Dumnezeu: atotputernic sau limitat?

 
Realistul. Este persoana care, atunci când studiază Biblia sau se gândește la sensul propriei vieți, ia în considerație în primul rând acele elemente care nu contravin rațiunii și ține cont de argumentele dobândite din natură, știință sau prin intermediul propriilor simțuri.
Credulul. Și el studiază Biblia, și pe el îl preocupă trecutul și viitorul și dorește să le înțeleagă. Dar orice informație găsită el o preia prin intermediul ochelarilor biblice pe care cu mândrie îi poartă. Litera și virgula Evangheliei este pentru el doctrină obligatorie și nu poate concepe că există alt adevăr decât cel conținut în paginile Scripturilor.
 
 
Într-o bună zi, într-un parc (tren, biserică, blog, grup pe facebook) Realistul și Credulul... atenție, nu prietenii mei de pe Adventomania :-)... se întâlnesc și inevitabil discuția alunecă spre cele sfinte. Vorbesc de una, de alta, dar nu sunt deloc de acord. Își expun ideile, caută să se convingă reciproc că au dreptate... dar degeaba. Se iau la trântă în idei iar ca suprem argument Credulul își scoate Biblia: mare, neagră, cu paginile aurite și cu multe notițe la final și o deschide triumfător: „uite ce scrie aici”!!! Surprinzător, și Realistul își scoate Biblia sa, tot cu scoarțe negre și cu semnătura lui Cornilescu pe ea și-i spune: „și eu am citit ce spui tu, dar nu are sens: mesajul biblic s-a diluat în timp, Vechiul Testament a fost pierdut și rescris din memorie în Babilon, Canonul Biblic a fost decis de către o comisie de preoți catolici cu mâinile pătate, iar multe dintre poveștile biblice nu se confirmă în realitate”.
 
Probabil că bănuiți cum merge discuția în continuare. Pe de o parte Realistul aduce argumente: curcubeul e natural și nu de origine divină, animalele au ajuns pe o insulă precum Australia deși Araratul este la mii de kilometri distanță, Pământul nu se poate opri din loc, carnivorele sunt specializate în a ucide chiar dacă în Eden nu exista moarte, etc. .
Credulul are și el argumente: păcatul e responsabil cu suferința, Satana e cel care poartă vina și mai presus de toate, Dumnezeu este atotputernic: pentru El nu e nici o problemă să inunde pământul cu mii de metri de apă, să aducă perechile de animale la arcă, să le țină în transă  ca să nu mănânce sau să se mânânce între ele și tot El e cel care poate opri Terra din rotație pentru ca Israelul să-și savureze victoria.
 
Oare așa să fie?
Discuția de mai sus este ipotetică, dar de multe ori lucrurile chiar așa stau în realitate atunci când un cititor rațional al Bibliei se confruntă cu un literalist fanatic. Recunosc că iau partea rațiunii, iar în acest articol vreau să demontez un mit care este foarte convenabil literaliștilor: atotputernicia lui Dumnezeu.
Fără acest argument orice literalist rămâne în fundul gol într-o discuție, pentru că este ultima lui bâtă pentru a-și impune credința: Dumnezeu poate, așa că ce vrei mai mult? Poate să facă orice, oricând, în orice situație. Poate, poate, poate... numai să vrea!!!
Stimați literaliști, deși știu că sunteți imuni la argumente sau acestea sunt prea greu de înțeles pentru voi, vă dau o veste care poate fi bună, dar și proastă: da, cred că Dumnezeu poate face orice dorește, dar NU pe acest pământ!!!
Are logică să credem că Dumnezeu nu are limite, dar materia din care este făcut acest Univers are!!! Materia este guvernată de niște legi care nu pot fi nici încălcate și nici ocolite nici chiar de către Dumnezeu. Și sunt convins că Creatorul nici măcar nu încearcă să facă acest lucru, chiar dacă unele din faptele Sale par a fi supranaturale.
Pentru a explica mai ușor această teorie o să mă folosesc de niște exemple din viață, care să ne ajute să înțelegem mai bine cum stau lucrurile.
 
