Soluția dilemei și dilema soluției

 
1.  Problema. Sau, mai bine zis, problemele! Există cu duiumul în interiorul oricărei biserici contemporane și bineînțeles și în sânul BAZȘ. Nu o să le dezbat acum pe larg, doar o să le reamintesc succint: lipsă de relevanță, corupție, delăsare, plictiseală, ruptură între teorie și practică, ancorare în trecut, lipsă de viziune, inerție și alergie la idei noi, angajați mediocri... etc.
Am vorbit, cred, despre fiecare dintre ele, le-am adus în fața voastră,  le-am identificat și le-am dezvelit publicului. Unele au fost puțin sau deloc înțelese, iar altele foarte apreciate, în special cele în care au fost scoase la iveală unele practici nepotrivite ale celor care păstoresc biserica. Am sperat că prin identificarea și scoaterea la iveală a acestor „pete negre” vom putea scăpa de ele, că vom putea să ne tragem singuri în sus și să creștem. Am crezut că diagnoza poate face minuni, că a ști de ce suferi este foarte important și că automat vor urma analizele, deciziile și apoi... tratamentul.
Cu toate acestea, rezultatele întârzie să apară. Gunoiul de sub covor se tot adună, prospețime nu se simte, cantitatea de adevăr din predici nu crește și nici viața spirituală nu este pe un trend ascendent. Dar cu toate acestea, nici proteste, greve sau alte manifestări de nemulțumire nu am văzut.
O perioadă chiar m-am mirat de acest lucru, pentru că părea de neînțeles: să vezi că te afli într-o fundătură, dar să nu faci nimic pentru a ieși din ea. Am înțeles însă de curând problema: religia crează dependență, iar aceasta se tratează cu dificultate!
 
2. Dilema soluției. Dragi cititori, nu știu dacă v-ați dat seama, dar așteptările voastre ( în sensul că așteptați soluții, nu numai identificarea gunoiului ascuns sub preș), mă presează moral să merg mai departe, să caut și să găsesc acele căi prin care să ajungem împreună la o mult râvnitul adevăr. Mi-ați arătat încredere, îmi acordați atenție citind articolele pe care le scriu și consider absolut normal să încerc să rezonez cu nevoile voastre.
Am căutat mult timp soluții, dar nu în direcția cea mai bună. Dar de curând am înțeles cum funcționează mecanismul care ne conduce mintea, iar plecând de la aceasta pot acum să vă dau două vești... una proastă  și una bună.
Vestea cea rea este că în lumea religioasă s-a intrat într-un cerc vicios din care cu greu se poate ieși. Practic, iată ce înseamnă astăzi orice biserică, inclusiv BAZȘ: o piață în care se tranzacționează lucrurile dorite!
În această piață (clădire la nivel local, instituție la nivel național și mondial) există două categorii de „ofertanți”:
- Clerul. Aceștia au identificat o posibilă nișă de câștig (în bani, influență, putere, celebritate...), iar pentru dobândirea acestor privilegii oferă în schimb serviciile lor (discursuri, motivație, rugăciune, consiliere, intermediere, ceremonii și slujbe religioase, etc.) celor care au nevoie de ele.
- Laicii. Aceștia s-au născut într-o lume dominată de sentimente religioase și au moștenit de la părinți sau prin educație un anume grad de dependență față de ideea de Dumnezeu. În lipsa cunoștințelor (sau a voinței) prin care să ajungă personal și direct la relația dorită cu divinitatea, au apelat la ajutor specializat. Iar după cum bine vă dați seama, cei care oferă acest ajutor, această intermediere, sunt tocmai preoții și pastorii, organizați în asociații profesionale numite biserici.
 
Între aceste două categorii (clerul și laicii) s-a dezvoltat de-a lungul anilor un soi de simbioză: noi, clerul, vă dăm cele necesare liniștirii conștiinței, iar voi, membrii bisericii, ne furnizați nouă mijloacele financiare pentru a trăi decent și (atenție!!!) pentru a vă menține legați de organizația noastră și a converti noi adepți!
Acest „contract” nescris este foarte vechi... aproape că a intrat în ADN-ul oamenilor și cu greu mai poate fi șters, deși nu există nimic legal care să interzică omului ieșirea din acest matrix spiritual. Drogul religios este atât de puternic încât cu greu se poate ieși de sub influența lui, mai ales fără sprijin exterior. O știu din propria mea experiență: detoxificarea are nevoie chiar de ani de zile pentru a fi dusă la capăt și a putea reda individului capacitatea de a gândi liber și independent.
Dar cu toate acestea, am și o veste bună:  am înțeles mecanismul prin care se induce adicția la nivelul ființei umane și plecând de aici se pot identifica „terapii” care să conducă la însănătoșire.
 
