De la teorie la realitate... sau invers?

 
Un bun amic de-al meu tocmai și-a cumpărat o linie de producție și îmbuteliere a sucului de mere. Toacă fructele, le presează imediat și apoi pasteurizează sucul, astfel încât după luni bune are același gust natural de măr ca și mustul proaspăt obținut. Curios, ieri am fost și i-am vizitat „făbricuța” și un neuron neastâmpărat m-a făcut să-i pun următoarea întrebare:
Măi Marcele, tu fierbi mustul imediat ce-l obții, așa că el rămâne must. Dar fratele nostru Avraam, sau chiar și ucenicii lui Isus de unde aveau pasteurizator și sticle cu dop etanș ca să păstreze mustul de struguri nealterat?
S-a uitat la mine și mi-a zis cu zâmbetul pe buze: „Mustul e must o singură zi, mai ales atunci când afară este cald. Apoi el devine treptat vin, cu mai mult sau mai puțin alcool în el!”
Pentru orice cititor rațional al Bibliei este clar că băutura pe care o consumau evreii era vin și nu must. Argumente am destule, dintre care amintesc:
- Noe și Lot s-au îmbătat, deși se presupune că erau niște bărbați responsabili, nu bețivi notorii.
- Urie a refuzat să bea, dar e clar că David nu dorea să-l îmbete cu must proaspăt.
- Tehnic, evreii nu puteau conserva mustul... și cred că nici măcar nu doreau acest lucru, deși am auzit predici fanteziste despre ulcioare puse pe fundul mării la rece sau de instalații primitive de pasteurizat (apropo... am băut iarna must conservat în congelator, nu în frigider!!!).
 
Însă nu despre must sau vin vreau să discutăm, ci despre o practică adventistă larg răspândită de manipulare a adevărului, atât de prezentă încât se pare că nici măcar nu mai deranjează. Este vorba despre modul în care se corelează realitatea cu teoria.
Am vorbit despre consumul de vin (sau must) și vreau să folosim acest exemplu pentru a înțelege ce vreau să spun. Așadar, iată ce spun statisticile: oamenii din ziua de astăzi beau vin (cu alcool în el)... și nu puțin, doar vreo 240 milioane hectolitri / an.
Ce face un om de știință care vrea să studieze modul în care vinul a ajuns o băutură larg răspândită? Pleacă de la faptul real – consumul de vin – și apoi caută ipoteze care să arate cum s-a ajuns aici. Și probabil că află că vița de vie a fost descoperită din vechime, că strămoșii noștri mâncau struguri și că au aflat treptat că din strugurii storși se obține must, iar apoi că mustul  devine prin fermentație vin și poate fi consumat ca atare. Dacă studiază mai mult găsește desene, picturi sau documente în care se vorbește despre consumul de vin la banchete sau în viața de zi cu zi șamd.
Ce face însă un adventist? Ei bine, el nu pleacă de la un fapt real (că mustul devine rapid alcool și este consumat ca atare), ci pleacă de la o teorie a lui care îi place, iar apoi încearcă să explice realitatea prin prisma ipotezei. În acest caz, el spune cam așa: Este imposibil ca Isus să bea vin alcoolic (scuzați pleonasmul!!!), deci musai trebuie să găsim niște dovezi că era vorba de vin nefermentat. Și de aici începe circul: nu contează faptul că evreii consumau vin, nu contează că tehnic nu puteau opri fermentația, nu contează izvoarele istorice... nimic! Teoria este sfântă, restul faptelor trebuie să se potrivească cu ea, chiar dacă dovezile istorice arată contrariul!
 
