Ce aș face dacă aș fi pastor?

 
Cu mulți ani în urmă, celebrul ziarist iubitor de tenis C.T. Popescu a criticat prestația unui comentator TV care a făcut câteva gafe în timpul unei transmisiuni sportive. Acesta a răbufnit și indignat a lansat o provocare: „dacă e așa de bun să critice, să îl vedem cum se descurcă să comenteze un meci de tenis în direct... și apoi să vorbească!!!
Știind ceea ce poate, CTP-ul a acceptat pariul, iar la primul meci transmis la TVR a luat casca și microfonul și a comentat meciul. Și nu numai că nu s-a făcut de râs, dar chiar a demonstrat că știe foarte multe lucruri din și despre tenis.
 
De ceva vreme critic pastorii și credeți-mă, nu am nici o mustrare de conștiință pentru asta. Dar ca să fiu împăcat cu mine însumi și cu lumea din jur, aleg benevol să mă pun în pielea unui pastor, pentru a arăta că se poate face mult mai multe din această postură.  Așa că mi-am luat inima în dinți și m-am întrebat singur: „ce aș face eu dacă aș fi pastor adventist”?
Pardon, cuvântul pastor nu mi se potrivește; nu numai pentru că mă irită diferențierea arbitrară între casta pastorilor și popor, ci și pentru că nu poți fi pastor doar dacă vrei... trebuie să fii numit de către cineva. Și cum eu fac alergie la angajatori și șefi... e clar că niciodată vreo Conferință nu va apela la serviciile mele.
Așa că reformulez: ce aș face eu dacă 100 de oameni m-ar ruga mâine să le fiu mentor spiritual  (sau personal trainer, personal coach pe alte meridiane). Adică ce răspuns aș oferi dacă membrii unei biserici sătule de popi, preoți sau pastori  (dar care doresc cu disperare să crească, să se dezvolte, să învețe să trăiască frumos pe această lume) mi-ar încredința acest rol de responsabil cu dezvoltarea lor personală?
Aș accepta sau nu acest post?
 
Răspunsul meu ar fi DA, dar cu câteva condiții:
- În primul rând, le-aș cere bani.. și nu puțini! O spun fără falsă modestie, chiar cu riscul ca unii dintre voi să mă judece înainte de  a termina de citit acest articol. Da, poți face voluntariat fără bani, dar nu poți lucra full-time fără să ai cu ce să te întreții, mai ales dacă vrei să fii un bun profesionist.
- Apoi, sigur aș lucra cu o singură biserică, cu nu mai puțin de 100 de membri, pentru a avea resurse financiare. Ceea ce se întâmplă acum în bisericile noastre, cu comunități mici și foarte mici bune numai de înmormântat oameni este o mare prostie din care nu câștigă nimeni nimic: un fel de asistență socială în care un popă plictisit stă în fața unor bătrâni pe jumătate adormiți.
- Atenție! Nu aș accepta un astfel de post dacă nu aș avea experiență de viață în spate. Și nici nu aș recomanda cuiva să accepte o astfel de responsabilitate fără ca el să fie un om călit, trecut prin viață și greutăți. Deși nu întotdeauna vârsta poate fi un bun criteriu, nu poți vorbi de o experiență bogată mai devreme de vârsta de 40 de ani (35 cu indulgență). Biserica noastră a ajuns în starea în care se află și pentru că puștani de 25 de ani se prefac că sunt Isuși moderni, fără să ia aminte de vârsta la care Mântuitorul a început să lucreze cu oamenii.
- Neapărat aș cere un birou, undeva la biserică sau în altă parte, unde să pot fi găsit și unde să lucrez. Sistemul actual, în care pastorul e mai mult acasă și face ce vrea, e o mare prostie și o jignire la adresa celor care îl plătesc. Casa e locuință, nu birou și nu poți avea eficiență când ai alte lucruri care te pot deranja (copii, soție, pisică, vecini, etc.).
- Aș avea nevoie și de ajutor. Nu de comitet, ci de voluntari care să mă ajute acolo unde nu poate răzbi un singur om. Comitetele de azi sunt de multe ori pline de oameni dornici de funcții și atât. Nu de astfel de oameni aș duce lipsă, ci de unii care să dorească să lucreze câteva ore pentru comunitate. Ar lucra, dar vă asigur că ei ar fi cei mai câștigați, deoarece ar învăța și cel mai mult.
- Și nu în ultimul rând, aș aștepta să mă cheme. Cine nu cere ajutor nu este nici pregătit să îl primească. Cine vrea învățător trebuie să îl caute, să îl cheme și să îl respecte. Toate aceste lucruri lipsesc atunci când un for superior îți trimite un păstor plătit  pentru a se preface că predică, fără a avea experiență și pregătire profesională.
 
