Cain: reflecții logice de actualitate

Îmi propusesem să nu mai scriu despre Geneza, cel puțin nu foarte curând. Și asta nu pentru că nu ar merita ca basmele să-i fie demolate ci pentru că în mintea mea este deja clar că este un mit și nimic mai mult. O poveste frumoasă, care a circulat mai mult oral până la inițiativa lui Ezra de a rescrie (din memorie) istoria evreilor, după reîntoarcerea din Babilon.
Iar motivul că îmi iau acum timp pentru a dezbate amănunțit legenda lui Cain și Abel este simplu: mila! Da, mila pe care o citesc în ochii colegilor mei de grupă de ȘS, de fiecare dată când am curajul să le spun că bat câmpii încercând să extragă adevăr cu puritate de 100% din niște povești frumoase, dar îndoielnice.
Nu o să le răspund cu milă, deși ar merita-o; dar o să le ofer (și vă ofer) o argumentație logică, bazată pe Biblie și care să vă ajute să vedeți erorile clare, dar atent ignorate, strecurate în textul biblic.
 
Dilema 1 - Geneza 4.1: „Adam s-a împreunat cu nevasta sa Eva; ea a rămas însărcinată şi a născut pe Cain. Şi a zis: "Am căpătat un om cu ajutorul Domnului!" 4.2:  A mai născut şi pe fratele său Abel. Abel era cioban, iar Cain era plugar.
Nu am auzit vreun teolog să spună altceva decât că primul copil terestru a fost Cain, iar cel de-al doilea, Abel. Și acum vine întrebarea: ce vârstă aveau frații atunci când a fost comisă crima? Logic ar fi să credem că erau cel puțin adolescenți, sau mai degrabă adulți tineri, dat fiind că aveau deja meserii bine învățate (plugar și cioban), precum și forța necesară pentru a efectua această muncă. În plus, e clar că nu a fost o crimă de tip emoțional ci a fost premeditată, iar aceasta arată iarăși că erau majori.
Nu am auzit vreo predică în care să se spună altceva decât că la momentul crimei, erau doar 4 (patru) persoane pe Terra: Adam și Eva, Cain și Abel. Și acum vine nedumerirea mea: cum oare un bărbat super potent (că doar era prototipul, nu...) și o femeie super fertilă (că doar a fost perfectă...) inteligenți și drăgăstoși, au născut doi băieți și apoi... PAUZĂ!!!     
Au ajuns băieții la maturitate, capabili să se omoare între ei, dar în acest timp părinții au fost abstinenți??? E posibil să credeți așa ceva??
Aș fi tentat să dau o mână de ajutor celor care se închină la litera Genezei și să spun că evenimentul crimei s-a petrecut la cel puțin 60-70 de ani de la creațiune, suficient timp ca planeta să aibă măcar câteva sute de locuitori. Dar Biblia NU mă lasă, pentru că în versetul 25 ni se spune că „Adam s-a împreunat iarăşi cu nevasta sa; ea a născut un fiu şi i-a pus numele Set; căci, a zis ea, Dumnezeu mi-a dat o altă sămânţă în locul lui Abel, pe care l-a ucis Cain.”
Dacă Set ar fi fost copilul numărul 10... 20... 30, mai spunea oare Eva aceste lucruri? Nu e clar că pentru Eva acest fiu a fost înlocuitorul lui Abel?
Orice puteți căuta în Geneza, dar claritate, NU, pentru că în pagina următoare, în capitolul 5, la versetul 3 ni se dă vârsta pe care o avea Adam la nașterea lui Set: 130 de ani!!! Iar liniile genealogice prezentate în capitolele 4 și 5 arată clar doar două mari ramuri: familia lui Cain și familia lui Set, ca înlocuitor al lui Abel și tată a celor credincioși.
 
            Dilema 2 . Pe scurt: cum au ajuns așa de repede Cain și Abel meseriași? Istoria (cea reală, evident!!!) acceptată de toată lumea civilizată arată că la începuturile civilizației oamenii erau vânători-culegători, se deplasau în căutarea hranei și trăiau în peșteri, dar Biblia spune că imediat după exilul din grădină exista agricultură și zootehnie. Pentru cine, pentru ce, cum, cu ce cunoștințe, cu ce utilaje, etc. ??
 
