Science Fiction Adventist Church

 
            Stimați frați,
            În loc de clasicul „Pacea Domnului”, astăzi vă salut cu mai modernul „May the  Force be with you!”. Cititorii mai tineri și care au văzut filmele din seria Războiul Stelelor știu ce înseamnă; pentru cei mai în vârstă însă, vin și cu traducerea: Fie ca forța să fie cu tine!
            Nu știu dacă vă plac filmele SF, dar eu unul am văzut câteva. Am visat că lupt împreună cu Luke Skywalker, că explorez galaxiile sub comanda căpitalului Kirk sau că sunt coleg cu commander Data pe nava Enterprise a nu mai puțin celebrului Picard. Mi-am imaginat viitorul așa cum ar fi de dorit să fie, fără să țin seama anilor trecuți, 1000 sau 20.000 de ani în viitor... ce mai contează?
            Că sunteți tineri sau bătrâni, nu are importanță, ideea este clară: într-un film SF scenariul depinde doar de imaginația autorului, iar punerea în scenă  de talentul regizorului și de măiestria actorilor. În rest, poți să-ți imaginezi orice, de la războaie galactice la nave călătorind cu viteza luminii și de la teleportare la viață veșnică.
 
 
            Hmmm! În filmele science-fiction, da, este permis orice. Dar aș îndrăzni să spun că ficțiunea și biserica sunt două lucruri distincte, care nu ar trebui să aibă legături una cu alta. Am crezut până astăzi, când mi s-a servit dovada că scenariști ca Gene Roddenberry sau regizori de teapa lui Steven Spielberg sunt mici copii față de viziunea futuristă oferită de EGW în celebra Tragedie a Veacurilor.
            Concret, fusei de dimineață la biserică, unde mi s-a servit în lectură liberă penultima prelegere a săptămânii de rugăciune intitulată pompos „Marea luptă s-a sfârșit”. Cum stilul bisericii înseamnă ascultare și atât, nu am putut să comentez; însă acum și aici îmi permit să ascult glasul rațiunii și să semnalez aberațiile conținute în citatele scoase din cartea Tragedia Veacurilor, capitolul 42, pag. 662-678.
 
 
            „ La sfârşitul celor 1.000 de ani, Hristos Se întoarce pe pământ însoţit de mulţimea celor răscumpăraţi şi de o suită de îngeri. Coborând într-o maiestuozitate înfiorătoare, El le porunceşte morţilor nelegiuiţi să învie pentru a-şi primi pedeapsa. Din morminte iese o gloată fără număr, ca nisipul mării!”
 
            De ce 1000 de ani, când la Dumnezeu timpul nu are însemnătate? Dar să presupume că așa va fi. Din morminte ieste gloata, așa că bănuiesc că australianul reînvie în țara lui natală, japonezul la fel, americanii pe continentul lor, iar noi, românii... pe strămoșescul tărâm mioritic.
            Buun, deșteptarea, păcătoșilor! Dar EGW nu spune nimic despre condițiile acestei renașteri planetare, așa că vă întreb eu: cine guvernează această mulțime, cu se se îmbrăcau, ce mâncau, unde locuiau??? Gândiți-vă că numai acum suntem vreo 7 miliarde în viață și alte câteva miliarde deja putreziți de-a lungul istoriei. De unde resurse pentru atâta populație?
 
                „Păcătoşii ies din morminte aşa cum au intrat: cu aceeaşi duşmănie faţă de Iisus şi cu acelaşi spirit de revoltă.”
 
            Este clasică doctrina conform căreia moartea este doar un somn. Are logică să te trezești cu aceleași gânduri cu are ai adormit, dar când vezi că alături de tine sunt vikingii, samuraii sau anticii egipteni, nu îți pui niște întrebări? Nu te surprinde diversitatea culturală și lingvistică, diferențele de comportament, șamd.
            Și ce faci cu dușmănia personală? Dacă ai murit luptând pe front, iar cel care te-a omorât a decedat și el peste un minut... îl săruți sau îl omori din nou?
            Violatorul vrea în continuare sex, victima dorește răzbunare, războinicul se gândește la luptă; cine îi împiedică să trăiască în continuare la fel? Dar...
 
