Excesul devenit normalitate

Zice-se că Dumnezeu a creat omul după chipul și asemănarea Sa. Dar nici omul nu a vrut să se lase mai prejos, așa că omenirea și-a luat revanșa și i-a creat lui Dumnezeu o imagine după cum au crezut mai marii ei de cuviință. Deși o competiție între țânțar și armăsar ține din start de domeniul absurdului, între Dumnezeu și „reprezentanții Săi” pe pământ există de multă vreme o întrecere în a reglementa viețile celor care vor să țină cont de voința Divină.
Conform  Exodului, Dumnezeu a lăsat 10 legi, mari și late; omul în schimb le-a multiplicat, le-a rafinat, a făcut adăugiri și comentarii și a găsit nesfârșite interpretări, dictate de propriile interese. Așa că zece a devenit o sută, iar mia nu este deloc departe în ceea ce privește numărul normelor creștine adoptate în biserici: ceea ce la Dumnezeu era de bun simț, omul a pervertit și a stricat, complicând în extrem simplitatea mesajului divin. Este de notorietate exemplul Sabatului la evrei, care ajunsese atât de stufos reglementat încât îți trebuia un doctorat în domeniu ca să-i înțelegi toate chițibușurile. Dar cu toate că ridicolul devenise greu de suportat aberația a devenit în timp normă dacă a fost îmbrăcată în haine religioase.
Bine ar fi fost dacă lumea religioasă ar fi înțeles că Dumnezeu are bun simț și că omul ar trebui să înțeleagă și nu să modifice sfatul divin. Și bine ar fi fost dacă ar fi tras învățăminte din istoria strămoșilor, pentru a nu mai repeta prostiile lor. Dar cum nu au făcut-o, iată un prilej pentru mine ca astăzi să vă vaccinez împotriva exceselor care tind să devină normalitate.
 
Nu cunosc în detaliu viața religioasă a tuturor cultelor din România, așa că o să mă limitez la aberațiile întâlnite în propria mea biserică. Și dacă o să scriu despre zelul adventist de a reglementa totul totului tot, pentru cei care aparțin altor biserici e floare la ureche să înțeleagă mecanismul. De ce? Pentru că cu cât mai conservatoare este o anume religie, cu atât mai mare devine și dorința liderilor ei de a reglementa în detaliu cele 6+1 zile ale săptămânii.
Așa că vă invit să dezbatem două studii de caz provenite din mediul adventist. Cer anticipat scuze celor pentru care excesul deja a devenit normalitate, pentru că se vor simți loviți în pasiunea lor pentru perf(r)ecționarea credinței. Dar e mai bine chiar și pentru ei să deschidă ochii și să vadă că Dumnezeu iubește dragostea, bucuria, relațiile și că nu a fost, nu este și nu va fi vreodată în planul Său să-i vadă pe oameni triști și abătuți. Din contră, dorește cu tot dinadinsul să ne vadă împliniți și fericiți.
 
Nu întâmplător am adus în discuție exemplu sabatului evreiesc, care ajunsese o povară greu de suportat. Constat pe zi ce trece că și sabatul adventist a suferit niște mutații grosolane, care au falsificat ideea divină. Această formă de a petrece ziua a șaptea nu mai are nimic de a face cu sabatul inițial, ci este un fel de duminică puritană importată din secolul XIX căreia i s-a schimbat locul în calendar.
Am citit materiale și am stat de vorbă cu români care au trăit în Israel și mi s-a confirmat că pentru ei Sabatul este o sărbătoare și cred că acesta a fost și modul în care Dumnezeu a gândit această zi. Într-o lume antică în care munca grea era la ordinea zilei, o zi nelucrătoare pentru animale, angajați, sclavi sau copii (da, copiii munceau pe rupte în vremurile acelea, încă de la vârste fragede!) era o adevărată binecuvântare, un dar neprețuit. Și ce face omul cu un dar... nu îl folosește după cum dorește el?
Cum bine spune Isus, sabatul a fost făcut pentru om și nu omul pentru sabat; cum de își permit atunci unii să reglementeze darul divin după ideile lor? Ei bine, interesul poartă fesul, așa că în loc de o zi a bucuriei, sabatul a devenit un loc de tortură:
- copiii nu au voie să se joace, deși nu au maturitatea să înțeleagă sabatul.
- soții nu au dreptul la intimitate (acum s-au mai schimbat lucrurile... dar pe vremuri era jale).
- poți muri de sete undeva, dar nu poți cumpăra o sticlă de apă.
- ai voie să iei o cireașă din frigider, dar nu o poți culege direct din pom.
- oriunde poți merge, dar trebuie să fii la biserică de la nouă la doișpe, indiferent de dispoziție, climă sau program.
- dacă mergi, programul este bătut în cuie, mai ceva ca Isus pe cruce.
- șamd.
Așa că... dragii mei, vă îndemn să vă bucurați de sabat, nu să-l păziți și nici să îl păstrați. Cum și în ce fel... e treaba voastră, nu vreau să cad și eu în păcatul bisericii și să gândesc pentru voi!
 
Un al abuz devenit normalitate este interdicția de a dansa. Am plecat de la ceva important (sabatul) și am trecut brusc la ceva minuscul – dansul, dar nu întâmplător. Pentru că vreau să subliniez faptul că lucrurile mici, dacă se adună pot egala în greutate pe cele mari (asta nu, aia nu... dar atunci ce mai este permis?!?).
Al doilea motiv pentru care l-am luat ca exemplu este că pentru dans nu există interdicții în Biblie. Dacă despre Sabat s-au scris zeci de pagini, despre dans nu se spune nicăieri că este nociv, ba chiar se poate presupune că nici măcar Isus nu l-a condamnat. De unde știm? Simplu: Isus a participat la nunta din Cana, iar la nunți cu siguranță că oamenii ascultau muzică și dansau. Și dacă vreți o porție în plus, cred că Isus a dansat și el, pentru că avea tactul de a se bucura cu cei ce se bucură și de a suferi împreună cu cei întristați.
Iar cel de-al treilea motiv pentru care vorbesc despre acest lucru derivă din explicația interzicerii lui: vinovat este puritanismul american simpatizat de EGW și importat de biserică pe motiv că dansul este păcătos. Poate că unele forme ale dansului pot induce gânduri obscene sau periculoase, dar multe altele sunt complet inofensive și țin de bucuria exprimării muzicale. Ba mai mult, dansul este pentru mulți o adevărată  artă.
Așa că dacă vreodată ați fost nevoiți să vă reprimați pornirea de a vă undui în ritmul muzicii, nu Dumnezeu v-a privat de această bucurie, ci o persoană mult prea dragă adventiștilor, care a urât dansul și a transformat interzicerea lui în normă religioasă.
 