            Dilema 3. Cain se plânge că va fi omorât, iar Dumnezeu îi promite sprijin. Dacă citim Biblia literal, așa cum vor liderii și pastorii adventiști să o credem, după moartea lui Abel rămăseseră 3 (trei) persoane pe planetă. Set s-a născut, după cum am arătat, pe când Adam avea 130 de ani, fiind fratele mai mic al lui Cain. Abia pe urmă se presupune că cuplul primordial a conceput și vreo fetiță, căreia i-au trebuit și ei vreo 15-20 de ani să crească și să-i fie soție lui Cain. Cine, cine, cine oare mai avea gânduri de răzbunare după atâtea zeci de ani?
            Am pus întrebarea asta ieri la studiul biblic, dar am primit doar răspunsuri evazive... gen că în viitor, după popularea planetei, cineva ar fi avut de gând să-l omoare.
 
            Dilema 4, legată de dilema 2. Cain a zidit o cetate (Gen. 4.17) căreia i-a pus numele fiului său, Enoh. Măi să fie!!! Ce salt calitativ, făcut în câteva zeci de ani. Alte civilizații au avut nevoie de mii de ani ca să ajungă la acest stadiu, dar Cain deja știe și arhitectură și concepe megapolisuri. Pentru ce oare avea nevoie de ziduri, când se știe că cetățile au fost ridicate în scopuri defensive, pentru ca oamenii să se apere de invadatori?
 
 
            Dilema 5. Contrazicerile Scripturii. Cum spuneam, narațiunea despre uciderea lui Cain s-ar potrivi să fie ancorată în timp undeva la minim vreo 70 de ani de la izgonirea din Eden (dar mai logic la peste 100 de ani, poate chiar 200). Iar condiția ar fi fost ca Adam și Eva să conceapă aproape anual copii, care la maturitate să se căsătorească între ei și să se înmulțească, suficient de mult ca să existe măcar câteva sute de persoane adulte în timpul acestei crime, iar Abel să fi avut deja descendenți.
La acest raționament mă mai ajută un lucru: de ce ar fi adus ei jertfe, dacă nu erau capi de familie? Oare dacă erau copii la casa lui Adam, nu era logic ca șeful familiei să aducă jertfele? În acest scenariu ar fi logic ca copiii lui Abel să dorească răzbunarea, iar Cain și familia sa să se refugieze în țara Nod.
Vrei sau nu, există acest dezacord în Biblie, care arată că Geneza este doar un mit: ori erau sute de persoane pe pământ la momentul crimei, iar celelalte versete sunt eronate, ori existau doar 4 persoane (vezi dilema cu abstinența primilor părinți pînă acești copii au ajuns majori), iar dialogul lui Cain cu Dumnezeu este doar o invenție.
 
Concluzie. M-a surprins ferocitatea (nu exagerez!!) cu care frații mei cred că orice cuvințel pomenit în Geneza a fost rostit, că orice faptă s-a întâmplat întocmai, de parcă ei s-ar fi aflat de față acolo. Și-ar da mai degrabă o mână să fie arsă, decât să citească Geneza altfel decât literal... că doar e Biblia și e musai să fie adevărată 1000 la mie!
Dar tot acești frățiori pică lamentabil la testul rațiunii, inventând explicații fanteziste, care să le liniștească conștiința zgândărită, atunci când sunt provocați la gândire. Iar ceea ce este literal aici, unde le convine, devine simbolic trei sau cinci versete mai încolo.
Le spun acum că îmi e milă și mie de ei. Îi privesc cum înoată în ignoranță, cum evită să citească literatură de calitate, cum închid televizorul dacă apare un documentar interesant despre apariția vieții. Rămân uimit de lipsa de logică afișată și de modul absurd în care își obligă mintea să creadă povești, numai și numai pentru a-și potoli dependența de mituri.
Mă uimește disprețul pentru știința pură, dar interesul pentru gadgeturi (inventate tot de oamenii de știință), mersul la medici, dar dezgustul pentru studiul serios al geneticii, apelarea la credință în detrimentul rațiunii.
Privesc mințile tinere cum nu luptă să iasă din capcana literalismului și privesc în același timp cum liderii bisericii luptă să îi mențină în această iluzie.
 
