Sclavii propriilor idei

 
”Mea culpa”!
Cu aceste cuvinte trebuie musai să încep, deoarece conțin un adevăr: sunt vinovat!
Sunt vinovat pentru că am crezut că Biserica este responsabilă pentru stadiul de legume triste în care au ajuns o mare parte dintre prietenii și cunoscuții noștri. Am tunat și fulgerat împotriva corupției, a non-profesionalismului, a nepotismului și  a matrapazlâcurilor de tot felul. Am scris despre pastorii care nu sunt pastori și despre corporația care nu mai este biserică. I-am acuzat, i-am arătat cu degetul, le-am demascat metodele cu care controlează masele. Dar degeaba: am spus multe, dar cu rezultate puține!
 
Să nu credeți că o să urmeze acum o spovedanie, sau că o să retractez cele spuse și scrise. Nu, nu am motive să fac așa ceva, iar vaietul meu are altă semnificație: sunt vinovat pentru că nu am văzut adevăratul dușman, cel care a permis să existe o biserică amorțită, servicii divine insipide și o cohortă de  pastori fără viziune.
Dependenții de biserică nu sunt robi ai acesteia (deși se comportă în acest fel), ci sclavii propriilor idei, viziuni și credințe! Iar biserica nu este decât o organizație clericală care a știut să profite de modul în care oamenii s-au identificat în raport cu Divinitatea, exploatând în favoarea ei prostia propriilor membri.
Este foarte adevărat că și biserica este vinovată – și nu puțin – dar la fel de adevărat este faptul că lanțul bisericesc nu se aseamănă cu cel fizic: poți oricând să-l rupi, să fugi, să te separi! Sau cel puțin să îl slăbești suficient de mult încât să nu îți pierzi identitatea și libertatea de gândire. Dar lanțul „ideologic” este mult mai puternic și mai pervers: odată ce ai intrat în lațul său, cu greu mai poți accede către libertate, deoarece ajungi să crezi că sclavia intelectuală este bună și de dorit.
Iată câteva exemple edificatoare:
 
Nu biserica îți bagă mâna în buzunare pentru a ridica plicul cu zecimi și daruri, ci ideea din capul tău, conform căreia Dumnezeu are nevoie să-I dai 10% din venitul tău produce acest efect. Crezi că ți se va întâmpla ceva rău dacă nu dai zecime bisericii, așa se va întâmpla; dar dacă crezi că nu ești vinovat, te asigur că vei prospera și vei fi binecuvântat.
 
Nu Dumnezeu a lăsat un Sabat pentru „a-l păzi”, ci propria interpretare a Bibliei îi face pe foarte mulți adventiști să se simtă doborâți de greutatea respectării riguroase a unor reguli, în loc să se bucure de o zi liberă de muncă și de griji!
 
Biserica nu te poate obliga nicidecum să participi săptămânal la niște parodii religioase în care un păpușar se face că vorbește, iar alți 100 se prefacă că ascultă. Oamenii singuri aleg să participe la astfel de manifestări, pentru că cred că Dumnezeu locuiește în biserică și că vor fi cumva răsplătiți pentru asta (sau pedepsiți dacă aleg altfel).
 
Nimeni nu obligă pe membrii bisericii tale să doneze ca proștii case de rugăciuni construite pe banii lor unei corporații religioase multinaționale, în afară de propria idee că Dumnezeu iubește biserica și că El se bucură dacă ea se dezvoltă.
Idem cu zecimile strânse în comunitățile voastre: nu aveți bani, pentru că îi dați (aproape) pe toți Conferinței. Dar îi dați de bună voie, nimeni nu vi-i fură. Nu Conferința este de vină pentru asta, ci mentalitatea voastră de sclavi fără substanță cenușie.
 
Am asistat la adevărate drame în care bărbați și femei și-au distrus viețile, crezând că în urma unui divorț nu mai au dreptul să aibă o familie. O merită, deoarece se comportă și ei ca sclavii pe plantație, sorbind ultimul cuvânt din gura reprezentantului Conferinței sau Uniunii. Deși vor altceva de la viață, aleg să trăiască în singurătate pentru că cred că Dumnezeu vrea asta de la ei. Deși sunt convis că Dumnezeu dorește să fie fericit. Cine e de vină?
 
Informația abundă în ziua de astăzi, mai ales pentru cei care au acces la internet. Ești la un click distanță de orice știre, blog, documentar sau carte on-line. Nu biserica te poate obliga să nu te informezi, ci proprii gărtăuni din cap. Că biserica te manipulează să citești numai literatura proprie... da, este adevărat; dar nu obligatoriu, deoarece nimeni nu te controlează. Așasar... cine este responsabil de propria prostie?
 
Nimeni nu mă poate obliga să-L închid pe Dumnezeu într-un sanctuar fantomă. Doar mintea mea este cea care acceptă sau nu acest lucru. Nimeni nu mă poate obliga să închid pe nemestecate povestea unei săptămâni în care bagheta magică a fost folosită pe deplin; eu pot alege sau respinge această teorie.
Și nimeni nu mă poate obliga, în afară de mintea mea, să mă simt rob, în loc să mă bucur de starea de om liber.
 
Exemplele pot continua, așadar că las pe fiecare dintre voi să își completeze propria listă de idei înrobitoare. Dar înainte de a termina acest articol am câteva vești bune:
            1. Biserica are putere să manipuleze doar mințile neinformate. Adevărul eliberează, așadar caută-l cu toată puterea ta!
            2. Avem șansa de a trăi într-o țară în care coerciția este doar la nivel mental. În schimb, suntem liberi, nimeni nu ne obligă fizic să acceptăm o dogmă sau alta. Folosiți acest drept.
            3. Dumnezeu nu mântuiește instituții, ci oameni. Așadar, pune-te mai presus de orice instituție religioasă, deoarece Dumnezeu pe tine te iubește, nu o corporație scăpată de sub control. Tu ești cel prețios, iar Tatăl vrea să crești, să te dezvolți, să gândești. Nu-L dezamăgi!
 
            Dragii mei, ultima mea recomandare este asta: fiți deștepți, că țara geme de ____,  iar biserica chiar mai mult. Nu vă lăsați controlați de efectul de turmă, ci gândiți la ceea ce faceți, raționați atunci când vă alegeți un crez. Mintea voastră poate fi un prieten bun sau un tiran nemilos, țineți minte acest lucru. Folosiți-vă intelectul, nu credința oarbă! Amin!
              

Comentarii   

#1 Sclavi in idei preconcepute sau nevoia de iluzii !!iluminatul 22-03-2015 12:25
Spartane,

Pana la proba contrarie , orice om are o samanta de geniu . Dar sa nu uitam ca lumea are nevoie si de slugi , pt ca altfel nu s-ar mai putea discuta despre Regi si Sclavi , despre despotism si obedienta ...si tot asa... 8)

Doar nu isi inchipuie cineva ca bisericile actuale vor fi pline de oameni eliberati de ideile preconcepute sau teologic impuse ...Aiurea , mare atentie la eufemisme !..da , prezentarea lui Dumnezeu in varianta bisericeasca/ca nonizata a devenit de mult un eufemism, care paleste in fata experientei nasoale din Eden ...

Din cate stim cu totii cerinta a fost : ”Cresteti , inmultiti-va si umpleti pamantul”...nic i o vorba despre religie !...aceasta a venit la pachet cu nevoia de a crede, si nevoia de a inventa tot felul de Zei si implicit religii.

Sa devii sclav religios este la indemana dar in schimb nu exista nici o scuza pt a fi prost. Nici macar pt a fi adventist sau de oricare confesiune. Se spune ca nu este prost cine crede, ci este prost cine crede in ce vor altii sa crezi. :sad:

Adventismul din ziua de astazi, din pacate se afla in situatia de a nu mai putea cere enoriasilor ceva ce nu le-a putut da, adica invataturi demitizate....D intr-un basm, s-a transformat in nuvela , iar mai apoi in telenovela ....Un film cu episoade fara numar in care se toarna zilnic aceleasi scene, doar din cand in cand se schimba actorii .