Mi-ar trebui vreo două săptămâni să scriu despre toate excesele de zel cu specific adventist, dar am dat startul cu două categorii: legi divine pervertite și legi omenești fără suport biblic devenite norme obligatorii doar de dragul de a nu cotrazice o minte învechită, supusă rigorilor victorianismului american de secol XIX.
Astăzi aveți de ales: să vă bucurați în Dumnezeu și cu Dumnezeu, de un sabat frumos și de o viață împlinită, sau să vă supuneți regulilor instituite în ghetoul de ziua a șaptea de unii lideri obsedați de control și fervoare religioasă.
Ce veți face, e treaba voastră, dar viața e scurtă, iar bucuria este unul din darurile Duhului Sfânt, conform listei din Galateni.
Bucurați-vă în Domnul!
 
Cât despre mine, eu am decis: vineri, 12 iunie voi fi prezent în Piața Constituției la concertul lui Andre Rieu la București. Vreau să-mi folosesc cadoul – sabatul, pentru a mă bucura de o muzică bună și de compania unor oameni care încă știu să se înconjoare de frumos. Și de-oi avea curaj (deși habar nu am să dansez), o să încerc să uit că sunt un handicapat adventist și o să încerc și câțiva pași de vals.
Vă doresc și vouă aceeași împlinire. Un sabat binecuvântat și o săptămână bună să aveți!
 
 
 

Comentarii   

#1 preavalorosuluicredulul 25-04-2015 12:50
Țoli,Roli vezi ca ăștia de la Diviziune cînd o sa îți vadă postările te angajează ideolog sef,sau mai știi te ia tata Wilson liga el.Ești prea valoros sa ramii in rominica
#2 Dedicație pentru Roland MoSpartan 25-04-2015 13:27
R.M.

Nu am aceleași gusturi muzicale ca tine, așa că m-am oprit la alt imn, poate chiar mai celebru, nr. 523 - Sfârșitul veacului trăim sau, pentru cei mai trecuți prin viață... ALOHA OE.
Vizionare plăcută!

Dacă cumva îți vine să te unduiești pe această muzică să știi că nu Satana a preluat-o de la adventiști, ci aceștia nu și-au verificat bine sursele de inspirație, deoarece e o melodie veche și bine cunoscută în discotecile de pe mapamond!

#3 Întrebare pentru Roland MoSpartan 25-04-2015 13:34
Arată-mi și mie măcar un om care să sfințească 100% sabatul așa cum tu crezi că se cuvine. În afară de Dumnezeu nimic nu este sfânt în lumea asta, pentru că e omenesc. Sfințenia este ceva care ține de spiritualitate, este un concept și nu un ideal, deoarece este peste puterile noastre să căpătăm sfințenie.

Cât despre eforturile tale de a te deshidrata conștient și de a privi cu jind la cireșul copt, sau să stai lângă nevastă-ta ca frate și soră după ce ai fost plecat poate de acasă în cursul săptămânii, îți doresc să reușești să le îndeplinești pe toate.La cum gândești, nu te vei bucura nici de viața aceasta și nu o vei pupa nici pe cea viitoare
#4 Andre Rieu - Amazing GraceSpartan 25-04-2015 13:39
Roland Mo,

Uite o piesă cântată de „poza lui Lucifer”. Știi... poate ai dreptate, Lucifică a fost dirijor în Cretacicul ceresc, înainte să se răzbune păcălind-o pe mama Eva. Poate s-a întrupat în Andre Rieu după mintea ta... cine știe?!
Dacă Lucifer cântă așa frumos s-ar putea să aibă mai mulți adepți în Iad decât Sf. Petru în Rai!

#5 Confirmare liveSpartan 25-04-2015 13:46
Roland Mo, promit să mă opresc aici cu interpelările la adresa domniei tale. Dar înainte de asta vreau să îți mulțumesc pentru confirmarea teoriei mele despre excesul devenit normalitate. Ești un excelent exemplu de transformare ideologică săvârșită cu ajutorul religiei.
Ideologul șef al Coreei de Nord, Kim Jong-un ar trebui să ia lecții de la adventiști; coreenii sunt spălați la creier cu forța, dar adventiștii acceptă de bună voie! Asta da reușită!!
#6 @Roland MoCrichton 25-04-2015 14:49
Imi explici tu ce mai are sfant sabatul ? Devin mai sfant daca stau in biserica in sabat ? Ma bate dumnezeu in cap in timpul saptamanii daca sambata stau acasa si sarbatoresc ziua de odihna asa cum cred eu ca este corect ?

Si poate un 'imatur' copilas sa inteleaga predica de la 11 la 12 ? Intelege copilasul 'argumentele filozofice' pe care pastorul le insira la amvon ca sa se arate destept intregii sali ?

Iti spun drept, de cativa ani nu dau prea multa atentie predicii de la 11 pentru ca se vorbeste despre aceleasi lucruri pe care le'am auzit de mai mult de 20 de ani si nu gasesc nici un motiv pentru care sa stau si sa imi concentrez atentie asupra unui lucru care pe o ureche imi intra si imi iese pe cealalta.

Dupa conceptia ta desenele animate sunt creatia dracului. Ma intreb de unde ti'a iesit perla asta. Dupa tine in biserica ar trebui toti sa stam drepti, cu mainile legate la spate, capul fixat spre amvon si ceva care sa ne tina ochii deschisi, altfel am putea fi tentati de diavol cu ganduri necurate sau ganduri care nu au de a face cu sabatul. Si cand ne intoarcem acasa sa mancam imediat, probabil mancarea sa fie si rece ca sa nu dam drumul la aragaz, si dupa sa ne punem fiecare sa dormim cateva ore, ne trezim si ne ducem din nou la biserica pentru ora de dupa amiaza, iar la intoarcerea acasa sa continuam cu imnuri si rugaciuni pana la apusul soarelui.
Asta nu este sabat facut pentru om.
Are dreptate credulul, suna'l pe nenea Wilson, vezi poate are un loc disponibil pentru tine in staff'ul lui.