Privesc și mă minunez, privesc și scriu, pentru că atâta pot să fac! Poate pentru unii va fi de folos, pentru că  sigur, în cazul multora este deja prea târziu. Aveți grijă de mințile voastre!
P.S. Închei cu un citat al lui Stephen Hawking:
 
Cel mai mare duşman al cunoaşterii nu este ignoranţa, ci iluzia cunoaşterii.
 
 

Comentarii   

#1 Putini inteleg ca refuzul la anumite chestiuni ilogice, nu inseamna renuntarea la Divinitate !iluminatul 18-01-2016 15:05
Spartane ,

Se spune ca atunci cand profesorul nu este instruit ce pretentii sa ai din partea elevului ! ce poti cere de la niste oameni care asta au auzit , in asta au crezut si tot in asta si-au pietrificat mintile !...sau altfel spus ” unde-i credinta multa , prostia este direct proportionala ”!..ce mi se pare hilar si paranoic in acelasi timp este faptul ca sunt foarte multe ”trambite” care spun ca nu ai cum sa crezi in DUmnezeu daca nu crezi la litera si virgula tot ce se abereaza in materialele de specialitate de genul Geneza Pamantului si aparitia vietii pe acesta . De parca ”dumnezău” ar fi spus , ”credeti doar in ce scrie intr-o carte despre mine ! nu credeti ?..pai uite, Eu arat ca pot sa zic Zău cu limba scoasa ! asa veti fi perceputi voi , aparatorii mei , intre rationalistii existentialisti :D

Lasand gluma la somn , poate cea mai mare utopie a crestinatatii in general si a adventistilor in particular este insasi postulatul universal ”Cuvantul lui Dumnezeu ”..pai daca este cuvant nu ar mai fi cazul sa fie scris , iar daca e scris ( am avea acces toti fraierii la scrierile lui D-zeu ) sub nici o forma nu poate reproduce corect ideile lui DUmnezeu , si se vede treaba ca a fost conceptualizat prost daca dea lungul timpului a dat nastere la mii de variante hermeneutice ale aceleiasi naratiuni. Concluzia ?.. Or DUmnezeu se contrazice , or oamenii au jucat telefonul fara fir inca de pe vremea aceea, si inca il mai joaca prin plagiatorii albi sau negri ce isi aroga nume de profeti.

Dupa parerea mea , dumnezeul Bibliei poate fi acuzat pe baza intamplarilor ( sa admitem ipotetic ca, chiar asa au fost !) vechi testamentare, de malpraxis , genocid , fratricid, incest , sasmd. In DUmnezeul evolutiei insa , se poate spune ca totul are o logica si totul este in deplina desfasurare . Deci putem fi martorii imprevizibilulu i. In religii tot ce a fost ” tradus ” asa ramane pe veci .

E bine de retinut ca asemenea lufturi ca cele mai prezentate de tine mai sus , n-ar fi posibile daca cel care a tradus Biblia ar fi avut mai multe cunostinte despre persoanele care se nareaza acolo. Doar o viziune bolnava ar putea descrie asemenea actiuni fara pic de logica , iar unele dintre ele atat de abjecte ca nici un om sanatos la cap nu si-ar molesta psihic copilul cu asa ceva ! ba inca se organizeaza si olimpiade pe tema asta ! Asta asa, ca sa vada conducatorii cine-i mai patruns de ” basm ” .

Am auzit de multe ori de la preotii nostrii ca in Biblie este usor sa ramai logic . Problema este daca poti totusi ramane asa pana la capat . Acesta este si precursorul ignorantei . Ignor pentru ca am ajuns in punctul in care am prea multe traditii in carca si nu ma pot debarasa de ele .

In privinta orelor plate numite pe nedrept ”Scoala ” de Sabat ( vad ca inca te mai tin neuronii sa participi la ele ) mai pot spune doar atat : cand unii fratiorii incep sa gandeasca, se poate observa pt cei cu ochiul fin, ca marul incepe sa fie ros pe dinauntru !.. Asta se intampla chiar acum in toate bisericile nu numai in adventism.

Batalia pe viata si moarte se da intre cei putini si cei multi care inca ”vad” marul perfect stralucitor atarnat ostentativ in Pomul Cunostintei ! ...putini au si curajul sa-l rupa si sa-l disece !!!...iar atata vreme cat ”marul muscat” ramane subiectul tabu al originii raului in lume , slabe sperante ca oamenii sa devina liberi si dispusi la resetarea imago dei definition.