In minciunismul de ziua a saptea , ipocrizia si antagonismul sunt la ele acasa.

Cica : sa nu furati, ....mai mult ca noi, cei cu studii la Andrews, sau ITA...
Sa nu mintiti , ca noi mintim de il punem in umbra si pe Pinochio !
Sa nu va faceti chip cioplit, decat din chipul si fantasmagoriile Elenei !..si lista poate continua cu mult peste cele zece.. :o .

Eu stiu asa ! Daca fiecare Om este asezat in viata in conditii unice , de ce nu poate practica creatia?..de ce trebuie tot timpul sa fie un papagal , cand poate sa aiba propria gandire si reflexie asupra vietii?...de ce trebuie sa fie inregimentat intr-o religie sau dogma ?...Un religios fundamentalist, niciodata nu-si va reactualiza crezul deoarece îi este frica de nou . Nu cumva sa-i deranjeze ceva praful adunat pe raftul mintii lui . Dar sa revin la oitele ”sfinte ”:)

Cand intalnesti pentru prima data un adventist , nu realizezi ca in aparenta iti ofera ”franturi de adevaruri ”gratis..Si uneori trebuie sa treaca multi ani , poate chiar o viata sa-ti dai seama ca ai platit cu varf si indesat , o suma de minciuni teologice ce nu pot trece testul realitatii mundane.

Oamenii indoctrinati, pocaiti sau nu , sunt cei mai periculosi pt ca dupa ce ti-au dat prima ”doza” gratis, apoi iti cer sa le fii sluga , sa devii indatorat. Iti cer sa nu gandesti cu capul tau, ci sa devii un obiect de plastilina modelat dupa chipul si asemanarea Unsului/Preafer icitului Suprem.

Cat despre culpa colectiva, subscriu si eu la ideea ca nu te poate surprinde mai mult absurditatea stapanirilor mai mult decat a celor stapaniti. Unora le place sa zboare in custi , altora le place sa poarte lanturi(ideolog ii), altora sa-si puna banii in fiecare Sambata in plic , in timp ce vecinul lor nu are ce pune pe masa la copii (deh ! ce sa-i faci, daca nu e adventist !)

Intrebarea care se pune este urmatoarea : pana cand oamenii religiosi isi vor trai viata prin delegatie.?... Pana cand un pastor sau preot trebuie sa-ti arate cat esti de prizonier (conditionat si limitat) , intr-o lume in care informatia se actualizeaza la secunda !!!

Un adventist nu poate fi eliberat decat in momentul cand a descoperit toata falsitatea si zadarnicia ofrandelor saptamanale aduse pe altarul autosuficientei sectare. Iar simplu fapt ca te crezi buricul Universului, datorita unei religiei mostenite/adopt ate/inoculate , nu face decat sa-ti intarzie o sinucidere mentala.

Asadar Omule care te crezi liber , oricine poseda un trup (asa cum este considerata inclusiv Biserica) are dreptul sa aleaga intre a ramane liber sau a alege o alta forma de automutilare. Una cu mult mai costisitoare decat cea pe care se presupune ca a avut-o Adam ! :-x
#2 Aplauze si Standing OvationCrichton 22-03-2015 13:09
Bravo Spartan, bun articol, ca de obicei. Acum trebuie doar sa asteptam pastorii sa vina si sa incerce sa distruga idea de baza a articolului din cauza ca poate scoate cativa mielusei din turma.

Si nu trebuie sa te simti vinovat. In descoperirea anumitor lucruri nu trebui sa ne simtim vinovati ca am crezut intr'o poveste ci trebuie sa privim inainte, sa asteptam sa ni se descopere lucruri noi, sa cautam informatii noi care ne vor ajuta in drumul nostru spre cautarea adevarului.

Am zis'o si o sa continui sa o zic. Nu suntem sclavi ai bisericii pentru ca asa alegem noi. Devenim sclavi deoarece asa am fost indoctrinati de cand eram mici iar acum cand descoperim ca am fost inselati si mintiti ne stoarcem sufletul si ne intrebam 'cum de nu ne'am dat seama mai inainte ?'. De mici am fost indoctrinati ca daca mama si tata nu dau zecimea 'doamne-doamne' se supara si noi trebuie sa facem la fel cand o sa crestem si pentru a se asigura ca indoctrinarea ramane m fost batuti in cap cu vaduva saraca de la templu, cu cuvintele lui Isus 'dati Cezarului se este al Cezarului si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu', sau cu povesti de multe ori inventate cum ca 'credinciosii' care au adus zecimea au prosperat, iar cei care nu au adus zecimea au avut de suferit.

Indoctrinati am fost si in privinta sabatului, cum ca in fiecare sambata Dumnezeu se afla in biserica si devenim mai sfinti. Si din nou 'doamne-doamne' se supara daca in loc sa venim la biserica stam acasa si ne odihnim (dupa cum legea zice) dupa o saptamana care ne'a obosit complet si ne'a lasat fara forta necesara sa ne mai ducem la biserica.
Si in legatura cu asta as avea o intrebare pentru cei care vor comenta. Un fel de sondaj daca vreti.
Voi ati reusi sa lucrati sambata si sa va odihniti in orice alta zi a saptamanii ? Vreau mai intai sa vad cateva raspunsuri si dupa voi reveni la acest subiect.

Vorbind tot despre zecime conferinta si uniunea mi se par niste entitati care exista doar pentru a suge zecimea de la turma de creduli care se intalneste in fiecare sambata sa stea sa asculte niste vorbe goale (pastori batrani) si cateodata fara sens (pastori tineri).
Deci, conferinta si uniunea pot fi aratate in felul acesta:

Pe cand 'credinciosii' pot fi aratati in felul acesta:


In privinta divortului nu am prea multe de zis deoarece nu am fost casatorit si nici nu am intentia deocamdata. Vreau sa am timp sa imi gasesc o fata potrivita si nu vreau sa ajung ca majoritatea familiilor adventiste, casatoriti la 18 sau 19 ani care ajung la 40 - 50 de ani si se intreaba 'si daca mai asteptam un pic ?' (si aici imi vine in minte o serie de articole de acum cateva luni de pe resetyourreligion)

Ai dreptate, cu ajutorul internetului informatia se poate gasi usor. Si nu mi'ar parea rau daca tot mai multi membri bazs vor pleca din biserica. Nu mi'ar parea rau sa vad in cel putin 10 ani biserica adventista transformadu'se intr'o memorie indepartata din copilarie. Sau poate cei care se afla pe treapta unde aerul este rarefiat isi for da seama ca biserica nu poate supravietui in zilele de astazi si doctrina cu care tot merg inainte nu mai are nici un efect, se vor destepta si vor produce schimbari majore in biserica, lucru care mi se pare putin probabil.
#3 libertate divina vs libertate apostolicacredulul 22-03-2015 13:37
"Și nimeni nu mă poate obliga, în afară de mintea mea, să mă simt rob, în loc să mă bucur de starea de om liber."


-"Ioan 8:32  veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va face slobozi."
-"Ioan 8:36  Deci, dacă Fiul vă face slobozi, veţi fi cu adevărat slobozi."
Si
-"Romani 6:16  Nu ştiţi că, dacă vă daţi robi cuiva, ca să-l ascultaţi, sunteţi robii aceluia de care ascultaţi, fie că este vorba de păcat, care duce la moarte, fie că este vorba de ascultare, care duce la neprihănire?"


AdiT in indemnul sau de a va folosi libertatea de gindire face referire cred eu la conceptul de libertate(slobo zenie) pe care Domnul Hristos nil-a dat impreuna cu adevarul evangeliei,si pe care noi oamenii-impreun a cu ap. Pavel-nu il putem asimila pt ca ne place sa fim ROBI.
Libertate divina, sau robie iudeo-apostolic o-crestina,iata o dilema la care crestinismul a cazut cu brio inca de la inceputuri.


