Lumea se schimbă, adventismul... ba!

Sâmbătă dimineață... dar chiar de dimineață, ora 4. Nu știu de ce, dar nu am somn și cum sunt o persoană matinală decid să mă trezesc și să pun în pagină un nou articol. Nu acesta, ci altul care o să mai aibă un pic de așteptat, pentru că asta e viața; așa cum ne naștem pe rând, dar murim pe sărite, și unele articole ajung mai în față dacă situația o cere.
Binecuvântat fie cel care a inventat laptopul, pentru că cel mai bine se lucrează cu el în pat, așa că îmi pun o pernă la spate și deschid hotnews-ul să văd ce s-a mai întâmplat prin lume. Brusc însă, urma de somn care îmi mai rămăsese prin gene dispare: 140 de morți în atentatele de la Paris. Deschid încă un ziar, apoi altul și altul și înțeleg două lucruri. Unu, că intoleranța religioasă a atacat din nou, iar apoi că lumea nu va mai fi la fel începând de astăzi. Un alt fel de 11 septembrie, european și mult mai aproape față de noi.
 Deja analiștii politici avansează idei precum că legile privind libertățile cetățenești vor fi modificate pentru a combate terorismul, Franța s-ar putea implica în războiul din Siria și că politica UE față de imigranți se va schimba fundamental.
Nimic nou sub soare, vor zice unii, trăim într-o eră în care schimbările sunt la ordinea zilei. Da, poate au dreptate; dar dacă schimbări sunt și vor fi în continuare, noi cum vom reacționa la ele?
 
Nu o să intru acum în politică ci vreau să găsim un răspuns la niște întrebări: dacă vor fi schimbări, oare cum ne vom adapta, ce vom face și ce nu ar trebui făcut? Și când spun „noi” mă gândesc la cei care avem preocupări spirituale și care am crezut (sau mai credem) că BAZȘ există pentru a găsi răspunsurile valide la aceste dileme existențiale.
Presupun că aproximativ în ziua de luni mister M.M. va da un comunicat de presă în care va regreta incidentele de la Paris și va anunța că este solidar cu victimele... etc., etc. . Asta va fi reacția oficială, dar în realitate, nimic NU se va întâmpla, pentru că BAZȘ este un colos cu o uriașă inerție, atât în ceea ce privește distribuirea informației dar și ceea ce înseamnă adaptarea la prezent.
 
Pe ce mă sprijin afirmând aceste lucruri? Simplu, studiind preocupările  actuale pe care ni le sugerează biserica. De pildă, aseară după apus, colindai pe net să văd și eu ce studiu biblic avem pentru astăzi... că poate trec pe la „bise” și dă prost să nu știu măcar despre ce e vorba. Am descărcat de pe net PDF-ul cu pricina, că doar nu sunt fraier să îi fac cu bani pe „regii” de la editură... (apropo, s-au plătit lecțiunile cele noi, ați primit cumva bon fiscal??) și l-am deschis, deoarece titlul părea tentant. Dar nu am rezistat să-l parcurg decât un minuțel, pentru că mi s-a părut că sunt un actor care joacă într-o piesă intitulată „Țara arde, baba se piaptănă”.
Nu știam aseară ce va fi în Franța peste câteva ore, dar și România a produs destule știri în ultimele săptămâni. Și în loc ca în Sabat de dimineață să se discute despre lucruri actuale, despre ceea ce ne frământă, poate despre muzica rock, despre vremelnicia vieții, despre șansă, despre (ne)dreptatea ca unii să trăiască și alții să moară, despre impactul religiei în viața de zi cu zi șamd., ar trebui ca astăzi (din cauza unor idioți de la Conferința Generală, pupați conștiincios undeva de niște idioți de la Uniunea Română și Conferințele aferente) să mă plictisesc încercând să înțeleg dilemele unui prooroc evreu, care a trăit acum einșpe mii de ani și care nu are nici o relevanță pentru mine sau vreo legătură cât de mică cu evenimentele zilei de astăzi.
Trebuie... pentru că așa trebuie, pentru că suntem o biserică mondială, etc. Da, poate trebuie, dar nu ne ajută cu nimic. Ieri am citit, azi ne prefacem că dezbatem conștiincioși tema, iar mâine am uitat deja totul.
Așa că vă întreb: cei care sunteți (încă) adventiști, nu vă pasă că pierdeți vremea de pomană timp de o oră, în loc să petreceți acest timp pentru a vă informa și pentru a vă înnobila mințile cu ceva util și de actualitate? Lăsați-o în vraja ei de lecțiune învechită și vorbiți de ceea ce ne doare, de ceea ce ne frământă, nu de ideile învechite ale unui profet frustrat și prăfuit, ce ne sunt împinse pe gât de niște lideri fără viziune.
 