            1. Povestea olarului, a metalurgului sau a fizicianului. Să presupunem că un olar are capacitatea tehnică de a face cel mai mare vas de lut. Are și materie primă din belșug, are și macarale la dispoziție, dar și buldozere și malaxoare gigantice. Și bineînțeles are și un cuptor pe măsură!!!
                Cu toate aceste dotări el dorește să facă un ulcior uriaș, mare cât Titanicul și care să țină apă în el. Ei bine, deși olarul îl poate construi, acest ulcior nu va primi niciodată apă în el: se va strivi sub propria greutate, deoarece lutul are limitele lui. Rețineți, olarul este capabil, dar lutul este tot lut, nu își poate depăși condiția inițială!!!
            La fel s-ar întâmpla cu un inginer metalurg care ar primi sarcina de a face cel mai subțire fir de cupru din lume: presupunând că ar reuși să facă acest fir cu o grosime doar de un atom, mai subțire de atât nici Dumnezeu nu ar putea. De ce? Pentru că e grosimea minimă a materiei, de care orice proiectant ar trebui să țină cont.
            Iar dacă vorbești cu un fizician și îi povestești de filmele din seria Star Trek și de vitezele super fantastice, o să-ți spună că nu se poate călători cu viteze mai mari decât viteza luminii, o altă limită a universului material în care existăm.
 
            2. Să ni-l imaginăm pe Dumnezeu ca un programator genial. Și mergând mai departe cu imaginația vom spune că așa cum Dumnezeu are la dispoziție acest Univers pentru a crea, IT-istul are la dispoziție un server pe care să facă un site web.
            Programatorul are așadar puterea de a modela orice pixel de pe ecran cum vrea el, orice animație video sau orice funcție pe care să o aibă site-ul său, este... dacă vreți, Dumnezeul acelui site. Întrebare? Poate să facă orice dorește în acel site?
            Răspunsul este și da și nu:
            - Poate să facă orice artificiu, orice aplicație care se încadrează în limbajul de programare folosit. Poate folosi milioane de culori, mii de fonturi, orice sunet dorit. Dar...
            - Nu poate, de exemplu, să pună două culori în același punct de pe ecran și să se vadă amândouă (le poate amesteca... deși în realitate vorbim de o iluzie optică, existând doar 3 culori primare, trioul RGB). Nu poate reda 10 melodii în același timp, astfel încât urechea umană să le poată asculta. Nu poate face să iasă ecranul în relief (deocamdată!!) dar poate crea un film 3D (altă iluzie optică inteligentă).
            Mergând mai departe, nu o să vezi că un programator „intră” în ecran sau că face schimbări în site direct cu mâna. Chiar și cu un touch-screen care dă impresia că mută manual divese module pe ecran, de fapt tot ce face, absolut tot, execută doar prin intermediul limbajului de programare.
            Ați priceput ideea? Dumnezeu nu poate „cânta” la urechea omului folosind infrasunete, pentru că nu poate fi auzit. Nu poate transmite în infraroșu iar mesajul Său să fie recepționat, dacă omul nu-și pune niște ochelari speciali. Nu poate ocoli limitele materiei (de pildă, să pună 2 obiecte solide în același loc, în același timp), nu poate deconecta la dorință legile fizicii. În schimb poate să facă ceea ce probabil va putea face și omul peste mii de ani de dezvoltare: să folosească tehnici care să „fenteze” legile naturale ale Universului, așa cum chiar omul a făcut-o deja, ridicând către cer avioane, dar fără a umbla la legea gravitației, ci folosind-o inteligent.
            Toate „minunile” făcute de Dumnezeu nu sunt de fapt minuni, ci lucruri normale pentru o civilizație extrem de avansată tehnologic. Pentru oamenii din timpul lui Moise, oricare dintre noi am fi niște zei adevărați, creând sunete sau lumini, transportând imagini în spațiu, afișând holograme sau pur și simplu... zburând.
            Ceea ce ni se pare acum ca fiind lucruri naturale, acum câteva mii de ani erau adevărate minuni. Așa că... peste alte mii de ani, lucruri pe care noi le considerăm acum ca fiind minuni, vor fi deja mai banale decât telefonul mobil sau  televizorul din ziua de astăzi.
 