"Dependenții de biserică nu sunt robi ai acesteia (deși se comportă în acest fel), ci sclavii propriilor idei, viziuni și credințe! Iar biserica nu este decât o organizație clericală care a știut să profite de modul în care oamenii s-au identificat în raport cu Divinitatea, exploatând în favoarea ei prostia propriilor membri."


Nu sint de acord ca "dependentii de biserica"au si ei vina lor deoarece inca de la inceputurile apostolice s-a pornit cu handicap in favoarea organizatiei decit in cea a individului.
Biserica a fost conceputa pe "robia"individu lui,nu pe libertatea lui in Hristos.
Asa ca "omul" neavind alternativa decit "zicerile si indemnurile sfinte apostolice"nu a putut decit sa fie ROB.
#4 Pe vremea lui tataia, daSpartan 23-03-2015 04:56
Citez pe credulul:


Nu sint de acord ca "dependentii de biserica"au si ei vina lor deoarece inca de la inceputurile apostolice s-a pornit cu handicap in favoarea organizatiei decit in cea a individului.
Biserica a fost conceputa pe "robia"individului,nu pe libertatea lui in Hristos.
Asa ca "omul" neavind alternativa decit "zicerile si indemnurile sfinte apostolice"nu a putut decit sa fie ROB.


Credulule,
Ai și tu dreptatea ta, dacă te raportezi la timpurile trecute, atunci când nu exista informație la îndemâna oricui.
Dar astăzi, când planeta geme de mii și mii de TB de informație care poate fi accesată de pe orice computer legat la internet, omul nu mai este neajutorat, ci doar prost!
#5 Bug spiritualSpartan 23-03-2015 05:26
Este bine știut că un hacker exploatează un bug (o eroare de proiectare) a unui program pentru a se infiltra și controla un PC. Tot așa, biserica (pardon, capii ei) a descoperit că se poate trăi confortabil pe seama enoriașilor, dacă știe cum să-i manipuleze.

Pentru asta a găsit două metode:

1. Biciul iadului. Cea mai bună idee a bisericii a fost aceea că ne naștem păcătoși, iar dacă vrem să primim mântuirea trebuie să facem muuuuulte chestii, printre care la loc de cinste este să dăm bani bisericii. A doua idee (în ordine cronologică, nu ca importanță), dar la fel de eficientă, a fost inventarea iadului și descrierea lui în termeni cât mai „fierbinți” astfel încât să inducă frica de pedeapsă veșnică chiar și în cel mai curajos om.

2. Zăhărelul raiului. Această doctrină, predicată în tandem cu cea referitoare la iazul de foc este și ea la fel de minunată pentru a aduce bani în visteria bisericii. Cine nu și-ar dori o viață veșnică, pe plaiuri înverzite, zburând ca îngerii și purtând o coroană de aur curat pe frunte. A fost suficient ca biserica să lege raiul de cele bisericești, iar oamenii au dat năvală să se creștineze și bineînțeles, să cotizeze!

Între timp biserica a evoluat și și-a rafinat metodele. Toate doctrinele seamănă cu un virus performant de computer, care e programat să ocolească firewall-ul gazdei. Doctrina dă răspunsuri la orice întrebare, aduce soluții pentru orice problemă și îndreaptă credinciosul spre preot sau pastor pentru orice îndoială.
De asemenea, virusul bisericesc este programat să țină oamenii în ignoranță:
- voi nu știți să interpretați Biblia
- avem o lumină mai mică, destinată găsirii luminii mai mari
- să nu citiți decât ceea ce vă recomandăm noi
- să nu faceți școală multă că deveniți prea deștepți pentru a mai rămâne în biserică
- sâmbăta (duminica) să nu lipsiți de la slujbă (sau 4 slujbe la adventiști)
- lecțiunea vine „de sus”, editată în așa fel încât să mențină oamenii în Matrix
- ora de religie, pentru a virusa copiii încă de mici
- școli confesionale la toate nivelurile
- spitale și clinici

Virusul bisericesc a funcționat foarte bine ani de-a rândul, până când a apărut ceea ce proorocise Isus:
A D E V Ă R U L sau I N F O R M A Ț I A !!! Pe măsură ce adevărul iese la iveală, oamenii sunt devirusați, popii sunt demascați, iar libertatea este redată celor care au atâta nevoie de ea.
Acest lucru deja se întâmplă și ia amploare pe zi ce trece și nu va putea fi nicidecum oprit sau ocolit. Oricât de mult ar vrea biserica, o generație care a copilărit cu google-ul în casă și cu facebook-ul în minte nu va mai putea fi virusată așa de ușor.
Adventismul dogmatic și nereformat a fost deja izgonit din Vest, acum începe deja să fie irelevant și în România. Deși nu cred acest lucru, pastorii mai tineri nu vor apuca să mănânce pensie de la biserică, iar dacă îi duce mintea vor părăsi corporația la timp, sau se vor văicări apoi că nu au ce trăi.

Aceasta se va întâmpla la nivel local; în schimb, pe plan mondial se mută deja centrul de greutate către lumea a treia, acolo unde informația este încă deficitară. Deja planurile sunt făcute, proiectul „Paralela 10-40” este în desfășurare și deocamdată dă roade. Dar odată cu explozia internetului mobil și cu schimbarea generațiilor, este doar o amânare cu câteva zeci de ani a inevitabilului: religiile vor ajunge la coșul de gunoi al istoriei

Asta înseamnă că „adevărul eliberează”: informația este antivirusul de care lumea are nevoie și care va schimba fața lumii chiar în secolul în care trăim.
De-om mai fi, vă invit să recitiți acest comentariu peste 5 sau 10 ani. Eu cred că timpul îmi va da dreptate!
#6 E AGREU DE ACCEPTAT REALITATEA !!!realistul 23-03-2015 07:30
Cel mai greu este sa accepti realitatea,pt ca ea te obliga la o schimbare,in functie de cat de departe ai mers in ratacire. Fiecare crestin are o zona de confort in care traieste,si orice vant de schimbare il priveste ca un pericol ,si face orice sa inchida ochii si sa astupe urechile de frca schimbarii.

Sunt sigur ca foarte multi crestini realizeaza faptul ca sunt manipulati,dar se fac ca ploua,de frica schimbarii,si de teama pierderi confortului in care au trait zeci de ani.

Am citit com Licz Maria,e de asteptat ca la varsta ei cand totul pare asezat,si deja este sigura pe ea ,orice somatie la o noua gandire i se pare o provocare de care crede ca nu are nevoie. Biserica are nevoie de oameni stabili,creduli si hotarati sa nu accepte nimic in afara de moaste,traditii ,si ritualuri fara substanta.

In concluzie trebuie sa mai avem putina rabdare ,pana cand generatia spalata la creier va fi chemata la odihna,obosita de un sistem relgios ,care a facut reguli ,cu care a stiut sa manipuleze.
#7 Tic-tac % tic-tac .....iluminatul 23-03-2015 16:48Vreme trece ,vreme vine
Toate-s vechi si sigilate
Caci in adventism, se stie
Ceasul ticae : dreptate !!

Daruiti zecimi pe banda
Daruri multe, popi lihniti
Nu exista Sabat, frate
Fara sa fiti jegmaniti !

Rusinos, chiar la o varsta
Sa tot sugi la sanul gol
De mai dai un search pe Google
Sanu-i fals , plagiator !

Strazi de aur, Sanctuare,
Basme si un nesfarsit delir
Persecutii , minti furate
Ce ? stiinta !!..hai sictir..

