Franciza de ziua a șaptea

 
Ghici ghicitoarea mea...pardon, ghicitorile mele, pentru că sunt două, aflate în relație una cu alta!
Prima: Câteva zeci sau sute de oameni, stând plictisiți pe scaune. În fața lor, un nene citește dintr-o broșură și din când în când ridică frumos capul, cerșind atenție. Nu prea este ascultat, având în vedere faptul că revista cu pricina se află în mâinile celor mai mulți dintre spectatori, care o parcurg în același timp cu vorbitorul. După vreo zece minute cel de la amvon decide că e timpul să ia o pauză și comandă sec că e timpul pentru trei rugăciuni din sală. Asistența se prăbușește în genunchi, apoi, după vreo  câteva minute de mulțumiri și petiții către divinitate, circul se reia. Căscatul devine contagios, oamenii numără rândurile încă necitite, iar vorbitorul parcurge monoton pasaj după pasaj. În final se aude un „amin” salvator și formula de încheiere mult așteptată... „urmează trei rugăciuni din sală și ultima de la amvon!”.
A doua. O clădire frumoasă, modernă, cu un M mare și galben pictat pe fondul roșu al unei reclame luminoase. Înăuntru oamenii trec pe la o tejghea cu produse, iar după ce plătesc merg la mese să-și savureze în tihnă macpuișorul sau hamburgerul abia cumpărate. Aaa, să nu uit, unii își cumpără mâncarea chiar fără să se dea jos din mașină, că de... „time is money”, deși trăim cu toții în România.
 
 
            Sunt sigur că ați răspuns la ghicitorile mele, deloc grele. Primul răspuns: BAZȘ în timpul săptămânii de rugăciunea abia începute. Al doilea: Mc Donald’s, binecunoscutul lanț de restaurante fast-food.  A fost ușor de răspuns până acum, dar partea dificilă abia urmează: cu ce se aseamănă aceste două entități atât de diferite ca organizare, țel și origini?
          Pare greu de dat un răspuns, dar nu este deloc așa: amândouă sunt francize!
            Nu, nu am greșit nici o literă, chiar nu am vrut să spun că sunt franceze (atât adventismul cât și Mc Donald’s sunt venite de peste ocean, știu!), ci că sunt francize.
            Pentru cei mai puțin familiarizați cu termenul, iată ce spune wikipedia că este o franciză: Franciza este operațiunea care îmbracă forma unui contract prin care o persoană numită francizor îi acordă unei alte persoane, numită beneficiar sau francizat, dreptul de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrială sau intelectuală, în scopul de producție sau de comercializare a anumitor tipuri de produse și/sau de servicii. Obținerea unei francize implică plata unei taxe de intrare în sistem precum și a unor redevențe anuale, de regulă sub forma unui procent din cifra de afaceri.”
            Toată lumea știe că Mc Donald’s este o franciză multinațională, dar puțini își dau seama că și BAZȘ este o astfel de franciză, cu sediul corporației aflat în SUA și cu filiale (aproape) pe tot mapamondul. Și ca să vă convingeți, iată, o să vin cu argumente!
 
 
            Poți vinde hamburgeri sau sandwich-uri cu pui la colț de stradă, dar nu vei putea să le numești BigMac sau McChicken, deoarece cu siguranță vei ajunge la tribunal. Poți să îți deschizi un fast-food și să vinzi acolo mâncare, dar nu vei putea arbora la intrare un steag cu sigla concernului american fără să ți-o iei în bot. Ai dreptul să îți numești cum vrei tu firma, dar nu ți se va permite să îi spui Mc Donald’s în nici un caz și nici nu vei putea să te promovezi pe internet folosind acest nume.
            Tot așa procedează și BAZȘ! Cuvântul adventist este marcă înregistrată!
            Cărțile de imnuri au copyright-ul bisericii pe ele!
            Sigla cu cei trei îngeri este și ea trecută pe la OSIM și nu poate fi copiată!
            Nimeni nu poate propovădui adventismul fără permisiune, deși Isus nu i-a oprit din lucrare pe cei reclamați de către ucenici că scoteau draci în numele Său (Marcu 9. 38-40). A încercat C.D. cu Sapienția și ați văzut ce reacție a avut Corporația (breaking news: se pare că C.D. a fost reprimit ca membru pe undeva pe la Arad).
 
