Dogmă sau adevăr?

 
Gata... mi-am făcut rost de dușmani!!! După ce în urmă cu două săptămâni am pus pe jar aripa fundamentalistă din biserica mea, acum, după publicarea prezentării mele de la Rin Grand Hotel am reușit să irit și mai multă lume. Dar nu mă supăr pentru asta; dimpotrivă,  observ că spusele mele au efect, altfel lumea nu se mai obosea să-și apere vechile păreri.
În același timp însă, am mai priceput un lucru: oamenii (în general) și adventiștii în mod special nu vor să cunoască adevărul, ci doar caută argumente pentru a-și dovedi lor și altora că crezul lor este  bun, valabil și adevărat. Iar dacă cineva, cumva, undeva vine cu altă teorie, musai trebuie să o atace, ca nu cumva să le zgârâie mintea ideea că poate exista și o alternativă la lucrurile în care cred.
Așa că vin cu o întrebare? Voi, cei care ați pierdut minute bune din viața voastră pentru a mă asculta iar apoi pentru a critica, ce vreți de la viață: confirmarea unor dogme în care credeți, sau adevărul gol-goluț, fie el și inconfortabil?
 
Înainte de toate vreau să spun că nu sunt deținătorul adevărului, ci un cercetător care-și împărtășește și altora nedumeririle, căutările și rezultatele la care am ajuns. Așa că nu vă cer să mă credeți pe cuvânt pe mine, ci să căutați voi înșivă adevărul.
Pentru a-l găsi însă, trebuie să urmați câțiva pași:
 
1. Întâi de toate trebuie să doriți să cunoașteți adevărul. Dacă din start creditați religia adventă (sau oricare alta) ca fiind adevărată, nu are rost să citiți mai departe; căutați-vă lecțiunile și studiați-le intens, pentru că acesta e nivelul vostru. Dar dacă simțiți că e loc de mai mult, că adevărul a fost revelat doar parțial și că încă avem lucruri spirituale de descoperit, prima condiție este să doriți acest lucru.
2. După ce sunteți siguri că doriți să cunoașteți adevărul, a doua condiție este să și credeți că puteți să-l aveți. Faceți ce a spus Isus: credeți că aveți în fața voastră sursele care vă duc către adevăr și le veți găsi. Poate nu azi, mâine sau săptămâna viitoare, dar  treptat-treptat, de unde nu știu, informația va apărea. O vorbă înțeleaptă spune că „atunci când discipolul este pregătit, maestrul e gata să apară!
3. Imaginați-vă că nu știți nimic despre respectivul subiect. Goliți-vă mintea de toate teoriile pe care le-ați auzit și eliminați orice prejudecată existentă. În același timp, nu discreditați informația nouă înainte de a o studia, doar pe motiv că nu vă place autorul sau sursa de unde vine.
4. Cel mai important: rugați-vă!!! Este atât de multă informație disponibilă încât e absolut normal să nu știi care este demnă de încredere și care nu. Rugăciunea celui care vrea să afle adevărul trebuie să sune cam așa: „Doamne, Dumnezeule, vreau să știu care este adevărul despre creație, sensul vieții, păcat, mântuire și viața veșnică. Există atât de multe idei pe lumea asta încât nu mai știu ce este adevărat și ce nu este, așa că Te rog să faci să ajungă la mine oameni, cărți, documentare sau site-uri în care să găsesc adevărul venit de la Tine și nu de la oameni. Lasă Tu ca numai adevărul să ajungă la mine, iar minciuna să iasă la iveală și dă-mi înțelepciune pentru a le diferenția. Cred că vei face acest lucru pentru mine, amin”.
5. Ascultă-ți intuiția. Vei simți că ești condus de mâini nevăzute pe drumul cunoașterii. Ca din întâmplare ți se vor recomanda cărți, predici, site-uri, documentare care să te ajute să crești în cunoștință. Vei cunoaște oameni care să-ți răspundă la întrebări, vei găsi persoane care să-ți explice ceea ce încă îți e greu să înțelegi.
6. Nu te grăbi! Acesta nu e un proces rapid, ci unul de durată. Pe măsură ce înaintezi în cunoaștere, vei găsi noi și noi dovezi care să-ți arate că ești pe drumul cel bun.
7. Fii pregătit să accepți că uneori adevărul revelat poate fi total diferit de ceea ce credeai înainte. Altfel nu vei primi ceva ce încă nu ești în stare să accepți ca fiind adevărat.
8. Notează undeva ideile pe care le primești. Îți va fi util mai târziu!
9. Din când în când verifică dacă respecți primii cinci pași: dorește, crede, fii open mind, roagă-te și lasă-te călăuzit de sus.
10. Opțional. Peste un an sau doi fii bun și mai treci pe aici pentru a ne relata istoria creșterii tale în adevăr. Astfel vei putea să ajuți ca și alții să trăiască bucuria de a cunoaște adevărul care eliberează.
 