                 „...Satana face minuni pentru a-şi susţine afirmaţiile. Îi întăreşte pe cei slabi şi le inspiră tuturor atitudinea şi energia lui. Le propune să-i conducă într-un asalt împotriva taberei sfinţilor, ca să cucerească cetatea lui Dumnezeu”
                „ Sunt regi şi generali care au cucerit naţiuni, viteji care n-au pierdut nicio bătălie, războinici mândri şi ambiţioşi, la a căror apropiere tremurau împărăţii. Moartea nu a schimbat nimic în caracterul lor. Când ies din morminte, îşi reiau firul gândurilor exact de acolo de unde s-a întrerupt, fiind mânaţi de aceeaşi dorinţă de cucerire care-i stăpânea atunci când au murit.”
 
             Deci...?!???
            Hitler se întâlnește cu Stalin. Uită fiecare de ura pe care și-au purtat-o și decid împreună: ”Tu, Adolf, mergi cu nemții tăi la Nord, iar eu, Iosif Visarionovici vin după tine. După ce cucerim cetatea, facem o băută împreună!” Păi dacă au murit dușmani, cum pot acum colabora armonios sub conducerea lui Sătănel?
 
Satana se consultă cu îngerii lui şi apoi cu aceşti regi, cuceritori şi oameni puternici. Estimează forţa şi numărul celor care sunt de partea lor şi ajung la concluzia că armata din cetate este mică, în comparaţie cu a lor, şi că poate fi învinsă. Îşi fac planul să pună stăpânire pe bogăţiile şi slava Noului Ierusalim. Toţi încep imediat să se pregătească de luptă.”
 
            Ptiu, drace! Pământul este distrus, crăpat, dărâmat. Nu mai sunt avioane, trenuri sau vapoare în funcțiune. Și totuși generalul Mitchell din SUA cu președintele Putin din Rusia și cu chinezul Xi Leng stau la masă și fac planuri de luptă. Cum s-au întâlnit, cu ce au călătorit, cine traduce, cum se armonizează diferitele metode de luptă... greu de înțeles pentru mine.
            Dar nu și pentru EGW, atotștiutoarea noastră profetesă. Probabil că Satana i-a teleportat și tot el a făcut ca Ginghis Han să lase arcul și săgeata și să înțeleagă cum e treaba cu tancurile și mitralierele, iar Alexandru Cel Mare să-i predea lecții de strategie navală amiralului Donitz.
            De acord că Ștefan cel Mare nu știa de câmpuri de forță, bruiaj radio sau despre arme cu laser, așa că putea spera în victorie; dar un militar din anul 2015 ar vedea că nu sunt șanse de câștig. Dar... cum spuneam... în filmele SF totul este posibil!
 
„Toţi încep imediat să se pregătească de luptă. Artizani talentaţi construiesc echipamente de război. Conducători militari, renumiţi pentru succesele lor, îi organizează pe aceşti oameni antrenaţi în companii şi divizii.”
 
             Dorm și visez? Energie electrică nu mai există, strunguri și fabrici nicidecum,  planurile s-au pierdut, muncitorii sunt împrăștiați... . Și totuși, se fabrică arme!!!
            De dragul povestirii trecem peste nevoile umane (hrană, adăpost, haine), dar oricum, producerea armelor și a muniției ar cere măcar vreo câteva săptămâni, dacă nu luni de zile.
            Cine conduce, cine planifică, cine muncește??
            Aaa, parcă aud, îngerii răi știu cum și ce să facă. Dar de unde resurse? De unde petrol, de unde uraniu, de unde energie și echipamente? Alo... cine știe??
 
            „În cele din urmă, se dă ordinul de înaintare şi uriaşa armată se pune în mişcare, o armată cum n-a mai fost niciodată adunată de cuceritorii pământeşti, o armată pe care forţele combinate din toate timpurile nu ar putea-o egala. Satana, cel mai puternic dintre războinici, conduce avangarda şi îngerii lui îşi unesc forţele pentru această bătălie finală. Regi şi luptători vin după el, iar mulţimile îi urmează în companii mari, fiecare sub comandantul desemnat. Se înaintează în rânduri strânse, cu o precizie militară, pe suprafaţa distrusă a pământului, către cetatea lui Dumnezeu. La porunca lui Iisus, porţile Noului Ierusalim sunt închise, iar armatele lui Satana înconjoară cetatea şi se pregătesc de atac.”
 
