Pentru cine, pentru ce?

Vă invit de data asta să schimbăm puțin rolurile. Așa că o să mă limitez să pun câteva întrebări la care sunteți invitați să răspundeți. De ce vreau să încerc acest format nou... răspunsul este simplu: un articol este subiectiv și practic dă o direcție comentariilor. Dar o întrebare este doar o întrebare și vreau să o luați ca o provocare, să vă dați cu părerea pentru a forma o imagine cât mai clară a adevărului, așa cum îl vede majoritatea. Dacă domnii pastori vor să participe cu răspunsurile dumnealor, sunt bineveniți... evident!

O să încerc să pun întrebările cât mai neutru posibil și chiar cred că contează foarte mult să aflăm răspunsurile potrivite, pentru a ști cum ar trebui să ne raportăm mai departe la situație. Iar la final putem decide dacă trebuie sau nu să facem schimbări.

 

Provocarea mea conține următoarele întrebări, diferite, dar  interconectate între ele:

1. Biserica, sau mai bine zis scopul principal al bisericii, sunt credincioșii sau oamenii din afara ei, despre care se presupune că nu l-au cunoscut încă pe Hristos și au nevoie de acest lucru?

2. Serviciile divine, lucrarea comitetului, studiul biblic, predicile și toate celelalte activități trebuie să fie îndreptate spre slujirea membrilor bisericii sau pentru educarea „lumii”?

3. Un pastor trebuie să lucreze preponderent în afara bisericii sau să-și dedice marea majoritate a timpului său membrilor deja botezați?

4. Resursele financiare ale bisericii trebuie utilizate pentru satisfacerea nevoilor celor din interioar sau pentru răspândirea evangheliei?

5. Membrii trebuie să „evanghelizeze” prin lucrare sau prin exemplu?

Comentarii   

#1 Răspunsuri personaleSpartan 01-06-2015 14:43
Îmi asum responsabilitat ea de a oferi niște răspunsuri personale pentru a da startul, dar simțiți-vă liberi să nu fiți de acord cu mine, dacă asta simțiți!!!

1. Biserica trebuie să lucreze pentru cei din interior, ca un fel de școală
2. Activitățile trebuie gândite pe mai multe niveluri, gen avansați și începători.
3. Pastorul ar trebui să fie un mentor, atât pentru cei deja botezați, dar și pentru instruirea celor care au nevoie de mai multe cunoștințe
4. Banii ar trebui folosiți în proporție de 80% pentru activitățile educaționale, nu pentru evanghelizări.
5. Acum vine întrebarea: dar cum poate crește biserica, dacă aproape toate eforturile sunt dirijate spre interior? Răspunsul meu este acesta: dacă membrii bisericii vor fi educați și transformați în niște oameni deosebiți, ei înșiși vor fi exemple vii care îi vor face pe vecinii, rudele sau prietenii lor să-și dorească să devină asemenea lor!
#2 Lumea...?Biseri ca...?Sau amandoua!Sam92 01-06-2015 16:16
1.Biserica trebuie sa lucreze pentru cei din interior in primul rand.Si asta pentru ca e Adventista, adica ocupa o anumita nisa din crestinism.Bapt ista sa se ocupe de baptisti o alta nisa, samd.Si asta pentru ca oamenii din afara ei sunt foarte putini musulmani, budisti, atei intr-un cuvant pagani.Daca s-ar ocupa foarte puternic de cei din afara, ar insemna ca nu exista mantuire in afara Bisericii si asta nu stiu cat e de adevarat.
2.Educarea lumii nu cred ca se mai poate face in spatiul european.Biseri ca nu mai poate fi un element civilizator.
3.Un pastor trebuie sa lucreze preponderent in afara Bisericii pentru a cunoaste provocarile cu care se confrunta un membru de rand.Abia cand cunoaste problema ''la firul ierbii''poate da un raspuns relevant unei probleme, si nu unul din carti.(Exemplu: Daca majoritatea membrilor sunt agricultori, e necesar ca si pastorul sa aiba un lot de pamant, sa aiba si el vecini cu care poate intra in conflict, sa-i fie afectata si lui recolta inainte de a vorbi de scaderea nivelului ''Credinciosiei fata de Domnul'')
4.Banii trebuie folositi in primul rand in slujba umanitatii.Chia r daca in Europa Biserica nu prea mai are spatiu sa civilizeze pe cineva, centrul Africii, Asia de Sud-Est sunt terenuri propice.Daca nu au apa, dar ar putea avea, Biserica trebuie sa intervina financiar si sa le creeze oamenilor acelora conditii decente de viata.In Occident Biserica decat sa investeasca in programe inutile de cercetare a posmodernismulu i, mai bine ar cumpara o barca si ar intreveni sa salveze niste libieni din Mediterana.
5.Crestinii sunt 'sarea pamantului''.Ab solut sigur evanghelizarea trebuie facuta in primul rand prin exemplu.
#3 Crestin intre zidurile bisericii....!AL CAPONE 01-06-2015 22:53
..

Si le-a zis: Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura.
#4 muncă sau rezultate?Spartan 02-06-2015 06:04
Citez pe AL CAPONE:
..