Dacă îți este frică de adevăr, fă exact pe dos: citește numai lecțiunea, discută numai cu pastori, nu te uita la National Geografic sau Discovery și citește numai EGW și vei trăi confortabil... sunt destui ca tine cu care să te simți bine și destui care să profite de îngustimea minții tale.
Dar dacă vrei să fii deținătorul unei perle rare – adevărul, ia aminte la sfaturile de mai sus și vei găsi odihnă pentru suflet și hrană pentru minte! Ai două opțiuni în față: dogma sau adevărul. Și te asigur că vei avea parte de ceea ce îți dorești, indiferent care va fi alegerea ta.
            Ceea ce crezi, aceea vei primi!

Comentarii   

#1 Adevar si ''Adevar''Sam92 17-04-2015 23:21
Crestere sau stagnare?Acasta -i intrebarea.Prob lema ''adevarului''e ste ca odata ''gasit'' se transforma in dogma.Niciodata nu vom gasi adevarul in probleme filozofice sau religioase.Caut area ''adevarului''e o munca de Sisif preferabila insa lenei intelectuale, dogmatice.
Un sistem ideologic care nu mai are capacitatea de a se updata,devine pur si simplu o fosila a istoriei.Un fel de zombie, se misca dar nu traieste
#2 sper ca evanghelizarile se sfarsesc aiciNIMENI 18-04-2015 00:16
Spartane nu inteligenta duce la ateism, cum gresit incercai sa argumentezi in inregistrarea de la Grand Rin. Ceea ce duce la ateism este adevarul.
Ideea ca, e mai bine prost cu Dumnezeu decat ateu destept, este baza manipularii.
De prea multe ori avem de-a face cu analfabeti care stiu sa citeasca si anagramati care stiu sa scrie.
#3 Mai bine Sisif decât Păcală...Spartan 18-04-2015 07:00
Sam92,

Mare dreptate ai că e mult de muncă dacă ți s-a pus pata să cunoști adevărul. Iar primul dușman (și cel mai mare!!!) cu care trebuie să lupți ești chiar tu. Da, cu tine însuți duci lupta cea mai mare, deoarece cu toții creștem și ne educăm în spiritul unor prejudecăți.
A scăpa de ceea ce știi deja (fals) este mult, mult mai greu decât să pui altceva în loc, de aceea de greu de acceptat un adevăr care diferă de ceea ce ai fost învățat din copilărie.

Deoarece gânditul doare, un sistem ideologic nu numai că nu se poate updata, ci chiar involuează, pervertind chiar și ceea ce avea bun (exemplu: cum ajunsese la evrei sabatul, care era un lucru bun, o povară plină de reguli absurde).
Dumnezeu, care ar trebui să fie viu și prezent în viețile noastre este redus la stadiul de conservă antică, reîncălzită iarăși la focul predicilor din fiecare sabat.