Ce aș face?
E nevoie de multă adaptare la oameni, așa că programul poate fi foarte diferit. Dar în linii mari aș urmări câteva direcții importante pentru orice comunitate, cu rezultate benefice în orice loc.
Iată-le, nu neapărat în ordinea importanței lor:
1. Aș fi un om care să își dedice pentru acest job minim 40 de ore pe săptămână. Timp de 8 ore telefonul și biroul meu ar fi deschise pentru oricine are nevoie de mine, iar în cazuri excepționale 24/24, 7/7. Sâmbăta aș fi „ospătar”, adică aș fi la post toată ziua, pentru a lucra cu cei care în acea zi au timp pentru activități spirituale.
În rest, exceptând activitățile externe (vizite, proiecte, etc), cel puțin câteva ore pe zi aș avea program la birou, pentru ca oricine are nevoie de mine să știe unde mă poată întâlni!!!
2. Sfera mea de competențe nu s-ar limita doar la Biblie. Oamenii au nevoie de mult mai multe cunoștințe pentru a trăi frumos pe acest pământ decât cele cuprinse în paginile ei. Biblia ar avea o mare pondere între temele care merită a fi studiate, dar nu ar fi singura. Mi-ar plăcea ca în Sabat dimineața să fie dedicată Bibliei, iar după-amiaza educației practice, după nevoi.
Ce ar însemna asta? Predarea unor noțiuni de etică, psihologie, medicină, afaceri, istorie a religiilor, fizică cuantică, astronomie, genetică, etc. pe înțelesul omului de rând, pentru a ști pe ce lume trăim.
3. Aș organiza cursuri de învățare sau perfecționare, atât pentru membrii bisericii cât și pentru comunitatea locală. Acestea ar fi excelente mijloace de a promova lucrarea bisericii:
- cursuri de gătit, reparat, cusut, cultură generală, muzică, dactilografie, folosirea PC-ului, etc.
- cursuri de educație financiară, în care oamenii să învețe cum să economisească, să investească, și să-și administreze banii.
- cursuri de dezvoltare personală și activități motivaționale.
- cursuri de înțelegere a Bibliei
- orice altceva care se pretează zonei: legumicultură, agroturism, servicii șamd.
4. Aș lupta pentru ca oamenii să re-învețe să socializeze. E mare nevoie de așa ceva, mai ales în cursul săptămânii. Aș promova acțiuni ca aniversarea zilelor de naștere, seară de film, masă împreună, discuții interactive și chiar dotarea unei săli cu aparate destinate relaxării: masă de tenis, biliard, popice, etc. Dacă relațiile actuale dintre membrii sunt seci, acest fapt se datorează lipsei de inițiative în domeniul socializării.
5. Tinerii ar beneficia de o atenție specială. Au nevoi speciale, au nevoie de exemple, au nevoie să știe lucruri pe care școala și societatea nu le predau niciodată.
Iar pe lângă asta, au nevoie și de distracție sănătoasă. Dacă biserica nu le-o oferă, o vor găsi în lume, fiți fără grijă.
6. Aș sprijini comunitatea locală să învețe să fie profitabilă financiar. Există mult potențial ca fiecare dintre noi să poată să se descurce mai bine cu finanțele personale. Aș privi acest lucru ca o obligație personală și o să spun și de ce: mi-ar plăcea ca salariul meu să nu fie o povară pentru acești oameni, ci să vină dintr-un surplus pe care să îi ajut să îl producă.
Există foarte multe lucruri care pot aduce bani, dacă vrei să deschizi ochii și ele nu trebuie ratate.
Nu banii sunt răi, ci dependența de ei. Iar orice om care poate fi învățat să fie autonom din pdv. material este un om liber și care la rândul lui poate ajuta pe alții.
7. Termenul „educație” vine dintr-un cuvânt latin care înseamnă „ a scoate”. A lucra cu oamenii înseamnă să scoți la lumină talanții ascunși pe care îi posedă fiecare și să scoți din firea umană acele lucruri care ne dezonorează. Iar asta nu se rezolvă cu predici, ci cu mult mai multă muncă.
8. Aș pleda pentru un sistem dual de comunicare în biserică. Monologurile ar trebui să devină ceva de domeniul trecutului și să fie înlocuite cu seminarii interactive, la sfârșitul cărora se se poată pune întrebări și să se facă comentarii.
9. Nu m-aș apuca de un astfel de proiect dacă aș simți că nu pot fi un exemplu. Asta ar fi prima condiție pentru succes: oamenii să știe că pot să facă tot ce face „popa”, nu doar ce zice el!
10. Aș dărâma zidul actual dintre „cler” și „laici”. Toți suntem oameni, toți avem nevoi, toți suntem frați. Orice formă de birocrație inutilă ar trebui să înceteze, singurii în măsură să îmi ceară socoteală ar fi cei care mă plătesc. Ei ar fi șefii mei, nu eu șeful lor. Dacă nu îmi convine cum sunt tratat, plec... dacă nu le convine prestația mea, renunță la serviciile mele. Simplu!
11. Obligația mea profesională ar fi aceea de a căuta informația de care au nevoie, dar nu au timp sau pregătire pentru a o găsi. Apoi, ar trebui să fiu omul care să știe să o prelucreze și să o facă folositoare pentru ei. Asta ar însemna pregătire zilnică din partea mea în cât mai multe domenii, pentru a-i ajuta să se actualizeze.
12. Nu aș impune dogme, ci aș prezenta principii. Oamenii au nevoie să fie învățați să aleagă, nu să li se servească hrană cu biberonul. Lucrarea mea ar fi aceea de promova gânditul, nu de a-i face dependenți de mine sau de vreun „profet”.
13. Nu aș duce evanghelia pe tot globul, ci doar în „lumea mea”, adică acolo unde pot avea influență. Dacă am succes, cei care vor învăța de la mine vor fi și ei „lumini” acolo unde vor trăi, iar astfel lucrarea va progresa.  Astfel ar trebui făcut „exportul” de evanghelie, schimbând oamenii acolo unde lucrezi, nu prezentând evanghelizări teoretice pe stadioane sau prin satelit.
14. Cu acordul angajatorului, aș face un departament de educație on-line. De ce? Tocmai în virtutea faptului că dorim să arătăm că nu ținem totul pentru noi, că nu suntem egoiști. Câteva zile pe lună din munca mea le-aș dedica instruirii și consilierii prin intermediul calculatorului. Astfel... chiar se poate duce vestea bună oriunde pe pământ
15. M-aș lupta ca biserica (mai bine zis o sală aparte a bisericii) să fie deschisă în fiecare zi, măcar pentru câteva ore. Se pot face extraordinar de multe lucruri frumoase împreună, fie activitate  sau relaxare. Biserica ar trebui să devină un loc în care să nu mergi numai în sabat, ci și în alte zile.
16. Aș încuraja oamenii să se organizeze în grupe stabile, iar fiecare grupă  să aibă o viață socială proprie. Nu grupe de ȘS, ci grupuri bazate pe prietenie în care oamenii să se viziteze, să se ajute și chiar să lucreze împreună. Și chiar să se distreze... ar fi mai frumos să petreacă timpul în mod constructiv decât să stea fiecare pe facebook-ul lui.
17. I-aș conduce pe oameni către Dumnezeu. Apoi i-aș lăsa să-L cunoască prin ochii lor, nu ai bisericii. Relația cu cerul trebuie să fie una individuală, nu colectivă.
18. ...
 
 
Mă opresc aici, deoarece articolul a devenit deja prea mare. Nu l-am scris pentru a arăta ce pot face eu, ci pentru a arăta ce se poate face și pentru a ști ce să cereți pastorilor voștri. Copilul care nu plânge nu va primi prea multă atenție, așa că vă invit să aveți pretenții de la pastorii voștri, mai ales la orașe, unde au o singură comunitate de păstorit.
Voi îi plătiți, voi trebuie să cereți. Iar dintre toate aceste puncte, luptați ca pastorul vostru să aibă un birou la care să fie prezent după un program cunoscut de toată lumea. Acolo trebuie să lucreze, acolo trebuie să fie găsit!
Un sfat pentru a ști cum să vă purtați cu pastorul vostru ar fi acela de a  proceda așa cum fac albinele cu reginele și cu trântorii; respectați-i și ajutați-i pe cei care muncesc, dar descotorosiți-vă de cei care au ajuns  pastori pe pile. Toată lumea va avea de câștigat, inclusiv ei (pentru că pot munci acolo unde sunt competenți cu adevărat)
Idei v-am dat, luptați să le puneți în practică. În rest, numai gânduri bune să aveți!
 
P.S. Ați veni în biserica asta?