3. Soluția dilemei. A te lepăda de dependența religioasă nu este deloc ușor, iar procesul de însănătoșire este unul complex și din acest motiv l-am prezentat ca fiind o dilemă greu de rezolvat. Implică multă muncă și parcurgerea a numeroși pași, inclusiv luarea unor decizii dificile. Dar astăzi o să mă limitez la a prezenta primii doi pași, fără de care nu e poate merge mai departe.
Primul pas constă în conștientizarea situației în care te afli. Fără a-ți da seama că ești „ticălos, nenorocit, sărac, orb și gol”, nu poți face nimic pentru vindecarea ta. Prin faptul că citești acum și aici aceste rânduri presupun că ți-ai dat deja seama că ai o problemă, că ai observat cum staului religios în care te-ai lăsat încercuit nu este așa de roz precum credeai și că trebuie să faci ceva, deși poate că încă nu știi ce anume.
Numai faptul că ți-ai dezvoltat capacitatea de a te informa din surse diverse, că nu te mulțumești cu hrana prefabricată oferită de biserică și că ești un căutător activ, înseamnă foarte mult. Iar dacă ai trecut mai departe și ai reușit să și comunici, să te exprimi, să comentezi, să pui întrebări și să te faci auzit, înseamnă și mai mult. Ești pe drumul cel bun, mergi înainte!
 
Al doilea pas este mai ușor de implementat. Se numește dorința după adevăr și chiar asta înseamnă: să vrei, să dorești să afli adevărul despre natură, Dumnezeu, creație, moarte, trecut, prezent și viitor, să-ți găsești sensul vieții. Fără a avea această dorință nu poți avea rezultate; nici Dumnezeu și nici oamenii nu-ți pot oferi ceea ce tu personal nu dorești să ai.
Dar dacă vrei să știi mai mult, vrei să înțelegi mai bine, vrei să crești și să te dezvolți, da, te asigur că vei primi ajutor. Și nu oricum, ci la locul și la timpul potrivit! Vei observa lucruri pe care altădată le treceai cu vederea, vei găsi cărți despre care nu știai nimic, vei cunoaște oameni care vor putea să-ți răspundă la întrebări și vei afla lucruri după care sufletul tău tânjește.
În ceea ce privește conștientizarea, poți deschide tu ochii, sau altcineva te poate ajuta să obții „alifie pentru ochi”. Dar în ceea ce privește dorința de schimbare, aceasta îți aparține întru totul. Vrei rutină, asta vei primi. Te mulțumești cu puțin, să nu crezi că primești mult. Dar dacă vrei să ajungi la adevăr, te asigur că îl vei găsi, chiar dacă habar nu ai acum pe unde se află.
 
Acesta este mesajul meu final pentru această zi. Reține că dorințele tale sunt cele care îți vor deschide uși către cunoaștere, punți către oameni și mintea către adevăr. Nu te mulțumi cu puțin, pentru că Dumnezeu este darnic și infinit de bogat. Învață să dorești și te asigur că vei ajunge acolo unde visezi să fii.
Și nu uita niciodată sfatul prețios al lui Isus: Caută și vei găsi, bate și ți se va deschide, cere și vei primi.
Așadar, îndrăznește. Azi și de acum înainte!

Comentarii   

#1 AdevarulNIMENI 24-05-2015 16:13
1. Ca dilema este simbioza dintre cler si laici sau faptul ca si unii si ceilalti sunt ofertanti nu stiu.
2. Nu stiu nici daca dilema este dependenta de religie.

Ceea ce stiu este ca nu toate problemele spirituale ale oamenilor au fost rezolvate.
Asa ca pentru problemele spirituale nerezolvate de stiinta omul apeleaza la religie.
Religia cu raspunsurile ei atractive calmeaza si face omul dependent de ea.
Nu conteaza cine inseala si nici cine se inseala important este ca spiritul sa ramana calm si borfasul multumit.
Invitatia ta de a cauta dupa adevar nu este nici noua si nici prima. Am mai vorbit despre asta in trecut. Adevarul este relativ. Adevarul absolut nu n-e este accesibil, deocamdata este invaluit in mult mister si filozofie. Nu stiu nici daca exista si nici daca-l vom gasi vreodata. Raman la parerea ca daca acesta exista nu poate fi descoperit decat printr-o revelatie directa fara intermediari. Pana atunci scepticismul este recomandat pentru a nu cadea in plasa sarlatanilor religiosi. Starea de caldicel, amintita de tine, vine din nesiguranta anilor pierduti in religii promisioniste. Promisiunile religiilor ca dincolo de moarte n-e asteapta o lume mai buna sunt sustinute cu bani grei de fricosi, in timp ce oameni si copii mor acum si aici fara nici-un ajutor.
La un moment dat in aticolul tau spui urmatoarele:
"Dar cu toate acestea, nici proteste, greve sau alte manifestări de nemulțumire nu am văzut."