Apropo de stagnare:
Ce a făcut Dumnezeu timp de peste 1500 de ani de când s-a scris ultima carte a Bibliei? Sau... mai bine zis, ce a făcut omenirea în tot acest timp?

De ce îl căutăm pe Dumnezeu doar în Biblie, asta e o întrebare care pe mine mă frământă!
#4 Inteligență, rațiune, adevărSpartan 18-04-2015 07:14
Nimeni,
Nu am greșit! Un om inteligent este acela care își folosește rațiunea pentru a descoperi adevărul. Iar atunci când constată că crezul este diferit de adevăr are puterea de a face față disonanței cognitive și să treacă de partea adevărului. Diferența semnalată de tine este între cauză - inteligența, și efect - găsirea adevărului, dar amândouă merg mână în mână.

Asta nu înseamnă neapărat ateism ca în gluma cu care am început prezentarea, ci schimbarea paradigmei despre începuturi, Dumnezeu, sensul vieții și ceea ce va fi după moarte.

Până acum ceva vreme existau doar două direcții: să fii creștin creaționist sau ateu darwinist. Mă bucur enorm să constat că din ce în ce mai mult se lărgește baza, iar Dumnezeu și evoluția se pot îngemăna în teoriile care explică viața.

Pe mine găsirea unei părți din adevăr nu m-a făcut nici pe departe ateu, ci dimpotrivă, am devenit mai conștient că există Cineva care a creat (dar nu în felul descris în Geneza) și care chiar și acum face ca lumea să evolueze, încet, aproape invizibil, dar sigur!
Și în plus de asta, am devenit mult mai responsabil cu viața mea: înainte puteam da vina pe Satana, acum îmi dau seama că sunt regizorul propriei mele vieți.

Concret, adevărul chiar aduce eliberare celor care îl găsesc!
#5 Ridicol !!!!!!!!!Mirela 18-04-2015 09:06
"De prea multe ori avem de-a face cu analfabeti care stiu sa citeasca si anagramati !!!!! care stiu sa scrie."
"De ce îl căutăm pe Dumnezeu doar în Biblie, asta e o întrebare care pe mine mă frământă!"
#6 Lucian Cristescu vs. Edi ConstantinescuSpartan 18-04-2015 09:36
De ce preferă biserica teoria creației în 7 zile? Răspuns:Pentru a putea supune oamenii!!! Vizionați mai jos două tipuri de argumentații și alegeți în ceea ce credeți!

#7 Adventomania = o specie de AntiChrist ?Crichton 18-04-2015 22:27
Cel putin asa am dedus din comentariile lui Roland Mo.
Roland, nu stiu daca o sa te obosesti sa raspunzi la comentariul meu dar eu iti spun ce am eu pe inima in legatura la cum privesti tu adventismul si "adevarul" pe care il predica si cum incerci sa desenezi adventomania.
Pentru ca din comentariile tale mi se pare ca incerci sa arati cu degetul catre Adventomania si cei care eu pareri diverse despre "adevarul" adventist. Ca si cum noi am fi o specie de AntiChrist care incearca sa indeparteze "oitele" de la calea cea dreapta.

Iti este chiar asa de greu sa accepti ca cineva poate gandi altfel decat tine ? Iti este greu sa accepti ca ceea ce crezi tu poate ca nu este adevarat ? Iti este greu sa privesti biblia doar ca pe o carte plina de fantezii si cateva invataturi, in loc sa o vezi ca pe cea mai sfanta carte scrisa?
#8 mda....JEAN 19-04-2015 01:56
Iti plac cuvintele si conceptele mari.
Care adevar? Adevarul meu? Adevarul tau? Adevarul bisericii? De unde iau si eu volumul cu ADEVAR? Sau ma trimiti la un link cu Ayatolahu?
#9 Stimabile...... ...Skorpyon 19-04-2015 11:29
Citez pe Crichton:
Iti este greu sa privesti biblia doar ca pe o carte plina de fantezii si cateva invataturi, in loc sa o vezi ca pe cea mai sfanta carte scrisa?