În al doilea rând, am fost curios să văd dacă măcar în media biserica reușește să rămână ancorată în realitate. E ora 8 dimineața și am decis să urmăresc  un pic programul televiziunii oficiale adventiste. Ce am găsit, vreo știre proaspătă, vreun mesaj pe burtieră care să ne ofere o direcție, o atitudine, ceva de actualitate? Da de unde?

Știri răsuflate din buletinul bisericii, aceeași și aceeași muzică creștină, repetată aproape la infinit, iar apoi o dezbatere despre miturile creației, interesantă, dacă nu s-ar forța concluziile. Sub argumentul unei discuții despre mituri, frățiorul Necula, mare partizan al literalismului vechi-testamentar, a apărut iarăși pe sticla cu Speranțe năruite pentru a readuce aminte telespectatorilor că lumea a apărut în fix 7 zile, că evenimentele de la Potop s-au întâmplat aidoma cu descrierea lor din Geneza, că Paradisul pierdut a rămas în memoria colectivă a lumii, etc. . Tocmai ascult cum în mod subtil evoluția este înfierată și se aduc argumente puerile că Biblia este cea care oferă adevărul, dar nu se pomenește nimic despre dovezile științifice care arată cu totul altceva. Aceeași pălăvrăgeală denominațională, regurgitată mecanic întru prostirea neamului românesc dătător de zecime în cea de-a șaptea zi a săptămânii. Atât!!

 În mileniul în care știința a avansat atât de mult încât vorbim de componentele ADN-ului, de fizica cuantică, de particule subatomice și de bosonul Higgs, doi habarniști continuă să convingă și să se convingă că Geneza este mai mult decât un mit, în ciuda tuturor evidențelor (un excelent material despre teoria Big-Bangului pe înțelesul tuturor în găsiți aici, pe blogul resetyourreligion).

 
 
Și în timp ce Biserica (împreună cu noi) doarme cu capul pe Biblie și pe Lecțiune (atenție, Biblia se pune întodeauna deasupra, chiar și în bibliotecă), oamenii mor la Colectiv, guvernul se schimbă, Franța este în stare de urgență, foarte curând liderii europeni se vor întâlni la cine știe de summit convocat de urgență iar lumea, repet, va fi altfel începând cu ziua de azi.
Dar va fi altfel fără adventiști, pentru că și peste o săptămână aceleași lecțiuni insipide nă vor fi băgate pe gât, fără voia noastră.
Aceleași citate vechi, culese pe sprânceană din moaștele literale ale EGW ne vor fi servite iar și iar în predicile care urmează.
Aceleași fraze arhicunoscute vor compune ritualul săptămânal din biserici.
Aceeași oameni fără cunoștințe serioase vor polua vizual și auditiv prin prisma Speranțelor contrafăcute.
 