Nu sunt pentru revolte religioase care pot degenera in violenta si care pot produce victime nevinovate.
Prima si singura metoda de protest impotriva religiei la care particip de foarte mult timp este de a opri orice fel de finantare cat de mica ar fi aceasta. In rest nu cred ca mai trebuie facut nimic. Totul intra in efectul de domino.
Si pentru-ca vorbeai de adevar, daca lucrul acesta se va intampla la scara mare, cel putin adevaruri relative despre religii, biserici sau cler vor fi vazute intr-o noua lumina. Poate cea reala, cine stie. Asta cred eu ca este primul adevar cu care trebuie sa incepem.
Pana atunci l-as cita pe Einstein; "Doar doua lucruri sunt infinite: Universul si prostia umana, si nu sunt sigur in legatura cu Universul".
#2 FinanțareaNg 24-05-2015 19:44
Frământ de mult trei aspecte rezultate din Noul Testament.

1, Într-o împrejurare, Petru se grăbește să răspundă celor ce l-au întrebat dacă Învățătorul lui nu plătește darea pentru templu, spunând: Ba da! Ulterior Isus îl întâlnește și-l întreabă de la cine iau bir împărații: de la fii sau de la străini. Răspunsul a fost evident. În consecință, dacă prin adopție, suntem declarați fii ai lui Dumnezeu, nu trebuie să înceteze colectarea dării de la fii?

2, Ucenicii au fost trimiși în lume să predice Evanghelia fiindu-le promisă susținerea materială chiar în casele unde vor poposi. Dacă în vreo cetate sau casă nu vor fi primiți trebuia să scuture praful de pe picioare împotriva acestora. Este clar că în acest demers în lume nu erau finanțați de Biserica de la Ierusalim, nici de comunitățile locale, nici de Sinedriu. Deviza era: Vrednic este lucrătorul de plata lui.

3, Preoția Noului Testament, așa cum reiese de la Petru, Pavel, este universală. Fiecare născut din nou în Împărăția lui Dumnezeu este preot. Așa că toți cei botezați cu botezul biblic intră de facto în preoția universală. În acest caz, CINE pe CINE plătește?

După VT, capul familiei este și preotul familiei. După NT, oricine din familie, botezat fiind, este preot, putând îndeplini toate sacramentele. De ce mie, cap de familie, și botezat biblic, deci preot cu drepturi depline, nu mi se recunoaște dreptul de a-mi boteza copilul, de a-l cununa, de a-l împărtăși, ci mi se impune să-l aduc la pastor? Slujba de prezbiter presupune binecuvântarea cu punerea măinilor. De ce nici măcar la prezbiter nu pot apela? Apreciez că sacramentele sunt trecute ca monopol în portofoliul pastorilor pentru ca poporul să fie dependent total de biserică prin pastori. Astfel că: Finanțezi? ai sacramente. Nu finanțezi? N-ai. De aici și până la a considera că dacă nu aparții bisericii nu ești mântuit este doar un pas. Și atunci frica de a nu pierde cerul deschide buzunarele.

Nu militez pentru oprirea dărniciei, să fie, dar să fie bazată pe motivație corectă, știind în orice moment și fiind responsabil pentru obiectivele cheltuireii fondurilor.
#3 bine gandit si documentatrealistul 24-05-2015 21:33
Pt cine are ochi sa vada,si urechi sa auda,acesta este adevarul cu privire la preoti,dar cum am fost spalati la creier cu alte minciuni,e greu de crezut ca marea majoritate va intelege misterul zecimii obligatoriu.
#4 Finantarea 2realistul 24-05-2015 21:36
Ng ,bine ai punctat,felicit ari!!!
#5 idei buneeeee!!!Spartan 24-05-2015 21:52
Aș vrea să trăiesc clipa când la amvon o să aud o predică pe baza comentariului #2.
Ng, le-ai frământat mult, dar le-ai spus bine!!! :-)
Și eu sunt de acord cu principiul dărniciei, dar nu în felul în care se desfășoară acum!

Nimeni,
Nu mă aștept la proteste violente, ci la acțiuni pașnice, dar hotărâte. A lua poziție și a o afirma public poate face oricine.
Da, de acord cu tine, oprirea finanțării este singura cu efect garantat, dar pe termen lung. Biserica are nenumărate proprietăți pe care administratorii le vor vinde atunci când nu vor mai avea bani de salarii... doar ei dispun de ele din pdv legal.
Proștii le finanțează, le construiesc, le trec pe numele bisericii și apoi... pa, puiu!
Ai semnat actul de donație, gata, nu mai poți întoarce mortul de la groapă!
Abia când vor vinde totul vor intra în criză. Până atunci sistemul va rezista, fii sigur că au rezerve!
#6 divizarea adventismuluibeniamin 25-05-2015 15:38
Spartan

https://www.facebook.com/#!/FormerAdventist

Dupa cate stii si tu , multi adventisti renunta la ideia de a reforma dinozaurului institutional adventist si isi formeaza noi asociatii .

Parasirea institutiei organizate advente ,se face din diferite motive.
Am unii prieteni ce posteaza pe acest site , adventisti foarte fundamentalisti care spun ca daca in anul acesta la conferinta generala se voteaza hirotonirea femeilor , ei vor parasii biserica .