Intrebarea valabila shi pentru dumneavoastra.
La modul retoric desigur.

In atare conditii mai aveti pretentia sa va considerati Crestin??
Intreb shi eu............. ......
#10 Greu de priceput??Spartan 19-04-2015 16:48
Citez pe JEAN:
Iti plac cuvintele si conceptele mari.
Care adevar? Adevarul meu? Adevarul tau? Adevarul bisericii? De unde iau si eu volumul cu ADEVAR? Sau ma trimiti la un link cu Ayatolahu?


Jean,

Adevărul este unul singur, nici al tău, nici al meu și nici al lui E.C.
Am crezut că am spus-o clar: dacă vrei să ajungi la adevăr, cere-i direct lui Dumnezeu să te conducă. Asta numai dacă vrei adevărul!!!

Tu și cu Dumnezeu, atât!!! Fără ayatolah, fără spartan, fără pastor, fără biblie. Lasă toți acești intermediari la o parte și cere călăuzire! Te îndemn greșit?
#11 erori.......de logicaJEAN 19-04-2015 18:21
Citez pe Adi T.:

Am crezut că am spus-o clar: dacă vrei să ajungi la adevăr, cere-i direct lui Dumnezeu să te conducă. Asta numai dacă vrei adevărul!!!


Problema: daca pui asa problema, atunci....cei care nu ii cer lui Dumnezeu asa ceva (sau chair sunt atei) nu pot ajunge la adevar.

E o chestie de logica....manua l clasa a9-a. Daca stii ce vorbesc nu e cazul sa mai scriu. Ai o problema de logica in ceea ce ai scris.
#12 Bingo!!!Spartan 19-04-2015 20:41
Ai dreptate, Jean!
Dacă nu iei trenul nu poți ajunge de la Paris la Londra
#13 recomandare....JEAN 19-04-2015 21:08
Inainte de a te arunca cu capul inainte in problema ADEVARULUI , recomand cu sinceritate manualul de logica clasa a 9-a.
#14 bomboaneMaximus 20-04-2015 00:02
Citez pe NIMENI:
Spartane nu inteligenta duce la ateism, cum gresit incercai sa argumentezi in inregistrarea de la Grand Rin. Ceea ce duce la ateism este adevarul.


deci ateii detin adevarul, nu adventistii...hm, parca am mai vazut filmul asta...era thriller cu oameni care STIU Adevarul...eu de astia incep sa ma feresc fie atei, fie religiosi.

Citat:
Ideea ca, e mai bine prost cu Dumnezeu decat ateu destept, este baza manipularii.
totusi sa nu excludem varianta "destept cu Dumnezeu", macar de dragul logicii sa nu intram la "false dilemma" sau chiar un "non-sequitur" : "daca esti ateu esti destept" :)

baza manipularii este prostia cu principala sa forma "ignoranta".
#15 Acadele zici?NIMENI 20-04-2015 03:18
Maximus concluzia ta este o surpriza pentru mine. Asta probabil ca de la anumiti oameni astept mai mult.
Uite care este problema cu inteligenta si adevarul:
a. Poti fi un individ inteligent si fara sa fii integrat in religia crestina, poti fi hindus, taoist ori sa faci poarte diintr-o alta categorie religioasa/nonr eligioasa.
b. Adevarul/neadev arul despre religia crestina este decisiv si poate conduce pe un fost crestin sa devina ateu si pe un ateu sa devina crestin. Asta cu mentiunea ca respectiva persoana sa nu fie ignoranta.


Strict la obiectiunile tale zic doar ca:

1. Raportarea ateilor la adevar nu are nimic de'a face cu afirmatia ca ei detin adevarul.
Pentru mine este clar ca nici-o alta categorie a speciei homo sapiens nu detine adevarul, alta decat categoria AZS.