Toti avem astazi un cheag
Insa dupa cum se stie
Marea turma umple tarcul
Popa-i sef la strunga(rie)

Presbiterii, doar niste bieti pupincuristi
Pe o plantatie cu multe interese
Cand au un lapsus de idei
Mai baga cate-un punct din manual, si bese

Dar sa va spun un mic ”secret”
Degeaba canta cucuveaua
Sub lamentabilul principiu
Curand se surpa sandramaua !
#8 Sistemul sau viciile de sistemMeiji 23-03-2015 20:42
Eu cred ca voi nu va referiti la biserica adventista aici. Sau mai bine zis voi nu criticati sistemul in sine ci viciile de sistem.

Mai toate criticile aduse sunt atac de genul "om de paie" daca imi este permisa o traducere literala. Ori, sunt adacuri aduse teologiei si indemnurilor populare nicidecum ideii si liniei oficiale. Sa ma explic (Adi, de spusele tale ma leg in principal, si apoi si de ale celorlalti):

- creatia in 7 zile = bagheta magica. Nimic mai fals. Chiar daca nu ar fi adevarata descrierea din Geneza, ea nu are nimic magic in ea. Dupa cum am spus si in alte comentarii, Dumnezeu cel mai probabil are acces la legile naturii la un nivel care noua ne estre strain si ne va fi mereu strain. Ceea ce noua ni se pare magie, este doar interventia lui Dumnezeu care prin efectele unei legi contracareaza altele (cum ai zis si tu Adi, cu avionul)

- sa citim doar Biblia si Ellen White. Sa-mi fie cu iertare, o prostie mai mare ca asta eu nu am auzit. Aaa, ca o spun oamenii prin biserica, asta e altceva. Dar linia oficial a bisericii nu a fost niciodata asta. Mi-a zis mie o data un prezbiter, ca reactie la remarca mea cum ca as fi dorit sa citesc o anumita carte (care nu era scrisa de un adventist) ca "Eu vreau mai intai sa citesc tot Spiritul Profetic si apoi sa iau alte carti". Daca va luati dupa astfel de vorbe, cred si eu ca ajungeti aici, dar cine va pune?

Sa nu citim/facem studii ca ne indesteptam si nu mai putem fi manipulati. Helllooooooo, in ce an traiti oameni buni? Asta era pe vremea lu' Ceasca, poate si acum prin catune, dar sa fim seriosi, biserica din nivel urban de mult nu mai spune asta.

- Sambata, 4 slujbe, brrrr, plictiseala, bleahh. Am zis eu mai de mult ca adventistii din Romania au impresia ca aici s-a nascut Adventismul si ca cea mai pura vana tot aici se gaseste. Se vede treaba ca si voi v-ati molipsit de treaba asta. Pai ce, Adventismul exista numai in varianta romaneasca (in combinatia foarte interesanta de ortodoxie/comun ism-postcomunis m/legalism) care ii caracterizeaza pe UNII (repet pe UNII nu pe TOTI) adventistii din Romania. Ce-a fost in comunism era valabil atunci si folositor atunci. Acum e un pic altfel, iar in alte parti si mai altfel si si mai bine.

Iad/rai - aici nu prea ai nimerit-o. Noi nu prea amenintam cu iadu'. Fratii evanghelici se indeletnicesc cu astfel de hobby-uri. Iar cu raiu', da aici poate uneori traim (iarasi zic, la nivelul teologiei populare) cu capul in "nori" pentru cand va veni Domnul si uitam sa traim aici si acum. Asta da este o problema, dar ideea nu e nicicum Biblica si Ellen White nu spune asta niciodata.

Ellen White - aici, ce sa mai zic. Eu cred ca nici macar nu ati citit ce spune ea. Nu ca si cum eu as fi citit tot, dar parca prea am impresia ca voi cititi numai cartile critice la adresa ei, si orice carte scrisa de teologi seriosi ai bisericii (Dennis Fortin, Raoul Dederen, si altii) este automat catalogata ca "vrajeli". Eu as zice sa cititi ambele parti ca e mai corect asa.

Sanctuarul, il legam pe Dumnezeu, vai vai, cum ne permintem asa ceva. O reprezentare mai gresita si mai tendentioasa a doctrinei sanctuarului nu am mai intalnit in alta parte ca aici (hiperbolic vorbind desigur ca sunt altele si mai si prin alte bloguri). Ideea e ca iarasi vad ca nu va raportati sa teologia serioasaa bisericii cu privire la aceasta doctrina si luati ce zice unul si altul. Pacat.

ITA, Andrews, câh, numai prosti ies de acolo, habar nu au aia ce spun. Eu ma intreb daca voi ati citit vreodata articolele celor de la Andrews, ITA, Friedensau, Loma Linda, etc., ca sa fiti obiectiv cu privire la teologii bisericii. Mai aruncati cate un ochi prin Andrews University Seminary Studies, sau prin Journal of Adventist Theological Society nu doar prin Spectrum (ca de, aia acolo va "gaghila placut urechile" si sunt mai dastepti)

Si multe si multe altele. Acum, sa-mi fie cu iertare ca m-am abalat asa, Adi, dar parca prea la un nivel inferior mentineti discutia. Prea argumente straw-men aduceti. Prea criticati viciile de procedura si nu procedura in sine. Da, sunt de acord ca biserica noastra nu este perfecta. Da, sunt de acord ca se produc multe abuzuri spirituale (si din pacate si fizice si sexuale - numai Dumnezeu stie ce se petrece prin ascuns). Da, sunt de acord ca uneori in biserici se spun aiureli care nu au nici o legatura cu doctrina oficiala. Da, sunt de acord ca unii pastori (UNII, nu toti) sunt uneori nepregatiti sau mai necontemporani).
Da, sunt de acord cu astea si multe altele, dar va rog, criticati adevaratele probleme si nu "oamenii-de-pai e". Luati-va de doctrina oficiala si nu de teologia populara. Criticati manipularea si fatarnicia, dar nu extindeti asta la nivelul intregii biserici ca nu e adevarat.

Pfiuuu, na ca m-am racorit.
#9 Nu va bag pumnul in guraMeiji 23-03-2015 20:47
Observi, Adi, ca nu spun ca nu trebuie discutat, ca nu spun ca nu trebuie sa aducem in vedere si discutie problemele bisericii. Ceea ce spun este sa fim obiectiv si sa abordam problemele reale nu pe cele inchipuite pe baza teologiei populare si ceea ce spune unul si altul.

Eu unl ma alatur la multe din ceea ce spuneti voi si sunt de acord cu voi, de exemplu, la bau-baul cu Domnul nu iti baga in traista daca nu dai zecime. Da am auzit si eu de multe ori predicandu-se asa si e gresit. Dar in acelasi timp nu pot fi de acord cu voi cum ca biserica spune ca Dumnezeu are nevoie de bani. Niciodata nu am spus asta. Ca se mai fac matrapazlacuri uneori, asta e trist si demn de criticat, dar iarasi, nu generalizati si fiti cat mai obiectivi.

De aceea nu ma alatur la critica voastra pentru ca nu sunteti obiectivi si nu faceti dreptate adversarilor vostri. Sper la o critica mai constructiva.
#10 mai Meiji.....JEAN 24-03-2015 00:42
Citez pe Meiji:


Si multe si multe altele. Acum, sa-mi fie cu iertare ca m-am abalat asa, Adi, dar parca prea la un nivel inferior mentineti discutia.


mai Meiji...bravos. Asa te vreau. As mai pune si eu gaz pe foc , insa oamenii o iau personal. Se duce de ripa tentativa (esuata) de dialog.
#11 @adventomaniaJEAN 24-03-2015 00:47
La comentariile facute prin intermediul Facebook am observat ca doamna Licz Maria isi exprima parerea sincera si termina cu :"Eu personal nu mai scriu comentarii ,pentruca nici nu o sa mai citesc astfel de articole cu provocari." La acest comentariu Adventomania raspunde cu : "Stimată doamnă Maria, Prin faptul că spuneți că nu mai citiți, deja v-ați condamnat la ignoranță.".