Mai explicami o chestie. Ce legatura are calitatea inchinarii cu stimulentele video ? Ce te doare pe tine daca un cuplu casatorit are nevoie de anumite 'stimulente video', asa cum le numesti tu, pentru a se angaja in niste activitati pe care toate cuplurile casatorite le practica ? Daca au facut ceva rau vor fi trasi la raspundere la 'judecata finala'.
#7 de neinteles....JEAN 25-04-2015 16:28
Nu prea inteleg ce vrei sa zici.
De prin `95-`97 imi fac Sabatele cum vreau eu. Absolut nu ma doare capul de nimeni si de nimic. In plus...ma inconjor de oameni cu aceleasi tendinte. Nu simt nevoia sa ma pling si sa acuz pe nimeni de cum practica religia. Daca turma prefera legalismul..... lasa-i in pace. Simte-te liber.


De ce te simti obligat sa dai raportul cu ceea ce vei face tu intr-o vineri seara? Ai vreo obligatie? Esti nesigur pe ceea ce faci? Cauti aprobarea cuiva?
#8 Inchiziția AZSSpartan 25-04-2015 17:57
Citez pe JEAN:
Nu prea inteleg ce vrei sa zici.
De prin `95-`97 imi fac Sabatele cum vreau eu. Absolut nu ma doare capul de nimeni si de nimic. In plus...ma inconjor de oameni cu aceleasi tendinte. Nu simt nevoia sa ma pling si sa acuz pe nimeni de cum practica religia. Daca turma prefera legalismul.....lasa-i in pace. Simte-te liber.


De ce te simti obligat sa dai raportul cu ceea ce vei face tu intr-o vineri seara? Ai vreo obligatie? Esti nesigur pe ceea ce faci? Cauti aprobarea cuiva?


Jean,

Tu ești în America, eu în România! Aici încă funcționează chestia aia cu „să moară capra vecinului...” adică trasul cu ochiul dacă cineva a întârziat după apus, unde a mers în parc sau în natură, dacă a alimentat mașina cu combustibil în sabat, etc.

De ce am amintit chestia cu vineri seara? Să presupunem că, potrivit mentalităților din România, cineva nu vedea vineri seara mașina mea acasă, spunea mai departe și poate cineva mă întreba unde am fost. Să mint...nu se merită, pentru că nu îmi e rușine cu ceea ce am ales să fac. Așa că prefer să le spun de pe acum dușmanilor mei (și poți fi convins că mi-am făcut destui cu blogul ăsta) că pentru mine sabatul înseamnă o zi de bucurie, de libertate în care pot să mă bucur de frumos, de muzică, poezie, de lucruri spirituale și de relații fructuoase cu Dumnezeu și cu semenii!
Și, bineînțeles, că am curajul să profit de darul meu după cum vreau, nu după cum dictează clerul, comitetul sau neprietenii mei!
#9 daca ai observat....JEAN 25-04-2015 21:49
Spartane , sper ca ai observat ca atunci cind "deschid gura" ...cam stiu ce zic.

In hAmerica sunt de prin 2007, deci aia cu "Tu esti in America, eu in Romania!" nu functioneaza.

In timpul facultatii printr-un concurs de impresjurari am avut intrare la Filarmonica gratuit timp de 3-4 ani. Majoritatea concertelor erau vineri seara si uneori mai erau si marti sau joi. Partea beton era ca era cel mai sigur loc unde puteai fi vineri seara fara sa dai cu ochii de adventisti. Spre surpriza mea adventistii care "cinta pentru Domnu`" nu serveau nici joia sau martea.

Oricum....nu conteaza unde te afli. Nimeni nu este stapinul tau si nu trebuie sa dai socoteala nimanui. Cind vad atita vaicareala imi dau seama ca inca mai este cordonul ombilical netaiat. Taie-l si o sa te simti eliberat.
#10 PovesteNg 25-04-2015 22:09
Adi,
Am copilarit intr-o biserica ce se invecina cu un om harnic, care a plantat aproape de hotar niste meri. Acestia au crescut mai repede ca mine, asa ca, pe cand inca nu intrasem la scoala, acestora deja le treceau cateva crengi peste gard si rodeau asa frumos...
Fiindca nu eram din localitate se intampla ca altii ajungeau inaintea mea sambata dimineata si adunau totul de pe jos. Sansa mea era in pauza de la 11:00 cand incercam sa ies primul afara de la Scoala de Sabat. Dar...
Afara era un diacon sau alti adulti care nu ne lasau pe noi, copiii sa mancam mere cazute pe jos pe motiv ca au cazut in Sabat. Ca sa culegem de sus... nici vorba.
Asa am copilarit, asa am fost educat, si eu, si toti cei din generatia mea.
Acum am aproape 50 de ani.
Cand m-am casatorit si m-am asezat la casa mea am plantat in fata casei un cires cu fructe inima porumbelului. A crescut frumos, si anul trecut pe vremea roadelor, intr-o zi insorita de Sabat, venind la pranz de la biserica, n-am putut sa trec pe sub cires facandu-ma ca nu-l observ. Arata asa frumos, impodobit cu ciucuri de fructe rosii...
Am rupt o (una) cireasa, de pofta, sa nu fac paguba mare in Sabat si am mancat-o. Mama mea care era cu noi, familia, mi-a zis: ”Nu e bine sa rupi in Sabat!” Ea asa a pomenit, asa m-a educat, si asa face.
Am simtit greutatea gestului meu. Eram convins ca nu e gresit sa iau o cireasa, dar constiinta traditiei ma presa. Iar vorba mamei adauga presiune. Si asta in conditia in care nu sunt conservator.
Constat ca asemenea lui Petru criticat de Pavel, suntem presati de factori interni si externi care pun frane uriase procesului de schimbare. Apreciez ca eu si familia mea, si chiar comunitatea mea suntem intrati serios si de mult timp pe drumul schimbarii paradigmei, dar, vrand-navrand, este un proces de durata. S-au adunat in cateva generatii atatea traznai ca in ciuda tuturor eforturilor posibil sa nu apucam inaugurarea curateniei.
#11 @Roland MoSam92 25-04-2015 22:14
Asa conservator cum esti, cred esti de acord ca Vechiul Testament trebuie crezut la litera.Problema e Vechiul Testament are prea putin legatura cu puritanismul sec XIX.Muzica era mult diferita de cea puritana.De unde stiu asta?Din enumerarea instrumentelor care aveuau sa redea muzica.Nu stiu daca ultimii doi Psalmi au fost vreodata pusi in aplicare in vre-o Biserica AZS din Romania.Cat despre dans, daca Intelepciunea este zugravita ca o dansatoare nu stiu daca se mai poate comenta ceva.
Ideea ta ca din cauza poftei stai sub cireș in Sabat e gresita.Isus nu le-a interzis ucenicilor sa mearga prin lanuri in Sabat nici nu le-a repetat ideea ''ca omul nu traieste numai cu paine''.
Nu-i rau sa fii conservator dar anumite limite trebuie pastrate.Chiar Eclesiatul(Una cele mai frumoase carti ale Bibliei)spune ''nu fi prea neprihanit si nu te arata prea intelept''
#12 CopiiiNg 25-04-2015 22:17
Am copiii mari, se boteaza, se casatoresc...
Avand experienta mea in spate, le-am spus foarte serios, la un consiliu de familie, ca acum, mari fiind, au obligatia morala fata de Dumnezeu si fata de noi, parintii, sa reevalueze tot ce i-am invatat. Sa verifice doctrina religioasa, educatia primita, etc. si sa-si formeze propriile opinii. Sa pastreze ce considera ca e de pastrat, iar retul sa arunce. cred ca daca fiecare generatie ar fi procedat asa in timp, am fi fost scutiti azi de multe probleme. In fond, azi avem adunate productiile generatiilor anterioare fara sortare. Asa se face ca multe conceptii se bat realmente cap in cap, si ”cate bordeie, atatea obiceie”.
#13 Free...Spartan 25-04-2015 22:33
Citez pe JEAN:
Spartane , sper ca ai observat ca atunci cind "deschid gura" ...cam stiu ce zic.