            Vă mai redau acum câteva imposibilități pe care Dumnezeu NU le poate depăși, ca să înțelegeți ideea acestui articol:
            - Nu îți poate face inteligibilă o teorie pe care tu (creierul tău), nu o poți procesa. Tu ești cel care-l limitează pe Dumnezeu!
            - Nu poate crea un cablu de oțel de 1 mm. grosime care să susțină 10 tone. Cred că poate crea un cablu ce 1 mm. care să aibă această rezistență, dar NU din oțel. Una este să inventezi un material nou, alta este să depășești limitele unuia deja existent.
            - Nu poate afișa pe un TV alb-negru o imagine color, eventual și în format 4K. Da, poate să transforme acel televizor, poate crea o hologramă, poate proiect o imagine... știu eu... direct în aer, sau direct în mintea, asta e altă poveste.
            - Dumnezeu nu poate pune un om pe fundul mării, iar acesta să respire oxigen direct din apă. Da, există pești care fac lucrul acesta, dar un om poate trăi în apă doar având la dispoziție oxigen gazos, indiferent cum îl obține (poate chiar prin teleportare...). Dar omul, dacă ar respira oxigenul din apă, nu ar mai fi om, ci altă specie, care acum nu există.
            - Dumnezeu nu poate opri Terra din rotația sa, fără a distruge totul. Admițând că poate face această acțiune de frânare, trebuie apoi să-și asume și efectele acestei mișcări: apocalipsa!
            - Dumnezeu nu-ți poate schimba limba maternă (vezi cazul cu turnul Babel), fără ca aceasta să însemne determinare, manipulare, programare, etc.
 
 
            Concluzie:
            Admit că Dumnezeu este atotputernic în Universul (imaterial) în care presupunem că există. Dar în acest Univers fizic pe care credem că l-a creat ( nu acum 6.000 de ani) materia are limitele ei.
            Nu lutul poate susține viața animală, ci carnea!
            Florile nu sunt din piatră, ci din materie vegetală!
            Fără lumină, orice plantă bazată pe fotozinteză moare!
            Fără apă și nutrienți, tu, credinciosule, o să te cureți în doar câteva zile indiferent de credința ta, sau în câteva minute, dacă nu ai aer!
 
            Așadar, atotputernicia lui Dumnezeu nu mai poate fi folosită drept explicație la tot ce nu poate fi explicat prin credință. Materia are limitele ei, natura nu-și poate depăși nici ea condiția dată, la fel și omul și tot ce mișcă.
            Literaliști de pe tot mapamondul, gândiți-vă la asta atunci când vreți să îl puneți pe Dumnezeu în locul rațiunii de bun simț. Iar când simțiți imboldul de a face acest lucru, întrebați-vă înainte: oare El, creatorul, vrea să fac asta?
            Eu vă garantez că nu!
           

Comentarii   

#1 Limite și pseudo-limiteSpartan 19-11-2015 05:36
Pentru orice om cu bun simț este clar că Universul material în care trăim are niște limite ( apropo, spun „material” pentru că așa ni se pare nouă, zice-se că de fapt materia este și ea doar o energie care vibrează). Le simțim în fiecare zi: ne lovim de pereți, suntem atrași de Terra, ne este frig sau cald... etc..

Vrem sau nu, materia are limite!!! Universul acesta are limite! Viața însăși are niște limite. Așa că ce o fi atât de greu de priceput pentru unii că chiar și Dumnezeu, dacă a creat un Univers cu limite, trebuie să defileze în interiorul acestor limite??

Totuși, după gândirea mea există două tipuri de limitări:
1. Pseudo-limite, Pentru omenire, desprinderea de sol a avut vreme de milenii, limite, acum am ajuns în Cosmos. Vocea se auzea la câteva sute de metri, acum vorbim la antipozi, ba chiar și ne vedem. Facem noaptea zi cu ajutorul becurilor, sfredelim pământul, ba chiar am ajuns în măruntaiele materiei, provocând fisiunea nucleară.
Și cine știe câte alte astfel de limite false vor pica în viitor!?!!

Dar pe lângă aceste limitări temporare există și limite care nu vor pica niciodată: o piatră nu va înflori, o statuie de lut nu va avea viață, gravitația va continua să existe, șamd.

Repet ideea din articol: Dumnezeu sigur că depășește toate aceste pseudo-limite, dar nu și acele limitări care însăși definesc materia!

P.S. Aștept dovezi juste din partea celor care cred altceva... dar nu povestiri biblice!!
#2 CIne limiteazo pe cine ?Crichton 20-11-2015 00:35
Ok, uiste cum sta treaba. Nu pun in discutie ca exista o fiinta care a pus mana in evolutia noastra, o fiinta pe care in timp lumea a inceput sa o numeasca dumnezeu. Dar noi, fiind doar niste oameni simpli (in comparatie cu universul infinit), l-am vazut si l-am perceput in felul in care mintea noastra limitata a putut. Si de aceeea o viziune despre cum universul s-a nascut si cum viata a inceput pe pamant (fiind o viziune si aplicand logica putem spune ca Moise a vazut creatia prin intermediul unor vise, si cand visezi timpul trece mult mai repede) poate fi usor interpretata ca creatie in 7 zile literare (concept extrem de idiot).