Am ris azi toata ziua de firul logic al raspunsului adventomania. Logica imbatabila : daca nu mai citesti Adventomania esti ignorant??!!!?? !!
#12 JEAN NU FI TENDENTIOSrealistul 24-03-2015 02:02
Citeste tot com si vezi ca se recomanda a se citii tot ce se poate nu numai adventomania,a dat si ex din biblie,fii realist.Nu cred ca cineva pierde ca stimata nu vrea sa citeasca de pe acest site,poate gaseste altceva mai bun in alta parte,e libera.

Nu ma fac avocatul de serviciu,dar si la tine se vede o rautate adventista,care de dragul unor ideii,poti ucide niste oameni,si acesta in numele LUI DUMNEZEU.

Daca nu ajungem sa iubim pe vrajmasii nostrii,vom arde in focul gheenei cu tot cu biserica,pastor i si comitet.

Stefan diaconul in timp ce era improscat cu pietre se ruga pt atactorii sai,iar noi nu suportam nici-o mustrare ori cuvinte contradictorii.

Nu stim sa folosim libertatea de exprimare,si sa dam fiecaruia credit,si o sansa,cum ne da si noua Dumnezeu,e valabil pt toti,inclusiv pt mine.
#13 @realistulJEAN 24-03-2015 02:17
....crezi ca sunt tendentios? Mai citeste dialogul. Vezi ce zice doamna ...si ce i se raspunde.

Finalul e apoteotic prin prisma faptului ca adventomania se da in tabara descrisa de Pavel. Apoteotoc 100%.
#14 Biserica sau Biserica BAZȘSpartan 24-03-2015 06:42
Meiji,

În primul rând, ultima ta grijă să fie aceea că „te-ai ambalat”. Fii pe pace, nu mă deranjezi cu nimic, ba chiar te apreciez foarte mult pentru că rămâi centrat pe subiect!

Vreau să îți spun că paralela mea cu dintre biserică și un virus informatic se referă și la Biserică în general dar și în mod particular la BAZȘ. De pildă, ai dreptate că la noi nu se bate monedă pe iad, am spus asta pentru că m-am referit nu numai la timpul prezent ci și la practicile trecute ale bisericilor istorice.

În al doilea rând, da, ai dreptate că oficial biserica este mult mai deschisă spre noi adevăruri și că nu incită către involuție ci către educație. Dar la firul ierbii este exact invers, chiar dacă în bisericile urbane nivelul discuțiilor este uneori mai elevat. În schimb, pot să îți spun că dezbaterea lecțiunii (despre care nu poți să negi că este IMPUSĂ de sus și de multe ori tendențios alcătuită) nu se deosebește prea mult de la o comunitate la alta, deși e mult loc de mai bine.

Și da, încă o dată ai dreptate pentru că în general mă raportez la adventismul românesc, deoarece e un blog de limbă română și destinat românilor în special. Sunt de acord cu tine că este o mare prostie că adventiștii români se cred „buricul adventismului mondial”, dar ăsta e adevărul: 4 slujbe cu închidere/desch idere săptămânal, de parcă mântuirea noastră se câștigă în urma timpului petrecut în biserică!

Despre Dumnezeu și creație. Eu cred că atunci când Dumnezeu a creat materia, legile care o conduc derivă intrinsec din ea, NU au fost puse arbitrar de către cineva. Adică nu cred că Dumnezeu, după ce a creat corpuri fizice, cu masă proprie, a hotărât să inventeze forța gravitației, electromagnetis mul, radiațiile nucleare, etc.
Nu, acestea sunt specifice materiei, nu suprapuse conform unui ordin divin. Și da, cred că Dumnezeu știe / poate să contracareze aceste legi, dar până la un nivel. Să mă explic: omul a creat mașini care pot zbura, dar materia însăși are limite în cadrul căreia trebuie să te miști. Dacă Dumnezeu a creat materia cu aceste limite, vrei ca El să le încalce?
Un exemplu: Să presupunem că Dumnezeu ar vrea să facă un pod de 100 km. lungime. Pentru asta ar inventa un cablu dintr-un material extrem de ușor și de rezistent, nu ar încerca să folosească oțelul, care are limitele lui.

În presupusa săptămână a Creațiunii, pentru ca lucrurile să se întâmple conform textului biblic, materia ar fi fost supusă unor forțe care ar fi distrus-o. Exemplu: fără Soare, pământul ar fi fost înghețat, dar să presupunem că era în stadiul de noroi și că a fost poruncită separarea apelor de uscat. Ca să se întâmple acest lucru în 24 de oare ar fi fost necesară o cantitate imensă de căldură, practic ar fi fiert pământul!!!

Nu Dumnezeu are limite, dar materia are!!!
Iar corpul uman are și mai multe limite. De pildă, un copil are nevoie de aprox. 18 ani ca să devină un adult responsabil și de vreo 6-7 ca să fie relativ autonom. După spusele Bibliei, Adam s-a născut capabil să meargă, să vorbească, să dea nume la animale, să vadă că nu are parteneră... toate practic instantaneu.
Probabil că ești de acord că cunoștințele noastre înseamnă informație, iar omul se naște cu hardul aproape gol (în afară de experiențele din uter). Adam a fost creat cu windows-ul în el, ca să zic așa? Și cu toate programele și driverele instalate?
Păi dacă a fost pre-programat, înseamnă că nu a fost vinovat de săvârșirea păcatului primordial, deoarece a fost o eroare de soft care se poate imputa doar programatorului.

Deci, o materie limitată nu poate fi forțată să își depășească limitele, nici chiar de către Dumnezeu, asta e ideea!

Sanctuarul. Pentru mine e un non sens să înghesui Infinitul într-o cameră unde se chinuie de 171 de ani să facă muncă de procuror pentru a da apoi un NUP sau să trimită cazul cercetat către instanță. Îmi asum riscul să cred că existența Sanctuarului diafan din Orion este doar o închipuire născută din dezamăgirea pionierilor adventiști care aveau nevoie de o explicație la prostia și credulitatea infantilă pe care au experimentat-o la 22 octombrie.
#15 sclavii propiilor ideii sau sclavii ideilor altora?credulul 24-03-2015 20:49
In general marea masa a omenirii nu are ideii proprii ,ci i-si insusesc ideiile altora.
In lumea aceasta au fost(si sint) putini oameni cu ideii originale.
Cei cu ideii se inpart in doua categorii:malef icii si genialii.
Din nefericire in domeniul religios au predominat maleficii.
Marea masa a oamenilor religiosi urmeza calea batatorita de conducatorii lor.
In ziua de azi vina "neinformarii" este practic ,vina de a-ti urma "stapinul acestei lumi".
Nu neinformarea este de vina ,ci autoinselarea ca sint urmasii lui Hristos.
Parafrazez:"Daca a-ti fi urmasii lui Hristos a-ti face faptele Lui.
#16 nota 10 pt credulrealistul 24-03-2015 22:45
Baiul mare este cand esti sclavul ideilor altora,ca daca esti sclav al propriei idei parca e altceva.Interes ant ca toti cand mor sunt trimis in sanul lui Avraam,dar fara sa fi facut faptele lui Avraam.

Noi cei din BAZS ne numim ucenici si urmasi ai Lui Hristos,uitand modul lor de viata simplu si totala lepadare de sine a lor.

Marea amagire a cuprins in general toata crestinatatea de azi,cand liderii religiosi pt bani se vand si pe eii dar si pe noi.