Sint curios unde se vor duce acesti fundamentalisti cand se va vota hirotonirea femeilor.

Personalm cred ca se va gasi un tip istet care va profita de aceasta situatie si la fel ca reformistii , se vor separa de biserica si vor forma o noua grupare fundamentalista credincioasa "adevarului" dat sfintilor odata pentru totdeauna.

Altii vor inghiti galusca , le va sta in gat , dar se vor obisnui pana la urma ,.
Obisnuinta este o a doua natura , si pe acest fapt se bazeaza cei de la CG.
#7 Dileme , Solutii , Cercuri , Orologii , Snobism , Statistici , Coliva si Speranteee!!iluminatul 25-05-2015 16:41
Citat:
”Clerul. Aceștia au identificat o posibilă nișă de câștig (în bani, influență, putere, celebritate...), iar pentru dobândirea acestor privilegii oferă în schimb serviciile lor (discursuri, motivație, rugăciune, consiliere, intermediere, ceremonii și slujbe religioase, etc.) celor care au nevoie de ele.”
Spartane ,

...Pentru cei care inca doresc sa tina ”robinetul deschis” le ofer aici un discurs ” ” motivator ” care sa-i imbarbateze intru perpetuarea spiritului de turma !..

play.streamkit.tv/content/channel/biserica_balta_alba/vod/2015/4/Comitet_partea_2.fplayer.html/menu

Edi Money Calugarul ( care acum isi face veacul cu gasca prin Turcia ) si ”solutia” la dilemele voastre !!..sa crestem bugetul pe cap de vita, oaie, bou , capre ca mielutii îi crestem si defilam cu ei la ferma vedetelor Excelsis !

1..minutul 0: 58:30 ...pana la 1: 05: 54.....orice minciuna* are si o mica doza de `adevar` !!! ...spalarea la creier a dat roade in randul celor tineri .. Un lucru este cert, la dumnealui singura constanta este schimbarea !..in grafice si cifre :lol:

Secretarul Tomoioaga vine cumva si dezvaluie un fel de paradox (practic il contrazice pe Edi Money , cand vine vorba de echivalentul banilor , raportat la capete bagate la apa )....Termenul de profit este tradus de fapt in pierdere(probab il singurul constient de pe scena) sau in ”gura pacatosului adevar graieste ”...

2..minutul 1: 47: 07 ...si cine are rabdare pana la sfarsit , poate savura si bomboana de pe coliva > cu nimeni altul decat acest ”Marius Turcescu” al adventistilor la ora de sinecurism si laude aduse echipei de ”ceasornicari ”..

Pentru acesta din urma am si un sfat asa ca de la sclav la Boier : Mariusele cu cat iti e mai frica de esec, cu atat ai mai mari sanse sa o dai în bara, pe principiul „de ce ti-e frica, de aia nu scapi ” !...cred ca trebuia sa inchei cu cantarea ” vesnica laudarosenie sau prohodul ” !

BTW: ..Voi nu sunteti curiosi de ce nu s-au publicat, inca, pe site-ul Bancii Adventiste de exploatare Sucursala Muntenia cheltuielile legate de deplasarea in Israel , Turcia si achizitionarea noi de tablete cu marul – tabu ..
Daca maruntisurile astea nu au bunul simt sa le faca publice , ce sa mai vorbim de cheltuielile(o nimica toata , dupa recolta la hectar prezentata de Edi ) cu vizele , diurnele , cazarile in State.. :-x

Alo domnilor functionari publici, alooo mister Parlitu !!! Nu mai parliti bre lumea , ca in curand o sa va puna ortodocsii acastiste, ca e plina biserica de ei , bre *

Parafraza : ”Aș vrea să trăiesc clipa când la amvon o să aud o predică in care”.. sa se faca publice toate cheltuielile cu deplasarile si plimbarile pe banii fraierilor la scoala, gradi , si in concedii cu toate familiile lor... :eek:

Spartane , mai bine invata urgent melodia cu avioane de hartie ....@))))..sau email-uri cu confirmare/publ icare !! ;-)

Sa ne spuna pe ce principiu, inca functioneaza programul ”rabla” in varianta tablete, telefoane , masini , utilaje, camere video,apartamen te , masini de tuns iarba ,etc sau programul ”prima si a doua casa cu nivel” la inca o noua biserica construita (isi propune mai nou fratili Vadic )..
Nenea Mariuse, cata transparenta , zau asa :-* ) :-* ...cand ne vei tine o predica cu titlul ”cat este obrazul ???” ! :oops:

Nenea Buciuman , ai facut mataluta ce-ai facut si ne-ai mai bagat o poveste cu izbuc :lol: cu happy end in Israel acuma in prag de pensionare !..te-a costat mult fratioare ?...si prezinta-ne te rog si echipa de apologeti cu care te-ai plimbat :eek: ca sa stim si noi cine sunt sfintii si cu ce energii transformatoare îi vom vedea pe ponton !
#8 4 vin si 3 pleaca in fiecare zi din biserica adventabeniamin 25-05-2015 18:38
Iluminatul

Pentru toti care iubesc adventismul , vestea ca in ultimul an au fost doar 1006 botezuri , rata cea mai scazuta din ultimii 22 de ani , este o veste cu adevarat trista..