Aceasta mandrie exagerata este un semn ce poate declansa, la o adica, un semnal de alarma. Faptul ca ateii au in gandirea lor ca prioritate principala realitatea obiectiva, a-i pune pe acestia in pozitia de a vorbi si indentifica adevarul mai usor. Daca, spre exemplu, citeai comentariile mele anterioare era usor sa vezi ca adevarul este atat obiectiv cat si subiectiv. Ce nu ai inteles tu este ca un ateu este deacord cu realitatea obiectiva in timp ce ramane sceptic la realitatea subiectiva. Poate pe viitor faci aceasta distinctie importanta.

2. A pune in acelasi context un termen cu aceiasi insemnatate in doua limbi diferite nu t-e face nici intelept si nici destept, chiar daca t-e consideri lezat de afirmatia, “destept cu Dumnezeu”.
Cat priveste logica ideii ca “e mai bine prost cu Dumnezeu decat ateu destept”, nu-mi apartine. Este o idee larg raspandita in crestinism si acceptata de majoritatea azs.
Ideea din spatele acestei afirmatii nu este ca un ateu este mai destept fata de un adventist ci ca este mai bine sa ramai un om religios si ignorant fata de descoperirile stiintifice. Adica mai bine legat ombilical prin credinta de religia pe care o practici si care t-e salveaza, decat sa t-e “pierzi” in “hatisul/haosul ” academic.
Poate cu aceasta ocazie a-ti pui si intrebarea a ceea ce reprezenta “cunostinta binelui si raului” si afli daca acesta este un concept filozofic sau o realitate obiectiva? Asta cu siguranta a-ti va raspunde si la dilema ta daca Dumnezeu vrea ca “homo sapiens” sa fie prost sau destept.Inteleg i ce zic?
#16 la unisonSpartan 20-04-2015 07:17
Citez pe JEAN:
Inainte de a te arunca cu capul inainte in problema ADEVARULUI , recomand cu sinceritate manualul de logica clasa a 9-a.

Și eu îl recomand, stai liniștit!!!
#17 :) putina joacaMaximus 20-04-2015 11:59
Nimeni 15#

titlu "bomboane" nu era ironic sau...ci vroiam sa exprim copilarie, adica o discutie ca o joaca

in primul rand concluzia mea sa nu fie surpriza pentru tine, deoarece nu este o concluzie...am vrut sa te provoc la explicatii

cu cat aflu mai mult observ ca devine tot mai greu a trage concluzii, ma refer la adevar,credinta ,sens,DUmnezeu. ..la oameni incepe sa devina mai simplu si placut, cazurile triste nu le mentionez.

recunosc ca m-a zgariat si ma zgarie un pic afirmatia ta "ceea ce duce la ateism este adevarul"...

eu vad si observ, ca adevarul nu duce la nici un "-ism", ci adevarul duce la progres in toate domeniile, mentionez cel stiintific si cel moral, adica adevarul te face OM

ca tehnologia avanseaza mai repede si "usor" decat "moralul" este un aspect psiho-social care ma ingrijoreaza

Citat:
Asta cu siguranta a-ti va raspunde si la dilema ta daca Dumnezeu vrea ca “homo sapiens” sa fie prost sau destept.Inteleg i ce zic?
daca exista un Dumnezeu care nu se poate cunoaste rational, atunci mai bine sa nu existe