            Uniformizare. Mc Donald’s vinde hamburgeri și la New York și la Londra dar și la Ploiești. Aceeași rețetă, aceleași strategii de marketing, aceeași structură a personalului peste tot. Franciza conține pe lângă drepturi și obligații, iar una din ele este aceea că serviciile trebuie să fie identice pe tot globul, la aceleași standarde (cu mici excepții datorită culturii locului).
            Tot pe acest principiu acționează și BAZȘ. Aceleași lecțiuni pe tot Globul, deși sunt sigur că nevoile sunt diferite. Aceleași imnuri (traduse, evident), aceeași formulă a serviciilor divine ( cu mici excepții), același traseu al banilor, aceeași componență a comitetelor, etc.. Și... bineînțeles, aceleași prelegeri la Săptămâna de Rugăciune!
 
            Distribuirea profitului. Într-o franciză, antreprenorul local are cea mai mare parte de câștig, dar o anume cotă a profitului (de cele mai multe ori fixă) merge la francizor, la compania mamă.
            Nici aici nu sunt diferențe notabile! Cei mai mulți bani rămân la Conferințe, dar o parte din încasări merge mai departe, către Uniune, Diviziune și Conferința Generală.
 
            Împărțirea sarcinilor. Compania mamă se ocupă de promovarea la scară mondială, are grijă de imaginea firmei, se ocupă de instruirea nou-veniților în sistem și de implementarea afacerii în teritorii noi. Pe plan local se pune accentul pe relația cu consumatorii, practic restaurantul este locul în care Mc Donald’s se întâlnește cu clientul
            Copy-paste și aici! Conferința Generală dă tonul, crează resursele, editează materiale de promovare, are grijă ca Biserica Mondială să fie poziționată corespunzător în societate, etc. . Și tot în birourile din SUA se decide strategia de dezvoltare a bisericii. Rămâne ca la nivel de Conferințe și biserici locale această strategie să fie pusă în aplicare, astfel încât numărul membrilor să crească, iar biserica să se dezvolte.
 
            Controlul. Puteți fi sigur că orice restaurant Mc Donald’s luat în locație de către un antreprenor va fi verificat de către compania mamă pentru a se asigura că toate standardele fimei sunt respectate.
            Biserica este și mai bine organizată: fiecare comunitate poate funcționa doar dacă un reprezentant al Conferinței o girează, de regulă pastorul local. Da, fraților, pastorul nu este al vostru, nu vă reprezintă pe voi la Conferință, ci este reprezentantul Conferinței în biserica voastră. Nu el vă aparține vouă, ci voi îi aparțineți lui, să fie clar lucrul acesta!
 
            Averea materială. Mc Donald’s se laudă că o mare parte din venituri o are din închirierea imobilelor pe care le deține.
            Și aici se pare că BAZȘ a fost pe fază, fiind proprietara tuturor bisericilor din țară. La o adică... dacă membrii se revoltă împotriva centrului, sunt liberi: clădirea e a noastră, ușa e a voastră. Bineînțeles, probabil că nu s-a ajuns încă aici, dar un lucru este clar: oamenii au costruit biserici ca niște oameni harnici, apoi le-au donat ca niște proști bisericii! Apoi Biserica încasează grosul banilor, iar comunitatea locală se mulțumește cu firimiturile.
 
            Câteva cuvinte despre meniu. La Mc Donald’s găsești în principal hamburgeri de vită, preparate cu pui, cafea, sucuri și plăcintă, cam aceleași peste tot.
            Meniul adventist este alcătuit din devoțional, studiu biblic și predică, oriunde vei merge. Drept aperitiv, câte o oră de muzică și poezie, după-amiaza.
 
            Prețurile. Cum probabil știți, așa cum nici costurile nu sunt identice, nici prețurile nu sunt la fel pe mapamond în rețeaua Mc Donald’s. Și aici există asemănări cu biserica: dacă la Madrid se dă 1 euro la colecta Școlii de Sabat, în România se dă de obicei 1 leu. Dar biserica a fost mai inventivă decât „rivalii”: a inventat abonamentul pe viață la meniul oferit de către biserică: 10% din venituri, indiferent de mărimea câștigului personal, fără excepții și fără deduceri!
 