Bine ar fi dacă acesta ar fi un fapt singular. Dar mai sunt multe altele, cu repercursiuni mult mai grave pentru educația adventiștilor. De pildă, să discutăm un pic despre originea Universului, punând în balanță munca oamenilor de știință și credința creștină.
Ce fac cercetătorii? Geologii studiază rocile, NASA cercetează spațiul cosmic,  fizicienii intră în miezul materiei (acceleratorul de particule de la CERN), biologii se ocupă de studiul fosilelor, etc., iar apoi, pe baza dovezilor obținute, emit o ipoteză: Universul are o vechime de aproximativ 14 miliarde de ani.
Ce spun adventiștii și alți creștini fundamentaliști? Ei bine, ei nu pleacă de la realități dovedite (dilatația spațiului, enormele distanțe din univers, descoperirile din fizică, chimie, biologie, etc.) ci pleacă de la teorie pentru a explica prezentul:
Noi avem Biblia, care este inspirată, iar dacă în Biblie se spune că pământul are 7000 de ani, așa este!!! (mai nou, au îndulcit-o: poate că este mai vechi... dar acum 7000 de ani a fost modelat de către Creator).
 
La fel de disputată între creștini și savanți este și apariția vieții pe Terra. La fel ca în cazul prededent, metodele de lucru sunt identice: savanții pleacă de la realitățile existente (specii înrudite, ADN cu foarte mici diferențieri între organismele simple și cele complicate, studiul fosilelor – vechime și funcționalitate) și toate duc către același rezultat: viața a apărut pe pământ cu foarte mult timp înainte și a evoluat de la simplu la complex și nici acum acest proces de evoluție nu este încheiat.
Creștinul conservator însă, se încăpățânează să ignore biologia, să dea cu flit geneticii, să râdă superior de metodele de datare radiometrică și declară sigur pe sine: Dumnezeu a creat viața în grădina Eden, în fix 6 zile, iar în cea de a șaptea... cum nu mai avea ce face, s-a odihnit! Așa scrie în Geneza, punct!!!
 
Este clar pentru oricine că conținutul Bibliei a circulat foarte mult timp pe cale orală, iar în formă scrisă a apărut mult mai târziu (mii și sute de ani), ceea ce arată că conținutul nu poate fi identic cu originalul. La fel de clar este și faptul că sulurile scrise de către scribi erau copiate cu erori (că doar erau oameni, nu computere), iar cercetătorii moderni ai Bibliei cunosc aceste lucruri.
Însă adventistul clasic nu are astfel de dileme: Biblia este inspirată cuvânt cu cuvânt, din scoarță în scoarță, indiferent de ceea ce spun studiile lingvistice sau istoricii cunoscători de limbi vechi, cu a lor muncă de zeci de ani. De ce? Pentru că Biblia spune că Biblia este adevărat... ce vreți mai mult?!
 
Aș putea vorbi în continuare despre alte fantezii creștine în care adventiștii îndoctrinați pun teoria mai presus de realitate (potopul universal, oprirea Soarelui pe boltă, agricultura avansată din timpul lui Abel și Cain, apariția animalelor carnivore, etc.) dar deja am scris despre toate aceste lucruri. Am dat aceste exemple doar pentru a vă atrage atenția asupra metodelor diferite de aflare a adevărului folosite de către biserică versus lumea științifică.
Chiar lăsând la o parte exemplele citate mai sus, cred cu tărie că metoda corectă de studiu este aceea de a pleca de la realitate către teorie și nu invers!!!
În schimb, biserica învață exact pe dos! Ne îndeamnă să ignorăm realitatea, cu multiplele dovezi pe care le conține și să ne agățăm cu trup și suflet de o teorie veche, frumoasă, dar lipsită de argumente și apoi să numim acest proces ca fiind credință.
 
Dar indiferent de ceea ce spune biserica, viața ne arată contrariul: nu Universul trebuie „potrivit” cu teoria dorită, ci realitatea trebuie explicată prin teorii care să i se potrivească, chiar dacă nu ne convine rezultatul!
Vă las în continuare să experimentați ceea ce tocmai am spus. Iar pe cei care nu cred aceste lucruri îi îndemn să se uite în sus și să cugete: Soarele se învârte în jurul Pământului, așa cum citim în Biblie... sau invers?
Week-end plăcut și binecuvântat să aveți!

Comentarii   

#1 Biserica promoveaza mentalitatea ”pamantului plat ”!iluminatul 25-10-2015 13:34
Tocmai de aceea, orice incercare de a folosi religia pt a explica noile descoperiri stiitifice este pe cat de detestabila, pe atat de controversata .