Comentarii   

#1 Da, sigur că Da!ionbuciuman 19-02-2015 09:26
Adi T.
Îmi place modelul imaginat de tine. Într-o foarte mare măsură gândim la fel.
18. Aş încuraja dezvolrtarea devoţională a bisericii mele. Mi-aş organiza o grupă permanentă de rugăciune şi aş încuraja cât mai mulţi fraţi şi surori să facă la fel.
19. Aş imprima bisericii mele un puternic iz de creştere spirituală. Spiritualitatea creştină are trăsături specifice, diferote faţă de spiritualitatea generală.
20. Aş atrage atenţia spre autenticitatea şi autoritatea Bibliei într-un veac secular, cu puternice tendinţe seculare chiar în sânul bisericii.
21. Aş ţine cont de faptiul că biserica este altceva decât o instituţie publică, organizaţie obştească sau firmă performantă. Biserica este o familie de credinţă. Viaţa ei este în consecinţă, diferită de un NGO.
22. Aş simplifica structura de conducere. Aş reduce totul la patru departamente: 1. Viaţă internă, 2. Resurse umane şi materiale, 3. Imagine publică şi comunicare, 4. Misiune complexă, socială, educaţională, moral-spirituală.
23. Aş implementa modelul "Flat Organisation" care se dovedeşte a fi mult mai performant decât cel piramidal. Modelul chinez, impus de condiţiile politice şi culturale este un bun exemplu.
24. Aş promova alegerea şi angajarea trainerilor (pastorilor) pe criterii de competenţă. Am în minte un asemenea model care se adaptează foarte bine la orice condiţii sau context.
25. Aş atenua lupta de clasă din interiorul bisericii. Prea multă risipă de timp şi energie, când supravieţuirea depinde de economie şi ecologie.
26...Numai de bine!
#2 nr 26...realistul 19-02-2015 10:06
Daca asi fi un pastor,,asi paste fiecare oaie,si asi trata cu aceiasi atentie pe fiecare in parte.La biserica toti suntem egali inaintea Lui Dumnezeu si nu asi merge pe nepotisme, afinitati, rubedenii si altele.

27 Asi renunta la vestile misionare de import si care pt noi nu au o relevanta,cu experiente autohtone care prind mai bine,si incurajeaza biserica .

28 Asi renunta la amvon si in felul acesta toata sala ar fi sfanta si sfintita nu numai amvonul care a facut mai mult rau decat bine.

29 Dupa fiecare predica asi lasa timp pt 2-3 intrebari cu privire la subiectul prezentat,in felul acesta sala este motivata sa fie atenta la subiect, si va trage si cateva concluzii pe marginea lui.

30 Asi renunta la intalnirile de vineri seara,ele fiind mai degraba o povara decat o binecuvantare.
#3 Ariel și „Inteligența materiei”Spartan 19-02-2015 13:22
Pribeagă şi lihnită
De foame, dă de-o vie
Cu nişte struguri rumeni, frumoşi,
De razachie.
Ciorchinii-s plini şi vulpea,
De sine înţeles,
Ar fi mâncat cu poftă
Şi nici n-ar fi ales...
Dar la-ndemâna labei
O-mpiedică s-ajungă
Până la ei zăbreaua ulucilor, prea lungă,
Şi ghimpii-n care gardul e prins şi împletit;
Ciorchinele-i aproape de bot; s-a tot sucit,
S-a ridicat: se-nţeapă
Şi-i lasă gura apă...
- Ce struguri verzi şi acri, oftează,
Nu-s de teapă!
Şi-s prea cruzi...
Mie, ce-mi place-i gustul de stafidă,
Nu-mi strepezesc eu dinţii cu această aguridă...
#4 am citit si rumegJEAN 19-02-2015 14:15
Am citit , am ramas cu gura casca si o sa bag un comentariu mai detaliat. Sper sa ies cit de curind din starea de soc....
#5 AnacronismSam92 19-02-2015 18:12
Intr-un an de zile ramai...fara angajatori.Daca inveti oamenii sa fie independenti,ch iar vor fi!Daca isi administreaza corect finantele, isi vor permite un abonament de internet si-ti vor lua principala sursa de informatie.Meto dele tale de distractie vor fi in scurta vreme plicticoase, scazand numarul celor ce le frecventeaza si implicit numarul celor ce te finanteaza.Port eretul tau de pastor e deja anacronic.A trecut vremea cand o singura persoana din comunitate(popa , levit, saman,imam,guru , invatator, pastor) era depozitarul tururor cunostintelor pe care le putea impartasi celorlalti, eventual contara-cost.As tazi numai cine nu vrea, nu stie pe ce lume traieste!
#6 da si nuSpartan 19-02-2015 19:04
Sam92,

Interesantă observația ta. Dacă un astfel de mentor ar rămâne fără angajatori înseamnă că și-a făcut datoria și poate merge mai departe... ceea ce nu ar fi rău deloc.

În ceea ce privește abundența de informație, aici te înșeli; nu pentru că nu există, ci pentru că nu sunt foarte mulți cei care o asimilează direct din cărți. Pentru ei informația trebuie „mestecată”, „porționată” și servită la microfon, nu ca lectură.

Ce argumente am? Simplu: mă uit în jurul meu la oameni aparent ca mine, cu resurse ca ale mele, cu abonament la internet și care habar nu au de niște minime cunoștințe. De ce?
Pentru că nu au chef, vreme sau răbdare să caute.

În alte țări oamenii merg la cursuri și după ce termină școala; aleg acest mod de a învăța deoarece le este mai ușor decât să sistematizeze ei însuși informația.

Concluzie: poate să fie informație gârlă, dar asta nu înseamnă că de mâine toată lumea va ști totul!
#7 confuzie de termeniSpartan 19-02-2015 21:49
Mon cher Ariel,

Nici un învățător, predicator sau mentor NU a primit cunoștințele lui fără plată. Poate ucenicii, că erau la prima mână!
Ca să faci o facultate, costă bani!
Ca să cumperi cărți, costă bani!
Ca să urmezi cursuri, costă bani!

Eu unul aștept cu bucurie ziua în care cineva îmi va cere 1000 de lei (nu puțini!!!) ca să mă învețe să câștig 10.000. Dacă ai o idee de afaceri bună, facem târgul, eu sunt dispus să plătesc pentru asta!

Îți cunosc obsesia despre „fără bani”, dar nu îți doresc să ajungi pe mâna unei echipe formată NUMAI din voluntari. Îmi păstrez alte argumente pentru mine, obsesia e obsesie orice dovadă ai aduce ca să o combați.

Apropo, tu (firma ta) lucrezi gratis? Că poate găsesc și eu ceva de făcut pentru tine!!!
#8 Prostitutie azs !!!realistul 19-02-2015 22:02
Pastorul Coman a recunoscut public ca el una crede dar alta predica la prostime.

Sunt deacord ca pastorii isi vand constiinta pt bani,si nu poate nimeni sa ma contrazica,eii nu ne predica decat ce e voie sa ne predice,sunt monitorizati de sistem.

Este un mare chin sa vorbesti cu totul altceva ce tu gandesti si crezi,este un teatru ieftin tot ce faci.

Ariel te sustin si cu afirmatia ca pastorii nu mai cred in Dumnezeu,si procentul este realist din pacate...

Fenomenul acesta explica predicile moarte si sarace din care lipseste ISUS !!!
#9 Bine ca nu sunt pastorNIMENI 20-02-2015 04:46
Daca as fi pastor pur si simplu mi-as da demisia.
De ce?
1. Pentruca meseria de pastor incalca principiile moralitatii.
2. Religia este depasita si nu are viitor.
3. A fi pastor este umilitor, este egal cu a fi cersetor, cu deosebirea ca pastorul cerseste la cravata si costum.
4. Meseria de pastor este asociata cu lenea, minciuna, coruptia, pedofilia, manipularea, etc.
5. Daca as fi pastor le-as spune oamenilor adevarul.
6. Daca as fi pastor nu mi-as persecuta si turna enoriasii la securitate.
7. Daca as fi pastor nu as putea sa implementez programe moral-spiritual e cu metode imorale.
8. Daca as fi pastor mi-as cere iertare public pentru jocul dublu pe care l-am practicat.
9. Daca as fi pastor le-as inapoia vaduvelor si orfanilor banii pe care I-am luat de la ei in toti anii de pastoratie.
10. Daca as fi pastor mi-ar fi rusine de mine.
#10 aceeasi Marie cu alta palarieJEAN 20-02-2015 05:44
Comentariul pe care il aveam in cap la prima citire a articolului difera destul de mult fata de ceea ce va urma. Nu stiu care e cauza....