Spartan are dreptate, dumnezeu este si el limitat de legile fizicii, dar cum stramosii nostri nici nu aveau habar de legile fizicii ei s-au pus sa il limiteze si mai mult pe dumnezeu astfel incat sa le para lor bine ca au gasit un raspuns la o oarecare intrebare si dupa sa zica linistiti "Dumnezeu a facut si mai mult nu vreau sa stiu".

Pe de alta parte si felul in care noi suntem limitati ne face cateodata sa ne impiedicam. Toate legile fizicii, toate teoriile, toate formulele matematice pe care se bazeaza stiinta umana sunt tot cocepte umane, create de oameni. Daca noi percepem lucrurile intr-un fel asta nu inseamna ca dumnezeu le vede in acelasi fel. E=mc2 pentru dumnezeu poate nu sunt decat niste simboluri puse impreuna, fara nici o aplicatie practica.

Adevarul este ca noi nu stim nimic despre dumnezeu. Ne dam doar cu presupusul, cu baza pe o colectie de carti scrisa de oameni acum niste mii de ani si puse impreuna tot de oameni care nu se stie ce le trecea prin cap cand le-au ales. Tot ce zicem noi ca stim despre dumnezeu sunt doar teorii, idei, fanfiction.P.S. Roland, vad ca ai o foarte mare solidaritate fata de cele intamplate in Paris (la fel ca majoritatea feisbucului).
#3 Bing bang-ul și creaționiștiiSpartan 20-11-2015 05:08
Citez pe Crichton:
Ok, uiste cum sta treaba. Nu pun in discutie ca exista o fiinta care a pus mana in evolutia noastra, o fiinta pe care in timp lumea a inceput sa o numeasca dumnezeu.

Când a apărut teoria Big Bang, mulți oameni de știință refuzau să o accepte deoarece conducea către un punct 0, către o creație din nimic, un concept foarte asemănător cu ceea ce susțineau creaționiștii.
Acum această teorie este (aproape) unanim recunoscută și are dovezi solide în spatele ei, dar lasă un mister enorm de dezlegat: cine a aprins fitilul acelei „bombe” care a declanșat Big Bang-ul?

Există mai multe concepte care încearcă să definească natura creatorului: Ființă de Lumină, Inteligență Infinită, Putere Abstractă... etc., dar adevărul e că nu știm adevărul, iar Acest Cineva misterios nu dă semne că ar dori să iasă la rampă.

Pe fondul acestor frământări vechi de când lumea a apărut necesitatea de a oferi explicații cât de cât plauzibile și așa a apărut ideea de Dumnezeu - ființă atotputernică și s-a scris Geneza. Dar cunoștințele lumii de acum față de cele ale contemporanilor lui Moise sunt diferite ca de la cer la pământ.

Așa e lumea, evoluează. Dar nu toată: există un soi de retardați religioși care, în plin secol XXI au aceleași idei ca acum 3-4000 de ani. Ăsta le e nivelul, deși pe de altă parte se împopoțonează cu gadget-uri de ultimă generație.
Pe afară arată moderni... dar mintea lor este încă în epoca lui Fred și Barney. Nu m-ar deranja asta, e problema lor, dar să mai tacă cu explicațiile lor alcătuite din doar câteva cuvinte: păcat, potop și Dumnezeu atotputernic, indiferent de întrebarea pusă în discuție!

P.S. Culeasă de pe net: Prostul e cineva care ştie, e sigur, n-are dubii. Dacă eşti atent îţi şi explică. Dacă nu înţelegi sau dacă nu eşti de acord… eşti prost. Prostul nu poate fi contrazis, are convingeri de beton şi este un încăpăţânat cu opinii pătimaşe.
#4 Limite și pseudo-limiteNIMENI 21-11-2015 07:24
Spartan intre cele doua extreme amintite de tine, Dumnezeu are nenumarate imagini. De la imagini materiale la cele imateriale in aproape orice directie..... si gasesti tot atatea imagini cata populatie exista azi pe tera.
Aristotel gandea divinitatea ca fiind miscatorul nemiscat, origine si cauza a oricarei miscari. Asa ca la intrebarea “Cine a aprins fitilul si a declansat Big Bang-ul?”, raspunde Aristotel. ;-)
Dincolo de ce spune Aristotel trebuie stiut ca la zero absolut,adica la minus 273.15 de grade celsius nu exista NIMIC. Cu alte cuvinte orice forma de energie inceteaza si miscarea atomului devine statica. Neavand energie nu ai miscare, nu ai miscare nu ai materie. Fortand materia sa se raceasca sub aceasta limita este posibil sa se patrunda in tainele formarii ei. Mai mult, este posibil sa descoperim structuri materiale necunoscute noua inca. Fortarea materiei sub zero absolut nu este posibila decat in laborator asa ca este posibil ca cineva sa se fi jucat cu materia in laborator…….si… ……. surpriza....... asa ca ramane intrebarea……-Ci ne a pus in miscare miscatorul nemiscat? :-|