In hAmerica sunt de prin 2007, deci aia cu "Tu esti in America, eu in Romania!" nu functioneaza.

In timpul facultatii printr-un concurs de impresjurari am avut intrare la Filarmonica gratuit timp de 3-4 ani. Majoritatea concertelor erau vineri seara si uneori mai erau si marti sau joi. Partea beton era ca era cel mai sigur loc unde puteai fi vineri seara fara sa dai cu ochii de adventisti. Spre surpriza mea adventistii care "cinta pentru Domnu`" nu serveau nici joia sau martea.

Oricum....nu conteaza unde te afli. Nimeni nu este stapinul tau si nu trebuie sa dai socoteala nimanui. Cind vad atita vaicareala imi dau seama ca inca mai este cordonul ombilical netaiat. Taie-l si o sa te simti eliberat.


Jean,
Poți fi sigur că mă simt liber, altfel m-aș fi ascuns sau aș fi tăcut. Dacă am decis să spun ce voi face vineri 12 iunie am făcut-o pentru a arăta și altora că se poate să fii diferit, în ciuda părerilor altora!
În al doilea rând vreau să îți spun că datorită acestui blog există presiuni mari în biserică să fiu exclus, așa că nu vreau să se laude că „m-au prins” că am „călcat” sabatul, ci vreau să îi avertizez că eu și toți membrii din țara asta avem dreptul la libertate individuală și la conștiință și că bine ar fi ca biserică să nu își mai bage nasul în obiceiurile și intimitatea oamenilor.
Pe la începutul lui iulie voi ști deja dacă au înțeles sau nu mesajul meu, anume că nu le mai permit să se interpună între mine și Dumnezeu. Ce va fi atunci... vom trăi și vom vedea!
#14 ?!!???!JEAN 26-04-2015 00:08
Citez pe Adi T.:

În al doilea rând vreau să îți spun că datorită acestui blog există presiuni mari în biserică să fiu exclus.si daca te exclude.....car e e tragedia? care e avantajul sa fii membru?
#15 Clap Clap ClapCrichton 26-04-2015 00:38
Citez pe JEAN:si daca te exclude.....care e tragedia? care e avantajul sa fii membru?


Bravo JEAN ... bine spus.
Tare as vrea sa vad ce raspunsuri ar da pastorii care viziteaza blogul la aceasta intrebare. Asta daca au timp sa ne onoreze cu prezenta lor.
#16 Nenea RolandCrichton 27-04-2015 15:20
Imi explici si mie ce ar fi gresit in a culege un singur fruct in timpul sabatului ?
Sau sa iti cumperi o sticla de apa si ceva de mancare dupa ce nu ai avut timp sa iti pregatesti ceva de vineri ?

Daca ne bazam numai pe lucrurile mici care nu poti sa le faci in sabat se pierde complet sfintenia sabatului. Sabatul isi pierde complet simnificatia. Sau si'a pierdut'o deja ca am ajuns sa adaugam atatea reguli la porunca a 4.

Tu si cei ca tine ati distrus sabatul, ati devenit mai rai ca fariseii. Ati luat sabatul si l'ati rasucit atat de mult incat nu mai are nimic de'a face cu sabatul din cele 10 porunci. Scuza'ma daca te simti jignit de comentariul meu dar asta este realitatea.

"Imaginea Înțelepciunii ca dansatoare poate fi și poetică? Ți-o imaginezi la bară, sau cubistă? Hai sa fim serioși atmosfera de discotecă nu are nimic comun cu închinarea la Dumnezeu."

