Țigareta de ziua a șaptea

            Există în lumea asta mare o mulțime de substanțe toxice. O știe toată lumea, nimic nou în asta, găsești otrăvuri peste tot, chiar și în hrana zilnică, în aerul pe care îl inspiri și în apa pe care o bei! Trăim cu ele, dar încercăm să ne ferim cât putem de mult de efectele lor nefaste asupra organismului.
 
            Există, de asemenea - dar mult mai puțini oameni cunosc acest lucru, persoane toxice! Să nu vă gândiți la cei care lucrează la salubritate sau în centralele nucleare. Nu, nu este vorba de ei, ci de acei concetățeni (sau chiar membri ai familiei, adesea) care te coboară, te fac nervos, îți taie elanul atunci când vrei să te ridici, au au acel „har” de a te indispune sau fac tot posibilul ca să te provoace să fii rău.
            Aceștia sunt pretudindeni, iar efectul lor este devastator: gașca te îndeamnă să te apuci de vicii, unii te șicanează în trafic iar alții te dezamăgesc uitând să se poarte cuviincios. Dar în toate cazurile efectele sunt aceleași, aducând frustrare, depresie, scârbă și acel sentiment de inutilitate a vieții. Iar în final te fac mai rău, deși tu te lupți să fii mai bun!
 
            Și mai există, chiar dacă numărul celor care intuiesc acest lucru este foarte mic, și instituții toxice. Nu vă grăbiți să includeți aici spitalele cu infecții nosocomiale sau fabricile de chimicale, pentru că acolo toxicitatea este de natură biologică sau chimică și poate fi combătută. Nu acestea sunt  cele mai toxice, ci acele instituții în care ești înjosit, te umpli de nervi sau ești forțat să apelezi la instincte pentru a supraviețui.
            Stai la o coadă la fisc (să vă plătiți impozitele până pe 31 martie...), cere un document la primărie, înmatriculează o mașină și vei vedea la ce mă refer. Ca să nu mai vorbesc despre o interacțiune cu Poliția sau, Doamne ferește, cu vreuna din pușcăriile din țară.
 
            Dar nici chiar aceste instituții nu sunt atât de „toxice” precum par, pentru că experiențele anterioare ne-au „vaccinat”: înduri și coada dacă este cazul, accepți să fii repezit dacă totuși ți se eliberează actul cerut sau speri că vei uita de atmosfera din tribunal. Știi că nu trebuie să ai așteptări prea mari (că doar trăim în România) și asta te ajută să nu te stresezi prea tare, deoarece ai pielea tăbăcită.
            Însă atunci când ești cu garda jos, când ai senzația că totul este bine și nu trebuie să îți pui armura, când te crezi înconjurat de „prieteni”  și te crezi iubit, DAR EȘTI LOVIT, abia atunci realizezi cât de parșivă este realitatea.
            Ca unul care am trecut prin asta, dar am și văzut multe alte cazuri asemănătoare, vă dau o veste tristă: Biserica (Adventistă) din România este o organizație extrem de toxică. Nu o spun acum pentru că tocmai am fost excomunicat, ci o știu mai demult; iar dacă am supraviețuit atâta timp în mijlocul ei a fost pentru că biserica m-a făcut războinic și am devenit la rândul meu periculos.
            Mi-am dezvoltat mecanisme de apărare, dar și de atac, deși acum îmi dau seama că altul ar fi trebuit să fie rolul bisericii în formarea mea. Am încasat lovituri, dar am și ripostat și sunt câțiva care și-au rupt colții în beregata mea (și probabil că mai urmează, dacă nu vor face dreptate). Nu mă laud, dar asta este realitatea: ca să supraviețuiești și să nu fii călcat în picioare trebuie să înveți să fii un personaj din „House of Cards”, sau să te mulțumești cu statutul de om nebăgat în seamă.
            Trăiești într-un mediu toxic, devii și tu la fel. Sau mori, asta este realitatea!!
 