Acum 35 de ani nr , adventistilor in romania era de 62.000 de mbrii , astazi dupa milioane si milioane de euro cheltuiti pe evanghelizari nr , este doar de 66.000.

Este foarte clar ca liderii adventismului din romania habar nu au si strategia lor de castigare de suflete este falimentara.

In fiecare zi in romania adventista se adauga 4 membri si tot in fiecare zi 3 membrii parasesc biserica.

Daca cu toate avantajele technologice si suma imensa de euro cheltuiti ,acesta este randamentul "bisericii care are tot adevarul" si asteapta sa evanghelizeze toata lumea cu mesajul ei , intradevar , problema este cu mesajul si nu cu banii sau techonogia folosita pentru propaganda religioasa.

In generatia urmatoare , adventismul din romania , se va reduce la jumatate.

Si acum , cireasa de pe tort:

Elena White spunea ca numarul celor ce vor fi luati la cer de Isus cand revine v-a fi doar 144000 de sfinti in viata .

Daca Isus vine astazi , doar 144.000 de adventisti vor fi salvati , iar mai bine de 17 milioane si 800 de mii sint doar adventisti doar de forma .

Tot elena spunea ca in CERNEREA ce urmeaza sa vina majoritatea din cei 144.000 vor fi din numarul babilonienilor ce se vor converti la adevar dupa darea decretului duminical. .

asa ca sansele sa fi luat de Isus , sint mult mai mari pentru babilonieni decat pentru cei ce sint adventisti.
asta daca credem 'spiritul profetic" cu care ne laudam.,

Nu-i de mirare ca 3 din 4 oameni care se convertesc pleaca din biserica cand afla astfel de adevaruri.in fiecare zi.
#9 re-beniaminOM-crestin 26-05-2015 09:27
Asta am subliniat si io, adventismul nu este reformabil ci nu doar adventismul, pt ca totii care critica sfârsesc forma o cloiba pe aceleasi schelete din dulapul confesional din care au iesit. O parte sustin o forma conservatoare pe vechul calapod esuat in multe puncte strict al interpretari precare, iar o alta va alege calea liberalismului teologic (vezi E.C), sfârsind intr-o forma de ateism si mai perversa decât ateismul declarat.

Majoritatea confesiunilor NP se confrunta cu acelasi fenomen, cum spui si tu, 4 intra, trei -cinci ies.

Bunaoara vad ca multi cad pe spate de perspectiva spartanului, bag seama ca a devenit un nou lider de opinie care isi va putea forma si el coliba sa, nimic rau, rau este faptul ca indivizi care se lauda pe aici ca sunt eliberati inca mai au nevoie de un guru, un lider care sa-i îndrume, prin urmare, NU au avut niciodata relatie personala cu Hristos, nu au o legatura strânsa cu Sfântul Duh (de fapt Sfânta Treime) , ptr ca daca o aveau (cum banuiesc ca o ai tu), nu ar fi avut nevoie de un alt guru fei el spartan ori celebru E.C. Adica nu ar fi preluat ideile vânturate de ei nerumegate , netrecute prin filtur gândiri lor ajungând formula ei insusi propriile idei, convingeri, perspective asupra subiectului. Teologic, bate rau de tot vântul atât la spartan(i), cât si la ec-isti. Soluti nu au, boala confesiuni nu-o identifica corect, limitarile sunt laterale doar la pastorasi fara har si zecimea... Si acestei grupari nu-i poate oferi Dumnezeu un om care sa o reformeze, sa corecteze erorile teologice comise de înaintasi si-n care marea majoritate a crestinilor (indiferent de confesiune), sunt tinuti. Eu numesc neghina semanata de vrajmas aceste erori (pe care le-am identificat de mult). Motiv ptr care chiar ma întreb daca nu este mai bine ca inca compenentul ce formeaza confesiunile bune rele cum vor fi ele, am impersia ca sunt mai optime acestui component , Ce faci cu ei? Îi zapacesti de cap, ii scoti afara din confesiune fara a le oferi si varianta optima, reformata cu adevarat, ma refer strict teologic, nu la zecimi si pastorasi in care daca lovesti ai si mare suces pe piata, lasând impresia fi un reformator , un Luther mult asteptat...