Referitor la tema mortii( regasita frecvent pe buzele lui Yahve) in numele unui dumnezeu setos de sange !..este indeajuns sa auzi ca cineva doreste sa-si omoare fiul doar ca asa i-a soptit ” Milostivul si Atoateiubitorul ” , pt ati dispare definitiv din minte ideea de DUmnezeu iubitor de Creatie .

Faptul ca astazi inca mai cred in existenta lui, ca paradox , inseamna ca eu ”un pacatos croit dupa chipul si asemanarea Lui ” , nu fac decat sa-i mai acord o sansa ! Si spun asta pt ca Cel care dispera si ameninta cu iadul din cauza conditiei mizere in care se afla lumea , in opinia mea este un las , iar cel care spera ca ea se va indrepta prin aceleasi metode prin care s-a ajuns aici , este fara doar si poate un prost !..

Deci intoarcerea la Litera este din start sortita esecului . Mie imi pare super-mega-anta gonistic faptul ca ”ai vazut ca toate erau bune” dar nu ai fost destul de puternic sa le pastrezi. Nu cumva ai uitat sa iei in calcul principiul entropiei ?..Iar daca nu ai fi blestemat femeia , de unde bunica ai fi avut atatia inchinatori astazi . :eek:

Asadar, Mare d-Zău Logician !..Cand ai de gand sa te reabilitezi ?..intreb doar , nu te amenint cu moartea vesnica !!!..pt ca nu subscriu la fictiunea asta ;-)

Spartane , da ! Se doarme mult la ora asta , si este foarte linistitor pentru mase , dar mai ales pentru cei ce distribuie ilogica in limbaj stiintific ( mai nou !) 8)
#2 tot din Geneza...realistul 19-01-2016 14:48
Gen 3,24; Niste Heruvimi a pus sa pazeasca drumul care duce la pomul viatii,cu o sabie invapaiata...
INTREBARE; Daca razboiul care a avut loc in ceruri,a fost unul ideologic (cum ni se spune),si nu a fost nevoie de sabie,cum se explica faptul ca acum pt un lucru minor(DE A PAZI ACCESUL LA UN POM),este nevoie de o sabie,si la ce atelier a fost facuta ???
#3 pt cei care vor sa gandeasca cu mintea lor...realistul 19-01-2016 15:13
Eu cred ca Dumnezeu este atotputernic si iubitor in acelasi timp,si metoda rudimentara de a pazi un pom cu o sabie nu reflecta caracterul Lui Dumnezeu. Daca avem impresia ca Dumnezeu nu ar fi gasit o metoda mai eleganta decat aceasta,ne inselam,dar povestea scrisa de oameni din geneza trebuia sa aminteasca si de o sabie pt a arata autoritate si a baga frica in oameni.Ca de ,frica pazeste pepenii(pomul)
Culmea ridicolului este sa crezi povestea ca este realitate,si realitatea sa o crezi poveste. Si din pacate a devenit pt unii crestini o realitate !!!
#4 de ce mai frecventez SScredulul 19-01-2016 22:15
Tot repetind ceva(adevar sau minciuna) ajungi sa fii convins ca acel "ceva"e asa cum il tot auzi repetat.Singura problema e ca unii se intreaba dupa atit amar repetitie:OARE DE CE TOT REPETAM UN ADEVAR CARE STIM CA E ADEVAR...NU CUNVA E UN NEADEVAR CARE "TREBUE"SA-L CREDEM ADEVAR ?
Cam asa a inceput sa se intimple in comunitatea mea de citeva luni bune.Monstra de nedumerire :De ce o istorie atit de plina de semnificatii este relatata in doar 5 versete,de ce atita saracie de amanunte, cind mai incolo se dau capitole intregi de linii genealogice.
#5 persuasiunea, bat-o vina!Spartan 20-01-2016 05:54
Credulule,

dacă biserica ar accepta că chiar un singur verset din Biblie (sau Geneza, ca să rămânem aproape de subiect) este fals, practic ar deschide cutia Pandorei.
Așa că preferă să pedaleze pe ideea că adevărul biblic este adevăr 100%, cu orice risc, indiferent de consecințe. Un singur pas înapoi ar fi catastrofal pentru ei, așa că vor să ne îndoape sistematic cu povești, ca să nu mai avem timp să căutăm adevărul.