Nu e prost cine vinde baloane de sapun,ci cel ce cumpara !!!
#17 ...multumiri...Maximus 26-03-2015 11:49
Daca as face un top al multumirilor adresate lui Isus, ma refer la Isus din Nazaret, nu chestia inventata de om, eliberarea din sclavia ideilor, fie proprii fie ale altora, ar fi poate chiar in capul listei

- drama consta in faptul ca se plateste un pret mare si nu de putine ori nedrept, cand SE RATEAZA vieti ce puteau fi traite.

zicea AdiT de firewall, dar crichton a ridicat o problema: ce te faci cand de mic acest firewall iti este nu stricat, ci setat tocmai sa respinga cunoasterea si adevarul?


si ii multumesc lui Dumnezeu ca ma invata sa traiesc viata MEA, nu a altora.


(ar mai fi si nr zilelor, tocmai Duminica am zburat cu lufthansa , iar samabata ma intorc tot cu ei, niciodata nu sti care avion,masina,cl ipa e ultima:

http://www.reuters.com/article/2015/03/24/us-france-crash-airbus-lufthansa-idUSKBN0MK0ZP20150324)
#18 Firewall-ul nu e infailibilSpartan 26-03-2015 19:12
Maximus,
Pentru timpurile de acum cel puțin 20 de ani, pot spune că ai dreptate: nu exista informație, iar biserica știa să blocheze firewall-ul!

Dar acum există mulți antiviruși, dintre care unul este Adventomania, așa că scuzele nu mai sunt chiar de actualitate!!!
#19 Firewall-ul nu e infailibilSpartan 26-03-2015 19:15
Maximus,
Pentru timpurile de acum cel puțin 20 de ani, pot spune că ai dreptate: nu exista informație, iar biserica știa să blocheze firewall-ul!

Dar acum există mulți antiviruși, dintre care unul este Adventomania, așa că scuzele nu mai sunt chiar de actualitate!!!
#21 crestinismul exista cu sau fara fantezia adventista sabatariana.beniamin 29-03-2015 20:14
Nob


Am urmarit video-ul de mai sus.

E ca o luminare la capul mortului;--i-l lumineaza dar nu-l desteapta--

Ideia asta cu -""domnul nu vine din cauza neascultarii noastre--este o scuza foarte buna pentru oamenii naivi si needucati biblic.

Este anul 1903 --Profetiile Elenei White , profetii ce de mai bine de 55 de ani tot ANUNTAU CA DOMNUL VINE curind , ca mai sint doar cateva luni inca prin 1851 iar acum era deja 1903
si acest domn inca tot nu venea , facind-o astfel profeteasa mincinoasa, incepea sa deranjeze si sa puna pe ganduri turma de oi adventiste.

Elena White a fost "exilata" in Australia si vedea cum zi de zi credibilitatea ei ca profet se evapora foarte rapid.

Si ca intotdeauna ,cand credibilitatea ei era in pericol , inveta cate o viziune sa reglementeze situatia.

Barbatul ala tanar si frumos din imaginatia ei , adica ingerul Gabriel , a venit si a informat-o spune ea ca , domnul nu poate sa vina deoarece poporul advent nu traieste dupa lumina data ei (citeste inventata de ea) si astfel ei nu isi indeplinesc misiunea de a pregati un popor care sa-l intimpine pe Domnul .

1-Este oare vreun adventist pe fata pamintului care stie exact ce "lumina" au neglijat adventistii?

2--cine sint vinovatii, LIDERI conferintelor sau membri de rind cei care nu doneaza suficient de multi bani sa subventioneze fanteziile Elenei White si astfel sa imbogateasca liderii intreprinderii adventiste?

3--este adevarat ca liderii dau vina pe turma ,iar turma afirma ca ,conferinta este in apostazie ?

4--in ce consta aceasta apostazie , in mod concret ?
La minutul 24 Ted Willson vine si incurca borcanele afirmind ca adventistii si el in particular nu vrea si nu poate sa-si daruiasca inima lui Dumnezeu si da vina pe Dumnezeu ca nu face ce defapt ceea ce trebuia sa faca inca de la inceput.

Dintr-o data devine "calvinist" si se dezice de arminianismul adventist afirmind:

"" doamne vino tu si ia in posesia ta inima mea , deoarece eu NU POT sa ti-o daruiesc tie"

Deci Ted Willson da vina pe Dumnezeu ca nu vine sa-i ia inima si sa i-o transforme .si de aceea el nu poate conduce turma.

se pare ca in adventism exista o boala incurabila :--nu exista responsabilita personala si intotdeauna vina este aruncata asupra altora.:

1--Elena da vina pe lideii conferintei ,
2--liderii conferintei dau vina pe donatorii de zecime , adica turma de oi.
3--donatorii de zecime dau vina pe conferinta generala si cele locale , 4--Seful cel mare (Ted Willson) --berbecul din capul turmei da vina pe Dumnezeu ca nu vine sa transforme inima lui si a turmei ce-l urmeaza si al carei reprezentant este .

Poate cineva sa clarifice aceasta babilonie din gandirea adventista ?

Oare aceasta este metoda de prostire a turmei ?

Fiecare paseaza mingea vinovatiei pe terenul celuilat , iar Ted Willson o paseaza drept la Dumnezeu undeva in sanctuarul din Orion.

Acest fel de gandire este caracteristic orcarui om cu gandire sectanta ,iar adventistii nu au monopol asupra gandirii sectante.

Ce e important , este faptul ca in ziua de astazi informatia este libera si conferintele nu o mai pot cenzura.

Adevarul este mult mai mult decat o luminare la capul mortului .Adevarul elibereaza . Isus-ul din Orion este doar o fantezie inventata de o minte imbolnavita de marea dezamagire , o minte ce nu vrea sa recunoasca ca a fost gresita.

Somnul ratiunii zamisleste monstrii.
Adventismul sabatarian cu judecati de cercetare undeva prin Sanctuare prin Orion este o astfel de monstruozitate religioasa.

Ferice de cei ce vad si se elibereaza de astfel de monstrii.

Isus si evanghelia lui au fost sint si vor raminea valabile ,cu adventism sau fara adventism.
#22 exemplu real de a da vina pe conferintabeniamin 29-03-2015 20:20
Nob

Uite aici un adventist care blameaza conferinta si doctrinele ei pentru toate profetiile neimplinite ale lui Elena White;

http://everythingimportant.org/SDA/viewtopic.php?t=2426
#23 avem nevoie de filme?amadeus 29-03-2015 23:23
Chiar era nevoie de un film ca asta(ce ar fi putut fi,poate fi) ? Ma simt jignit . macar la Holywood este arta, aici nici arta nici adevar.
Daca fr Wilson vrea sa se umileasca de ce nu merge in cameruta lui sa se umileasca pana la loc comanda. Chiar trebuie sa se inregistreze si sa ne spuna ca el se umileste?
Chiar nu-si da seama ca este culmea fariseismului?? ?
#24 Numai de filme nu avea nevoie adventismulCrichton 30-03-2015 12:24
In legatura cu pagina propusa de nob doar am vizitat'o si am citit articolul fara sa vizionez clipul video deoarece mi se pare fara rost.
Sau nu, filmul acela sau orice ar fi are un rost, are un obiectiv bine definit. Propaganda adventista creata cu scopul de a tine 'credinciosii' inctusati in aceeasi minciuna spusa de la bunul inceput al miscarii adventiste. O incercare disperata de a trezi in noi un sentiment de durere si vinovatie deoarece din cauza noastra nu se intoarce Isus pentru ca nu am facut destul. Dar ma intreb, daca revenirea lui Isus depinde de noi, oare ce si cat trebuie sa facem ?
Nu vreau sa apar ca cineva care se repeta dar asta este parerea mea. Va fi cineva care va lua in serios acel video ? Si aici ma refer la tinerii si la adultii care au un larg acces la informatie si isi pot deschide ochii, lasand la o parte pe cei in varsta deoarece ei sunt deja pierduti.
#25 Cine impune o anumita forma de inchinare ....Dumnezeu sau americanii ...!AL CAPONE 31-03-2015 14:45
..
Se apropie conferinta generala din America

Delegatii si unii pastori , uita sa mai vina inapoi in Romania , ca de obicei ?