Un site intr-un format ce se anunta interesant si-a inceput in seara aceasta activitatea si poate fi vizionat live in fiecare vineri seara si sambata dimineata de la 11.30 ora Atlantei USA, la adresa: http://www.jesusmarket.org/
#5 Pt utilizatorii de facebookNIMENI 21-11-2015 17:20
http://facebook.com/jesusmarket

Azi de la 11:30 live from Atlanta
#6 Limitarea Nelimitatului si Dualismul !iluminatul 23-11-2015 15:14
Te salut Nimeni ,

Cam scump la citire Omule :-) .de fapt nici nu este cazul sa mai risipesti ”orzul ”!..motivul : lumea in vremurile astea este satula de popcorn religious time . Iar Gizasii miriapozi cu stelute in frunte se vand ca la piata . Unii investesc ca prostii, altii numara ca bossii .( oi, capre , vaci , bivolite , adventisti , baptisti , yehovisti .... cam tot ce produce ”lapte” si derivate din acesta )...dar sa revin on topic. :-x

Ma bag si eu putin intre voi daca nu va suparati !

Incep cu Spartanul . ”Există mai multe concepte care încearcă să definească natura creatorului: Ființă de Lumină, Inteligență Infinită, Putere Abstractă... etc., dar adevărul e că nu știm adevărul, iar Acest Cineva misterios nu dă semne că ar dori să iasă la rampă.”

Sa luam pe rand doar una dintre acestea . ”Fiinta de Lumina” ! ..Plec de la un fapt dovedit . Orice lucru de pe lumea asta se supune legii dualitatii, cauzalitatii sau polaritatii .

Spartane stim cu totii ca lumina alba este frumoasa dar nu putem reprezenta totul reducandu-ne doar la ea. Deci , te invit sa iti imaginezi cum este posibila proiectia unui film pe un ecran daca ai avea la dispozitie numai lumina alba . Prin urmare in lipsa unui alt agent ( diapozitiv, caseta , dvd , etc ) care sa elimine culorile potrivite din locurile potrivite nu poti avea o imagine reala , perceptibila. In speta , limitand posibilul infinit creezi realul finit. Sa nu uitam aparatul foto . Faci o poza dupa care ce faci cu ea pana o vezi pe hartie !..o transformi prin reductiune / scadere . Dar daca noi oamenii am putea avea rolul de diapozitive ?... si tradus pe subiectul discutiei ar insemna ca noi putem fi niste limitari ale nelimitatului.

Ziceai pe undeva de realitatea virtuala . Daca proiectezi o serie de imagini intr-o succesiune rapida , creezi miscarea . Prin urmare, din aceasta miscare rezulta o suma ce este cu mult mai mare decat suma imaginilor create din lumina alba. Si aici apare termenul de Creatie prin scadere . Un cer albastru nu poate fi vazut albastru decat prin eliminarea altor culori ale spectrului solar. O culoare rosie nu apare decat daca elimini o alta polaritate a culorii .

Tot aici apare si dualismul . Ceva versus ceva . Intuneric fara Lumina nu se poate si nici invers.Gras fara slab , mic fara mare , etc.

Atunci poate si termenul de Dumnezeu poate fi perceput prin acea limitare inteligenta a omului ”diapozitiv”. Sper sa nu gresesc dar acest ”misterios ce nu iese la rampa ” se limiteaza cumva pe Sine intr-un mod selectiv , rezultand de aici spatiul si timpul , tocmai ca proiectii vizibile pentru noi .

Si acum, daca inchei metafora cu Lumina alba Infinita, putem avea in teorie ( am spus in teorie pt ca nimeni nu a fost prezent acolo !) un soi de creare a Universului - Realitate , dar musai printr-o limitare selectiva a potentialului infinit -DUmnezeu.

Iar chestiunea cu pacatul si omenirea vazuta ca un gunoi filtrat de la inceputuri nu ramane decat apanajul miilor de religii ce nu reusesc sa proiecteze decat o lumina ”alba” , goala , fara continut . De fapt, noi oamenii ramanem in permanenta miscare , rapida , selectiva, evolutiva dar nu ne putem preface ca nu vedem cum in fiecare zi reusim prin aceasta ” polarizare ” sa ne construim propria banda de constiinta ce face parte din filmul numit Viata . Am si o intrebare cu skepsis pt tine Spartane . Ce imagine/culoare crezi ca vede un om cand moare ?....

