Un „mort” numit Dumnezeu

Mi-ar plăcea să stau de vorbă cu niște oameni speciali. Niște oameni cărora le-am citit cărțile și i-am admirat, dar pe care nu i-am cunoscut niciodată.
Mi-ar plăcea să stau de vorbă cu ei, să le pun întrebări, să le cer explicații, să-i felicit și să le mulțumesc pentru că am devenit mai bogat datorită scrierilor lor.
Mi-ar plăcea și cu un mic efort aș putea să-i întâlnesc pe unii dintre ei; dar pentru a vorbi cu Tolstoi, Jules Verne, Victor Hugo sau chiar E.G. White, este deja prea târziu. Deși aș dori să-i pot vedea, deși mi-ar plăcea să cunosc mai multe despre opera lor chiar de la ei, știu că nu se poate. Sunt autori clasici și așa vor rămâne pe vecie, iar ceea ce au scris, neschimbat va rămâne pentru totdeauna.
 
Nu același lucru se poate spune despre autorii care încă sunt în viață. Sunt foarte multe cazuri în care un autor publică o lucrare, iar peste un număr de ani (la a doua sau la a treia ediție) o îmbunătățește sau chiar o schimbă radical. Și este foarte logic ca ultima variantă să fie cea mai completă și cea mai apropiată de adevăr, datorită noilor experiențe și descoperiri.
Pentru o completă edificare vreau să vă dau două exemple. În primul caz este vorba despre un distins autor român (N. C. Dulcan) care a scris în anul 1981, pe timpul comunismului,  o lucrare magistrală – Inteligența materiei. Ei bine, atunci când a republicat cartea în anul 1992, a considerat necesar să facă modificări substanțiale, datorită noilor descoperiri din domeniu, cât și datorită schimbării modului de gândire a publicului cititor, mai deschis către noi orizonturi și paradigme.
(Notă: Am ales această carte drept exemplu pentru că tratează evoluția materiei și a lumii într-un mod în care include Divinitatea ca sursă a vieții, dar nu în sensul trasat de religiile lumii. Pentru cei intersați de o variantă  alternativă la povestea Genezei, merită citită!!)
Al doilea exemplu vă este foarte cunoscut: E.G. White! Este de notorietate (pentru cunoscători) faptul că scrierile ei din ultimii ani de viață nu coincid în totalitate cu părerile emise la tinerețe. Înseamnă asta minciună sau dezinformare intenționată? Nicidecum; eu consider că este vorba de o evoluție normală și logică a înțelegerii unui subiect, pe măsură ce experiența de viață își spune cuvântul.
 
Buun! Gata cu autorii clasici și contemporani, pentru că nu despre ei vreau să vorbesc acum, ci despre Dumnezeu, ca autor al Scripturilor (e vorba de inspirație, pentru că în forma scrisă cunoscută, Biblia a fost scrisă de către oameni... Ieremia, David, Matei, Pavel...).
Întrebări:
Unde punem autorul Bibliei, în domeniul clasicilor sau în cel al scriitorilor contemporani?
Opera Lui poate și trebuie revizuită periodic, în funcție de progresele cunoașterii, sau este bătută în cuie odată pentru totdeauna?
Este Biblia o carte terminată, sau fiecare generație ar trebui să scrie alte și alte capitole care să o completeze?
A scris Dumnezeu în cele 66 de cărți tot ce se putea spune despre originea lumii, scopul vieții, Univers, Pământ, prezent, trecut și viitor?
Avem dreptul de a cere Autorului o actualizare conformă anilor 2000 după Hristos, în loc de o ediție veche, scrisă la peste 1000 de ani înainte de Hristos?
Așa cum un autor își revizuiește opera după capacitatea cititorilor săi de a înțelege mesajul cărții, nu ar fi normal să vină și Dumnezeu cu o ediție revizuită, care să țină cont de progresele înțelegerii umane  și ale științei?
De ce a „scris” Dumnezeu Biblia în vreo 1500 de ani (deci progresiv!!) dar de la Apocalipsa ( anul 60-90 după Hristos) încoace a întrerupt acest bun obicei, deși zice-se că ne iubește și are și pretenții morale de la noi
 