            Promoții. Ei bine, la Mc Donald’s există promoții.
            Sunteți pregătiți să aflați că și BAZȘ organizează astfel de evenimente? Dovada cea mai clară: în societate există Black Week, iar în biserică există Săptămâna de Rugăciune. Pentru această săptămână programul de funcționare este deosebit, cu prezență în fiecare seară. Produsele Gogporației sunt distribuite zilnic, dar NU în mod gratuit: după cum bine știți, Sâmbăta viitoare are loc evenimentul central: colectarea Darului Săptămânii de Rugăciune! Biserica zice că este un dar pentru săracul Domn care ne-a creat; eu zic că este vorba de o invenție omenească, destinată să mai adune ceva bănuți în punga administratorilor bisericii.
 
            Mc Donald’s se adresează unor nevoi umane (foamea și setea) și unora secundare (socializare, afișarea statutului, distracție), iar pentru satisfacerea acestor nevoi vine cu niște produse specifice.
            Evident, BAZȘ a învățat lecția și vine și ea în întâmpinarea unor nevoi. Vinde ocazii de socializare, imaginea Dumnezeului Adventist, servicii sociale (nunți, botezuri și înmormântări), tratează (dar și întreține) emoții precum frica, oferă speranțe într-o lume viitoare mai bună, etc. Nu gratis ci pe bază de donații spontane și abonamente lunare îndreptate către cer, dar folosite de către oameni!
 
            Oferta specifică. Pentru a ieși în evidență, Mc Donald’s vinde produse care diferă de cele ale concurenței. Deși sunt vecini în mall-uri, mâncarea de la KFC sau de la Pizza Hut nu seamănă deloc cu mâncarea oferită de către Mc Donald’s.
            Pentru a ajunge la buzunarul credincioșilor, BAZȘ  a trebuie să ocupe o nișă. A găsit-o repede: a luat sabatul zilei a șaptea de la evrei, l-a adaptat duminicii puritate, l-a cosmetizat și l-a scos pe piață. Apoi a creat și un Dumnezeu adventist (unul atotputenric dar totuși sărac și care are nevoie de zecime, este inactiv sâmbăta, are greață de moaște și icoane, îl urăște pe papa și are la ofertă o cetate de aur) și l-a pus în fruntea bisericii. Și-a făcut rost și de o profetă și gata noua religie, tocmai bună de oferit în bursa internațională a religiilor.
 
            Cam atât! În loc de concluzii, câteva idei:
            Dacă v-am convins, nu câștig nimic (voi, da!)! Dacă nu v-am convins, nici nu pierd nimic (voi, da!). Așa că mă opresc aici, îndemnându-vă să deschideți ochii și să percepeți voi înșivă realitatea crudă pe care o trăim: suntem bieți clienți ai unei Conferințe care a luat în franciză dreptul de a ne închina sâmbăta unui Dumnezeu cu specific adventist! Bieți contribuabili amenințați cu biciul pedepsei și momiți cu zăhărelul nemurii. Atât și nimic mai mult, alții ne sunt șefii... noi suntem doar talpa.
        Ne revedem la secțiunea COMENTARII, mai am încă vreo câteva lucruri de adăugat.
            Gânduri bune să aveți, corporatiști de ziua a șaptea!
 
            P.S. În naivitatea mea m-am gândit și la un proiect de siglă ce conține două aripi de înger de aur masiv îngemănate de o cruce, cu o carte pe fundal și trei chestii apocaliptice verzi care să dea prestanță. Scuzați neîndemânarea!

Comentarii   

#1 Sa nu ai alte francize in afara de Mine !iluminatul 01-12-2015 10:35


Spartane ,

Ma intreb ca fost fraier din mase, cand or ajunge adventistii din Romanika sa priceapa ca Dumnezeul lor este unul de vitrina , imprumutat , unul mercantil pe care sub nici o forma nu-l poti indupleca decat dupa ce ai completat toata lista cu sectiunile aflate pe biletelul din plicul de zecime . Statul la coada a devenit un sport national in adventism . Totul se vinde de-a gata , la pachet , gata incalzit si preparat .

Ca sunt chiriasi in munca lor de-o viata asta o stiu cu totii , putini insa sunt onesti sa recunoasca .Dar mult mai grav mi se pare faptul ca sunt niste chiriasi captivi in propriul cap , in propria minte . Avem si cazuri exceptionale cand o mica parte se trezesc si isi dau seama ca DUmnezeu nu poate fi trei , ca duhul nu umbla calare pe matura si nu poate sta pe umerii ucenicilor , si nici ”tovarasii ” care i-au condus , altminteri s-au dovedit ca sunt tradatori ! Cum se gaseste cate unul sa reclame ca s-a stricat la burta de la ”E –uri ” , cum se pun avocatii pe el (a se citi Komitetii).