Realistule,
tu nu știi că a apărut pe ecrane ultimul film din seria „Războiul Stelelor”?? Nu știu cine pe cine a plagiat, dar sunt de efect săbiile cu laser din film. Ceea ce spui tu are o logică profundă: Dumnezeu putea să găsească „n” mijloace de a împiedica omul să intre în grădină, sau... dacă chiar punea un înger acolo, se presupune că acesta avea suficientă forță (mentală, spirituală, etc.) să oprească intrarea omului și fără a purta o sabie învăpăiată. Că tot veni vorba... dacă omului îi trecea prin cap să intre prin altă parte decât prin poartă... ce se întâmpla?? Sau erau santinele pe tot perimetrul, cu schimbarea gărzii cu tot??
Știi ceva: ia întreabă-ți pastorul ce explicații are... că pentru asta e plătit!!! :lol:

Prea Iluminate,

Păi bine frate... regula este ca eu să scriu articole, iar tu comentarii!!! Păi tu ai scris un cearceaf de articol, că îmi trebuie o zi să îți răspund și vreo 2 articole dedicate! Te-au zgândărit și pe tine literaliștii de ai fost așa vocal sau ai acumulat multe gânduri în vacanța dintre ani? ;-)

Ce să zic? Sintagma „Cuvântul lui Dumnezeu” mi se pare cea mai mare minciună din istoria lumii, atât timp cât mesajul este (tran)scris de către oameni. Accept această idee dacă ar fi vorba despre o comunicare directă, bi-direcțională , între mine și Creator. Dar odată ce apare un intermediar, mesajul suferă degradări irecuperabile!
Iar dacă ne gândim la Geneza, scrisă în mod oficial de către preoții conduși de Ezra, folosind ca sursă de inspirație folclorul evreiesc, e clar că o putem pune în același raft cu „Miorița” sau cu legenda meșterului Manole!
#6 blocati pe sintagme...realistul 20-01-2016 07:33
La mine la biserica a predicat un nene sabatul trecut, de 60 de ani,care a citat mai multe pasaje din SPIRITUL PROFETIC,iar de fiecare data rostea ;pana inspirata spune...

Deci avem CUVANTUL LUI DUMNEZEU,SI PANA INSPIRATA.Ce ne mai trebuie altceva???

Credulule tu esti mai nou la bis azs,dar eu de 45 de ani de cand mi se preda aceleasi lectii la SS,ce sa mai zic...

Vorba lui SORIN PETROF in ultima predica,am ramas unii la masuta cu nisip,altii la flanelograf,si altii la biberon...

INFANTILITATEA CREDINTEI !!! FELICITARI SORINE !
#7 Asta e culmea curajului...realistul 20-01-2016 08:13
Cine pune intrebari pastorului este considerat eretic,si trecut pe lista ''oilor negre''. Oricum eu stiu raspunsul tipic al pastorilor,si nu am garantia ca ma va ajuta la ceva,din moment ce eii nu sunt liberi,ci servesc sistemului.
Spartane cate raspunsuri bune ai primit de la pastori?
#8 Frecventezi ca sa vezi daca esti sanatos :)iluminatul 20-01-2016 16:33
Citat:
”NU CUMVA E UN NEADEVAR CARE "TREBUIE"SA-L CREDEM ADEVAR ?”
Asta inseamna sa gandesti cu mintea ta Credulule ! ;-) ..perfecta afirmatie . Altfel spus : ”Nu cumva traim intr-o pestera cu senzatia ca negrul este alb iar de nuantele de gri nici vorba ”...ba nu , au aparut deja . Deh , Creationism Stiintific ( strutocamila religiei )...dar tema asta este pentru cei ce au depasit stadiul de suzetica si flanelograf.