 
E greu de dat răspunsuri la aceste întrebări, dar cel mai simplu mod de a o face este să încercăm să ne punem în locul lui Dumnezeu. Imaginați-vă că aveți 7 miliarde de copii, aproape toți rebeli și neascultători. Ca orice părinte, ți-ai dori ca fiii tăi să se dezvolte armonios, să se iubească și să se ajute între ei, să nu fie egoiști, să nu se certe, etc. Acum 3000 de ani ai început să le trimiți stră-stră-străbunicilor lor niște sfaturi de viață. Le-ai fi spus de mult că Pământul este rotund, că există ADN, sau că lumina are un comportament dual, dar nu aveai cum, pentru că nu înțelegeau aceste lucruri.
Periodic ai încercat să revii și să transmiți la unii dintre copiii tăi cei mai ascultători alte și alte gânduri utile, dar nu ai avut prea mare succes. Așa că, în urmă cu 2000 de ani ți-ai trimis un Fiu special ca să-și învețe frații cum să trăiască în această lume, dar... atenție, Acesta nu a scris nimic cu mâna lui. Au făcut-o ucenicii și alți apostoli în următoarea sută de ani.
Apoi... tăcere totală!!! Odată cu Apocalipsa refuzi să mai dai buletine informative, sfaturi, informații. Știința evoluează, omenirea se dotează cu lunete și telescoape, dar constructorii lor mor (pentru că afirmă că pământul este rotund) iar tu... NU FACI NIMIC! Circulă în toată lumea copii traduse după scrierile tale, vezi că e nevoie de un update, dar tu refuzi să o faci. Se războiesc oamenii în numele tău, dar taci.
Apare un preot curajos (Luther) care denunță hoții care-ți vând numele, dar nu-ți continui opera nici prin intermediul lui. Știința evoluează, atomul își arată măruntaiele, Cosmosul este explorat (fizic!!) până în afara Sistemului Solar și mult mai departe prin intermediul telescoapelor, fizica cuantică provoacă dileme, genetica secvențiază ADN-ul uman, iar oamenii deștepți își pun întrebări peste întrebări. Iar tu, tatăl, taci!
Taci, dar ai pretenții: iubiți-vă, fiți altruiști, păziți Sabatul, dați zecime. De ce? Nu pentru că oferi argumente logice demne de anul 2016, ci pentru că așa le-ai spus strămoșilor tăi acum 3000 de ani. Dar copiilor tăi de azi, ce le spui?
De ce nu le mai vorbești?
De ce vii cu aceeași, aceeași, aceeași carte veche, echivocă și interpretabilă după bunul plac al oricărui lider religios de pe planeta asta?
Tu, cititorule-părinte, ai fi zdravăn la cap dacă ai cere credință, dragoste și supunere, dar conform unui document antic și de demult, deși ești viu, deștept și capabil să scrii mii de cărți, într-o lună? Sau într-o săptămână, chiar într-o zi?
Vezi suferință, neștiință, orbire, interese oculte, dar taci! Ți se cer răspunsuri, dar taci! Omenirea dorește sfaturi de actualitate, dar taci! Oamenii se ceartă pentru a impune o anumită interpretare a textelor tale, dar nu îți pasă. Lumea este divizată pe criterii religioase, dar ignori acest lucru. Iar popii și pastorii, care se cred mai deștepți, nici măcar ei nu primesc vești de la tine, ci scormonesc după noi și noi înțelesuri tot în cartea cea veche.
Iar tu, părinte odată scriitor, de 2000 de ani șomer, spui că revii. Să judeci. Să distrugi. Să omori. Să faci dreptate. Dar când un „păcătos” condamant la moarte te va întreba unde ai fost când era nevoie să-ți actualizezi opera, ce o să spui? O să arăți cu degetul spre o carte veche, sau o să-ți zmulgi părul pentru că ai făcut prea puțin, deși puteai să faci mult mai mult??
 