            Gata cu reflecțiile personale, sunt dator să vin cu niște argumente. Deci... de ce consider eu că BAZȘ este o organizație toxică?
            - Am auzit de câteva ori ceva de genul: „trebuie să iau un distonocalm înainte de a pleca la biserică, altfel simt că nu mai rezist”. Dacă vrei să faci ceva, dacă vrei să fii cineva, curând vei descoperi că ești tratat cu suspiciune: „da ăsta ce mai vrea...”, deși vrei să faci numai lucruri bune.
            - Ți se bagă mâna în buzunar. Nu cu forța, recunosc, ci mult mai pervers, folosind tehnici manipulative: colecte peste colecte și daruri peste daruri, apel la blestemele iadului și la dulceața raiului, citate biblice bine alese, etc.
            - Nu ți se respectă drepturile. Abuzurile sunt la ordinea zile, făcute cu acordul celor de sus: cereri de retragere NELUATE ÎN SEAMĂ (deși este un nonsens), nerespectarea procedurilor din manual, excluderi la ceas de seară, etc.
            - Regulile sunt doar pentru proști, nu și pentru „băieții deștepți”. Manualul este pentru unii mumă, iar pentru alții... ciumă! O organizație care nu își respectă propriile regulamente nu poate fi sănătoasă.
            - Puterea executivă este concentrată în mâinile a doar câteva persoane. Banii... la fel, deși în mod logic ar trebui să nu fii în același timp și angajat și angajator! Orice concentrare de putere duce la corupție, indiferent cine ar fi personajul în cauză.
            - Centralizarea excesivă este nocivă. O biserică congregaționalistă ar fi mult mai sănătoasă, vezi eșecul BAZȘ în fața Securității, vis-a-vis de efectele minore constatate în alte culte.
            - Politica de cadre se bazează pe nepotism și relații. Studiu de caz: mă uimesc să văd cât de mulți pastori din Conferința Muntenia sunt originari din județul Buzău... eu știu o mulțime, care mai sunt și rude pe deasupra.
            - Bisericii îi lipsește puterea de a se up-grada. Am scris destul despre asta, este destul.
            - Dumnezeu este doar un concept pentru organizație, nu o realitate. Cine participă la alegeri, de la Conferință în sus, vede cu proprii ochi cum se fac zeci de rugăciuni pentru Duhul, dar alegerile uneori deja sunt făcute.
            - Învățătura este de tip copy-paste după oligarhii din State. Orice suflu nou nu este apreciat, orice urmă de prospețime este reprimată, orice comentariu care nu concordă cu realitatea artifical-adventistă este condamnat. Și atunci... încotro merge sistemul... către viitor sau în trecutul Evului Mediu?
            - Lipsa de deschidere la realitățile lumii. Cum vrei să te dezvolți armonios, cititind numai Biblia și SP?
            - Biserica este (încă) scena frustraților nerealizați în viață. Cei mai în vârstă știu că pe timpul lui Ceaușescu un adventist nu putea să urce ierarhic în societate datorită credinței și sabatului, așa că era la modă să refuleze în biserică, vânând slujbe și onoruri necuvenite.
            - Cultura organizațională este varză: lipsește respectul, lipsește empatia... iar dragostea... pardon, a mai văzut cineva dragostea prin biserică??
            - Valori. Da, care sunt valorile adventismului? Oficial: sabatul și revenirea iminentă a lui Isus. Neoficial: frica de pedeapsă și iluzia unui rai cu străzi de aur, cu coroane de aur și o reuniune pe plaja Mării de Cristal. Nimic mai mult!
            - Biserica merge doar pe sens unic: banii de la oameni către pastori, predicarea invers... deși fiecare din aceste fluxuri ar trebui să fie bi-direcționale.
            - Biserica provoacă dependență. E ciudat faptul că adventiștii se opun vehement drogurilor și tutunului, dar se fac că nu văd că primesc un drog religios în fiecare sâmbătă. Poate asta este și explicația faptului că cei mai mulți sunt orbi de-a binelea, fără să le pese de altceva decât să-și exercite ritualurile dătătoare de liniște vremelnică.
 