Nu, nu i-au apararea pastorilor si nici al zecimi, majoritatea problemelor expuse si pe acest blog sunt reale, este bine ca sunt discutate critic ptr a se repara ce se poate si la acest capitol, capitol care va fi preluat si de reformatori, nu în prima faza dar in a doua faza pe acelasi calapod vor functiona si tot la lipsa de viziune, eu zic Har si un sistem ticalosit vor genera.
#10 3 in 1 ...?....AL CAPONE 26-05-2015 09:49
....
Mulți încearcă să apere doctrina trinității apelând la textul din Matei 28:19, ignorând faptul că acest text a fost manipulat de către traducătorii catolici in favoarea dogmei trinității. Deși unele manuscrise vechi sunt in favoarea textului actual, se cunoaște foarte precis din cartea Faptelor Apostolilor că apostolii nu au practicat aceasta formulă in nici una din ocaziile lor de botez. Biserica Catolică recunoaște atât prin glasul și pana lui Eusebiu de Cesarea, cât și prin documentul ei oficial, Catehismul catolic Vatican II, la pag.164 si 166, că in secolul III nu se practica botezul in numele trinității, ci acesta a fost introdus numai in secolul IV, iar formula biblica ”in numele Meu” (Isus) a fost inlocuită de formula trinitariană catolică. Acest fapt este confirmat și de papa Benedict XVI in cartea sa ”Introduction to Christianity, pag.83 (1968), unde afirmă că textul respectiv își are originea în cetatea Romei. Aceste afirmații nu pot fi considerate eronate deoarece se cunoaște faptul că papalitatea este in posesia celor mai vechi manuscrise ale textului sacru și prin indrăzneala caracteristică lor, pretind că dețin puterea de a interpreta Evanghelia așa cum socotesc de cuviință. In plus, patru traduceri ebraice fidele originalului, cât și o traducere catolică (Reina Valera Restaurata) păstrează textul astfel: ”De aceea mergeți și invățați toate neamurile, scufundându-i în numele Meu”

...
Traim in Bazs si asta ne ocupa tot timpul !
...
#11 Are cineva solutie" la aceasta dilema !AL CAPONE 26-05-2015 09:58
..
Acest lucru a devenit major in biserica mea .
Poate Spartan va aborda acest subiect separat.

Multumesc !
..
#12 pt omcrestincredulul 26-05-2015 11:42
Nu exzista si nu va exzista biserica sau organizatie religioasa fara minim o prostioara docrinara.
Crezi tu ca doar relatia cu Dumnezeu prin Duhul Sfint conteaza?
Cine vrea sa fie"guru"sa fie slujitorul celorlanti-asta in teorie.
"Guru" conteaza daca stie sa "mulga oile"sau nu,daca ai fi tu unul ai mulge un credul ca mine "fara mila"dupa spusele tale.


"Bunaoara vad ca multi cad pe spate de perspectiva spartanului, bag seama ca a devenit un nou lider de opinie care isi va putea forma si el coliba sa...."


Ce vrea sa insemne in acceptiunea ta "cazut pe spate":
-comentarea ideiilor si articolelor spartanului
-sau banuiala neintemeiata ca se pune de o noua"mulgatoare "si tu nu esti invitat la "masa alesilor"dat fiind faptul ca tu ai putea fi un bun " :cry: mulgator"
#13 elena White spune clar ca Isus NU ESTE dumnezeu atotputernic asa cum afirmi tubeniamin 26-05-2015 16:19
roland mo

""Acest Isus de care se face vorbire este invatatorul genial amintit in treacăt la Rin Grand Hotel sau este Atotputernicul Dumnezeu Creator, Mantuitorul prin jertfă a neamului omenesc?
Citatul este din Sfânta Scriptura, Cuvântul lui Dumnezeu sau din colecția de cărți antice organizate intr-un canon de o turmă de popi intru prostirea noastră? ""

Roland , incerca si clarifica afirmatile Elenei White si pune-le in armonie cu afirmatia ta de mai sus.

Sper sa fi mai istet decat mine , Eu nu am reusit .

http://truthorfables.com/JC_Lord_G_Almighty.htm
#14 re-credululOM-crestin 26-05-2015 17:23
Cred ca nu m-am facut înteles, corectez in acest caz; Am subliniat (celputin asa am intentionat), faptul ca un subiect care cade pe spate de un alt guru fara sa aibe o stabilitate spirituala, mai bine ramâne credul in cultu pe care il frecventeaza si fi foarte bun de muls. Cu toate ca urmaresc regulat blogul spartan si am aprecieri la adresa sa, nu vad o solutie optima sa zapacesti niste zapaciti din nascare si mai rau fara a oferi si alternativa viabila. Fizica cunatica, balavragelile cu Genesa, creatie-evoluti e sunt teme de discutat la club insa nu ptr un profan.

Sti ceva, pamântul este mai vechi de 14 miliarde ani cum spun zapaciti ce v-au uzapacit pe multi evoplutionisti, o spune Biblia, Genesa , destul de deslusit, dar si creationisti au dreptate sutine timpul masurat a 6 zile, 6000-7000 ani. Paântul este si el din vesnicie venit-facut, cum de nu ati sesizat aspectul asta dragi evolutionisti? In privinta omului si el este destul de vechi, acsta poate atinge cca 14 miliarde ani ci nu pamântul. Dar la ce se refera cele 6 zile... eu nu vi-o spun nici sa ma platiti, cvautati si veti gasi.