Nimeni , o sa revin si la tine, poate maine . Dar in avans pot sa-ti spun ca imperfectiunea acestei lumi reflecta faptul ca Universul acesta al nostru este un proces neintrerupt ( inflationist) , unde Papusarul numit dumnezeu renunta voluntar la a-si controla creaturile ,in asa fel sa poata aparea noutatea si autonomia . De aici se explica si limitarea Lui la nelimitarile noastre . Daca vrei sa omori niste oameni nevinovati la o terasa in Paris , se pare ca Papusarul nu se supara ! Intr-un anumit sens daca scopul Universului este actualizarea potentialului existent , DUmnezeu si Darwin devin automat compatibili. Copilul de ce mai merge la scoala daca oricum inainteaza in varsta fara sa vrea.

Uite o tema de gandire . Daca excluzi T= 0 , ar putea presiunea radiatiei universale sa poata cauza inertia ?..unde inertia nu este altceva decat rezistenta la acceleratie .

Si doi : Ar putea energia focarului zero sa fie o mare de energie preexistenta ?.. ;-)
#7 interesant...Spartan 23-11-2015 19:57
Îmi place acest termen: „limitare selectivă”. Se pare că și un Univers limitat are niște avantaje față de o lume a infinitului, altfel nu ar fi fost creat...!
#8 Pt iluminatulNIMENI 24-11-2015 01:13
Te salut si eu.
Nu la citire sunt scump ci la scris. Am citit absolut tot ce sa scris aici si voi continua sz citesc. Nu sunt departe de voi. ;-)
#9 salut pe NIMENIrealistul 24-11-2015 07:01
Daca NIMENI nu comenteaza,noi ce sa citim,fiecare aduce in felul lui o ''culoare''situ lui care devine tot mai interesant si cu subiecte pe masura. Este salutara interventia oricui,pt a fi mai multe puncte de vedere,cum se spune din bataia laptelui iese untul.

Dumnezeu este si ramane totusi Dumnezeu nelimitatat,dar totusi limitat de noi si de legile care ne apara tot pe noi,si asta din cauza bunatatii sale nelimitate si totusi limitate din cauza rautatii noastre. Omul a fost un experiment nefericit si totusi necesar in marea controversa cosmica pt incriminarea lui satana.In acest mare razboi sunt mil de victime colaterale,care sunt atribuite pe nedrept unuia sau altuia dintre protagonistii principali.AICI SE DESCHIDE ALT SUBIECT DE FAPT... O mare greseala fac si crestinii care amesteca pe Dumnezeu in ciorba lor de fiecare zi,dar si ateii care neaga cu vehementa existenta Lui Dumnezeu. Cred totusi ca o minima decenta si un echilibru ar fi de recomandat.
#10 jocul și DumnezeuSpartan 24-11-2015 07:24
Cum spuneam mai sus, îmi place termenul de „limitare selectivă”. Și cred că Dumnezeu a practicat așa ceva în ceea ce privește acest Univers. Dar... apare o întrebare: ce i-ar trebui unui Dumnezeu nelimitat să construiască un Univers care are limite materiale?

Nu vreau să mă îndrug niște explicații fanteziste și științifice, așa că dau una simplă, pe înțelesul tuturor:
Să presupunem că un copil extraterestru supradotat (percepție extrasenzorială , citit gânduri, vedere 360 grade, șamd.) se întrupează în chip uman și vrea să se joace pitita cu niște copii normali. Poate??
În nici un caz! El deja știe unde sunt ceilalți copii, le intuiește mișcările, îi „vede” unde se ascund, știe când și dacă se mută în alt ascunziș, etc. Iată deci, ceva ce o ființă infinită NU poate face, decât dacă își limitează selectiv puterile!!!