Cine plateste toata aceata miscare masiva de pastori si delegati spre USA.
#26 Nu mai are treaba Dumnezeu cu noi!!!realistul 31-03-2015 16:17
AL CAPONE.poate nu stii cum a fost ales presedintele cg,cu doi saci cu bani pe masa,asa ca Dumnezeu a lipsit din ecuatie. Si acum pune prostii sa se roage degeaba,si degeaba si cheltuiala cu tam tamul con gen in sesiune de prostit lumea.

Cel putin sa nu se mai cheltuie atata amar de bani degeaba, ca lumea stie de abureala de acolo. Am devenit masa de manevra si aparat de vot,pt carti jucate deja.

Eu unul nu mai pun botul la asa parodie ,nimic nu e pe bune totul este aranjat. Pacat de banii cheltuiti in zadar!!!!!!!!pa cat ca ne arunca praf in ochii,dar lumea se desteapta,usor usor ,dar sigur.
#27 Se potriveste sau nu... ? Fiecare crede ce vreaendtimestory 02-04-2015 15:56
... Si daca tot e libertate nu inteleg de ce atata rautate (sau mai bine zis... Impotrivire)

Lumea, plină de răzvrătire şi plăceri nelegiuite, a adormit în siguranţa firească. Oamenii consideră venirea Domnului îndepărtată. Ei râd de avertismente. Cu îngâmfare se spune: „Toate rămân aşa cum erau de la începutul zidirii“. „Mâine vom face tot ca azi, ba încă şi mai rău!“ (2 Petru 3, 4; Is.56, 12). Ne vom afunda şi mai mult în iubirea de plăceri. Dar Hristos zice: „Iată, Eu vin ca un hoţ“ (Apoc. 16, 15). Tocmai în timpul când lumea întreabă în batjocură: „Unde este făgăduinţa venirii Lui?“ se împlinesc semnele. Când strigă „pace şi linişte“, vine deodată distrugerea. Când batjocoritorul, cel care leapădă adevărul, a devenit îndrăzneţ, când oamenii caută să câştige bani fără să ţină seama de principii, când cercetătorul caută cunoştinţe de tot felul, dar numai din Biblie nu, Hristos vine ca un hoţ. – {HLL 635.3}

".... Am dat bani..."
... Dar ce ti-a bagat cineva mana in buzunar fortat?
Daca cumperi o casa si dupa ce te muti in ea nu iti mai place, inepi sa acuzi agentul imobiliar si ii ceri banii inapoi?
Tu ai vazut si ai hotarat sa cumperi. Tu ai cautat agentul.

E asa de funny expresia... "Nu mai pun botul"... Pai scuze dar oamenii au gura si creier dezvoltat si gandesc can iau o hotarare in viata. Ei nu pun botul.
#28 Incep sa vad unde este problema intre noiMeiji 03-04-2015 21:17
Adi, cred ca diferentele de interpretare intre moi se reduc pana la urma la felul in care ne raportam la atotputernicia lui Dumnezeu.

Tu spui ca exista anumite limite inerente materiei pe care nici Dumnezeu nu le poate trece. Eu spun ca nu exista, sau daca exista nu sunt in nici un caz cele indicate de tine. Sa ma explic.

Uite, de exemplu, minunea de la nunta din cana. Apa este H2O si atat. Sucul de struguri (ca eu nu cred ca le-a dat Domnul Isus vin la aia, mai ales dupa ce bausera atat de-l terminasera pe primul) este mult mai mult decat atat si are cu siguranta si ceva ADN de struguri prin el. Cum a fost posibil ca H2O Sa se transforme in amalgamul de substante chimice organice care alcatuiesc sucul de struguri? Sau inmultirea painilor? Cum a fost posibil ca ceva materia aia limitata in spatiu sa se multiplice? In mod normal limitele legilor fizicii impiedica aceste evenimente.

Aici intervine puterea lui Dumnezeu, care nu incalca aceste limite, ci doar intervine la un nivel care noua ne este strain pentru a contracara aceste limite. Chiar si conform cunostintelor noastre limitate ale structurii intime a materiei, noi stim ca este teoretic posibil sa trasformi orice element in altul. Uneori, chiar o facem (fuziunea a doi atomi de hidrogen intr-un atom de heliu). Eu presupun (ca nu am cum sa fiu sigur) ca Dumnezeu are puterea sa dirijeze, sa combine, sa manipuleze particulele atomice si subatomice (pana la cel nivel or fi ele, ca noi nu cunoastem decat pana la quarci, dar mai jos de ei, cine garanteaza ca nu exista si o structura la un nivel inferior) astfel incat dintr-o gramada de H2O-uri sa rezulte toti acei atomi care altcatuiesc moleculele organice din componenta sucului de struguri.

La fel si la paine. Cu siguranta ca Dumnezeu are puterea de a transforma energia in materia si invers (ca doar a facut-o la creatiune, indiferent daca accepti creatia speciala - ca mine - sau evolutia teista/creatia evolutionista/s au ce alta aroma ar mai fi - ca tine). Inmultind painile, imi inchipui ca Dumnezeu a avut acces la un izvor de energie necunoscut noua (se vorbeste recent despre o energie a vidului cuantic, sau ceva in genul asta parca), pe care l-a transformat in materie.

La fel si la creatia speciala. Am mai spus, este foarte posibil ca Dumnezeu insusi sa fi actionat ca sursa de lumina si caldura in primele trei zile (daca voia muschii lui). Dar este foarte posibil ca El sa fi creat soarele si luna in prima zi si ele sa fi fost doar descoperite in ziua a patra (exista aceasta interpretare bazata pe faptul ca in ziua a patra pentru soare si luna nu se foloseste verbul bara ca in cazul omului si al animalelor ci asah). Este clar din textul biblic ca exista o sursa punctiforma de lumina exterioara pamantului de vreme ce exista "seara si dimineata."

Iar faptul ca Adam avea deja softul, nu inseamna ca a fost "pre-programat" sa greseasca, cum zici tu. Inseamna ca el a fost programat sa faca o alegere. Chiar inainte de cadere, Dumnezeu l-a pus la lucru, oferindu-i posibilitatea sa aleaga el ce nume sa puna la animale. Dumnezeu i-a dat lui Adam ratiune, gandire, logica, sentimente, si tot ce presupune "softul" nostru (despre care iarasi stim foarte foarte putine inca), dar i-a dat de asemenea si posibilitatea de a alege. I-a zis, uite din astia poti sa mananci, din asta nu.
#29 Sanctuarul din OrionMeiji 03-04-2015 21:45
Pentru Adi si Beniamin.

Oameni buni, vad deja ca aveti o adevarata obsesie pentru sanctuarul din Orion. Cu alte cuvinte voi spuneti ca "uite ce prosti sunt astia. Auzi tu? sa spuna ei ca Dumnezeu isi are sediul in Orion. Ha ha ha, asa ceva este absurd, deci e clar ca vorbesc prostii, inclusiv madama aia, Nuti, a lor."

Am si eu o intrebare: Voi ati citit ce spune EGW despre asta? Eu am cautat si am tot rascautat o declaratie care sa spuna asa ceva si nu am gasit decat una. Iacat-o. "Nori intunecati si grei veneau si se izbeau unul de altul. Cerul s-a impartit in doua si s-a facut sul. Apoi, am putut sa privim prin spatiul deschis spre Orion, de unde venea glasul lui Dumnezeu." experiente si viziuni, p. 41. Apoi in alta parte (ST 41.2 si in alte cateva) mai adauga "Cetatea cea Sfanta va cobori prin acel spatiu." Pentru acuratete, as dori sa specific ca traducerea din romaneste nu e foarte corecta. In originalul din Engleza zice "look up through the open space in Orion", adica ea zice ca exista un spatiu deschis in Orion.