Aceeași oameni cu spinările plecate vor umple și sâmbăta viitoare scaunele bisericilor, pentru aceleași slujbe disonante cu realitatea. Sau nu, dacă tu, și tu, și tu, cei care citiți aceste rânduri, veți dori să trăiți în prezent și nu în trecut. Și dacă, atenție, veți lua atitudine!
Altfel, BAZȘ se va trezi că Isus a și venit, dar a ratat evenimentul. Pentru că având ochii orientați către trecut omite să trăiască realitatea și să se pregătească pentru viitor.
Vrei să se întâmple asta?
Dacă nu, îți sugerez să te trezești, adventistule, pentru că biserica ta doarme de mult! Deșteptă-te cât încă nu e prea târziu, măcar în ceasul al doisprezecelea!
Deșteptă-te, dacă îți pasă de mântuirea sufletului tău și dorești altceva decât  anestezierea propriei conștiințe.
Deșteptă-te... dar deșteaptă-te odată, pentru că istoria nu are răbdare!
Deșteaptă-te!
 
P.S. E aproape ora 9 și am decis să trec și astăzi pe la biserică. Bucura-m-aș dacă aș fi contrazis și aș primi ceva proaspăt pe parcursul zilei de astăzi, fie la studiul biblic, în predică sau chiar la Speranța TV. Și că veni vorba despre dezbateri, mister Necula a promis că va continua subiectul. Îl anunț că sunt disponibil să particip la emisiunea viitoare pentru a-i dovedi că bate câmpii. Aștept invitația de rigoare!

Comentarii   

#1 Lipsa de reacțieSpartan 14-11-2015 13:12
Nu am pretenția ca TV Speranța să se miște rapid precum o televiziune de știri și nu aștept ca astăzi să apară vreo reacție la tragedia din Franța. Dar diseară deja cineva ar putea iniția o dezbatere, plecând de la implicarea religiei în politică de pildă, pentru că la urma urmei diferențele dintre creștinism și islam sunt în mare parte de natură religioasă.
Sunt curios dacă va exista o astfel de reacție sau totul va merge ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat!
#2 Azi la bisericăSpartan 14-11-2015 14:28
Am sperat la ceva proaspăt... dar degeaba!
Aceeași deschidere, aceeași închidere, aceeași lipsă de chef la cântat.
La Școala de Sabat instructoarea se chinuia vădit să găsească niște punți între mesajul lui Ieremia și societatea modernă și până la urmă chiar le-a găsit. Cum? Păi până la urmă găsești o cunoștință comună și cu un om de pe alt continent dacă umbli prin arborele genealogic suficient de mult. Așa și cu lecțiunea noastră, ceva, ceva a ieșit până la urmă.
Predica, în schimb, a fost absolut banală... cel puțin prima jumătate, pentru că cea de a doua am petrecut-o în curte.
Fuse și se duse. Noroc că sâmbăta viitoare avem o ședință administrativă: pe lângă pâinea mucegăită de la amvon vom avea și spectacol, vorba celor din Roma antică: Panem et circum să fie... restul contează mai puțin!
#3 Sotia Credulului zice:credulul 14-11-2015 17:24
Fratioareeeee,c redeam ca numai eu am luat-o cu capul decind cu Ieremia biblicu,dar vad ca mai sint si altii.Noroc ca la grupa mea (care de fapt este intreaga comunitate) noi socializam,disc utam ce se intimpla in vietile noastre in timpul saptaminii,ne inbogatim spiritual prin comentarii critice,sintem atipici.
Bine macar ca nu le-a trecut prin cap "luminatilor" de la CG studiem un trimestru si PLINGERILE LUI iEREMIA.
De incercat "sugestia" de la pag 101 cu "postu"la mijloace tehnice......SU BLIM.........BI SERICA TE VREA PROST :cry:
#4 DetoxCrichton 16-11-2015 23:49
(Pentru a intelege titlul folositi google, deoarece Dumnezeu, prin intermediul lui Bill Gates, vi la dat si este foarte bun)

Dupa cum zice titlul de vre'o luna sau doua am inceput un tratament de dezintoxicare. "In ce consta ?" s'ar putea intreba unii sau altii. Simlu. Nefrecventarea bisericii si folosirea zilei numite Sambata ca zi de odihna, dupa 6 zile chinuitoare de munca cand nu reusesc sa imi gasesc timp de ajuns pentru a dedica placerilor personale.