Din cate stiu nimeni nu a vorbit despre discoteci si cubiste. Si daca tot continuii sa exagerezi in genul acesta atunci imi pare rau dar nu vei intelege niciodata discursul.
#17 Isus si pacatulNg 28-04-2015 08:47
Cand citesti Evangheliile nu poti sa nu observi faptul ca Isus a fost cel mai mare PACATOS din generatia lui, din punctul de vedere al carturarilor vremii. Dupa ei, Isus nu reusea sa faca nici macar un pas fara sa pacatuiasca. Mai mult, parca doar in ciuda lor, premeditat, facea cate-o traznaie. Nici macar nu se ferea. Chiar o cauta cu lumanarea.
Invatatii vremii faceau o judecata corecta dupa legea lor. Chiar noi azi, daca L-am judeca dupa aceeasi lege am ajunge tot la concluziile lor. (A, daca L-am judeca cu mintea poporului de rand care se bucura de paine si peste, ar obtine circumstante atenuante).
In contrast, scriitorii Noului Testament Il declara ”fara pacat”, statut ce L-a recomandat in fata Tatalui pentru acceptarea mortii Lui ca jertfa.
Daca si carturarii, si apostolii au dreptate, unde e secretul?
Cred ca in ciuda parerii carturarilor, Isus a trait fara sa pacatuiasca, fiindca El nu Si-a trait viata dupa regulile lor (si chiar ale VT), ci dupa BUNUL SIMT al cerului.
Adi, ”regulile” Sabatului enuntate de tine in articol apartin carturarilor si nu lui Isus. Nu mi-i imaginez pe Adam si Eva culegandu-si ciresele de vineri ca sa le manance din castron in Sabat. Porunca privitoare la pregatirea hranei de vinerea are in vedere acele alimente care trebuie fierte sau supuse unor tratamente laborioase. Chiar nu vad gresit ca in Sabat sa te urci in cires si sa-ti faci masa de pranz direct de acolo.
Apreciez insa si pozitia lui Roland Mo deoarece riscul de iesire dintr-un sant este celalalt sant. Fiindca linia de separare dintre bine si rau in aceste probleme este foarte fina, oamenii, din spirit de conservare, refuza sa exploreze si se simt mai confortabil sa gandeasca altii (eventual carturari) pentru ei.
#18 Alt exempluNg 28-04-2015 08:59
Intr-un Sabat recent a aparut nevoia de deplasare cu masina in afara localitatii pentru o actiune a bisericii, și, fiindca masina mea avea spatiul necesar dar nu si combustibil suficient, un frate se straduia sa gaseasca o solutie sa scoata combustibil din rezervorul lui sa puna la mine ca sa nu cumparam in Sabat din PECO. M-a umflat rasul. I-am explicat ca vom munci in Sabat de n ori mai mult sa alimentez de la el decat din PECO. A fost de acord, dar, pentru linistea lui, s-a ajuns combustibilul si n-a mai fost nevoie.
#19 Eu si pacatulNg 28-04-2015 10:42
Una din imaginile lui Dumnezeu vs satana in cultura crestina este aceea ca Dumnezeu cantareste orice actiune pe care o intreprinde prin prisma a ceea ce ar putea comenta satana. Adica face un lucru abia cand e convins ca nu da ocazie satanei sa profite de un nod in papura pe care sa-l adauge la tolba cu sageti indreptate impotriva Lui. Asa ca oamenii se comporta ca atare.

Se trezesc dimineata si se roaga ”Doamne, ziua e atat de lunga, cum o sa reusesc sa nu pacatuiesc?”, pleaca la serviciu si se roaga ”Doamne, lucrez intre nelegiuiti, ajuta-ma sa nu pacatuiesc!”, la masa de pranz ”Doamne, iarta-mi pacatele din prima jumatate de zi si ajuta-mi mai departe sa nu pacatuiesc!”, seara la culcare ”Doamne, a trecut toata ziua, am fost foarte atent, dar DACA s-a intamplat sa pacatuiesc si nu stiu, iarta-ma, si da-mi putere sa nu mai pacatuiesc dand ocazie satanei sa se ia de Tine!”
Si cu cat esti mai responsabil in credinta ta, cu atat esti mai preocupat sa rezolvi problema pacatelor tale zilnice, preocupare ce naste la randul ei nuante din ce in ce mai fine ale pacatului pana acolo ca vezi pacat in absolut orice. Si atunci e normal sa fii stresat toata ziua, sa faci zile fripte semenilor atentionandu-i de orice ca pacatuiesc, sa te culci si sa nu te ia somnul, sa visezi monstri care te strang de gat ca ai pacatuit, etc. Si toate astea ca nu cumva sa fii perceput ca un aliat al satanei impotriva lui Dumnezeu, incurcand planurile Lui.
Pe fond, Dumnezeu nu depinde de nimeni. El poate sa faca ce vrea indiferent de ce comenteaza vreuna din creaturile Lui. Mi-ar fi rusine cu un Dumnezeu care sa stea la discutie cu un trepadus ca satana intrebandu-l ”ce zici, sa fac asa sau asa, cum ti-ar fi mai bine?”, sau sa ma intrebe pe mine aceleasi lucruri. Dumnezeu ne iubeste si este in stare sa actioneze in favoarea noastra cu mult mai de calitate decat suntem noi in stare sa ne dorim binele. Noi nu suntem in stare sa-L ajutam cu ceva pe Dumnezeu, dar nici sa-L incurcam.
Apreciez ca Isus a adoptat pozitia corecta fata de satana, inghesuindu-l acolo unde-i este locul, si a trait lejer in fiecare zi, cu seninatate, cu zambetul pe buze, capabil de o vorba buna, dispus sa ajute indiferent de fata omului, fara stresul zilnic al pacatuirii. Nu-L vad preocupat sa se roage ziua sau toata noaptea ”Tata, iarta-ma, ca iar am pacatuit!” ci mai degraba ”Tata, ce bine sa mai fac azi pentru gloria Ta in fata oamenilor?”
El si-a inteles statutul de Fiu al lui Dumnezeu si s-a comportat ca atare. Este exact ceea ce Dumnezeu doreste si de la noi. Iar satana... sa vorbeasca singur.
#20 vai de noi păcătoșiicredulul 28-04-2015 16:08
M_ai făcut sa "roșesc" Ng,eu i_mi evaluez starea păcătoasa tocmai seara, pe cînd aia "sinceri" si_o fac de cel putin 2ori pe zi,bravo lor. Cit despre Domnul,cred și eu la fel despre exemplul Lui senin de a viețui printre noi.
#21 nimeni nu tine sabatul cum a poruncit iehovabeniamin 29-04-2015 15:22
Exodul 16;29

""in ziua sabatului fiecare om sa ramina in locul in care se gaseste "

Deuteronom 5;12-15

""Tzine ziua de odihna CUM TI_A PORUNCIT Iehova Dumnezeul tau""

""adi-ti aminte ca ai fost rob in tara egiptului -- de aceea ti-a poruncit Domnul sa ti ziua de odihna ""

Am cateva intrebari pentru Roland in special si pentru oricine vrea sa raspunda:

1--Porunca Domnului este ca fiecare in zi de sabat sa RAMINA IN LOCUL unde se gaseste si acolo sa se odihneasca. (adica in cortul sau in casa lui )
2-As vrea si eu sa stiu de unde vine obiceiul de a calca aceasta porunca prin a merge la sinagoga sau la biserica in ziua sabatului ?