            Mi-a luat mult, foarte mult timp să mă detoxific, ani întregi, fără exagerare. Acum însă, cu ochii deschiși, încerc la rândul meu să îi ajut pe alții să se trezească. Nu aveți ce pierde, Dumnezeu și biserica nu sunt sinonime.
            Orice minut, orice clipă petrecute într-o biserică fără Dumnezeu și fără reguli înseamnă o nouă porție de drog (asta dacă nu sunteți deja vaccinați sau mergeți doar ocazional acolo), o nouă ocazie de a încasa o doză nouă de amărăciune. Și asta în multe locuri, deși sper că nu în toate comunitățile este la fel (ferice de acele locuri în care este încă dragoste, prin alte țări adventismul este mai plin de demnitate, dar nu și în RO). Aceasta este biserica reală, departe de ceea ce ar trebui să fie și vrea să lase impresia că este.
 
            Alegeți ce vreți de la viață: distonocalm sau libertate? Eu deja experimentez a doua variantă și vreau să vă spun că este minunat.
            Să fiți liberi în Domnul, asta vă doresc!
 
            P.S.  Înțeleg din ce în ce mai mult că trebuie să mulțumesc bisericii că m-a dat afară, pe principiul „un șut în fund, un pas înainte”... și eventual, executorului trimis de Conferință să mă scoată din acest mediu ostil. Cineva spunea cu umor ceva de genul:
            „Biserica se laudă că dorește să vindece suflete. În cazul tău, însă, a trimis ambulanța doar cu șoferul, fără medic sau asistentă. Iar acesta, în loc să acorde primul ajutor, a eutanasiat bolnavul... că doar atât se pricepea să facă!!

Comentarii   

#1 Si daca nu ar fi toxica ?dorinvieru 23-03-2016 11:21
Daca biserica nu ar avea nimic din cele enumerate mai sus, si-ar mai justifica existenta in sec. XXI ?
Sa nu uitam ca noi suntem adventisti pentru cam am avut parinti adventisti. Nu noi am ales sa fim adventisti. Cat despre cei care s-au convertit din alte religii, chiar au crezut acele doctrine ? Daca nu, de ce s-au botezat ? Si daca le-au crezut, atunci de ce le contesta, pentru ca au fost maturi cand le-au acceptat, si nu i-a obligat nimeni sa devina adventisti (spre deosebire de cei nascuti in biserica, aspura carora se exercita o presiune si o indoctrinare de mic copil).
Deci, de ce te-ai botezat in aceasta biserica (matur fiind) daca nu ai fost de acord cu docrina sa ? Si sa nu imi spui ca ti-ai dus si copilul la biserica sau ca l-ai indoctrinat religios acasa. Nici nu ai idee ce mare influenta are aceasta presiune si indoctrinare religioasa a bisericii/famil iei asupra copiilor.
Daca ai facut asta si tu esti vinovat. Sa nu amestecam lucrurile.
#2 Dacă nu ar fi toxică...Spartan 24-03-2016 04:48
Nu s-ar mai împlini profețiile!
Ce spun eu aici este exact esența textului din Mat. 23. 15:

Vai de voi, carturari si farisei fatarnici! Pentru ca voi inconjurati marea si pamantul ca sa faceti un tovaras de credinta; si, dupa ce a ajuns tovaras de credinta, faceti din el un fiu al gheenei, de doua ori mai rau decat sunteti voi insiva.

Ce ar însemna acest text în ziua de azi?
Biserica se luptă să convertească un om „din lume”. Îl botează, dar în final atmosfera toxică de care vorbeam îl face mai rău decât înainte.