Prin urmare; este stitu ca nu agreez confesiunea adventista, dar ma uit ce subiecti exista (profani), ce necesita nu doar o caticheza cât mai ales o sapuneala relgioasa sa o tina minte si pocaiasca cu adevarat ptr a trimite -investi si Dumnezeu minti luminate deslusi scripturile la justa lor valoare si profunzime. Nu pot sa demolezi si sa nu construiesti ceva in loc, (vezi nebunia ceausista) Spartan, E.C nu sunt solutia optima, din tarlaua adventista doar S.P da ceva semne spre o directie care merita atentie. Restu.. daca se pun de reforma vor fi catastrofe nuceare ptr crestinism.
#15 tlâuriea sfintelor scripturiOM-crestin 26-05-2015 17:38
Nu va mai obositi; nici cei care biciuiti spartani dar nici spartani pe cei care îi biciuiesc cu scripturile, ptr ca realitatea este alta;

Sfânta Scriptura nu sa calrificat nimanui iar cei putini carora le-a fost si este dezvaluita (ma includ, chiar daca va spupar), mai aprofundat, nu vor avea nicodata sansa sa va vorbeasca fara a fi prigoniti ori ucisi bestial de religioasi tuturor cofnesiunilor crestine existente. Sfânta Scriptura nu-o întelege niciodata un învatat cu zeci de mi de doctorate daca nu-i si Sfântul Duh, ori daca grabeste timpul.. atentie la grabirea timpului ptr ca vizeaza taman porcaria NP-americana
#16 DiferențeleNg 26-05-2015 20:24
Biserica adventistă împărtășește ideea că cele 7 biserici la care face referire Apoc. 2 și 3 reprezintă tot atâtea perioade de timp succesive care acoperă cele 2 milenii de creștinism, ultima fiind Laodiceea cu care de fapt se identifică, perioada ei fiind cuprinsă între 1844 și revenirea lui Isus. Caracteristicil e specifice fiecăreia dintre cele 7 biserici nominale din Asia Mică sunt transpuse perioadelor corespunzătoare din era creștină și se observă că biserica luată ca întreg a avut experiențe, învățături proeminente, descoperiri , provocări, așteptări, DIFERITE de la o perioadă la alta.
Dacă acceptăm teoria revelației progresive ne este mai ușor să înțelegem dinamica învățăturilor și crezului creștin de-alungul timpului, iar frământările teologice sau nu, care se găsesc în (inima) mintea credincioșilor responsabili, în sânul bisericilor, între credincioși, au fost și vor fi mereu. Datorită acestor preocupări s-a progresat. Nimic nu vine pe tavă. Te interesează? Te zbați, cercetezi, o dai în bară, schimbi tehnica/tactica , mai încerci... Fiecare generație a reușit să vadă mai departe dacă s-a urcat pe umerii înaintașilor și și-a pus binoclul. Dacă nu, a fost condamnată să repete istoria.
Exemplu: În Luca 10,26 Isus contraîntreabă pe învățătorul Legii: ”CE este scris în Lege? CUM citești în ea?” Întrebarea era pusă în nume propriu (nu colectiv) și Isus i-a cerut să spună textul și apoi interpretarea personală. Cum răspunsul pentru el și pentru timpul lui a fost corect, Isus i-a promis viața veșnică. Pentru noi astăzi nu mai este valabil standardul învățătorului Legii fiindcă Isus nu S-a limitat la a iubi pe aproapele ”ca pe tine însuți”, ci atât pentru El cât și pentru urmașii Lui a pus un standard mai înalt, adică, ”Să vă iubiți unii pe alții cum v-am iubit Eu!”, adică până la sacrificiu de sine.
Se observă că dincolo de apartenența la o bisercă, poate chiar în ciuda ei, Isus se adresează individual și pune fiecăruia aceleași întrebări: ”CE este scris... și CUM citești...?”, adică verifică textul și apoi interpretează-l în lumina pe care o ai. Rezultă că Isus primește răspunsuri diverse, numai că El le judecă după criterii Divine care nouă ne scapă de cele mai multe ori. Dacă un om este serios și responsabil cu sine, își dă interesul să știe și să facă tot ce poate mai bine după lumina ce o are, Isus îi zice: ”Fă așa și vei avea viața veșnică!” Pentru Isus nu faptele contează, ci atitudinea, seriozitatea, motivația.
Dumnezeu Se descoperă progresiv atât la nivel macro - în ere, perioade, biserici- cât și la nivel micro – indivizi-. Așa că părerile diferite sunt de bun augur, și nu se pot folosi pentru umilire, sau pentru a tăbăci spinarea cuiva. Ele sunt sursă de inspirație, rampă de lansare pentru alte gânduri și idei, de fapt ele sunt baza oricărui progres.
Apreciez mult ideea de brainstorming. Fiecare își dă cu părerea, bună – rea, nu contează. Avem minți limitate și producem gânduri limitate. Dar puse laolaltă sunt șanse să sară un iepure de undeva.
În lumea noastră, finndcă atât binele cât și răul sunt sub autoritatea lui Dumnezeu, ambele sunt dirijate să lucreze în folosul mântuirii.
#17 pt om sau crestin?credulul 26-05-2015 23:33
Chestia cea mai aiurea mi se pare ca in domeniul religios toti ne dam specialisti,ca la fotbal,si cel mai al dracului e ca parerea "mea"e cea mai avizata,cea mai inteleapta,dar mai ales cea mai adevarat docrinar.Si voi habar n-aveti cit sinteti pe dinafara.
Oare cind noi oamenii sau crestinii ne vom da seama ca nu ceea ce spunem,sau ce credem ne va include in ecuatia mintuirii ci fapta buna si simpla facuta pt semenii nostrii din dragoste pt Hristos.
Cuante ,literalisti,EC ,tata Wilson,spartan sau SP CONTEAZA PUTIN SAU DE LOC.
Ce conteaza este onestitatea intelectuala si slujirea aproapelui .
Cind am scris "onestitate intelectuala"m- am referit si la "muls"
#18 Probleme tehniceSpartan 30-05-2015 14:05
Datorită unei erori, baza de date a suferit niște schimbări și s-au pierdut ultimele comentarii. Sorry!
#19 Inapoi la subiectNIMENI 30-05-2015 19:31
Chiar daca multi dintre voi au gasit ca finantarea sau darnicia au fost subiectele principale nu asta a fost intentia mea. Ideea principala era ca se cauta adevarul, de aceasta data absolut. Si mai mult, ideea este ca acest adevar este cautat de toata lumea. Citandu-l pe Edith Stein care spunea “Cine cauta adevarul I-l cauta pe Dumnezeu”, m-am gandit ca adevarul la care faci referiri dese se refera de fapt la Dumnezeu. Pentru cei care vor sa gaseasca adevarul in Biserica l-e urez sa aibe noroc. Pentru cei care vor sa plateasca pentru a afla adevarul deasemeni l-e doresc mult noroc.
Cine vrea sa asculte de sfaturile parintelui Selafiil de la Noul Neamt care zicea; “"Eu așa le spun la cei care vin la mine: smerenia vameșului, răbdarea lui Iov, blândețea lui David (că David o fost blând), dragostea, care niciodată nu cade, tăcerea, nemânierea.”, iarasi l-e urez noroc.