3--Unde zice biblia ca in ziua sabatului trebuie sa canti in cor , sa spui poezii sau sa stringi bani de la fratii tai de credinta ?

4--Daca tot vrem sa fim biblici , unde scrie in biblie ca Dumnezeu a dat voie ca in ziua sabatului oamenii sa-si paraseasca locuintele ,?
#22 La nuntaNg 29-04-2015 18:06
Adi,
Ai amintit in articol despre nunta, ca ocazie in care dansul si implicit muzica pot fi prezente, facand parte din ambianta ocaziei. Nu sunt pregatit sa aprob sau sa dezaprob folosirea acestora la nuntile credinciosilor, dar vreau sa prezint o situatie care ma intriga:

Daca masa festiva a nuntii este organizata la un restaurant, si nu nnumai, meniul cuprinde in principal rontaieli, aperitiv, sarmale, peste, friptura, desert, tort, toate asezonate cu diverse bauturi. Apreciez ca este un meniu exagerat cantitativ pentru o masa de seara. Apoi timpul intre feluri este in medie de 2 ore.

Fratii ortodocsi, petrec timpul dintre feluri dansand, jucand, dupa felul muzicii lautarilor si asta de seara pana in zori.

Fratii adventisti, petrec acelasi timp stand pe scaune si, eventual,conversand.

Printr-o simpla comparatie, reforma sanitara promovata de profetul adventistilor, EGW, este mai prezenta in primul caz decat in al doilea.

Un meniu atat de bogat, cu pauze atat de lungi intre feluri, cu cantitati mari de lichid baute si fara miscare sau exercitiu fizic atatea ore, este OTRAVA pentru organism.

Intrebare: cu rezolvam, frati adventisti, situatia asta? Ori punem muzica de lautari si facem exercitiu fizic, ori reducem drastic cantitatea de mancare si fara pauze, ori renuntam la masa festiva, ori... ziceti, fiindca se vede clar ca strecuram tantarul si inghitim camila.
#23 La nunta-2Ng 29-04-2015 18:24
Si acum despre muzica.

Se obisnuieste la nunti sa se cante mult, si e foarte bine ca ocazia de bucurie sa fie plina de muzica, DAR...

Pentru prima parte a nuntii, cununia religioasa, ocazie solemna, avem repertoriu foarte bogat, in interpretarea diferitelor formatii corale, instrumentale sau solisti, muzica din categoria ”inchinare”.
Pentru partea a doua a nuntii, masa festiva, mediul se schimba complet, dar formatiile si muzica raman aceleasi, iar in cele mai multe cazuri, daca ai trece pe afara si n-ai sti ce se petrece inauntru, ai crede ca e lautarie.

Intrebarea 1:
Fratilor adventisti, cum unim muzica de inchinare cu vacarmul discutiilor libere inerente la o asfel de masa?

Intrebarea 2:
Fratilor adventisti, oare nu este nimeni in stare dintre muzicieni sa produca muzica potrivita pentru mesele festive?

Sau, ca sa impacam si capra si varza, renuntam de tot la muzica in timpul mesei?

Ca zic iar: strecuram tantarul si inghitim camila!
#24 Legea compensațieiSpartan 29-04-2015 20:52
Ng,
Ai spirit de observație, felicitări!!

Adventistu, când vede că este imoral în niște chestii, dorește să echilibreze scorul abținându-se de la lucruri pe care Dumnezeu nu le-a interzis. D-aia s-a ajuns ca nunta să semene cu un parastas!
#25 Cioburi de sticla pe ranairis 01-05-2015 16:19
Un articol care mie cel putin imi arunca sare si cioburi de sticla pe rani care nu s-au inchis de tot. Regrete tardive ca mi-am pierdut vemea cu asa ceva, si am ascultat de altii. Venind din biserica ortodoxa m-au surprins in primii ani aspecte ca unele din articol, niste nimicuri in fond, dar care se faceau cu o gravitate si solemnitate demne de o cauza mai buna.

Mergand la unele familii in vizita observam cum fac lucrurile, siguri pe ei, dar mi s-a conturat tot mai tare senzatia ca exista o lista secreta de lucruri permise si lucruri nepermise in sabat. parea ca toti au cunostiinta de lista asta, numai mie imi scapa, si asta ca ma straduiam sa intru in carti cu mare disperare, ca sa zic asa.
De exemplu n-am inteles de ce e permis sa faci o salata , care implica spalat rosii, curatat castraveti, spalat frunzele de salata, etc., dar nu e permis sa faci un piure de cartofi, avand cartofii fierti in prealabil. O omleta dimineata nici nu intra in discutie. Mi-era si frica sa intreb.

Mi se pareau de la inceput destule lucruri cu o logica sucita, dar le inghiteam de frica. Da, de frica! Dar asta am inteles-o mult mai tarziu, cand eram deja cu un picior si jumatate afara.

Ca ai amintit in articol de joaca copiilor, asta era o expresie care imi urca sangele in cap, adresata copiilor, lasa aia ca e sambata!!!! Asta as incadra-o in top 10 stupizenii !
Sunt multe lucruri care scrise acum doua mii de ani si aplicate asa ad literam in societatea de astazi, par de-a dreptul caraghioase sau imposibil de implinit intr-un mod total onest.

Vad multa ipocrizie, da´ multa, in faptul ca unii pretind sa faca uz de facilitatile de astazi, curent electric, internet, comunicatii, mijloace de transport, etc., dar in aceste sectoare lucreaza oamenii si sambata. Daca Dumnezeu ar fi ingaduit sa ramanem la cultivat pamantul si cresterea animalelor, atunci da, am putea implini exact cum scrie, punem sapa-n cui , bagam vita-n grajd, ne spalam, ne schimbam de haine si asteptam sabatul.

Apropo de haine, am auzit si sintagma "haine de adunare", eu inteleg ca inainte era normal sa te lepezi de zdrentele cu care mergeai la plug, si era normal sa existe unele mai bune cu care te prezentai la adunare, dar astazi, sa ai camasi pe care "nu e bine" sa le porti la si la un concert sau la birou daca e cazul, pentru mine nu are sens.