numai de bine
#18 Dumnezeu doar in Biblie?Ng 20-04-2015 12:42
Adi. intrebarea `de ce Il cautam pe Dumnezeu doar in Biblie` este pertinenta. Doctrina AZS prevede ca Dumnezeu se descopera prin mai multe cai accesibile omului. Cu toate acestea, practica AZS inclina sa dea credit doar Bibliei, mai ales cand informatiile venite de pe mai multe cai de revelatie par a fi contradictorii. Este mult mai simplu sa dai vina pe satana pentru orice nu intelegi (inca) decat sa-ti pui mintea la contributie. Biblia NU ESTE ADEVARUL. ADEVARUL ESTE ISUS HRISTOS, o persoana vie. Biblia este o colectie de povestiri, personaje, intamplari prin care Dumnezeu ne deschide ochii asupra Lui, asupra felului in care se descopera oamenilor, asupra felului in care oamenii au reusit sau nu sa-L perceapa pe Dumnezeu, sa interpreteze corect ce face si vrea Dumnezeu. Biblia este o sursa de inspiratie, un punct de pornire pentru cercetator, o rampa de lansare in studiu. De aici mintea omului e pusa la treaba sa judece lucrurile, sa le compare, sa faca cercetari cu deamanuntul prin toate sursele de revelatie, si sa traga concluzii pentru sine. In fond, de-aia este adevarata afirmatia Bibliei ca `fiecare va trai prin credinta lui`.
#19 Ng, ai făcut un excelent rezumat!Spartan 20-04-2015 13:29
Ai dreptate,
Pastorii noștri preferă Biblia ca să dea răspuns la tot și la toate. Dar în același timp Cartea Naturii spune altceva.

Eu aleg să cred în primul rând natura, apoi Biblia. Biserica face exact pe dos!
Când evidențele nu se suprapun Biserica se apără cu litera Bibliei, iar eu mă apăr cu genetica, geologia, astronomia, etc. .

Cât despre implicarea credinței, bine o spui: credința declanșează perspectiva, ba chiar o condiționează radical. Înțelegând acest lucru e simplu acum de înțeles de ce există atâta orbire și atâta surzitate în rândul credincioșilor: prin exercitarea credinței au permis ca mintea lor să primească informație numai din domeniul pe care l-au declarat corect, iar toate celelalte sunt ignorate fără a fi măcar deschise sau atinse.

Prin credință, fiecare își va genera propria perspectivă și va trăi conform acesteia!
#20 Nimeni nu poate cunoaste pe TATAL daca FIUL nu il descopera.beniamin 21-04-2015 03:43
Spartan

""Am crezut că am spus-o clar: dacă vrei să ajungi la adevăr, cere-i direct lui Dumnezeu să te conducă. Asta numai dacă vrei adevărul!!!""

Cineva spunea:
""in trecut dumnezeu ne-a vorbit in multe feluri , dar ACUM la sfirsitul acestei perioade ne-a vorbit prin FIUL (Isus)''

Isis sounea :-

NIMENI nu poate cunoaste pe TATAL daca Fiul nu i-l descopera.

Ca sa ajungi la FIUL , El spunea ca NIMENI nu poate veni DIRECT la mine daca nu-i este dat de TATAL .

Aceasta este "inima" crestinismului.
Dorintele "bune " ale oamenilor de a cunoaste un Dumnezeu , prin al ignora pe ISUS , sint destinate sa ajunga in idolatrie.
Un Dumnezeu TATA ,fara un ISUS SALVATOR este doar un IDOL ce te poate satisface pentru o vreme , dar nu va fi in stare sa te duca la NEPRIHANIREA ceruta de cugetul tau.

Pacea cu DUMNEZEUL adevarat se obtine numai prin mijlocitorul Isus din Nazaret , daca vrei sa ramai in limitele crestinismului infiintat de EL.

Ignorarea lucrari lui Isus ne face sa ne invirtim in jurul cozii ,
Mintea omului fara ISUS ca mijlocitor intre el si Dumnezeu este o fabrica de idoli .

Spartane , sper ca te-ai lamurit cu ideile lui Domanld Walsh (sau cum il mai cheama)

Am citit cartile lui --este doar un vinzator de ulei de sarpe .