Destul de neinspirata aducerea in discutie a CTP-ului. Omul asta nu e model nici macar pentru jurnalism. Are venin pe limba chiar si cind se screme sa zica ceva pozitiv. In `90 era printre ziaristii care simpatizau cu minerii. Prin anii 2000 a comentat un meci de Cupa davis intre Romania si Ungaria. Un comentariu foarte nationalist si anti-maghiar din toate punctele de vedere. Nici nu s-a pus in discutie fair-play-ul. I-a calcat in picioare (la figurat) pe "unguri". Comntariile de la acel meci de tenis m-au facut sa cred ca Vadim Tudor e un mic copil.

Cam toate punctele prezentate de tine sunt o exemplificare a zicalei cu Maria si cu cele doua palarii. Tu ai dat de-oparte palaria reigiei seculare si ai incercat sa prezinti palaria religiei capitaliste/cor poratiste. Elementul comun al acestor doua e $ (sau Mamona....citin du-l pe Ariel).

Poate ca trebuia de clarificat :
1. de ce avem neoie de pastor?
2. cum e un pastor care "are chemare"?
3. cum detectezi un pastor care "are chemare"?
4. ar trebui biserica sa functioneze in parametrii optimi si fara pastor? (eu zic ca da)
5. de ce e nevoie de bisierica?


Comitetele(cu toate ca multe dintre ele sunt de forma) au rolul de decizie pe plan local. Imagineza-ti o bisierica care nu are nici o modalitate de a contra erorile de judecata ale unui pastor. Pastorul nu are drept de veto. Un comitet "intreg la cap" trebuie sa mentina echilibrul. A avea DOAR ajutoare in loc de comitet transforma pastorul intr-un dictator.

In ceea ce priveste "experienta" smecherilor care ies de la ITA proaspetilor absolventi de la ITA eu as propune ca admiterea de la ITA sa aiba o conditie de baza : terminarea unei facultati inainte de inscriere la admitere ITA. S-ar ridica astfel si nivelul de pregatire al celor admisi si s-ar observa mai bine cine "are chemare".

Cam ceea ce propui tu se poate rezuma cam asa : "nu mai executati ce zice uniunea si conferinta prin pastori, ci executati ce zic eu."


Majoritatea sugestiilor tale sunt puse in practica de bisierici.
#11 schimbare de macazSpartan 20-02-2015 06:09
Jean,

Eu am propus o schimbare de macaz: biserică să devină un centru educațional, nu o mașină de spălat creiere. Adică: ne adunăm 20-50-100 de oameni și conștientizăm că avem nevoie să ne educăm.
Eu sunt adeptul educației nonformale și sunt convins că lumea ar fi mai bună dacă oamenii și-ar dori să cunoască mai multe lucruri.

Bune întrebările 1-5, merită dezbătute!!

Majoritatea sugestiilor mele NU sunt acceptate în bisericile din RO! Cred că în State e altceva!
#12 probleme cu pensia...Spartan 20-02-2015 06:16
completare la #16:
- dacă aș fi pastor cred că nu m-aș uita în oglindă
- dacă aș fi pastor mi-aș face probleme cu viitorul pensiei mele
- dacă aș fi pastor mi-aș crea o soluție de back-up: o calificare separată, teren, stupi... .
- dacă aș fi pastor mi-ar fi teamă că știința va demonta într-o zi spusele mele

Bine că nu sunt; acest articol a fost doar un exercițiu de imaginație!
#13 hmmm...JEAN 20-02-2015 06:20
P.S.

eu nu mi-as incredinta copilul sa fie educat la o biserica cu centru educational orict de bine intentionat ar fi "schimbul de macaz". Nici in Ro, Ungaria, Jermania, State, China sau....Polul Sud. Lipsa de personal si de obiectivitate a educatorilor e dezarmanta. In afara bisiericii sunt optiuni mai bune
#14 nevoia de educațieSpartan 20-02-2015 06:20
Ariel,
Nu cred că ai criticat mai mult decât mine instituția pastorală. Din punctul meu de vedere, dacă mâine ar dispărea toți pastorii, bisericile ar avea numai de câștigat!
Ce vreau eu însă să spun e că există o mare nevoie de educație în rândul actualilor membri ai bisericii. Dăm pastorii la o parte, de acord, pentru că ei oferă slujbe religioase, nu educație.
Ce și pe cine punem în loc?
#15 educatiemihaela C 20-02-2015 09:01
,,Daca si-ar da demisia toti pastorii maine, biserica s-ar prabusi sau ar fi rugati de marea majoritate sa (re)vina sa le ia zecimea ! "
e posibil sa fie asa cum spui .Dar asta tocmai pentru ca le lipseste educatia de care vorbea Adi.Asa ca initiativa lui se presupune ca o gasesti buna (desi esti impotriva ei!).
#16 fara popicredulul 20-02-2015 13:18
JEAN a spus:

"
Nu vine sfirsitul lumii daca nu mai sunt pastori."


Nu omule,deabea atunci lumea va incepe sa traisca ,chiar la un nivel superior.
#17 educatieNIMENI 20-02-2015 13:24
Citez pe Adi T.:
Ariel,
Nu cred că ai criticat mai mult decât mine instituția pastorală. Din punctul meu de vedere, dacă mâine ar dispărea toți pastorii, bisericile ar avea numai de câștigat!
Ce vreau eu însă să spun e că există o mare nevoie de educație în rândul actualilor membri ai bisericii. Dăm pastorii la o parte, de acord, pentru că ei oferă slujbe religioase, nu educație.
Ce și pe cine punem în loc?Pentru orice schimbare sau lucru bun e nevoie de sacrificiu.
Revolutiile se fac pentru o lume mai buna.
De acord ca educatia in adventism este intr-un singur sens, ce nu inteleg este preocuparea excesiva sau exagerata ca biserica sa nu cada, sau sa contine sa existe. De ce? Va crea un viitor mai bun urmasilor nostri a-i va educa diferit?
Cum zicea JEAN, nu vine sfarsitul lumii daca nu mai sunt pastori, dar sa zicem ca vine sfarsitul, care-i problema?
#18 Termenul de PASTOR este expirat si nociv pt societateiluminatul 20-02-2015 13:53
Spartane ,

..Omenirea nu mai are nevoie de pastori, asa cum nu mai are nevoie nici moralitatea ce decurge din religie. Se vede cu ochiul liber unde s-a ajuns datorita miilor de religii, cu miile de pastori, preoti, imami, rabini, presedinti, etc...