Problema mare pe care o are religiosul indoctrinat nu mai este de mult un secret . Pleaca de la o concluzie inoculata sistematic , bine propagata in spiritul de turma, pentru ca in final sa nu constientizeze ridicolul premiselor cu care doreste sa convinga !

Dar ce sa-i faci cand altul gandeste in locul tau ! Hai sa fim seriosi , nu trebuie sa-ti impuna nimeni ce sa bei , cum sa bei si cat sa bei !

Daca mergi pe principiul cauza - efect , nu ai cum sa nu iti dai seama ca alcoolul este nociv in toate formele lui .
Altceva ma intriga insa ! ..De ce Isus a prefacut apa in vin si nu invers ?..pt ca se presupune ca El cunostea viitorul ?...aha , voia sa le testeze credinta ! Pai cum ?..dupa ce i-ai lasat sa bea vin in prealabil !..mai erau mesenii constienti ..?!..

Citat:
Însă nu despre must sau vin vreau să discutăm, ci despre o practică adventistă larg răspândită
.....dar despre ce vrei Spartane sa discutam ?.....nu cumva despre asta : :eek:
#2 Vin sau must?Spartan 25-10-2015 20:13
Zice-se prin blogosferă că data cea mai probabilă a morții lui Isus ar fi 03 aprilie 0033. Asta înseamnă că Cina cea de Taină a avut loc în luna martie, lună care corespunde anotimpului rece. Deci, dacă nu era luna în care se coc strugurii, vine întrebarea: ce au consumat ucenicii și Isus la cină, must sau vin??

Vă invit pe tărâmul rațiunii: mustul proaspăt de struguri începe imediat după stoarcere să fermenteze. Întâi devine acidulat, apoi glucoza este transformată în alcool, mai mult sau mai puțin concentrat. Din discuția cu prietenul meu a reieșit că chiar și pasteurizat, mustul începe să fermenteze dacă nu este etanșeizat bine. Chiar și cu PET-uri moderne și dopuri de plastic noi, tot se întâmplă să intre aer și să se „umfle” câte o sticlă. Și acum vine întrebarea: chiar doreau evreii să pasteurizeze mustul?? Și dacă doreau, aveau tehnologia necesară?

Nu sunt istoric, dar din gospodărie știu că nu e ușor să conservi corect mustul, așa că am mari dubii că vinul de la celebra Cină a Domnului era muuuuuuuust!
Dacă cineva știe mai multe, este invitată să posteze, inclusiv pastorii... poate așa ne lămurim în privința adevărului!
#3 De la 6000 de ani la 14 miliardeSpartan 25-10-2015 20:25
Ce ușor ar fi fost dacă disputa dintre creaționiști și evoluționiști s-ar fi dat pentru o diferență de 1000-2000 de ani. S-ar fi găsit mai ușor argumente, sau s-ar fi ajuns, eventual, la pace... ce mai contează 1000 de ani în plus sau în minus!

Dar conflictul se desfășoară la altă scară: de la cei 6-7000 de ani biblici și până la vârsta de aprox. 14 miliarde este o diferență IMENSĂ care nu lasă deloc loc de compromis: ori unii greșesc, ori alții!!! Cale de mijloc nu există.

De partea savanților stau o mulțime de probe, de la expansiunea continuă a universului și imensele distanțe de la care sosește abia acum lumina și până la fosile, geologie și carbon 14. De partea cealaltă... Biblia, care musai trebuie să fie 100% adevărată, altfel nu se poate.

Este uimitor ce artificii face un adventist pentru a înghesui în doar 6000 de ani formarea Marelui Canion, despărțirea Africii de America, glaciațiunile, migrația oamenilor pe toate continentele după potop, carnivorele, etc.