"De ce ?" s'ar intreba din nou unii sau altii. Deoarece am ajuns la concluzia ca in bisericile adventiste romane din tara sau din strainatate (pentru ca am vizitat cateva tari si am fost curios sa vad daca se intampla ceva diferit) nu faci altceva decat sa intri intr'o rutina care dupa catva timp iti aduce greata de fiecare data cand intri pe usa bisericii, si doar gandul ca sambata trebuie sa te duci din now la biserica iti provoaca o mare durere de cap deoarece iti da peste cap toate planurile pregatite in cursul saptamanii.

Hai sa fim sinceri, asta este realitatea. Aratati'mi ce sfintenie a mai ramas in bisericile romane adventiste ? Te trezesti sambata, te duci la biserica, asculti ora de rugaciune, discuti scoala de sabat (lipseste catalogul cu note si atmosfera se schimba imediat intr'o scoala), si la sfarsit te stradui sa stai o ora pe scaun nemiscat si ai grija sa nu adormi ascultand "cuvintele intelepte" ale vorbitorului de rand.

Cam asa am inceput eu sa ma simt inainte de a incepe tratamentul de dezintoxicare. Si stiti ceva ? Parca ma simt un pic mai bine acum ca sambata pot sa ies si eu la o plimbare dimineata, sa respir aer proaspat dimineata in parc, sa vizitez un muzeu, sa intalnesc persoane noi cu care sa pot vorbi despre una sau alta. E o senzatie eliberatoare cand in sfarsit iti dai seama ca traiesti pe o planeta impreuna cu alte 7 asu 8 miliarde de oameni, intr'un univers plin de alte miliarde de forme de viata, si Dumnezeu nu te tine sub observatie 24/7 ca sa iti umple mintea cu mustrari de constiinta pentru faptul ca nu ai vrut sa mergi la biserica sambata. Da, eu pot sa zic ca m'am desteptat, si desteptarea mi'a lasat o senzatie foarte placuta.


Trecand la evenimentele de sambata la Paris pot sa zic doar atat. A murit niste oameni din cauza ca alti oameni au gandit cu o ideologie in loc sa gandeasca cu capul. S'au intamplat multe evenimente de genul acesta (11 Septembrie 2001, Madrid, Charlie Hebdo, sasmd), si o sa se intample in continuare, pe mine nu ma afecteaza personal. Nu imi este frica. "Si de ce mi'ar fi, nu am motiv sa imi fie, toti trebuie sa ne ducem mai devreme sau mai tarziu". Cuvinte intelepte venite de la Richard Wright.
#5 dezintoxicare.. .cu pasi maruntirealistul 17-11-2015 12:08
Si eu am inceput sa am un program mai flexibil in sabat ,in sensul ca vineri seara stau cu familia si sambata dupa amiaza program de voie asa ca doar dim merg pt partasie frateasca ca de predici sunt satul.Ma simt mult mai bine si mai liber asa ca nu cred ca fac ceva rau ,dimpotriva ma simt descatusat de atatea drumuri la biserica unde rutina este cuvantul de baza.
Rutina de ziua saptea nu va disparea niciodata,pt ca nimeni nu vrea o schimbare,nici membrii conservatori,da r nici pastorii nu vor sa tulbure apele.Asa ca e dreptul meu sa aleg ce vreau de la viata mea!!! Apropo, cine poate demonstra ca cei din biserica primara frecventau si vineri seara ,ca romanii ,serviciile divine?
#6 mirare si nedumerire!realistul 10-12-2015 19:50
Daca politicienii la ocuparea unei functii inalte depun o declaratie de avere,de ce nu ar fi valabil si pt sus pusii azs?
Daca salariul lor este facut public,de ce nu se publica si salariul pastorilor azs?
Daca pt a fi avansat intr-o functie in partid trebuie sa treci testul unor criterii de integritate,de ce pastorii fosti colaboratori ai securitatii,si cu un trecut dubios sunt alesi in slujbe si chiar avansati?

De ce fii luminii sunt mai murdari decat fii intunerecului???

Si totusi nu eii sunt de vina ,si cei care tolereaza,plebe a !!!!!!

You have no rights to post comments