Acum, ce inseamna chestia asta ce vrea ea sa spuna? Si mai bine zis, unde zice ea ca sanctuarul este in Orion. Orionul, ca loc, nici nu exista fiind doar proiectia unor stele (care pot fi foarte departate unele de altele in spatiu) pe bolta cereasca. Ea nu spune decat ca s-a uitat printr-un spatiu care s-a deschis in Orion si a auzit glasul lui Dumnezeu venind de acolo si ca de acolo va veni cetatea lui Dumnezeu.

E o viziune, pentru numele lui Dumnezeu. Lucrurile nu trebuie luate asa de literal. Tot asa cum Stefan zice ca a vazut cerurile deschise si pe Fiul Omului stand (in picioare) la dreapta Tatalui. Probabil viziunea incepe cu o imagine a Orionului si apoi se face un "zoom", se deschide cerul si se aude vocea lui Dumnezeu pe acolo. Avand in vedere ca Orionul este una dintre cele mai faimoase si frumoase constelatii, nu vad nici o problema ca Dumnezeu sa fi folosit acest simbol. Iar faptul ca cetatea coboara pe acolo, la urma urmei trebuie sa coboare pe undeva nu? De unde stiti voi ca nu e pe acolo.

Apoi si gaselnita asta cum ca noi "
inghesuim infinitul intr-o camera". Adevarul e ca noi nu stim cum arata sanctuarul din cer, nici din ce e facut si nici ce arhitectura are. Din Biblie avem anumite informatii dar este foarte posibil ca ele sa fie simbolice. In schim e foarte clar din Biblie ca exista un asemenea loc, cum o fi el. Un loc central de comanda al lui Dumnezeu exista, si el trebuie sa fie in spatiul accesibil ingerilor (si poate si altor fiinte) pentru ca Biblia descria ca Dumnezeu interactioneaza cu aceste fiinte in sanctuar.

Plus ca ia uite ce spune Biblia, in Evrei 10:12 "El, dimpotriva, dupa ce a adus o singura jertfa pentru pacate, S-a asezat pentru totdeauna la dreapta lui Dumnezeu." Hopa, ia uite ca nu Adventistii il leaga pe Isus in sanctuar, ci Biblia. Si nu numai, dar spune ca s-a asezat. Asadar, Biblia ne spune ca Isus, dupa ce s-a inaltat la cer s-a asezat la dreapta lui Dumnezeu si nu s-a mai ridicat niciodata de acolo." Asa e, nu? No, wait. Stai asa, ca in alta parte spune altceva. Stefan il vede "stand in picioare la dreapta lui Dumnezeu." Pai cum vine asta. Ori sta in picioare, ori s-a asezat pentru totdeauna?

Problema asta (si muuuuuuuulte altele, cum ar fi, Beniamin, aia cu Domnul Hristos care nu e preot dupa randuiala lui Aaron ci a lui Melhisedec), s-ar rezolva usor daca nu am mai interpreta orice virgula, orice cuvant, orice expresie in mod literal absolut. (Faza tare e ca voi faceti asta numai cand va convine ca pune biserica Adventista intr-o lumina proasta). Asa ca imi repet apelul de mai sus. Criticati fratilor, dar criticati ceea ce spunem nu ceea ce nu spunem. Nu mai apelati la oameni de paie, nu mai construiti himere pe care sa le atacati dupa aceea. Atacati si criticati ceea ce spunem, ceea ce este doctrina oficiala a bisericii. Daca nu stiti care este, nici o problema, si asa ziceai tu Adi ca azi nu mai avem bariere informationale. AUSS si JATS ne asteaptea pe toti cu bratele deschise sa le citim. Nu mai vorbim de seria DARCOM, desi aia e cam mare.

Mie imi place sa discut cu oameni care nu sunt de acord cu mine pentru ca asa mai invat si eu cate una alta. Uneori, vad lucrurile prea intr-un fel (ca asa m-am obisnuit) si cand vorbes cu cineva care nu e de acord cu mine, exista posibilitatea sa le vad intr-o lumina noua si sa imi dau seama ca greseam. Dar, totusi, mi-as dori ca sa ridicati probleme la ceea ce spune biserica, nu la ceea ce nu spune ea. Mi-as dori sa reprezentati in cea mai buna lumina lucrul cu care nu sunteti de acord, si apoi sa il criticati. Cred ca asa ar fi mult mai constructiv.
#30 Uitare totalăSpartan 04-04-2015 07:50
Meiji,

Oameni mai deștepți ca mine... și nu puțini, au spus că atunci când vrei să înțelegi ceva trebuie să faci următorul lucru: SĂ UIȚI TOT CE ȘTIAI ÎNAINTE DESPRE ACEL SUBIECT!!!
Dacă nu faci acest demers intelectual rezultatul va fi viciat!

Dragă Meiji, indiferent de domeniul din viață pe care vrei să-l înțelegi, dacă vrei adevărul trebuie să faci acest pas! Altfel mintea ta va accepta numai acele dovezi care corespund ideii pe care deja o ai în cap în momentul respectiv.

Știu că nu e ușor să faci acest lucru, dar dacă ești onest cu tine trebuie să încerci. Vei fi surprins să vezi cum se schimbă unghiul din care privești anumite lucruri.

Acum, strict la subiect. Nu susțin că sanctuarul celest se află neapărat în constelația Orion, asta e doar o figură de stil, pentru că Orionul are o anumită conotație în mediul adventist. Eu neg însăși existența aceste construcții, indiferent de forma și materialul din care este creată, deoarece nu-i văd sensul. Acceptarea sanctuarului îmi crează probleme de logică:
- Dumnezeu nu poate ierta decât dacă este satisfăcut prin sânge, deci nu este atotputernic, dacă nu poate ierta dacă așa dorește.
- Deși „știe”, are nevoie de judecată de cercetare.
- Deși e infinit de inteligent, are nevoie de 170 de ani și încă nu a terminat (d-aia nu revine Isus, nu?)

Sanctuarul a fost inventat ca explicație a datei „profetice” 1844 și este datorat doar deznădejdii unui grup de fraieri creduli care și-au dezvoltat o teologie proprie în scopul atenuării sentimentelor de rușine și dezamăgire pe care le-au experimentat. Aveau nevoie de o explicație și au creat-o.
#31 Despre Sanctuar .........si nu numai.....Skorpyon 04-04-2015 17:09
Citez pe Adi T.:

- Dumnezeu nu poate ierta decât dacă este satisfăcut prin sânge, deci nu este atotputernic, dacă nu poate ierta dacă așa dorește.

Salut.

Conteaza mai putin "daca" Dumnezeu poate ierta sau nu (si) fara varsare de sange.Cert este ca aceasta este calea pe care El a ales-o si eu convins ca nu pentru "satisfacerea" propriului Sau ego.

Citez pe Adi T.:- Deși „știe”, are nevoie de judecată de cercetare.
- Deși e infinit de inteligent, are nevoie de 170 de ani și încă nu a terminat (d-aia nu revine Isus, nu?)

Sanctuarul a fost inventat ca explicație a datei „profetice” 1844 și este datorat doar deznădejdii unui grup de fraieri creduli care și-au dezvoltat o teologie proprie în scopul atenuării sentimentelor de rușine și dezamăgire pe care le-au experimentat. Aveau nevoie de o explicație și au creat-o.


-Judecata "de cercetare" e un concept eminamente adventist, o aberatie teologica.

-Corect.
Acelasi Dumnezeu care a creat Soarele si Luna intr-o singura zi, are nevoie de 200 de ani pentru judecata?

- Curatirea Sanctuarului ca si concept mie personal imi rezoneaza a idee de geniu.
Nu in explicatie consta greseala ci in calculul masonului Miller, care nu a tinut seama de contextul istoric al Cornului cel Mic plasand-l cu 300 de ani mai devreme.

You have no rights to post comments