A refuza sa cumperi o sticla de apa cand e nevoie , doar pentru ca e sambata, pentru mine deja intra in sfera absurdului, nici nu merita o discutie.

Cu dansul eu am o problema, nu am fost niciodata in stare sa explic de ce nu, dupa ce am trecut la adventisti.
Nu am dansat o lunga perioada, cat am fost in biserica, nu am simtit nevioia deloc, dar nici nu am incriminat dansul.

Venind din biserica ortodoxa am fost pe la multe nunti unde se dansa, nu vedeam nimic asa de rau si de condamnat.
Dupa ce am plecat din biserica, da, am mers la cateva nunti ortodoxe, si da, am redescoperit cu multa bucurie dansul.
Totul e sa te lasi purtat de muzica, ajuta si daca partenerul stie, in cazul meu am avut avantajul ca sotul meu stie foarte bine sa danseze, a facut dansuri la scoala generala pe vremuri.

Cu nuntile iar e mult de scris si de spus, o sa am in vara o nunta adventista, si inca stau in dubiu sa merg, sa nu merg, sunt prieteni apropiati,si mai am unii prieteni pe acolo, asa ca eventual o sa merg strict pentru socializarea de la restaurant cu ei, insa o sa fie o plictiseala, in rest multa mancare, vorba aia, ca la nunta.

Poate ne spui si aici impresiile de la concert. Enjoy it!!! In modul in care simti.
#26 Bun venit, IrisSpartan 01-05-2015 21:26
Departe de mine să dau cu sare pe rănile cuiva... deși cuvintele mele de aici mai degrabă au rol vindecător, nu moralizator.
Ai pus cu mult suflet degetul pe rană: de ce facem niște lucruri fără sens, dacă nu este cazul? Asta e întrebarea... dar răspuns nu vei primi, cel puțin din partea oficialilor bisericii.
Mă bucur că ai redescoperit bucuria libertății de a interpreta muzica prin mișcare... și pe mine mă ard călcâiele câte o dată, dar habar nu am să dansez.
Poate că o să mă las furat de vraja muzicii lui Andre Rieu, cu siguranță o să spun cum m-am simțit!
#27 Țânțarii de la nuntăNg 01-05-2015 23:59
Pentru Roland Mo

Fratele meu, nu am talent la scris, precum nu am talent în multe alte domenii. Îmi cer scuze că nu am scris mai pe înțeles la postul 22.

M-am gândit că adventiștii au scos dansul de pe lista manifestărilor decente având anumite argumente pe care nu le comentez. Prin această scoatere în afara legii au rezolvat problemele pe care dansul le aducea și pe care adventiștii nu le agreau, dar au generat alte probleme prin lipsa lui, pe baza principiului că nu există lucruri perfect bune sau perfect rele. Au făcut reformă eliminând dansul, dar n-au mers mai departe să-l înlocuie cu altceva sau să reformuleze contextele, ca și cum nu i-a mai iteresat ce efecte are eliminarea lui, ca să le rezolve.

Prin EGW avem dansul anulat, dar tot prin EGW avem reforma sanitară cu cele 8 principii de viețuire sănătoasă printre care alimentația și exercițiul fizic. Așa că ne trezim cu ocazia de nuntă din care lipsește dansul, dar lipsește și o altă formă de exercițiu fizic capabil să ompenseze abundența mâncării. Aici mi s-a părut că problema dansului este mic copil pe lângă problema reformei sanitare. Nu militez pentru reintroducerea dansului, ci pentru reformă integrată, care să țină cont de toate aspectele.
#28 ReclamăNg 02-05-2015 08:21
Adi,

Azi la Școala de Sabat se discută lecția ”Hristos, Domnul Sabatului”.

Recomand pentru studiu suplimentar cartea ”SABATUL, DE LA FRUSTRARE LA ÎNCÂNTARE” scrisă de autoarea May-Ellen Colon și apărută la editura Viață și Sănătate în 2012. Pentru mine cartea aceasta a fost o mireasmă de viață. Am citit-o, am studiat-o capitol cu capitol împreună cu un grup de frați la biserică, am împrumutat-o altora...

Citez de pe copertă:
”Dacă te regăsești printre cei care se luptă cu întrebări de genul: Care sunt activitățile potrivite pentru Sabat? E păcat să dormi în Sabat? Este Sabatul cea mai potrivită zi pentru lucrare misionară? Dar pentru relații sexuale? Este păzirea Sabatului condiție de mântuire?, află că acest volum este unul de excepție, deoarece îți oferă o experiență carew îți schimbă viața. Citindu-l, vei vedea Sabatul cu alți ochi și vei aprecia mult mai mult acest dar al lui Dumnezeu. Modul practic în care este prezentat mesajul cărții, care se concentrează pe Hristos, este de un real folos.”

Un Sabat binecuvântat tuturor!
#29 daca lucrurile pe care le poti face in Sabat ,esti liber sa le aplici si celorlate zile ale saptaminii , inseamna ca ai inteles ca ziua si locul nu sint importante ci importanta este atitudinea inimii talebeniamin 06-05-2015 22:13
Ng

Ca in sfirsitai reusit sa te bucuri de sabat este un lucru bun.
Ca acum poti face sex in sabat , ca poti merge la plimbare in parc , ca poti sa stai acasa si nici sa nu mergi la biserica in sabat , acum ti se pare un lucru minunat.
Cum se face ca nu ai vazut aceste lucruri inainte ?

May-Elen Colon , autoarea cartii ce te-a impresionat prin inventiile ei , singurul lucru ce il are in comun cu adventismul original de ziua a saptea este --o treime din numele pe care il poarta -adica Ellen . ,restul nu mai este adventism.

Am intrebat cu putin timp inainte ;
unde se spune in VT sau NT ca in sabat poti sa-ti parasesti locuinta , si inca nimeni nu a indraznit sa-mi raspunda ?

Adventismul prezentat de aceasta noua Elena , nu are nimic in comun cu adventismul Elenei White care a fost de atitea ori in cer , a vorbit cu ingerii si chiar cu Isus , si a fost instruita direct de datatorul sabatului cum trebuie respectata aceasta zi sfinta de sabat.