Cei care au nevoie de pastori vor sa ramana toata viata la stadiul de gradinita, altii au curajul sa isi diversifice aria informationala si sa devina autodidacti.Con sumul exagerat de religie s-a dovedit ca inregimenteaza si prosteste...

Biserica(sistem ul) are nevoie de pastori , oamenii care gandesc cu organul numit creier , nu !..

Educatia pentru turme , insa, nu se poate perpetua fara acesti pastori care foarte usor si subtil devin niste mici dictatori .De cele mai multe ori ce spune pastorul e lege !...de ce ?.are cumva doua creiere si 4 oua ? :lol: ...in protestantism si nu numai, uniformizarea in crez si maximizarea profitului fac legea.De ce ar face exceptie adventistii ...

Doctrinele teologice si scrierile pastorale(moast e la raftul denominational) din codul protestantismul ui contin in mod intrinsec ideile incurajarii /planificarii si urmaririi permanente a castigului economic .Cand spui biserica spui profit.Weber afirma ca toti membri unei afaceri trebuie sa isi afirme sau sa probeze calitatile pentru care au fost admisi in skema.

Cand spui doctrina inseamna spalare pe creier. Cand concepi puncte fundamentale de credinta, inseamna ca ingradesti si monopolizezi libertatea pe care,a oferit-o gratuit Christos. Cand botezi un Om chestionandu-l in ce si cat la suta crede , deja ti-ai arogat puterea, painea si cutitul..

Protestantismul ca miscare religioasa a influentat dezvoltarea culturii materiale si a imprimat o tendinta generala a activitatilor oamenilor orientati spre castig . Fie de suflete(prozeli tism) fie de acumulari de avere. Astazi crestinii protestanti, (de fapt orice biserica) datorita unei educatii atent inoculate de catre pastori, nu concep sa nu-si plateasca Dumnezeul, ca o traducere a ”harului ”cazut exclusiv peste cei muncitori si alesi/pusi deoparte.

Faptul ca sase zile omul munceste iar in a saptea pleaca tot la munca(fabrica lui dumnezeu) ne arata cat de mult a reusit sa reziste puritanismul in mentalul colectiv de astazi. :sad:

Facand o analiza a bisericilor sectare, s-a observat ca membri acestora isi dezvolta un puternic sentiment de solidaritate pe baza credintelor comune si a convingerii ca ei sunt cei alesi de Dumnezeu sa stabileasca o aristocratie spirituala separata de restul lumii. Sa nu uitam ca multi bogatasi ai lumii, si-au donat averile clerului dupa moartea lor , si nu saracilor .

Se pune problema daca oamenii au nevoie de pastori. Eu nu cred in momentul de fata ca bisericile(grup uri de oameni)au nevoie de pastori.Motivul ?..de 2000 de ani au tot avut , si rezultatul il vedem astazi !..un esec total ...Isus a venit tocmai sa rastoarne acest sistem de carturari/pasto ri si farisei !....pastorii afirma ca daca te faci vinovat de o singura porunca , le anulezi pe toate. Din cate stim cu totii , preotii(majorit atea) au picat testul la toate. Acum si noi ceilalti, oameni fiind am picat dar nu ridicam pretentia de pastori-”unsi ai domnului”..

Amvonul face diferenta dintre scoliti si nescoliti ? dintre unsi si neunsi!...atunc i sa dispara ....toti suntem egali , conform afirmatiilor lui Isus...

Iata ce le spunea ucenicilor cu privire la o posibila ierarhizare intre ei : “Stiti ca domnitorii Neamurilor domnesc peste ele,si mai marii lor le poruncesc cu stapanire. Intre voi sa nu fie asa. Ci oricine va vrea sa fie mare intre voi,sa fie slujitorul vostru,si oricare va vrea sa fie cel dintai intre voi,sa va fie rob. Pentru ca nici Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca,ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi.”...daca astazi avem mii re religii si biserici este tot datorita materialismului si boala dupa putere care a existat inca de pe atunci intre ei.

Tot la fel de adevarat este si faptul ca foarte multi oameni, au nevoie sa fie condusi. Din cauza fricii. Teama de un eventual esec din perspectiva mantuirii(dupa care alearga toti) , face ca omul sa devina sclav si alienat unui sistem ideologic. Legalismul si uniformizarea in biserici este din pacate rezultatul impunerii unui model de inchinare, model pe care tocmai Isus l-a condamnat. (Tu însa, cand te rogi, intra în camara ta si, închizand usa, roaga-te Tatalui tau, care este în ascuns iti va rasplati tie )....Astazi credinciosii stau in bancute si asculta rugaciuni pompoase pe la amvoane, dupa care mai arunca cate un amin sa para momentul cat mai autentic. :-x ..Si cel mai hilar este ca fac liste de rugaciune, pe care o inmaneaza pastorului sa se roage de la amvon.. Cat credulism , pe bune :cry:
#19 propunerea gen ”avioane de hartie” a lui Buciuman !iluminatul 20-02-2015 14:13
Citat:
Aş implementa modelul "Flat Organisation" care se dovedeşte a fi mult mai performant decât cel piramidal. Modelul chinez, impus de condiţiile politice şi culturale este un bun exemplu.
Dar mai intai trebuie intrebat Zeul Wilsomn , daca este de acord ?..si-ar face karakiri la o astfel de veste :o

Buciuman propunea(un compromis, solutie de scapare ).. un tip de organizatie plata, pe orizontala . Ceva de genul biserici tip IMM in care un singur manager si cativa ”directorasi” sa se centreze pe proiecte locale(2-3 comunitati) fara sa mai astepte aprobarea din varful piramidei.

Din pacate conditia primordiala este descentralizare a, si autonomia locala inclusiv cea geografica.Eu nu inteleg de ce trebuie romanii sa primeasca ordine(inclusiv bani) de la Diviziune. Noi trimitem banii dupa care noi îi cersim !.

De ce li se intand covorul rosu pastorilor(sefi ) care vin de peste ocean?..romanas ii nu au cap , nu stiu sa-si organizeze strategia de ”marketing”..

Sunt intrebari care ne trimit tot in cercul vicios numit ”globalizare religioasa” !...hai sa fim realisti, adventismul este o religie de imprumut, capitalist consumerista. Iar americanii sunt experti in a-si promova produsele, dupa care isi numara profitul(fie bani, fie creiere). 8) ..

Conform postulatului crestin Isus este Capul , da ?...atunci de ce atatea capete ?..de ce atatea biserici ce isi aroga parghii si monopoluri pe care numai afaceristii si cartelurile le au ?...

Nu , eu nu am nevoie de pastori !..Daca pastorul este egal cu enoriasul in fata lui Dumnezeu, de ce trebuie ca el sa excluda , sa manipuleze, sa detina cheile imparatiei pana la urma !

De asemenea nu cred ca este ok sa concluzionam ca daca cineva nu este hirotonit sau nu are facultatea de teologie , nu are capacitatea de a comunica unele adevaruri biblice.Daca ai descoperit ceva poti foarte usor sa-ti postezi parerea pe un canal you tube, blog, si cine este interesat te urmareste/cites te filtrand singur informatia.Disp are dictatura si impunerea cu forta a ideilor .In piata libera a ideilor exista concurenta care face diferenta si sparge monopulul..