Pentru mine este logic că Dumnezeu a conceput acest Univers limitat în mod voit, pentru a experimenta ce înseamnă viața și atunci când există limite, nu numai într-o lume infinită!
#11 o veste proasta de peste oceanrealistul 28-11-2015 10:34
Cred ca Dumnezeu este limitat,si depinde de banii unui pensionar bolnav de peste 80 de ani,din moment ce sabatul trecut pastorul striga dupa el prin curtea bisericii ca a trecut aproape luna si nu a adus zecimea. Cu toate ca membrul cu pricina a fost ff credincios in impozitul de plata,si a frecventat biserica americana luna trecuta,totusi pastorul de origine romana salariat la o bis tot romana nu vrea sa-l ierte de cotizatie.Sa intre cumva biserica din Sacramento in faliment,sa depinda oare Dumnezeu si de banii unui biet pensionar bolnav?Inseamna ca si Dumnezeu este in criza financiara,deci e limitat!!!
#12 Dumnezeu limitat de oameniCrichton 28-11-2015 21:38
Da, noi l'am limitat pe dumnezeu. Asa de mult incat are nevoie de banii nostri ca sa poata supravietuii in fiecare luna. Si cu cati bani se strang la zecime in toata lumea nu cred ca doamne'doame e atat de sarac incat sa hartuim pe x sau y cand nu aduc zecimea intr'o luna. Cineva sa le explice pastorilor asta.

L'am limit si prin faptul ca are nevoie de rugaciunile noastre zilnice ca sa poata strange cat mai multa putere sa ne poata ierta pacatele si sa ne rezolve problemele. Dar ma intreb ce s'a intamplat cu dumnezeul care "a zis si s'a facut". Probabil e in vacanta cu banii de la zecimea noastra. Dar de unde sa stim noi, doar "incurcate sunt caile domnului" si noi nu trebuie sa le cunoastem.
#13 La inceput a fost Zecimea , apoi Atotplutocratia $iluminatul 29-11-2015 13:04
Realistule ,

La inceput a fost Zecimea , putin mai tarziu odata cu Soarele au aparut pastorii iar in ziua a saptea, prostii , pe numele lor de scena : ” adventstinsi de ziua a saptea” ! ..poate asta este si motivul pt care au ajuns doar niste obiecte stinse intr-o lume statica. Cei care ofera si cei care numara :eek:

Tu nici acum nu iti dai seama ca sunt foarte multi oameni prosti , ca de le-ar aparea macar o idee la suprafata creierului , ea s-ar sinucide din frica de singurate . Faptul ca pastorul striga dupa el prin curtea bisericii , ar trebui sa-i demonstreze inca o data domnului pensionar ca si-a ales religia nepotrivita . Boala unei biserici se masoara dupa frecventa cuvintelor ” zecime ” si ”serva domnului ” in vocabularul sau. Eu nu am vazut pana acum nici o biserica sa iasa cu cosul de zecime afara din biserica , si sa se opreasca la primul orfelinat sau azil de la coltul strazii . In schimb am auzit atatea rugaciuni pompoase si bine ticluite ridicate pentru ochiul dracului ! ..Iisus a spus catre ucenici asa : ”trimiteti ismene pe calator ”. ..prin aceasta va cunoste lumea ca sunteti niste crestini idioti #...In adventism toate facerile de bine se difuzeaza in prime time basca in reluare . Cica sa stie stg si dr care ne este sacul . :-x

Crichton ,

Pierderea naivitatii naste o constiinta bazata pe realitate pe care nu o poti inabusi decat in prezenta unui dumnezeu sectar , cutumiar , precum cel al religiilor . Bisericile nu sunt altceva decat locurile de cersit ale lui dumnezeu . Crestinismul din toate timpurile are la baza sintagma :rabda si crapa !..asta este superstitia unui gen corupt . Iar dupa cum crede marea majoritate a cretinilor spalati la creier, dumnezeu ar fi de gen masculin . Reiese asta insasi din rugaciunea Tatal nostru . Iata deci , unde au dus cateva secole de ”educatie” si prostie ”savanta” .
In cazul nostru , ca adventisti, zecimea a devenit un blestem ce se identifica cu actul religios . Si cum poate sa n-ascunda binefacerile ei , o taina ?... De fapt , din start credinciosul pleaca de pe pozitie antagonica . Sa-l corupi pe DUmnezeu , ca sa ce ?...sa coboare la nivelul superstitiei unui gen corupt , Omul ?.. La orele de pinochio –isti se pune foarte serios accentul pe aderarea la zecime , ca adevar fundamental in relatia cu ”Atotputernicul ”. :lol:
#14 Isus a venit ca prin -viata ,moartea si invierea lui sa ne faca cunoscut un Dumnezeu complet necunoscut oamenilor ..Cei care credeau ca-L cunosc pe dumnezeu ,l-au pus pe crucebeniamin 30-11-2015 17:18
Realistul
""Omul a fost un experiment nefericit si totusi necesar in marea controversa cosmica pt incriminarea lui satana.In acest mare razboi sunt mil de victime colaterale,care sunt atribuite pe nedrept unuia sau altuia dintre protagonistii principali.AICI SE DESCHIDE ALT SUBIECT DE FAPT... O mare greseala fac si crestinii care amesteca pe Dumnezeu in ciorba lor de fiecare zi,dar si ateii care neaga cu vehementa existenta Lui Dumnezeu. Cred totusi ca o minima decenta si un echilibru ar fi de recomandat.""