Sau... îmi vine în minte un alt exemplu, cel cu infecțiile intraspitaliceș ti: te vindeci de o boală, dar te alegi cu o infecție uneori mortală. Cam așa și cu biserica: te ajută să te lași de fumat, de băutură (știu multe cazuri și este un lucru de apreciat) dar te distruge psihic.

Vrei sau nu, când intri într-o organizație te vei conforma culturii interne, altfel te ei simți aiurea sau vei pleca singur. În 99% dintre cazuri devii precum gloata!

Și încă ceva: „tratamentul” acesta pe care îl primești din partea bisericii (repet, parțial este foarte util) costă al sfântului de scump: 10% din veniturile tale pe viață. Și drept mulțumire, te alegi și cu mintea făcută varză și cu drepturile terfelite. Asta e, din păcate, biserica!
#3 Si daca totusi nu ar fi toxica.dorinvieru 24-03-2016 08:19
Si daca totusi nu ar fi nimic din cele enumerate de tine, biserica este incompatibila cu societatea secolului XXI atat ca "declaratii de credinta" cat si ca mod de gandire. Biserica este o enclava, un gheto, o paranoia, o lume paralela cu realitatea (ma refer exclusiv la doctrine).
In timp ce lumea informata priveste cu ochi reci realitatea, bisericile vand iluzii (tinerete fara batranete si viata fara de moarte).
Nu, biserica nu moare pentru ca este toxica (a fost 2000 de ani si a rezistat), biserica moare pentru ca refuza sa recunoasca realitatea rece si infonfortabila. Este dreptul vostru sa il aspteptati pe Isus, dar dar il asteptati degeaba.
#4 biserica versus restauratrealistul 25-03-2016 08:51
Spartane un studiu a aratat ca oamenii de la bodega,colegi de pahar se iubesc mai mult ca ''fratii''de la biserica.

Cand unul e mai beat si nu se poate tine pe picioare altul se ofera sa-l conduca pana acasa. De fiecare data cand se intalnesc se saluta se pupa si se imbratiseaza.

Locul acela devine pt eii un loc al bucuriei si al distractiei,in schimb la noi la biserica parca ne impungem si ne aruncam niste priviri incruntate de parca am vazut pe dracu in persona fratelui.

Si daca mai apare si cu o masina noua,si cu haine de firma,atunci sa vezi invidie si gelozie.
La carciuma chiar daca nu ai bani,nu este o problema tot megi in speranta ca ai destui prieteni care vor sari in ajutor, dar la biserica daca nu pui bani in cosulet se uita urat la tine omul colector.

La bodega mergi cu hainele tale cu care mergi la seviciu,si nu este problema,in schimb la bise trebuie musai la cravata si costum,daca nu ai cravata nu te poate lua la amvon ca faci nota discordanta cu ceilalti.