.
#21 RabdareNg 21-04-2015 22:58
Adi, tu ai un dinte impotriva pastorilor pe motiv ca sunt principalii responsabili de invatatura data bisericii. Te rog sa te uiti si la fratii tai despre care ai povestit in articolul trecut. Toata aceasta atitudine este rodul multor ani de educatie stramba. Si aici nu este doar „meritul„ pastorilor. Sunt membru in comitetul bisericii locale si astfel am participat de multi ani la intalnirile cu slujbasii organizate de conferinta. Iti vajaie urechile de anumite luari de cuvant ale colegilor. Ia foc scaunul sub tine. Nu-ti vine sa crezi ca suntem in sec XXI. Mai rau, nu-ti vine sa crezi ca oamenii respectivi citesc Biblia. Si sunt conducatori locali in comunitatile lor. Unii chiar se mangaie pe piept (in particular) laudandu-se ca pastorul nu sufla in fata lor. Trebuie deci sa mai curga multa apa pe Dunare pana treptat se va schimba viziunea si implicit practica, atat la pastori cat si la membri. E nevoie de rabdare.
De apreciat ca sunt facute multe schimbari in bine in ultima vreme (cel putin la mine in biserica se vad f. bine). Trebuie munca de reforma sustinuta.
Daca te uiti la Iisus, a fost un reformator ilustru, fara egal, pentru timpul Lui. Rezultatul imediat? A fost pus pe cruce. EGW scrie ca oamenii nu L-au mai putut suferi. Era prea bun pentru ei si nu au fost dispusi la schimbare. Treptat, in zeci de ani, lucrarea Lui si-a aratat roadele. Nu te astepta la modificari spectaculoase in crezul si practica oamenilor. Inertia e fff. mare. Actioneaza continuu si ai rabdare.
#22 Plasa de păianjenSpartan 22-04-2015 06:20
Ng,

Biserica a devenit o mare plasă de păianjeni în care suntem (am fost) prinși și care este pregătită pentru a captura încă și mai mulți întru slava Trinității EUR-USD-RON. Pastorul are „grijă” de comitet, comitetul supraveghează membrii de rând, pastorul este controlat de conferință șamd. Dar în același timp pastorii „au grijă” să fie aleși cine trebuie la conducere, membrii de comitet ajută sau sabotează lucrarea pastorului (depinde de interes), iar unii membri, dacă nu sunt cap vor să fie gât și să dirijeze ei „capul”, adică pe cei din comitet.

Privesc biserica ca o plasă uriașă, cu mii de noduri care nu vor mai putea fi desfăcute niciodată; doar tăiate!

Cât despre inerție, ai dreptate... dar și greșești! În fizică inerția are putere, dar aceasta se micșorează. În biserică nu asistăm la vreo minimalizare: doar moartea dinozaurilor cu ochelari de cal, adică schimbul de generații poate aduce un suflu nou în biserică. Dar aceasta nu va însemna o reformă, ci mai degrabă apariția unei noi mișcări.
Așa s-a întâmplat întotdeauna în biserici, reformarea nu este posibilă!!!
#23 evolutie si...prost(itut ie)Maximus 22-04-2015 10:42
am urmarit postul #6

cat de "pe langa" sa fi, incredibil

intrebarea daca biserica evolueaza sau se fosilizeaza devine retorica.

cu asemenea prezentari care inccearca sa convinga cum televizorul cu lampi si LED TV au aparut deodata, iar Adam isi facea selfie cu T_Rex de mana in timp ce Eva ii dadea like...ajungi in loc de adunare o adunatura
#24 Din seria: întreabă-ți pastorul!Spartan 26-04-2015 15:59
Oarecum off-topic, dar nu m-am putut abține. Uite ce am citit de curând într-un ziar:

Marele Cutremur din Chile, produs pe 22 mai 1960, a fost cel mai mare puternic seism înregistrat vreodată, cu o magnitudine de 9,5 grade pe scara Richter şi o durată de 10 minute.”

Păi... dacă acesta a fost cel mai mare cutremur de pe fața pământului, atunci cum rămâne cu cutremurul de la Lisabona din anul 1755, desemnat ca fiind un semn important în teologia apocaliptică a Ellenei White??
Ca să nu mai zic că au trecut de atunci vreo 260 de ani, timp în care s-au născut și murit vreo 4 generații?

You have no rights to post comments