Raman la parerea ca DUmnezeu nu are nevoie de pastori , pt ca DUmnezeu este informatie actualizata la secunda.

Pastorii nu fac decat sa prezinte opinia lor despre un dumnezeu invechit , prizonier in sanctuare si judecati anticipate .

Pastorii nu pot apara Adevarul , pt ca acesta este Timpul . Iar pastorii au pierdut de mult pariul cu Timpul . ;-)
#20 o gandire globala este fara nici un folos daca nu se incepe prin implementare localabeniamin 20-02-2015 15:20
Nimeni

Citeste te rog si articolele anexate la urma , pe acest blog.

http://www.infocrestin.com/educa%C8%9Bia-nu-ii-separa-pe-oameni-de-dumnezeu/

Rolul educatiei stiintifice , ar trebui sa "stearga praful " depus pe imaginea de Dumnezeu , praf depus prin gandire religioasa absurda.
Cine confunda "praful religios" depus pe imaginea lui Dumnezeu cu isusi Dumnezeu , eu cred ca foloseste "educatia" in mod gresit.

Adevarata educatie ar trbui sa ne elibereze de gandire sectanta , gandire caruia platim tribut fiecare din noi , unii mai mult si altii mai putin..

Spartan , se pare ca gandeste pe drumul cel bun.

Daca si Buciuman este de acord cu propunerea lui spartan , sperantele lui Adi s-ar putea sa nu fie zadarnice,
#21 o gandire globala este fara nici un folos daca nu se incepe prin implementare localabeniamin 20-02-2015 15:41
Ariel

Sper sa ai rabdare sa citesti articolul pana la sfirsit .

Asadar, primul grup, cel al noilor miscari religioase de origine crestina, refuza elementul Biserica, potrivit celebrei formule "Iisus da, Biserica nu". Aici se inscriu cele nascute din asa-numita Reforma radicala, care nu se multumesc cu Reforma protestanta, considerand ca Biserica este atat de corupta incat nu mai poate fi reformata, ci doar refondata. Din aceasta "tulpina" s-au nascut toate acele miscari religioase precum cea Mennonita, Hutterita, Amish, Quakers, trecand prin Stiinta Crestina, Mormona, Adventistii de Ziua a 7-a, Martorii lui Iehova si ajungand pana la Biserica Unificarii a reverendului Moon si la asa-numitele Biserici Mici.

http://www.descopera.ro/cultura/4933498-noile-religii-ale-lumii-credinta-in-secolul-xxi

Cei care dupa douzeci de secole de crestinism intr-o lumea civilizata de crestini inca cred ca organizatia careia ei apartin este singura "biserica" adevarata" , intotdeauna vor fi oameni schismatici , anti-sociali si fara nici un efect pozitiv in societatea in care traisesc.
#22 evanghelizare la Tg-MURES Crealistul 20-02-2015 19:00
Incepand din seara aceasta de la or 19 va incepe o ev de 10 seri cu Nicu Butoi .
#23 Forma fara...Mihai 20-02-2015 22:08
Sunt de acord cu toate cele 18 puncte (deși mai trebuiau 10).

Printr-o comparație obiectivă, se pot renaște câteva întrebări: 1. În cazul descris, prin ce s-ar definii identitatea bisericii respective? 2. Prin ce s-ar definii identitatea membrilor ei? 3. Prin ce ar fi diferiți? 4. Biserica respectivă, ar mai fi biserica profeției? 5. Cine ar forma rămășița supremă? 6. Care ar fi scopul existenței ei? 7. Cine i-ar definii crezul? 8. Care ar fi apartenența structurală/org anizațională? 9. Pe ce baze și-ar câștiga adepții? 10. Cum s-ar menține ordinea internă? 11. Cine ar da împuterniciri pentru oficierea botezurilor, înmormântărilor , nunților etc? 12. În ce ar consta “sistemul imunitar” al acestei biserici? Adică propuneri de idei, interpretări, escatologii și altele, cum ar fi filtrate? 13. Cum ar supraviețui acest gen de biserică într-o societate comunistă, musulmană, budistă…? 14. Ce fel de relație s-ar stabilii cu autoritățile locale/statale? 15. Dacă ar exista mai multe astfel de biserici într-un oraș, ar fi ca pe vremea judecătorilor (fiecare făcea sau credea ce-i plăcea)? 16. Cum ar convinge liderul pe oameni să stea în jurul lui? 17. Cine ar stabili muzica care s-ar cânta? 18. Pentru ce misiune în lumea asta s-ar concentra eforturile acestei biserici? Sau ar fi doar efortul pe plan local? …

Biserica imaginată, cu greu ar apărea din “senin” (deși premisa articolului presupunea existența ei) și mai greu ar fi păstrarea ei într-o societate ultra-individua listă, orientată spre scepticism și religiozitate proprie. Adică, se discută de formă ignorând fondul?
#24 #31 #33 #34NIMENI 21-02-2015 03:22
Educatie....viitor...biserica

ariel a scris: “Cu parere de rau dar ma feresc de cei "ne-dusi la biserica " !”

N.
Si tot cu parere de rau dar eu ma feresc de cei dusi la biserica.

Cum vezi viitorul bisericii?

Asa?

https://www.youtube.com/watch?v=c3k63VJeh2I


Sau asa?

https://www.youtube.com/watch?v=DeUORkil27Q


https://www.youtube.com/watch?v=1vEQ7EVrS4k
#25 i have a dreamcredulul 22-02-2015 14:06
Ideea lui AdiT eu o vad ca un pas al unui parcurs al dezvoltarii umane care intr-un anume timp omenirea nu va mai avea nevoie de religie organizata.
As vrea sa traiesc timpul in care statul sa incurajeze religia personala organizata in mici grupuri fara statut juridica si sa interzica religia organizata in biserici cu statut juridic asa cum o cunoastem acum.
Omul asa cum este el acum in acest stadiu de dezvoltare are capacitatea intelectuala de a percepe divinitatea intr-un mod acceptabil,care il poate duce la o cunoastere mai adinca a vietii.
Mi-ar place sa fac parte dintr-o comunitate de 20,50 sau maxim 100 de credinciosi care impartasesc o dragoste neprefacuta fata de aproape si fata de Dumnezeu.
#26 razbunare ''pastorala''realistul 22-02-2015 22:04
Saptamana trecuta asa numitul pastor I Buciman a avut niste cosmaruri,drept pt care a hotart(TRIMITER E DE LA UNIUNE), sa nu mai dea voie sa cante lui VILI DULA.

Am o interbare,cum de pana acum a cantat,si dintr-o data nu mai are voie?
Daca pastorul se scoala cu fundul in sus si are o vedenie ciudata se razbuna pe cel ce cu inima curata vrea sa laude pe Dumnezeu.

Daca biserica este a pastorilor,de ce mai umbla cu cosul dupa bani in biserica pe la prosti sa cotizeze?

