-rugaciuni-bolnavi-infectati-cu-hiv-au-murit-dupa-ce-o-biserica-din-marea-britanie-i-a-convins-ca-s-au-vindecat-video-9005963

Haidade !!!...n-avem si noi un Doug catelusul agent comercial , un Gates agent imobiliar al revenirii preturilor mari , si o apa sfintita numita SP , dar si o serie de alte produse vandute pentru ”igiena mintala” , de la deja celebra si saracuta Viata cu Credulitate :lol:

Iata si ultimele coperti,ale mai vechilor idei, ce se gasesc la preturi promo numai libraria noastra :


Suzeta Si Hrana , Tragedia Fraierilor , Calea catre a fi Prost , Promisiuni pentru cei mici , Tu a cata poveste de basm esti , Fotografii cu maimuta(unchiul ) Lucy , Peripetiile lui Iacobel Rasfatel , Am gasit o geanta cu zecime , Plagiaturi Timpurii , Un Isus TedWilsonez , Si noi suntem Pioni , Depresia: Calea spe alienare, Mai presus de eculubratie , Biblia cu concordanta ezoterica , Biblia in alb si negru ....

..daca nu ma crezi , verifica !!!


La buna auzire bro*.. :-* si bun materialul cu nebuloasa Orion ;-)
#14 Comentariul nr.14Spartan 02-08-2015 17:07
... că deja m-am plictisit de cifra 13... .
Probabil că de vină e căldura, și la mine, dar și la voi.

Ce să zic... bucurați-vă de vacanță, fiecare pe unde puteți, declar luna august e un fel de an sabatic, așa că nu așteptați nici de la mine prea multe epistole.

Dacă nu apare ceva supercalifragil isticexiaolidoc iuous ca să mă determine să compun un articol nou-nouț, ne vedem în septembrie, odihniți și cu forțe noi!
#15 amincredulul 03-08-2015 21:48
Vacanta buna tuturor.DOMNUL cu voi toti :-)
#16 vacanta? de ce?realistul 06-08-2015 00:20
Adventomanii nu ar trebui sa intre in concediu,ca slava Domnului e atata de munca ,mai ales ca si toti pastorii sunt plecati la odihna ''BINE MERITATA''.

Apropos,cine poate demonstra din Biblie ca un adevarat slujitor al Lui Dumnezeu a beneficiat de un concediu si platit pe deasupra????

Si ma rog ce mari realizari au avut pastorii anul acesta,de chiar merita racoriti la cerebel?? De botezat cred ca ex pastorul Cornel Darvasan a batut recordul,si nu intra in concediu,de, e privata biserica si are tot interesul sa o tina calda.

Intreprinderea de ziua saptea se aliniaza la standarde europene,la un venit anual de 22 de milioane de euro asi permite orice lux,bravos !!!
#17 supercalifragil isticexiaolidoc iuouscredulul 06-08-2015 16:50
Stire pt adventisti,vege tarieni,si....n u numai... :-x

http://www.dcnews.ro/o-femeie-care-a-implinit-110-ani-dezvaluie-secretul-longevita-ii-sale_481766.html
#18 Longevitatea...Necunoscutul 06-08-2015 17:04
longevivii de pe Mapamond sânt in general vegetarienii care au mâncat asa de la naștere, dar ca sa devii vegetarian de câțiva ani, doar pentru ca asa e la moda... Te asigur ca nu te v-a duce la 110 ani, pe unii nici la 60-70. După ce ai trăit o viață băgând in tine toate cele, devii vegetarian... Hmmm. Cunosc cazuri concerte, când după ce a devenit vegetarian( chiar vegan) s-a îmbolnăvit de ulcer si a murit la 58. Am cunoscut si un pastor care a murit de ciroză la nici 55 de ani; nu mâncase carne de peste 15 ani, ca i se scarbise de "frății patrauși". Cunosc caz concret in familia mea, bunicul după tată a mâncat de toate si a băut țuica si vin si fuma țigări din foi de porumb cu mătasea porumbului) si s-a dus la 97 de ani...:(
#19 "turnul de veghere"!!!credulul 02-09-2015 17:33
HEI,VACANTA SA CAM TERMINAT,SAU SUFERITI DE SINDROMUL POSTVACANTA.
"TREZITI-VA", CUM SPUN NISTE FRATIORI DRAGI NOUA.
#20 Ce "turn de veghere"Necunoscutul 09-09-2015 16:39
tu Credulule, nu vezi ca ăștia au alte mijloace de comunicare? O fi obosit si varu Adrian sa consume tastatură pe gratis.

You have no rights to post comments