Pentru Ng; spun doar atat ca esti liber sa botezi pe cine vrei si cati vrei cu singura conditie sa-ti faci biserica ta.
In BAZS oficierea casatoriilor, a inmormantarilor si a botezului sunt metode prin care se justifica salariile.
Ce nu inteleg este de ce cineva care nu are salariu vrea sa boteze pentru adventisti sau orice alta biserica.

Pentru Adi T. care a scris;

Nimeni,
“Berica are nenumărate proprietăți pe care administratorii le vor vinde atunci când nu vor mai avea bani de salarii... doar ei dispun de ele din pdv legal.
Proștii le finanțează, le construiesc, le trec pe numele bisericii și apoi... pa, puiu!
Ai semnat actul de donație, gata, nu mai poți întoarce mortul de la groapă!
Abia când vor vinde totul vor intra în criză. Până atunci sistemul va rezista, fii sigur că au rezerve!”

N.
Pentru asta te-as lasa corigent. Se vede ca ai fost superficial atunci cand ai citit comentariile care nu ti-au placut.
Pentru tine repet ceea ce am spus aici cu mult timp in urma ce este cu proprietatile BAZS.
BAZS este o corporatie in regim de francise. Oricine foloseste numele si sigla este obligat sa se supuna legilor. Biserica este un imperiu ce nu va cadea decat in momentul in care cei ce-l conduc vor dori asta.
BAZS este o socitate pe actiuni. Actiunile sunt inca in mana descendentilor celor care au fondat aceasta biserica.
Nu se cunoaste public numarul de actiuni pe care l-e detine fiecare entitate care este parte din aceasta afacere dar se pare ca principalul beneficiar al acestei afaceri imense este White Estate.

Si chiar asa sa fie cum spui tu cu ce schibi situatia din moment ce nu poti schimba sistemul?
Nu ai decat doua alternative la care trebuie sa ei seama;
1. Devii independent.
2. Contribui in continuare la sistem.
Nu exista o a treia varianta.
Citeste mai jos ce se intampla cu proprietatile;

http://www.stepstolife.org/php/view_article.php?article_id=1534


Inteleg frusrtarile celor care au contribuit in vre-un fel la la bugetul si averea imensa a acestei institutii si care nu au voie nici nici sa-si exprime opiniile, dar asta este altceva.

You have no rights to post comments