Daca biserica te hartuieste,si nimeni nu plateste pt asta,in ce secol traim si ce biserica slujim? rasp;A LUI HRISTOS NU !!!!!!!Sigur nu .Hristos nu a procedat asa.
#27 mii de oameni- doua mii.amadeus 23-02-2015 00:04
"Mii de oameni au fost botezati in Africa de Est, in urma unei serii de evanghelizari sustinute de Presedintele Conferintei Generale Adventiste de Ziua a Saptea, Ted Wilson.

Intr-un singur Sabat, in Oceanul Indian a avut loc un botez in masa, 2309 persoane facand legamant cu Dumnezeu"

Si in Biblie se foloseste hiperbola.Care este de fapt mesajul pe care il transmite aceasta stire?
#28 .....JEAN 23-02-2015 00:52
Citez pe amadeus:
"Mii de oameni au fost botezati in Africa de Est, in urma unei serii de evanghelizari sustinute de Presedintele Conferintei Generale Adventiste de Ziua a Saptea, Ted Wilson.

Intr-un singur Sabat, in Oceanul Indian a avut loc un botez in masa, 2309 persoane facand legamant cu Dumnezeu"

Si in Biblie se foloseste hiperbola.Care este de fapt mesajul pe care il transmite aceasta stire?Tre sa fie o chestie Freudiano-relig ioasa. Altfel nu se explica gradul de retard al stirii.
#29 Times New RomanJEAN 23-02-2015 01:16
#30 Popi ortodocsi copii mici fata de popii azs.realistul 23-02-2015 03:06
Jeane stai cuminte ca articolul propus de tine este apa de ploaie, fata de ce se intampla printre popii si cu popii azs.
Atat de bine se acopera unul pe altul,si toti sistemul central,ca sa dea o aparenta buna,dar tot mai rasufla burduful,si atunci mirosul este pe masura.

Peste doua luni va aparea vol 2 biserica prin pustiul rosu,si atunci noi dezvaluiri despre cei platiti din paraoa vaduvei. Dumnezeu nu se lasa batjocorit,ce seamana omul de aceia are parte.

Asteptam cu interes si vol 3,cu titlu,Biserica prin pustiul verde,si anume cu cei ce se tolanesc pe iarba verde de la CERNICA in fiecare sabat dar uita ca in com din BUCURESTI predica femei si presbiteri nepregatiti,con damanand la infometare sistematica 18 biserici .
#31 realistule....JEAN 23-02-2015 03:28
Propunerea mea e doar virful iceberg -ului.

Merci enorm pentru vestea buna legat de volumul 2.

Volumul 3.....il traim.
#32 DrepturiSpartan 24-02-2015 04:33
A posta pe acest blog nu este un drept, este un privilegiu. Nu există publicitate, nu aduce venit, așa că nu am motive să fac trafic gen Măruță.
Am dorit să intervin cât mai puțin și să ofer dreptul la exprimare pentru oricine simte că are ceva de spus. Din păcate acest drept a fost pervertit și mă obligați să șterg postări și conturi mai des decât mi-aș dori.

P.S. O să mai las astăzi active comentariile nedorite, suficient ca să își dea seama fiecare de cei care sunt vinovați, apoi vor fi șterse.
#33 Loc de ceartă!Spartan 24-02-2015 07:28
Se pare că se continuă aici cu acuzațiile și cu declarațiile de nevinovăție. Îi rog pe cei implicați să-și rezolve problemele unde le-au creat, adică pe FB.
Văd că sunt nevoit să șterg mai curând postările care nu au de a face cu articolul

Atenție!!! Dacă mai apar postări care nu sunt la subiect vor fi șterse imediat, odată cu conturile de unde provin”!
#34 continuam? sau ne tremura izmenele?JEAN 26-02-2015 06:35
La comentariul #10 am spus citeva din obiectiile/come ntariile mele legate de propunerea ta. Si alea sunt numai citeva care mi-au ajuns mai repede la virful degetelor.

Dilema/intrebare : daca tot ne-ai spus ce ai face daca ai fi pastor, crezi ca ai putea sa ne dezvalui si cam ce educatie ar trebui sa ai pentru a satisface ideile propuse de tine? Vorbesc mai ales de punctul 2. Ca acolo.....nici gradul de "academician-do ctor-inginer de renume mondial" nu e de ajuns ca sa acoperi domeniile enumerate. Intreb asta pentru ca am vazut oameni foarte bine pregatiti si cu studii avansate in anumite domenii , insa isi declina competenta in domeniile pe care nu le-au aprofundat
#35 Punctul 2, competențeSpartan 26-02-2015 13:02
Jean, e adevărat că formularea pe care am folosit-o e cam generală și lasă loc la multe interpretări. Ca să nuanțez un pic răspunsul, el s-ar putea rezuma la două cuvinte: dezvoltare personală!

Ce înseamnă asta: fiecare om să aibă o minimă educație în domeniile amintite. De pildă, un domeniu este cel al finanțelor, unde foarte puțină lume se descurcă onorabil. Apoi în domeniul organizarea timpului se pot învăța multe. Ne sunt de folos și cunoștințe despre managementul personal, să știi cum să te organizezi eficient. Cultura generală nu e nici ea de neglijat, chiar e nevoie de așa ceva.
Lista poate continua!

Repet, mă refer la dobândirea unor cunoștințe de bază, nu la nivel de academie.
#36 ......JEAN 27-02-2015 04:08
Ce zici tu e un fel de instruire gen ITA Cernica. Ai bagat asta cu "dezvoltare personala" ca sa sune mai competent. Nu ti se pare total de prost gust ca ITA sa producă oameni care se pricep la toate? La radio, la tv, specialisti in sănătate (doar cu ita), specialisti in nutritie, directori de scoli , s.a.m.d??? Oamenii astia de la Cernica care se pricep absolut la toate, însă de fapt nu stiu nimica nu te scoate din sărite? Nu esti împotriva acestui gen de educatie care este dăunătoare integului sistem? Eu credeam ca ești antagonic acestor "oameni orchestra", care nici ei nu stiu ce sa facă si nu lasa nici pe cei care s-ar pricepe?
Tu crezi ca avind cunostinte bazale de medicina,psihol ogie, etica, fizica cuantica, dezvoltare personala, astronomie...ch iar crezi ca ai putea invata pe altii? Crezi ca doar citeva carti banale si 1-2 documentare iti vor servi drept baza de discutie? Nu ti se pare ca sustii de fapt pseudostiinta?
Ai un exemplu la Chicago (pe care nu îl contrazic) care oricit de diversificata ar avea cultura generala nu poate antrena in discutie adevarati specialisti?
Cum ai putea tu sa prezinti informatii de baza legate de medicina , psihologie , genetica si finanțe? Doar frunzarind citeva carti si urmărind oxigen? Cevte faci daca te intilnesti cu unu care a citit 2-3 carti de-ale lui Freud in timp ce făcea pauza de studiu pentru examenele finale de medicina?

Pascal zicea:"mai bine stii totul din ceva decit ceva din tot". El nu a zis ca e gresit, ci a zis ca e "mai bine".

Daca pun la socoteala si comentariul #10 pot spune ca toate punctele tale indica spre un pastor dictator si semidoct.

Studiile aprofundate se vad cu ochiul liber. De un liceu terminat cu note mari....nici nu mai zic.


Vrei sa propagi modelul Cernica?