Si ne miram de ce bisericile se golesc si restaurantele sunt pline.
FORMALISMUL SA FIE OARE DE VINA ???
DRAGOSTEA DEASEMENI???
#5 adytadyt 25-03-2016 20:09
Presupun ca a fost lung tratamentul cu distonocalm si probabil ca deja nu-si mai face efectul dar daca spui ca acum esti liber, cu siguranta te-au lasat si durerile de stomac. S-a comentat tot ce se putea comenta pe aici dar ca unul care am avut si am inca dureri de stomac in legatura cu fratii, m-am gandit ca remediul cu distonocalm nu cred ca da rezultate, am incercat de foarte multe ori, de la un moment dat nu-si mai face efectul, remediul cel mai bun e sa cauti medicamente pentru durere-n cot, te asigur ca functioneaza si e singurul tratament viabil. Ce e paradoxal la tine Spartan, e ca ti-ai consumat energia pe gratis vrand sa faci ceva bun pentru biserica, ar fi trebuit sa fi fost platit pentru asta, te asigur ca majoritatea pastorilor sau oricine lucreaza pe bani in biserica asta, nu-i doare nici 5% stomacul din cat te-a durut pe tine si multi altii, iar daca cumva se intampla sa-i doara de ceva, sti ce fac, se duc in vacanta, platita ademas. M-a surprins zilele trecute sa aud la stiri cum ca Barak Obama a avut o intalnire cu bloggerii...... .hopaaaa, de unde pana unde, mi-am dat seama ca pentru un sef de stat democratic, civilizat, oamenii astia care "latra" pe site-uri, nu sunt chiar asa de nebagat in seama si ca pe langa ei se formeaza o opinie generala care trebuie luata in seama totusi, nu se schimba mare lucru, gestul conteaza, la noi in biserica nici pe departe asa ceva, Unul ca tine sau ca oricare alcineva care incearca sa mai traga cate un semnal de actualizare de desteptare cum ca traim in sec XXI, nu doar ca nu sunt luati in seama, ba se spune peste tot ca fac lucrarea diavolului, cu asa mentalitati, nu exista remediu, e ca si cum ai incerca sa convingi un partid de extrema dreapta (azs are inclinatii puternice de dreapta, intr-o dictatura supravietuieste cel mai bine), sa treaca la stanga, imposibil!
#6 toxic sau intoxicatNIMENI 02-04-2016 07:35
1. Frustrare, foarte multa frustrare a fost primul lucru pe care l-am observat dupa ce am citit integral articolul si comentariile. Indreptatita zic eu sub toate aspectele ei. Aceste frustrari vin pe fondul unor actiuni provocate de oameni in care s-a investit multa incredere. Unii au vazut in adventism o fratie iara altii au mers mai departe adoptandu-l ca pe propria-i familie. Nu condamn pe nimeni pentru deciziile pe care si le-a asumat. Cel mai toxic mie m-i se pare ca este creerul uman. Si tot creerul uman este cel care trebuie curatit primul. De ce este creerul toxic? O sa dau un exemplu din mediul religios crestin. Toata lumea este de acord, si Biblia sustine faptul ca nimeni nu a vazut vreodata pe Dumnezeu. Cum a fost posibil ca noi sa ne intoxicam creerul cu informatii de genul ce vrea Dumnezeu si ce nu vrea Dumnezeu? Cum am reusit sa dezvoltam in noi teama de divinitate fara sa stim ca ceea ce credem sau auzim este adevarat sau nu. Daca nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu cum am ajuns sa credem ce au scris niste anonimi? De unde stim ca ceea ce stim este adevarat sau nu?
Tigareta de ziua a sapte? Ce poate fi aceasta tigareta? Sa fie doctrina? Administratia? Clanurile care o conduc cu banii lor? Sa fie oare organizatia sau toate la un loc? Indiferent de ce este tigareta de ziua a saptea mai devreme sau mai tarziu fiecare va realiza in dreptul lui daca informatiile pe care le are sunt adevarate sau nu. I-mi place apelul spartanului din final. Vreau sa atentionez ca libertatea la care v-a invita este foarte greu de experimentat insa prin educatie si chiar auto-educatie se poate.
#7 Credința naște monștriSpartan 02-04-2016 08:40
Ai dreptate, Nimeni!

Creierul este primul care fabrică „toxine”. Iar biserica este doar un loc în care ele sunt emanate în mod colectiv. Așa este acum, așa a fost mereu, inclusiv cu anticii evrei. Ei au făcut din Dumnezeu un monstru care ordonă pruncucideri, adoră genocidul, se joacă cu bombe incendiare... ba chiar îneacă pământul de ciudă că pământenii nu-l ascultă.
De aici și până la dezvoltarea religiilor lumii nu a mai fost decât un pas.
#8 Ceva interesant...Spartan 04-04-2016 05:52
... care arată că chiar și creierul se modifică la cei ce mănâncă religie pe pâine:
www.descopera.ro/mari-intrebari/15162863-ce-se-intampla-cu-creierele-celor-care-cred-in-dumnezeu

You have no rights to post comments