De fapt uite de ce m-am hotarat sa ma hranesc singur si sa nu mai atarn la toate alimentele procesate de McAdvent . S-a dovedit stiintific ca toate meniurile ce se vand in food christchurch-ur ile dumnealor , produc obezitate intelectula , hiperaciditate cultica , balonare dogmatica , autosuficienta informationala , sindromul Asperger .

Meniurile cele mai vandute ce au prins in Romanika ar fi astea :

Big Manual Tasty , Royal EGW Deluxe , Mc Primii Pasi , Mc Double SS , Mc Aripioare Babes Bolyai , Mc Chicken ITA , Mc Big Boss Family .

Pentru neinitiati vreau sa le vand un pont . Chiar acum suntem in plina campanie McAdvent .

Ea se intituleaza : ” Mi-e pofta sa dau Zecime ” , sub egida ”Construim impreuna Arca lu Noe” ...nu va mirati ! ...chiar exista acest proiect in locul magazinului ”Mc Labirint , deoarece dupa ce au bagat cateva miliarde bune in renovare in urma cu cativa ani , acum au constatat ca ”fundatia este fisurata ” . Totul se scufunda , tinerii le pleaca , miroase a mucegai .La un control amanuntit cei de la OPPC( oficiul pt prot creierului ) au descoperit ca pastorii vindeau hamburgheri expirati de pe vremea lu Bunica , iar McDiviziunea Euro –Africa a hotarat ca se impune o noua constructie colosala , moderna , cu sala de mese si loc de joaca pt copii de toate varstele . Ce sa-i faci , doar revine Iisus , nu ?...si unde o sa manance si unde o sa-si aseze regatul ?!..intreb doar :-x

La multi ani Romania , la multe francize , la multe meniuri . Fiti mandri de mandri dragilor !
#2 OnestitateSpartan 01-12-2015 10:50
Cel puțin, acționarii de la McDonalds recunosc deschis că țelul lor este acela de a face bani. În schimb acționarii de la CG spun că fac voia Domnului.
Apropo, o întrebare pentru spălații la creier din biserici: dacă aia este voia Domnului, de ce Cel care voiește să se facă aceste lucruri NU le face?? Păi ce vreți un exemplu mai relevant că Dumnezeu este (auto)limitat?? ? Are o dorință, are deci o „voie” de a face ceva, DAR NU POATE fără banii noștri și fără implicarea bisericii!!!
Curat murdar, coane Fănică!!!
#3 Domnul Majuscula Epure !iluminatul 01-12-2015 11:16
Mai Epure ,

Crezi ca daca-i fi scris normal nu te-am fi cetit ?... De unde ai scos-o fratie si p-asta ! Daca exista dumnezeu , trebuie sa-l platim . Sa nu incepi cu asa scrie in Biblie ca devii penibil rau de tot .

Si ca sa te trezesti putin, o sa te rog sa-ti raspunzi in gand la intrebarea asta . Mataluta povestesti despre Dumnezeu îi intinzi cosul in fata ?...for good sake :eek:

Si te rog frumos no mai da cu BOR ca toate sunt o apa si un pamant . Astia fura pe romaneste , ceilalti pe americaneste . Chiar nu te-ai prins :cry:

Auziti si voi ” Daca nu platesti cateva milioane , ramai cu mortul ” ...dar daca nu platesti zecime cum ramai ? ..stii tu mai bine dar te omoara ignoranta !
#4 adevărul în imagini!Spartan 01-12-2015 13:43
O imagine care explică multe:
#5 IluminareNecunoscutul 01-12-2015 16:28
Cum se traduce " For good sake"?
#6 IluminareNIMENI 01-12-2015 17:47
Citez pe Necunoscutul:
Cum se traduce " For good sake"?Nu e "For good sake" ci "For God sake" care se traduce "Pentru numele lui Dumnezeu"
#7 for good sake :)Necunoscutul 01-12-2015 17:50
Si ca sa te trezesti putin, o sa te rog sa-ti raspunzi in gand la intrebarea asta . Mataluta povestesti despre Dumnezeu îi intinzi cosul in fata ?...for good sake :eek:
#8 Era un "o"in plus scris in graba !iluminatul 01-12-2015 19:46
Nimeni ,
Merci pentru ajutor !...asa este ..