V-am pus pe gânduri?
Gata și cu reflecțiile personale. Mă opresc, pentru că este prea fără logică ca un autor în viață (din infinit în infinit) să se comporte ca un clasic trecut în neființă. Nu pot să cred că o Inteligență Infinită tace de 2000 de ani. Nu pot accepta că a terminat de spus lumii care este adevărul. Nu pot concepe că nu mai are nimic de spus. În schimb sunt convins că vorbește și acum, inspiră și acum, dar majoritatea creștinilor NU dorește un update.
E nevoie de creier, e nevoie de muncă intelectuală să te actualizezi în mod constant, așa că este preferabil pentru marea masă a creștinătății să se mulțumească cu puținul învechit din Biblie, în loc să se alimenteze la izvorul viu dătător de înțelepciune.
Creștinii (evident că și adventiștii) preferă să se închine unui Dumnezeu mort, care și-a încheiat acum 2000 de ani scrierea, în loc să-și deschidă mintea pentru a-i face loc unui Dumnezeu actual, dar diferit cu mult față de modul în care a fost descris în Scripturi. Nu la cruce a fost omorât Dumnezeu, ci acum, în fiecare zi, cu fiecare prilej când este tratat ca un clasic fără grai, și nu ca un tată dornic să predea  în fiecare zi lucruri noi copiilor săi.
 
Cel mai mare dușman al Dumnezeului actual, viu și dornic de interacțiune cu omul nu este Satana, ci conceptul conform căruia Biblia este totul, cuprinde totul, oferă totul. Acest crez care spune că altă lumină nu există, este falimentar. Vechiul Testament descrie un Dumnezeu tribal, uneori răzbunător, cu înfățișare de bâtrân cu părul alb și cu o baghetă magică în mână. Noul Testament face progrese uriașe și îl prezintă ca un Dumnezeu al dragostei, ceea ce este cu mult mai aproape de adevăr.
Dar nici această imagine nu este completă și nu trebuie să ne oprim la ea. Dacă privim Divinitatea ca fenomen ne dăm seama că în ultimii 2000 de ani este înțeleasă la fel ca în antichitate, deși omenirea a progresat fenomenal de mult.
Nici o știință nu a rămas la stadiul de acum 2000 de ani, în afară de teologie, știința despre Dumnezeu. Este imposibil ca medicina, fizica, astronomia, matematica și oricare altă materie cercetată de către om să evolueze fantastic de mult, iar cunoașterea conceptului de Dumnezeu să rămână ancorată în tenebrele Evului Mediu.
Este imposibil ca natura, spațiul, atomul, celula să arate ceva, iar Biblia altceva... iar ultima să aibă dreptate.
Este imposibil ca o Ființă Vie, Inteligentă și Nemărginită să fie cuprinsă în paginile unei cărți vechi.
Este imposibil să treacă 2000 de ani, timp în care Dumnezeu să stea închis într-o carte cu pretenții de exclusivitate.
Este imposibil ca Infinitul să devină Finit, odată ce Apocalipsa a fost scrisă!
 
Concluzie. Cred că Biblia are valoare, atât versiunea 1.1 (Vechiul Testament), dar mai ales versiunea 1.2, cea a dragostei, o valoare mai ales istorică, ca o radiografie a eforturilor speciei homo sapiens de a înțelege divinitatea. Dar în același timp cred că omenirea, din exces de zel, l-a făcut prizonier pe Dumnezeu între paginile Scripturii și nu-i dă voie să iasă de acolo.
Cred că noi versiuni  au apărut în biblioteci, dar creștinii sunt încăpățânți în a se limita la cele Două Testamente.
Cred că chimia scrie Biblia ei, astronomia de asemenea, genetica și medicina una a lor.  De asememea, fizica cuantică a scris capitole întregi, și încă apar materiale noi extrem de interesante. De mult au apărut destule scrieri care arată către un Univers cu scop și către o Inteligență Creatoare care are interese în această lume, dar sunt ignorate.
Cred că Dumnezeu nu este dușmanul oamenilor de știință, ci prietenul lor, Sursa lor de inspirație. Deoarece din interese financiare popii și predicatorii refuză să se actualizeze, Dumnezeu vorbește de acum cercetătorilor și pasionaților de adevăr. Așa că adevărul nu mai trebuie căutat de acum în bisericile închistate în trecut, ci în lumea vie a spațiului, a celulei și a atomului. Nu în teologie, ci în natură, pentru că popii pot minți, dar Universul – niciodată!
 