Da ai dreptate . si un bun echilibru ar aduce vizionarea predicii lui Edi :
http://vectorsociety.org/2015/11/28/fara-idoli/

Edi spune foarte bine :-""daca vrei sa sti ceva despre dumnezeu , ignorindu-l pe Isus , in cel mai bun caz ajungi sa fi doar un PARLAVRAGIU. bajbaind si vorbind doar o limba pasareasca crezindute foarte intelept.""

E ca si cum folosind un calculator cu un procesor primitiv (286) ai incerca sa creezi imagini grafice de reprezentare a modului cum functioneaza universul material..


Pentru a intelege si mai bine radacinile ideilor despre o LUPTA intre un dumnezeu si un inger inferior Lui , recomand citirea unei carti pe care odata citita , o sa-ti schimbe complet modul in care citesti vechiul testameny.
Cartea este --The great angel of the Lord ,the second God of Israel--scrisa de margaret Barker..Cine este interesat o poate gasi pe internet

https://books.google.com/books?id=y63GE5Tw3KMC&pg=PA198&lpg=PA198&dq=the+great+angel+of+the+lord&source=bl&ots=v8PBfA93Fp&sig=AuBZPKnBP6gB2o3PVxMzYVHFyjk&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwjQpuT3oq7JAhXDJiYKHfIjCboQ6AEINzAE#v=onepage&q=the%20great%20angel%20of%20the%20lord&f=false
#15 Isus a venitNIMENI 01-12-2015 07:13
Realistul...... . Dumnezeu este si ramane o informatie.
Aceasta informatie devine valoroasa atunci cand ne schimba comportamentul, cand ne afecteaza deciziile, ori atunci cand devenim dependenti de ea.
Aceeasi informatie este fara valoare daca, dupa ce am primit-o lucrurile raman neschimbate.
A antropomorfiza pe Dumnezeu este egal cu a-l limita. Retragerea acestor calitati nu-l face pe Dumnezeu atotputernic sau nelimitat ci mai degraba misterios/mistic.
Decenta si echilibrul nu sta in a nega sau nu divinitatea ci mai degraba in a analiza corect informatia.
OTOH experimentul sau lupta despre care vorbesti este un mit. Un mit nascut din neputinta de a explica fenomene precum moartea sau suferinta. Este necesar un astfel de mit? Raspunsul este da si nu.
Da pentru cei ce devin dependenti de el si nu pentru cei ce vad adevarata lui valoare. Adica mai pe intelesul unui crestin ar fi asa: Daca moartea pe cruce a lui Isus pentru unii a creeat dependenta, pe altii i-a lasat indiferenti, in sensul ca desi se spune ca Isus a biruit pe satana la cruce lucrurile pe pamant au ramas la fel, nu s-au schimbat. Aceasta atitudine este rezultatul procesarii aceleiasi informatii dar care da valori diferite.
A incerca sa gandesti dincolo de limite este o aventura, de multe ori fantezista. A intelege natura in ansamblul ei, ori a dobandi cunostinte intr-un anumit domeniu sau disciplina se chiama stiinta. Aici nu putem compara merele cu perele chiar daca sunt fructe. Un crestin si un ateu sunt doua “fructe” diferite in ciuda faptului ca ambii sunt oameni.

Iluminatul imperfectiunea acestei lumi este cauzata de entropie, entropie ce vine din cea de-a doua lege a termodinamicii. Imperfectiunea/ dezordinea este prezenta pretutindeni inclusiv in ceea ce noi numim univers. Universul n'are scop el are legi. Despre inertie am mai spus, nu e cazul sa ma repet. Daca excludem Timpul=0 suntem obligati sa luam in discutie abiogeneza. Presiunea radiatiei (cosmic background radiation) nu poate cauza inertia ci aceasta poate fi cauzata doar de absenta ei.
La intrebarea ta : “Ar putea energia focarului zero sa fie o mare de energie preexistenta ?.. “ raspund simplu…...Nu stiu. Nu stiu nici ce inseamna in realitate energia focarului zero. Daca este o aluzie la zero absolut atunci pot spune ca n'are nici-o legatura.

You have no rights to post comments