Necunoscutul , se pare ca singura ta nedumerire era
un "o"...in rest ai priceput tot , nu ?....

Am scris in graba pt ca plecam in oras la o bere cu niste prieteni:) ca doar este 1 Decembrie :)
#9 Super articol !!!realistul 01-12-2015 21:54
Spartane ai facut o comparatie fff buna,felicitari de mii de ori,dar o singura temere am,si anume,ca surzii nu aud si orbii nu vad.E adevarat ca cei mai multi se fac ca nu aud si nu vad ca le deranjeaza confortul spiritual in care dorm de zeci de ani,

Daca articolul avea o greseala gramaticala sacalii sareau pe tine imediat ,dar daca spui adevarul, oamenii tac in papusoi,deh, strecuram tantarul si inghitim camila.

Si asta e un fel de diversiune sa distragi atentia de le cele importante ,la bagadele de 2 lei,asa suntem invatati de sistem sa ne ocupam timpul cu orice, afara de ce e important.
#10 Sunt unii care nu ar trebui să citească nimic din scrierile EGW, sau cărora ar trebui să li se dea cu porţia,...Flori n Laiu.AL CAPONE 04-12-2015 20:17
..http://florinlaiu.com/metoda-isterico-critica/
#11 Florin Laiu..si restul .AL CAPONE 04-12-2015 20:23
Iata cateva citate de pe site-ul de mai sus:
Afișez aici câteva din saiturile particulare sau ale unor instituţii private care promovează un adventism discutabil, cu informații false despre istorie și contemporaneita te. Cu timpul voi mai adăuga la listă. Aştept comentariile voastre, inclusiv ale celor vizaţi. (Vă previn că veţi găsi şi multe lucruri bune la unele din aceste adrese). Ordinea nu are nicio semnificaţie:

Marea Luptă – Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea (Gabi Neguliciu, schimbă-ţi firma sau mesajul)
PRO-ADVENT (antitrinitari = antibiserică)
Laodicea (P. Csavdari, care între timp a „avansat”, a uitat să-și anuleze saitul)
Totul este gata: poftiţi la nuntă (GSM 1888)! (Gili Cârstea şi bobocii de aur)
Trei solii îngereşti (Andrei Orăşanu, cine te-a trimis?)
Saved to Serve (Henriques, care ştie prea multe!)
Present Truth Sermons (Henriques, care se ascunde după icoana lui Ted)
The Present Truth (al lui Stephen Lewis, unul din maeştrii lui Andrei Orăşanu)
World’s Last Chance (lunatici şi bezmetici care vor să ne ducă înapoi în Babilon)
”For My People” (un nou profet, dacă vă lipsea!)
The Last Countdown (un cititor în stele: ziua şi ceasul adventului citite în Orion!)
Maranatha Media (maeştrii lui Dejan Andov, antitrinitari)
Smyrna Ministries (Allen Stump şi omega lui)”
#12 Painea noastra" cea de toate sambetele....o gasim aici ..Florin Laiu.AL CAPONE 04-12-2015 20:26
Inca unul:
„Dacă doriţi să ştiţi ce cred, ce predică şi ce fac adventiştii, informaţi-vă de la sursă:

Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea din România
Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea – Sediul Mondial (Conferința Generală)
Seventh-day Adventist Church – Inter European Division

Presa adventistă oficială este de asemenea reprezentată pe următoarele situri (redau doar pe cele mai cunoscute):

Speranța TV
Radio Vocea Speranței
Curierul Adventist
Semnele Timpului
Editura „Viață și Sănătate”
Hope Channel
Adventist Review
Ministry Magazine”
#13 Franciza AZS in rebeliune totalabeniamin 05-12-2015 03:06
Al Capone

se pare ca "franciza de ziua a saptea ,nu mai respecta regulile de a face meniul si practic repudiaza doctrina de baza ;--doctrina sanctuarului--a sa cum a fost prezentata de fondatorii francizei de ziua a saptea.

M-am uitat pe situl amintit de tine , site-ul lui Paul Csavdari si uite ce am gasit:

http://www.laodicea.ro/index_files/Page3250.htm

You have no rights to post comments