.....parerea mea
#37 Puțin e mai mult decât nimicSpartan 27-02-2015 05:23
Jean,
Era în primul rând vorba de „ce aș face eu, Spartan, dacă aș fi pastor”. Nu sunt de acord cu tipul de pastor multilateral dezvoltat made in Cernica, ideal ar fi ca în biserici să predea astfel de cunoștințe oameni care profesează.

Totuși, până la un punct, din cărți și documentare se pot înjgheba niște cursuri utile pentru cei care habar nu au de nimic.

De pildă, când spun educație financiară nu mă gândesc la a ști detalii despre burse și investiții, ci să știi să-ți faci un buget, să-l respecți, să nu cumperi impulsiv, etc.

Fiind vorba de ce aș face eu, pot să-ți spun că am terminat și o facultate, am o diplomă de trainer, iar cărți am citit suficiente încât să fiu măcar precum chiorul în țara orbilor.
#38 @adiTJEAN 27-02-2015 05:42
pai daca e vorba de ce ai face tu.....poate as fi fost ma blind. Nu doresc sa fiu gresit inteles si sa para "atac la persona" .

Menirea pastorului e in primul rind partea spirituala si dupa aia tot ce tine de comunitate/bisi erica/localitat e/nevoile oamenilor. Eroarea majora(pe linga lipsa educatiei) in care se afla pastorii actuali este tocmai lipsa cunoasterii Bibliei. Baietii de la Cernica se pricep la multe mai putin la Biblie. Si ca sa puncteze la impresia artistica.....l aptopul e de nelipsit. Impresii...impr esii...impresii . Daca si tatal meu care e fanatic ii "miroase" pe semidoctii de la Cernica.....e grav de tot.

In ceea ce priveste studiile mele, nu e cazul sa ma laud pentru ca pe acest forum ma descurc destul de bine si cu diploma de bacalaureat.
#39 Da și nuSpartan 27-02-2015 05:53
Citez pe JEAN:


Menirea pastorului e in primul rind partea spirituala si dupa aia tot ce tine de comunitate/biserica/localitate/nevoile oamenilor. Eroarea majora(pe linga lipsa educatiei) in care se afla pastorii actuali este tocmai lipsa cunoasterii Bibliei.


Nu sunt (parțial) de acord cu tine!
Viața omului are două componente atât de strâns legate încât îmi e greu să spun că una este mai importantă decât cealaltă: cea orizontală (relațiile cu semenii) și cea verticală (cu Divinitatea). Ba chiar aș adăuga-o și pe cea de a treia: relația cu sine însuși.

Tocmai de aici pleacă lipsa de eficiență din biserici pentru că se crede că e suficient să vorbești despre lucrurile spirituale, uitând că dăm examen la viața reală, nu la cea veșnică. Degeaba știi să faci exegeză la un text biblic, dacă habar nu ai să comunici cu nevasta, nu ai răbdare, ești un ratat din pdv financiar iar în societate ești privit ca un necioplit.
Un adevărat mentor (nu pastor!!!) e acel om cu experiență care te ajută să nu mai repeți greșelile altora din toate domeniile enumerate de mine. Iar aici contează și pregătirea teoretică, dar foarte mult contează și experiența de viață. De aceea nu aș angaja pentru așa ceva tinerei, ci numai persoane trecute de 40 de ani (minim)!

Eroarea majoră constă în faptul că oamenii sunt needucați, nu din lipsa cunoașterii Bibliei. Am stat de vorbă cu atei agreabili și m-am scârbit de „creștini” buni cunoscători ai Bibliei.

Studiul Bibliei trebuie să fie una din materiile care să se predea în biserici, NU singura. Asta e părerea mea, evident!
#40 mentor???esti sigur?JEAN 27-02-2015 06:09
Citez pe Adi T.:

Un adevărat mentor (nu pastor!!!) e acel om cu experiență care te ajută să nu mai repeți greșelile altora din toate domeniile enumerate de mine. Iar aici contează și pregătirea teoretică, dar foarte mult contează și experiența de viață. De aceea nu aș angaja pentru așa ceva tinerei, ci numai persoane trecute de 40 de ani (minim)!La astea cu mentoratul si cu trainuitul..... m-ai pierdut. Sau poate avem perceptii diferite.

Am avut ocazia sa vad "mentori" care se pricepeau la toate mai putin la viata lor personala. La 40 de ani(virsta sugerata de tine) ...
- ai o familie fericita pentru a putea trainui si pe altii? Sigur ca cei care au asa ceva se feresc sa dea sfaturi
- ai macar un copil ....ca sa poti da sfaturi si mentora pe aceasta tema?
- ai experienta de viata relevanta pentru a mentora pe altii?
- ai cunoscut viata, lumea, partile bune si rele....ca sa poti sfatui?Daca dorinta de trainuit/mentor at se bazeaza majoritar pe cunostinte teoretice .....nu sfatuiesc sa te apuci.


P.S. .....la fel cum denumirea de pastor este eronata (pentru ca pastor este doar Unul) la fel si notiunea de mentor in Biserica este cam ne la locul ei. Mentorul= Pastorul
#41 pt jean -despre conpetentecredulul 27-02-2015 11:08
Despre competente as vrea sa fac o paralela cu munca unui medic de familie:are competente despre medicina la nivel mediu(desi trebue sa se autoperfectione ze incontinuu) in diferite patologii dar va sti sa te trimita la un speciaist cind competenta sa va fi depasita.
Asa va trebui sa fie un pastor,bun specialist in religie,dar avind mult habar si de alte domenii.
In acelasi timp de exemplu daca un cuplu, membrii ai bisericii au probleme in casnicie sa ii poata consilia spiritual dar mai ales sa stie sa-i indrepte pe acestia la un cabinet de consiliere matrimoniala specializat.
#42 pt jeancredulul 27-02-2015 11:55
"Daca si tatal meu care e fanatic ii "miroase" pe semidoctii de la Cernica.....e grav de tot."


Salutal pe tatal tau din partea mea.
Nu-i nevoie sa fii"fanatic",do gmatic sau... nestiutor,dar daca ai o biblie in fata iti dai seama ca pastorii fac mai multa literatura in predici decit o predica biblica sanatoasa sau chiar o simpla lecturare a unui pasaj biblic.
#43 100%JEAN 28-02-2015 06:14
Citez pe credulul:
Despre competente as vrea sa fac o paralela cu munca unui medic de familie:are competente despre medicina la nivel mediu(desi trebue sa se autoperfectioneze incontinuu) in diferite patologii dar va sti sa te trimita la un speciaist cind competenta sa va fi depasita.
Asa va trebui sa fie un pastor,bun specialist in religie,dar avind mult habar si de alte domenii.
In acelasi timp de exemplu daca un cuplu, membrii ai bisericii au probleme in casnicie sa ii poata consilia spiritual dar mai ales sa stie sa-i indrepte pe acestia la un cabinet de consiliere matrimoniala specializat.Pai suntem pe aceeasi lungime de unda. Insa vad ca se propune aceeasi paradigma ca pina acu. Se schimba ingredientele, insa se pastreaza gradul de sub-cultura.

You have no rights to post comments