Ceea ce prin rațiune nu se poate, prin credință e posibil. Dar în acest caz credința nu este o virtute, ci prostie curată. Am zis! Punct!
#4 Putina filozofie...Sam92 25-10-2015 21:48
Adevarul este corespondenta intre ce se afirma si realitate.Aceas ta corespondenta poate fi verificata prin simturi.Sisteme le religioase au introdus credinta ca fiind cea care guvernează acesta corespondenta si nu simțurile.In același timp au postulat ca toate afirmațiile făcute corespund cu realitatea.Asa se face ca ''realitatea'' adventista are in centru un Sanctuar, ingeri raportori, bolile au cauze supranaturale.' 'Realitatea'' ortodoxa e si ea populata cu sfinti, Rai, iad etc.''Realitate a'' iudaica e bantuita de Lilith, etc.Se poate demonstra existenta lui Lilith?Nu!In acelasi timp, n-o poti nega....Or crezi ca exista, ori nu crezi!Afirmatii le facute de religii nu sunt nici adevarate nici false din simplul motiv ca nu se supun verificarii prin simturi.Insa religia face niste afirmatii care se pot verifica.De exemplu religia populara romaneasca face afirmatia ca tunetele sunt produse de Sf Ilie care aleargă cu carul prin cer.Afirmatie falsa!Statia Spatiala Internationala filmeaza furtunile formate in atmosfera Terrei si nici urma de Ilie cu carul!Credinta nu e un mijloc de cunoastere.Simt urile sunt mijlcul de cunoastere deoarece doar ele pot stabil gradul de corespondenta intre ce se afirma si realitate.
#5 vinul a fost sigur vin ...realistul 25-10-2015 21:51
Eu cred ca biblia nu se refera la mustul proaspat din strugure ci la vinul care inveselea inima omului. Nu cred ca la nunta din Cana mesenii ar fi consumat must timp de 7 zile la rand cat se sarbatorea nunta,ca diareea ii lovea pe toti,de se facea coada la wc-uri si poate si la salvare. Ma uit deseori la cat de suparati arata si tristi credinciosii la biserica,poate si din cauza ca soia si abstinenta totala de la multe,a facut din crestini niste mutre acre si suparate de parca ar fi cndamnati la moarte.

Personal nu consum alcool dar nici nu condamn pe cineva daca cu moderatie consuma,ca nu ce intra in gura spurca pe om si ce iese din gura,si din pacate barfa la adventisti este la loc de ''cinste''

ps; la noi teoria e baza iar realitatea este de multe ori ignorata,asta a dus la plecarea tinerilor din biserica,IPOCRI ZIA DE ZIUA SAPTEA...ESTE DE VINA,SI SE PARE CA NU SUNT SEMNE DE VINDECARE!!!
#6 Condamnat la moarte?...eva 25-10-2015 22:12
Citat:
Ma uit deseori la cat de suparati arata si tristi credinciosii la biserica,poate si din cauza ca soia si abstinenta totala de la multe,a facut din crestini niste mutre acre si suparate de parca ar fi cndamnati la moarte.
Realistule, m-ai facut sa rad!! Intr-adevar in biserica sunt mai multe mutre acre decat fete zambitoare, dar nu stiu daca e chiar de la abstinenta, ci mai degraba de la forma in care privesc aceasta abstinenta. Normal ca daca o vezi ca o ispasire a pacatelor si ca o nevoie de a te chinui pentru a primi viata vesnica, vei fi mereu trist, pentru ca te vezi "condamnat la moarte". Sunt multe persoane in afara bisericii adventiste, care se abtin de la multe, dar o fac din alte motive si, interesant le dispar "mutrele acre", sunt niste pesrsoane care stiu sa se bucure de viata...

Cat despre subiectul articolului, e foarte greu ca sa nu zic niciodata ca biserica sa accepte descoperirile stiintifice... De ce?? Cred ca ajungem la aceeasi problema despre care s-a tot vorbit: BANUL... Orice biserica, daca isi va schimba doctrina, va avea de pierdut, si asta nu e prea placut pentru cei de sus... De aceea vor face tot posibilul ca sa tina oamenii intr-o adormire totala si intr-o frica permanenta de "condamnarea la moarte"...
#7 Ce falsificăm?Spartan 26-10-2015 06:33
În lumea asta mare, dacă teoria nu se pupă cu realitatea, dar vrei să fie așa, inventezi o teorie, fie ea cât de abstractă. Sau falsifici una deja existentă.
În religie, dacă nu se vrea (sau nu se poate) renunța la teorie, se încearcă inversul... adică să se falsifice realitatea. Iar dacă nu se poate, se alege calea cea mai simplă: se dă vina pe păcat, potop și pe Dumnezeu, care, în atotputernicia Sa, poate face ce vrea, când vrea, cum vrea.