Noua ta Elena , nu este condusa de duhul care a fost condusa Elena White .

daca vrei un sabat ca acel descris de ea nu mai esti adventist de ziua a saptea adevarat , esti doar unul care urmareste sa-si faca gusturile lui rastalmacind porunca lui Dumnezeu data lui Moise.

Tu se pare ca vrei evanghelia lui Moise diluata cu preferintele tale firesti de toate zilele.

Aminteste-ti --sabatul este al Domnului , si nu poti face cu el ceea ce vrei tu .

Nu poti sa=l ai pe Moise si pe Isus in acelasi timp .

In VT erai omorit cu pietre prin porunca divina daca iti pararseai locuinta in ziua sabatului .

Ideia de mers la sinagoga si parasirea locuintei tale in zi de sabat este o inventie a fariseilor apostaziati ,la fel cum este si aceasta femeie Elen ce te-a impresionat pe tine si te-a imbatat cu suc de soia.

Nu te supara pe mine ca ti-am prezentat adevarata fata a apostaziei ce inseala pe adventistii de astazi .

Asculta ultima lectiune prezentata de Edi pe
vectorsociety.o rg si vei vedea ca sabatul ca zi A DOMNULUI , in crestinism este doar o mahrama pe ochii celor neavizati si care inca nu au inteles evanghelia si libertatea in Isus.
#30 Impozit pe zileSpartan 07-05-2015 06:29
Beniamin,

Că o zi este a Domnului, aparent este un lucru extraordinar! Dar există în Biblie un fundament chiar mai vechi decât Sabatul: „...cea mai mare dintre ele este dragostea”.
Mie asta îmi sună că fundamentul constituției cerești este dragostea, iar celelalte legi trebuie să fie în conformitate cu aceasta, altfel sunt neconstituționale!

Sabatul evreiesc nu are nimic cu dragostea, oricât ar vrea teologii adventiști să spună altfel: Este o P O R U N C Ă !!!

Dragostea nu poate fi poruncită, petrecerea timpului cu cineva la poruncă nu înseamnă altceva decât obligație!

Când se spune că Sabatul este pentru om, asta înseamnă că Dumnezeu recomandă ca munca să fie exclusă din această zi, pentru ca omul să își dedice acest timp pentru a experimenta dragostea: timp cu familia, cu prietenii, cu Dumnezeu.

Este, dacă vrei, cadrul legal pentru asta!!! Cum dragoste cu sila nu se poate, nici Sabatul ținut cu sila nu poate fi benefic nici pentru Dumnezeu și nici pentru om.

În altă ordine de idei, timpul este un concept al umanității, Einstein a dovedit că timpul este relativ și că noi „trecem” prin timp. Așa că timpul este doar o fantomă la care ne raportăm, nu un fundament al Universului, așa cum îl tratează adventiștii!
#31 Nici un adventist nu tine sabatul cand pleaca simbata la "adunare"beniamin 07-05-2015 16:05
Spartan

""Sabatul evreiesc nu are nimic cu dragostea, oricât ar vrea teologii adventiști să spună altfel: Este o P O R U N C Ă !!!""

Ai dreptate ; sabatul este o zi de ODIHNA pentru omul evreu , nevasta , vaca , si servitorii din casa lui .

Este o porunca sa se odihneasca fiecare in casa sau cortul lui si nu este o porunca de a parasi casa ca sa mergi la biserica ,.

Te-ai intrebat vreodata cum s-a ajuns ca evreii si adventistii sa calce porunca de a se ODIHNII ACASA , si sa o schimbe prin a merge la sinagoga sau la "adunare" ??

Tot asa numitul program "divin" al evreilor si al adventistilor in aceasta zi este o calcare flagranta a poruncii date de Dumnezeu cum sa te odihnesti in SABAT.

Mersul pe jos , cu masina sau cu autobuzul la "adunare" in zi de SABAT este o nerespectare a modului in care Dumnezeu prin Moise a poruncit CUM TREBUIE RESPECTAT Sabatul. .Adventistii au facut din aceasta -calcare de Sabat" o conditie de mantuire.

A pretinde ca ti sabatul , prin a merge la "adunare" simbata este cea mai mare pacaleala a adventistilor .

As vrea ca cineva sa-mi arate ca rationamentul meu este gresit.

In crestinism nu exista locuri sfinte , zile sfinte . maincari sau bauturi sfinte , oale sfinte si cladiri sfinte .

In crestinism ideia este ca Dumnezeu a ales sa sfinteasca (punere deoparte) OMUL si nu un loc sau o anumita zi.

In Isus am fost alesi inainte de intemeierea lumii sa fim sfinti , si fara vina inaintea LUI.

A merge la "adunare" in zi de sabat evreiesc , pentru un crestin nu este PACAT , este chiar un lucru bun , si poate face aceasta in orce zi .nu numai simbata.,dar nu poate merge simbata la "adunare" si in acelasi timp sa pretinda ca tine sabatul asa cum a intentionat Dumnezeu cand i la dat lui Moise.

Pavel spunea :
" pentru cel ales de Dumnezeu ,TOATE zilele sint la fel "


si precis nu se referea la lungimea zilelor .

Spartane ,tu sau altii, incearcati si aratati-mi unde sint gresit.

.,
#32 Keep up the good work !iris 08-05-2015 21:24
Adi T., multumesc pentru cuvintele de bun venit ! Felicitari pentru blog! Multe si sincere felicitari. Mie personal imi place perceptia ta, si cand am zis de sare, e pentru ca surprinzi exact unde trebuie.

Apreciez dedicarea si timpul pentru a face asta, nu in ultimul rand energia si determinarea de a deschide ochii unora si a imbunatati lucrurile. In multe din articolele tale regaseam ganduri sau intrebari care le-am avut si eu in urma cu 10-15 ani si pe care nu le-am impartasit sau discutat cu nimeni. Cu cine? Cineva din biserica? Glumiti, nu?

Continua sa scrii, in masura in care poti, bineinteles. Sa stii ca articolele tale sunt citite de multi, probabil o stii, eu asa am aflat de acest site de la niste prieteni din biserica, dar probabil ca ti-e cunoscut bine faptul ca la unii parca le e frica sa gandeasca singuri.
Unul dintre ei mi-a spus ca citind ce scrii tu e ca o gura de oxigen, sunt nemultumiti de unele aspecte, daaaar … familie, parinti, neamuri, functii, etc. Deocamdata.

You have no rights to post comments