Asta cred, asta o spun!
E timpul să deschidem ochii, pentru că în timpul nostru se scrie versiunea 1.3 a adevărului despre lume, o versiune mult mai evoluată și mai corectă. Cercetați Scripturile, dar nu doar cele Două Testamente! Citiți-le, studiați-le, căutați să le înțelegeți, dar nu vă mulțumiți doar cu atât. Așa cum un scriitor omenesc scrie atât timp cât îl țin puterile, sunt convins că și Dumnezeu inspiră omenirea permanent și se lasă descoperit din ce în ce mai mult.
Sunt sigur că nu și-a încheiat opera; omenirea a evoluat prea mult ca Dumnezeu să nu răspundă la noile provocări. Are multe de transmis, are multe învățături noi de predat, are planuri mărețe cu umanitatea.
Așteaptă să ni le descopere, dar pentru a le primi  trebuie să ne schimbăm noi mentalitatea: Dumnezeu este un autor Viu, dinamic și dornic de comuniune și nu un clasic care și-a încheiat lucrarea. Tratați-L așadar ca atare.
Amin!

Comentarii   

#1 modificareSpartan 26-01-2016 08:35
La sugestia unui amic am pus cuvântul mort între ghilimele. Este evident că acest cuvânt este folosit la modul figurat, pentru că de fiecare dată când un „creștin” apelează doar la Biblie atunci când are dileme sau are nevoie de sfaturi, în loc să le ceară direct de la Autor îl „omoară” pe Dumnezeu tratându-l ca pe un clasic mort de mii de ani.

Un exemplu de secol XXI: să presupunem că într-o comentariu, un cititor al Adventomania aduce în discuție faptul că spartan a scris în 2010 chestia asta... dar oare ce a vrut să spună, timp în care eu aș fi online și aș putea să îi răspund direct și personal la nedumerire.

Ei bine, eu cred că Dumnezeu este online tot timpul și dispus să răspundă la dileme (potop, facerea lumii, semnele sfârșitului...) oricui i-ar oferi atenție și sunt convins că informația ar fi de cea mai bună calitate, proaspătă și veridică.
#2 Despre cei ”morti ” in certitudini ! ..pt Ion din Spaniailuminatul 27-01-2016 13:16
Stimate credincios Ion Razvan Casu ,


Citat:
” Biblia contine informatie infinita pentru ca insusi Autorul ei este infinit in intelepciunea Sa”

Se vede treaba ca esti intr-o confuzie totala . Confunzi grav Autorul cu Naratorul si scriitorul cu copistul . Pe scurt , rationament -circular -premeditat . :zzz

N-o sa intru acum prea multe amanunte dar in afara de niste argumente circulare din care sa-ti justifici certitudinile , nu reusesc sa pricep mare lucru . Sa nu indraznesti sa gandesti in afara cutiutei pt ca asta inseamna pretul progresului . Esti pregatit sa-l platesti ? .


Citat:
” Acum citesc Coranul insa n-am gasit nicaieri indemnuri la crime si executii in masa.”..
.pai iti permite religia sa citesti Coranul ?...curajosuleee !!!....da-mi voie sa-ti spun ca-l citesti prost ( nr. coranul.)..daca doresti iti pot pune la dispozitie o sumedenie de pasaje cu indemnuri la moartea ”necredinciosilor” ...ce nu-l recunosc pe Allahu Akbaru .