Există oase de dinozauri... Dumnezeu i-a creat și îi ținea departe de oameni.
Carnivorele... aaa... păcatul e de vină
Geologia care spune altceva decât Biblia... păi a fost potopul universal.

Cum pot supraviețui totuși ignoranții religioși în fața avalanșei de informații și dovezi? Felicitări lui SAM 92, a dat un răspuns foarte bun în postul #4
#8 Mai mult decât simțuri...Spartan 26-10-2015 06:49
Citez pe Sam92:
Adevarul este corespondenta intre ce se afirma si realitate.Aceasta corespondenta poate fi verificata prin simturi...


Sam92,
Îmi permit să te completez un pic: corespondența de care vorbești se verifica prin simțuri în antichitate. Dar acum, pe lângă senzorii naturali omenirea dispune de o tehnologie care reușește să amplifice simțurile noastre de mii și mii de ori.
Avem microscoape, telescoape, computere, spectrografe, acceleratoare de particule, laboratoare de fizică și chimie șamd.
E strigător la cer că chiar și cu ochiul liber se pot vedea discrepanțe între realitate și religie, iar mințile luminate și-au pus întrebări încă de acum sute de ani (Galileo, Copernic...) folosind mijloace rudimentare de studiere a lumii. Așa că ce să mai zicem, dacă în era radiotelescoape lor și a microscoapelor electronice încă se mai vorbește de lut ca materie primă folosită la modelarea omului, sau că pământul a fost creat în urmă cu doar 7 milenii, decât că trebuie să alegem între ignoranță sau prostie?!?
Sau câte puțin din amândouă...!
#9 off topic, dar interesant!Spartan 30-10-2015 20:09
Biserica AZȘ va avea un nou președinte al Uniunii deoarece pastorul MM a fost ales capelan și director al departamentului Educație la Diviziune.

Cine îi va urma oare... mă gândesc să-mi depun și eu candidatura din partea Partidului Adventoman Liber Cugetător... :lol:

Dacă e nevoie încep să fac listă de adeziuni pentru înregistrarea candidaturii... cine semnează primul?!? :lol:
#10 eu semnez primulrealistul 31-10-2015 03:41
Spartane jocul este deja facut,Tomoioga are omul lui care asteapta sa fie inscaunat. Tu esti prea destept sa fii manipulat,asa ca ramai la datoria ta si pe locul tau.
Campean Tatar merge si el cu ispravnicia la Diviziune,era si normal la cati bani a pulsat acolo din trezoreria romana,o mana spala cealalta mana...Le uram succes la dolari cati mai multi!!! :P
#11 minte-mă frumos...ţăranul 31-10-2015 14:32
Spartane,...vre i s-a ignori proverbul>>>>'C ine intra-n haita trebuie sa urle ca lupii"??? Dr. Carson este un exemplu..
revenind la oile noastre@@"Creșt inul conservator însă, se încăpățânează să ignore biologia, să dea cu flit geneticii, să râdă superior de metodele de datare radiometrică și declară sigur pe sine: Dumnezeu a creat viața în grădina Eden, în fix 6 zile, iar în cea de a șaptea... cum nu mai avea ce face, s-a odihnit! Așa scrie în Geneza, punct!!!">>> Observ ca deschizi aici usa posibilitatii de a vedea profetiile despre viitor ca o frumoasa poveste sf (viata pe care ne-am dorit-o aici,dar n-am primit-o,o vom avea altundeva,in cer ;noul pamant etc... ) Daca religia noastra contrazice dovezile despre trecut atunci cum garanteaza scenariile cu privire la viitor?Pe ce baza credibila ?

You have no rights to post comments