            Isaac Asimov ar trebui să moară de ciudă citind opera SF a Ellenei.
            O fi având cetatea o latură de 3000 km., dar Terra  are o circumferință de 40.000 km., așa că mi-e de neînțeles cum s-a strâns această armată mondială în zona Palestinei, venind de pe tot globul (dacă întreb și cu ce s-au deplasat... e și mai grav). Și ce strategie e aia să te îmbulzești la porțile cetății, știind că Cel ce o conduce are putere de viață și de moarte?
            Cum comunicau acești comandanți militari, cum se sincronizau? Au refăcut internetul, au produs stații radio sau foloseau porumbei călători?
            „Precizie militară pe suprafața distrusă a pământului”. Cu siguranță că Elena noastră nu s-a numit Ecaterina Teodoroiu să știe ce e ăla un război și cum poți bate pas de defilare prin gropi și tranșee. Dar ce conteză... sună bine, iar dacă s-ar face un film o paradă militară ar da bine la publicul spectator. Sau la fraierii din fața amvoanelor, nu-i așa?
 
            Mă opresc aici cu contra-prelegerea mea. Urmeză trei rugăciuni d-ale voastre la comentarii, iar ultima din partea admin-ului.
            Și încă ceva: acum, după-amiaza, urmează darul Săptămânii de Rugăciune. Dacă nu vă puteți abține, vă trimit numărul de cont personal sau adresa de pay-pal.
 
 
 
            P.S. Nuvela despre viitor din care am citat s-a încheiat cu intonarea în grup a celebrului hit adventist „El vine iar”. Respect și eu tradiția, așa că,  în numele Hollywood-ului „închid”  articolul cu această melodie, dar în varianta ei originală... că e mai plăcută. Dănțuială plăcută să aveți!
 

Comentarii   

#1 Amănunte,amănun te......credulul 05-12-2015 19:55
Omule de ce te împiedici de așa "mici" amanunte ,"filmul" să aibă succes,și încasările să fie pe măsură.
#2 De acord...Ng 05-12-2015 21:40
Bravo, Credulule!
#3 Iluminare de ultim momentSpartan 06-12-2015 00:04
Citat:
„...El le porunceşte morţilor nelegiuiţi să învie pentru a-şi primi pedeapsa. Din morminte iese o gloată fără număr, ca nisipul mării!”

Sora Lenuța, cum vine asta? Dumnezeu poruncește morților să învie, sau mătăluță nu ai văzut bine? Adică mortul e MORT și după scriptură NU MAI ȘTIE NIMIC! Dar... deși e mort, ascultă porunca... cum vine asta??
Tot Biblia spune că în momentul morții trupul putrezește, iar suflarea de viață se reîntoarce la Dumnezeu. Aici însă, se pare că morții nu sunt tocmai morți. Trupuri NU mai au, deci nici nu sunt oameni... atunci înseamnă că sufletul are conștiință în afara trupului, precum cred ortodocșii, nu?
Cam așa ar fi logic, sufletul rătăcește pe undeva, iar la poruncă învie? Dar cum? Sufletul își construiește un corp nou, pentru că așa i se poruncește??

Înțeleg că Dumnezeu are puterea de a readuce la viață o ființă moartă, dar asta înseamnă că Dumnezeu îl învie pe cel mort, este o acțiune din exterior. Dar după citatul de mai sus se pare că mortul are capacitatea de înviere, dar lipsește porunca.

Ciudată încurcătură, tare ciudată, iar nouă ni se servește pe tavă ca adevăr veritabil, deși este plină de contradicții. Și ni se cer și bani pentru asta...!
#4 Are turma o doctrina ,-Tralala-la -la !iluminatul 06-12-2015 10:21
]

Are dogma o credintza, cat un ghemotoc
Are turma o doctrina, colorata foc
Vesela si harnicuta unde s-ar afla
Parca e la gradinita, asa este ea

Si in State si prin lume Ea mereu da zor
De la piatra e profeta , vede-n viitor !
Are boala o idee cat un ghemotoc
Daca nu este tratata se mareste foc

Acasa eu cred ca nu strica sa inveti cu capsorul tau
Caci Domnul ti-a dat minte fratee, nicicum profetul nu-i Zeu
Scenariul e prost din vechime , demult la examen picat
Cu fratele Miller nenica , o mie de ani in rahat

Are Cultul o minciuna, mare cat un bloc
Are secta o ”Lumina ”, de nu vezi deloc
Ingusta si prozelita unde s-ar afla
Vinde moaste la masuta, asa este ea

Si la ITA si gradi ea mereu da zor
Dogma mamei e porunca , OMUL este chior
Are Tagma ghicitoare ce da in tarot
Un Iisus prin Sanctuare sechestrat ad-hoc

La Bise, la fel ca acasa imi place cuminte sa dorm
Si stau totdeauna cuminte , atent la distinsul pastor
Si vreau sa ”invat” cat mai bine sa fiu infantil mereu
Pompez chiar si a doua zecime , ca prost m-a facut Dumnezeu !