Ti-a trecut vreodata prin minte ca orele de SS sunt ocazii clar concepute pentru a lua pulsul membrilor .( de catre sistem evident !)
Pt a fi la curent cu tot ce i se poate intampla ”grav” in cursul saptamanii unui membru care vrea sa muste din marul tabu , nu trebuie decat sa alegi niste instructori croiti dupa chipul si asemanarea marelui Ted, si treaba este rezolvata . :zzz

Atata vreme cat toti repeta cliseele si spun amin faca-se dupa voia manualului , totul este ok . In momentul in care mai apare cate unul care s-a spurcat cu adevaruri ”extraconjugale ”...este bagat de urgenta la terapie intensiva si intubat ..intelegi tu aluzia :-)

”Adevarul de tip respiratie gura la gura ” despre care vorbesc ei , teologii, implica cea mai ciudata credinta si cel mai ciudat comportament care ar putea fi atribuit lui DUmnezeu .
Toti , la unison, pretind ca asa vrea DUmnezeu, ca asa simte , ca asa plange , ca se bucura , ca joaca zaruri , ca ramane blocat prin debaralele din cer , ca se intristeaza pe cei ce nu le place soia , sasmd .

Si tragic este ca sunt o gramada de sfinti care accepta aceste lucruri cu bucurie .Pt ca asta elimina nevoia de a gandi . Ba, unii vin , se urca pe ponton si incep sa ”cada in duhul” . La urma urmei de ce trebuie sa stie o sala intreaga de perceptiile tale extrasenzoriale .

Credulule , haide sa ne gandim putin la omor !..Sa ramanem in sfera lui pt ca s-a practicat cu zambetul pe buze , inclusiv la cruce ! Personal , sunt de parere ca Iisus a fost omorat , asa cum au fost si mai tarziu arsi pe rug toti cei care, prin ganditul in afara cutiutei atentau la legile si traditiile carturarilor de atunci .

Si te intreb : De ce a trebuit ca Dumnezău sa foloseasca omorul pentru a-si atinge obiectivele lui politice ? De ce a trebuit ca mai tarziu , anumite state sa practice omorul la scara larga pentru a indrepta diferite moduri de comportament ? Parca prin biserici se predica despre nevoia de indreptare a pacatosului, iar aceasta se face chipurile doar prin rugaciune ( basca si ceva post !).

Deci , draga Omule , Biserica prin intermediarii ei te-ar putea convinge ca omorul comis pentru scopuri spirituale puse in carca lui Dumnezău este perfect scuzabil . De fapt Biserica are nevoie sa o crezi pe cuvant , pentru ca ea sa existe ca Putere ! Acelasi lucru este valabil si in dreptul lui Dumnezău !

Apropos : Daca in Scriptura scrie ca singurul mijlocitor este Iisus , de ce avem nevoie ca ”cineva sa ne puna mainile” ?..de ce avem nevoie ca cineva sa ne boteze copii ?..de ce avem nevoie ca cineva sa ne cunune religios ?

Daca in Scriptura scrie : ” intre voi sa nu existe invatatori ”..de ce exista ierarhizare si diplome care sa ateste care este mincinosul mai breaz ?

Esti multumit de astfel de tablouri ? Si de alegerile lor arbitrare ?...Daca ai inceput sa vezi nuantele din tablourile astea , te poti considera deja pasit pe calea evolutiei !

Te las ca iar am sarit calul ( ma ucide nea Spartanul ). Spartane , mancarimea de deste cu zeama de tastatura se rezolva :lol:
#9 iluminate bine le mai zici!!!realistul 20-01-2016 20:15
La bine la bise cineva la ss a spus o idee cumva pe langa doctrina,dar nu ceva atat de periculos sa destabilizeze linia ''PARTIDULUI''. A fost monitorizat,bag at la intubatie,margi nalizat,si trecut pe linia moarta.
Asta face asa zisa scoala de sabat (de urmarire generala).

In atare situatii ''fratii''adopt a o atitudine feroce,si daca ar avea cadru si puterea te-ar ucide in numele Domnului,si al credintei . Deja unul din presbiteri suparat foc si para i-a aratat usa bisericii,parca lucra la el in curte...

Acum poate si-a cumparat biserica si nu stiu eu !!!
#10 Uite subiect numai bun de discutieCrichton 24-01-2016 00:02
CARE ESTE ORIGINEA LUI DUMNEZEU ?

Vreau sa vad cum raspund literalistii (roland).

Vreau sa mentionez ca raspunsuri de genul "pai dumnezeu a existat din vesnicie" nu sunt acceptate. Orice lucru, orice persoana are un inceput si un sfarsit, si daca vorbim despre o fiinta nemuritoare, acea fiinta tot are un inceput. Nu este posibil ca ceva sa "exista din vesnicii", e lipsit de logica (pardon, literalistii nu prea stiu ce este logica).

You have no rights to post comments