Dar, daca chiar ai certitudini ( Plesu spune ca astia sunt cei mai periculosi !)...atunci de ce nu te convertesti la islam ca prin Biblie mai exista cateva cazuri de executii si crime in numele ”Autorului”... Iar ce s-a intamplat in istorie dupa episodul Crucii , tu insuti recunosti .
Sa omori oameni recitandu-le Psalmi la capatai , asta spune multe despre ”infinitatea dragostei Autorului”..ca se te parafrazez pe tine .

Putina clatire de memorie nu strica :
.” Loveste-i ca pe niste vinovati, Dumnezeule! Fa-i sa cada prin insesi sfaturile lor. Prabuseste-i in mijlocul pacatelor lor fara numar! Caci se razvratesc impotriva Ta” psalmul 5 .10( David = un caz tipic de inselator inselat )

Adoni-Bezec a luat fuga; dar ei l-au urmarit si l-au prins si i-au taiat degetele cele mari de la maini si de la picioare. Judecatori 1.6...”...”dragoste infinita” , ...bagati copiii la apa :-x !


Citat:
” Un lucru este cert: Dumnezeu ofera viata insa multi vor alege moartea...ciudata ratacire.”
Asaaa cevaaa ! ..Eu zic sa nu cerem pasiunii logica . De parca ne-a lasat vreo alternativa . Esti cumva strain de faptul ca marea masa crede de frica ?...sau ma rog , de prea multe promisiuni ...demne de filmele SF. .. EngeW-iki sa traiasca :D ....

Citat:
”Scriptura nu este o carte care se adapteaza vietii noastre.....”.
..seriooosss ?..de unde rezulta ca a fost conceputa pt extraterestrii . Atunci de ce bunica , se tot lupta teologii sa o prezinte in context Stiintific daca nu este conceputa nevoilor sec 21...

Omule , dupa 20 de ani de adventism imi permit sa subscriu la parerea lui Victor Hugo ;”Cine nu crede in nimic este capabil de orice” ....de orice - nu in sens peiorativ , evident ... ..

... :eek: .insa voi astia sigilati in certitudini, duceti pana la paroxism cuvinte ca Ideal, absolut, desavarsire, infinit, vesnic ,mantuire, plan ,viata de apoi, etc...insa ” non voles ” ..va lasati ghidati de un manual hand made pt orice actiune pe care o intreprindeti . Lupa ideologica sau ochelarii de cal nu va lipsesc atunci cand intrati in contact cu alti colegi de specie .

Dupa mintea celor multi si prosti, fiecare suflet de pe planeta aceasta ar trebui convertit la Adventism sau Islam . Restul ?..material suculent pentru ”arderea de tot ”.

In privinta Zeului Biblic pt care ai certitudini , eu zic ca nu-i ramane decat o posibilitate pentru a dovedi ca nu-i mort . Aceea de a crea din nou Omul si Pamantul ...suna utopic, dar asta o cereti cu totii .... Aici intra in scena gandirea magica sau infantilismul credintei apostolilor . Iti suna cunoscut nu ? Dumnezeu este vesnic si neschimbator !..noi oamenii suntem doar mici secvente prin viata, iar timpul nu ne permite sa intelegem dupa Nesecata -Carte ce doreste Autorul de la noi :oops: .

(I)Realitatea insa , in special adventistilor, le ofera ”certitudinea” ca Dumnezeu a facut totul perfect, dar mai ales se odihneste in fiecare Sabat , osandindu-i implicit pe neadventisti la moarte , dupa logica falimentara prezentata de tine .

Ion Razvan , se pare ca tu inca nu vezi contradictii sau asemanari intre ororile si abjectiunile crestinismului vs extremismul religios fundamentalist regasit in Islam . Cel ce are urechi de auzit sa le indese cu vata !
Salutari din epoca realitatii ! @..mai lucreaza putin la certitudini pt a deveni credibil ...”stai tare in ispite , si lupta contra lor ...bla, bla ,... :lol:

Devotionalul zilei :” Cunoașterea noastră nu poate fi decât limitată, în timp ce ignoranța trebuie să fie în mod necesar infinită"....Karl Popper...ciudat a afirmatie , nu ?
#3 ” da poti ” ..daca nu esti ”mort ” Spartan !iluminatul 27-01-2016 13:43
Citat:
Este imposibil să treacă 2000 de ani, timp în care Dumnezeu să stea închis într-o carte cu pretenții de exclusivitate.
Este imposibil ca Infinitul să devină Finit, odată ce Apocalipsa a fost scrisă!
Ce este nebunia? Sa ai percetii gresite si totusi sa pretinzi ca rationezi corect... ;-)

Daca vrei sa plictisesti pe cineva , spune-i ca cineva acum 2000 de ani stie la secunda ce se va intampla cu omenirea peste alte 2000 !..asta in conditiile in care si vremea ramane doar probabila :lol:

Aviz amatorilor !... Cica Papa, anul acesta doreste sa celebreze Pastele la comun cu toti crestinii ...

Soc :.. se pare ca Elena-stia-tot a pierdut chestiunea asta din ”vederile” ei ...esti sigur ca vei ajunge acolo , ereticule ?

Arta religiei consta in a-l distrage de la lucrurile reale pe pacient, in timp ce natura îi vindeca boala.!..trist ...
#4 @Ion Razvan CasuCrichton 27-01-2016 23:50
"Ea contine legi unice care stau la obarsia sistemelor pe care este cladita societatea noastra...iar tu crezi ca are nevoie de un
upgrade?Legile sanitare ale vechiului Israel stau la baza sistemului sanitar modern...si tot pe legile Vechiului Testament este construit Codul Penal actual(citeste cu atentie legile cu privire la prostitutie, furt, ucidere, sechestru, casatorie, etc)."


NU, biblia nu are nevoie de un upgrade. Mai degraba trebuie data jos de pe piedestalul pe care a fost pusa pentru prea mult timp. Ca e la baza unor legi din zilele de astazi e OK, dar si grecii si romanii au avut legi cu privire la prostitutie, furt, ucidere, casatorie, etc. Si traim in vremuri "moderne", unde cunostintele medicale s'au schimbat foarte mult.
Societatea s'a schimbat, a "avansat", cred ca e timpul ca lumea sa isi dea seama ca bibliei i s'a dat o importanta prea mare in ultimul timp.
#5 mari problemeOM-crestin 31-01-2016 14:08
Ba este posibil ca Dumnezeu sa stea in paginile acestei forme revelate, strict doar ca baza de date esentiale necesare întelegeri la brut a existentei sale. Omenirea nu-a avansat atât de mult ptr ca sa se schimbe textele, mesajul brut oferit. Eu nu ma refer la stiinta, la tehnologizarea pe care o expermentam ci ma refer strict la nivel mental, spiritual, al educatiei. Din 7 miliarde de oameni abaia 3 miliarde au o educatie minima, restul au o educatie precara carora nu le poti expune in termeni si perspective îmbinate cu stiinta. Bunaoara genesa primele capitole cu facerea s.a.md. Ptr un individ educat este lesne de înteles ca acolo nu este vorba de un mar, ori 6 zile a 24 ore ziua, este sesizabil ca üputem vorbi de un Big-bang, de o evolutie in mai multe etape si ca insusi prezenta ce urmeaza încheia ptr a face loc alteia superioara. Dar ptr un om cu precara educatie este optima exprimarea pe care o avem in prezent.

În alta ordine de idei, noi nu am reusit descifra corect mult se snuri in metaforele expuse dar vrem o alta biblie, exact precum un scolar de clasa I-a, care vrea sa studieze manualele de gymnaziu, mai întâi termina de învatat abecedaru, iar forma actuala a bibliei este un abecedar
#6 curat murdar..coane OM-crestinţăranul 31-01-2016 22:58
citat: '' noi nu am reusit descifra corect mult se snuri in metaforele expuse''. Întrebare: cine stabileste care interpretare este cea corecta/ exista vreo comisie in drept biblic ale carei hotarari sunt recunoscute si acceptate ?
Abecedarul descrie sfarsitul tuturor lucrurilor...?

You have no rights to post comments