Are gasca, o doctrina cat un ghemotoc
Are tagma o minciuna, ideala foc
Are gloata doar un mit, parul strans in coc
Are mantra Conferinta, creier mai deloc !

Cine nu poate canta fara negativ , aveti aici ajutor :https://www.youtube.com/watch?v=zSRRoHMLaFw
#5 Experiment super-interesan tSpartan 08-12-2015 06:47
Iată ce le-a trecut unora prin cap: Au pus coperțile de la un Coran la o Biblie și au citit unor creștini pasaje biblice.
www.gandul.info/magazin/experiment-inedit-ce-se-intampla-cand-oamenii-citesc-pasaje-din-biblie-dar-li-se-spune-ca-acestea-sunt-din-coran-14911872
#6 Avemus papamSpartan 16-12-2015 16:24
Tomoioagă președinte!
#7 era de asteptat...realistul 16-12-2015 20:16
Caci si aceasta este o lege vesnica in Israel (BAZS ROMANA),secreta rul ajunge presedinte.Daca se verifica istoria azs se poate constata ca acesta regula a fost respectata.Acum cat de buna a fost sau cat de rea este vom vedea in viitor. Din 5 candidati traditia a invins!!! Sfanta traditie nu putea fi ignorata!!! Acum prima doamna va purta tocuri la pantofi de 20 de centimetri,la cat de mare se da,bravo eii!!!
#8 Fictive early elections :))iluminatul 17-12-2015 09:43
Bleeeaaah , e de rasu plansu , zau asa !! :o

Cica aveti Presedinteeeee! Spartane esti sigur ca regele Cioaba nu a avut si alti copii ? Ca la ce cap si burta are cu siguranta boss-ul nu se hraneste doar cu soia si limonada de ghimbir. Retetele cuvioasei sunt depasite si doar pe hartie pt Unsi . :lol:

Cred ca si-a rupt genunchii in rugaciune sa plece fostul ca sa poata sa-si faca mantrele .

In alta ordine de idei se pare ca astora din gasca clericala le cam lipsesc multe pagini din fitzuica aia numita CuVANTUL dOMnULUI... :D

Daca vreunul dintre ei ar fi fost sanatos la cap cu siguranta ar fi inteles esenta celor scrise aici : Matei 23 .2 / Matei 23 . 5-10 .

Atata agitatie pentru nimic ! ..Vii cu oameni gata pregatiti pe liste ,( ca sa nu mai vorbim de sforile trase pana in momentul X) dupa care rogi prostimea sa se roage pt coborarea duhul sfant peste alegatori. Alegatori care la randul lor au fost impusi de catre ”Primariile locale”..Ce panarama de alegeri dejafumate , pe bune ... :eek:

Un circ de prost gust , asezonat cu momente de fariseism autentic . Cata vreme cuvantul ”aport” se striga din America putea sa fie la conducere si o babuta cu 4 clase ca tot ce doreste preafericitul Ted se executa .

Nu ratati ocazia de a vedea primul discursul al noului Presedinte catre alegatori ! Nu va speriati , cu engleza sta cam prost, asa ca a incercat pe mai multe cai sa le multumeasca din suflet delegatilor prezenti la fictive, si prin ei din behait in behait mai departe tuturor suratelor din Romanika http:// www.youtube.com/watch?v=X39L2zyC9Sg .....parca zice ceva de Orion , sa nu ..mi se pare ..doar :)
#9 Onoare de ziua a șapteaSpartan 23-12-2015 05:44
De curând am avut onoarea să mă regăsesc într-o listă selectă de acatiste a profesorului Lăiu. Detalii aici: florinlaiu.com/ultima-plaga/

P.S. Păcat că mi-a pocit numele... eu chiar cochetez cu gramatica!!
#10 trecut in rezerva ...realistul 24-12-2015 06:31
Pentru a nu se face valva mare '' omul de stiinta azs Laiu'' a fost trecut in rezerva pe sest .Dupa ce o vreme a sunat si trambitat ca nu exista sanctuar in ceruri,a revenit cu picioarele pe pamant negand propria teorie de frica expulzarii din barca azs,si din alte motive,chiar si financiare. Este greu de presupus ca aceasta schimbare de paradigma a avut loc si la nivelul ratiunii lui,dar asa cum ff bine spunea gura pacatosului I Coman este si el dar in randul mincinosilor.To t ce face el acum are un singur scop;sa spele busuiocul.PS;ma i se si lauda cu studentii lui, Darvasan si Flavius,mai bine ramanea la vioara ca facea mai buna treaba !!!

You have no rights to post comments