Si le-a zis: Mergeti in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la toata faptura.

Da, dar cum?
Nu trebuie să faci ceva doar de dragul de a face, ci pentru a avea rezultate palpabile!
#5 Aștept și alte păreri...Spartan 02-06-2015 06:06
De ce? Vreau ca a la sfârșitul dezbaterii să facem un fel de sondaj pentru a vedea cum înțelege majoritatea dintre noi modul în care biserica ar trebui să lucreze. Și bineînțeles, se va vedea și unde biserica face lucrurile diferit!
#6 nu pot raspunde concretOM-crestin 02-06-2015 11:48
1 Vizeaza strict cultul adventist, perspectiva NP-americana, care sa dezumflat rau de tot, si-a dovedit erorile, eu spun neghina semanata.

2) In clipa care cei abilitati vor constientiza acesta neghina vor püutea purcede la o reala revigorare strcit spirituala a Biserici Universale, biserica in care intra si cultele NP ancorate in Sfânta Treime.

3) Ideia cu actiunile biserici interior-exteri or mi se pare fi rodul dogmei NP-amwericanest i, adventismului in cazul de fata, care este total eronat abrodat-aplicata.

O biserica condusa de Sfântul Duh prin care mesajul Sfintei Evangheli sa atinga mintile si sufeletele majoritati este cu putinta doar daca insusi Hristos va oferi aceasta sarcina. Din observatiile mele, in prezent nu exista astfel de semne cum ca cultele vor mai fi revigorate si implicate in provaduirea Sfintei Evangheli.

Cineva mai sus (scuze nu am retinut contul), sublinia faptul ca in Europa nu mai are impact, subliniere foarte buna si important de rumegat de teologi. Europa asteapta un mesaj de forta veritabila adica prin forta Sfântului Duh ci nu animatori, demagogi care fie nu înteleg ei insasi adâncimea Sfintelor Scripturi fie sunt rau intentionati, in astfel de cazuri nimeni sa nu se astepte ca biserica (cultele existente), vor mai oferi mesaj de forta regeneratoare.

4 Din pacate, dogmatizarea excesiva cauzeaza imense daune si mai ales nu lasa Sfântul Duh manifesta plenar, scoate la iveala persoanalitati capabile oferi acest raspuns mult asteptat de europeni.

5) Observatiile mele din Europa arata faptul ca nici pe departe societatea nu este atât de desacralizata, ca la inimile oamenilor tainic Sfântul Duh lucreaza dar îi tine departe de culteele crestine existente. Nu ma refer la NP iesiti din cutele lor ci la subiecti care niciodata nu au avut contact cu biserica.

Sunt tot mai convins ca din aceasta biserica ascunsa vor iesi teologi viitorului, ce vor reflecta adâncimi spirituale de mare valoare spre care vor atrage spre Hristos nu doar imense mase de europeni ci si "pagâni" Acest rol trebuia avea biserica, cultele existente, dar din câte bag seama, li sa luat sfesnicul.
#7 raspunsurile melecredulul 02-06-2015 13:16
-1 "Matei 16:16  Simon Petru, drept răspuns, I-a zis: "Tu eşti Hristosul, Fiul Dumnezeului cel viu!"......
18  Şi Eu îţi spun: tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea, şi porţile Locuinţei morţilor nu o vor birui."

Curios faptul ca Domnul doar in aceasta ocazie a folosit cuvintul "biserica" si niciodat dupa aia.
Raspunsul la intrebate ar fi SI,SI,asta s-ar deduce din citatul de mai sus,in practica unii crestini se auto proclama crestini ,si in realitate nu sint,iar altii care nu-si declara apartenenta la crestinism,in realitate sint cestini prin fatele caracterul lor fara a-l cunoaste pe Hristos.

-2 La aceasta intrebare as raspunde la fel SI,SI CU amentamentul ca pastorii nu-si au locul in conducerea unei biserici locale,poate doar ca membru simplu angajat pt vestirea evangheliei.

-3 In afara bisericii sub directa coordonare a comitetului bisericii.

-4 In functie de marimea bisericii intre 5-25% pt pastor si nevoile curente ale bisericii,restu l pt evanghelizare.

-5 Prin lucrare in interiorul bisericii, prin exzemplu conportamental si faptic in exterior.
#8 intrebarecredulul 02-06-2015 13:24
Care ar fi sensul,directia ,intelesul,cuvi ntului "biserica"care l-a avut Domnul cind a folosit acest cuvint?


N-as vrea un raspuns ce inseamna acum in mintea noastra,sau ce au gindit apostolii dupa aceea.
#9 Biserica esti tu ,biserica sunt eu.realistul 02-06-2015 15:29
Orice biserica organizata devine cu timpul ''un locas al dracilor''

Cine poate sa spuna,la ce biserica au mers urmatoriicresti ni:Avraam,Isac, Iacob,Enoh,Ilie ,Elisei,Ieremia ,Isaia,Daniel,N oe,Adam ETC,ETC ??????????

Biserica nu inseamna un nume o sigla,o autorizatie,un presedinte,o secretara,un trezirier,SAU ALTCEVA DE FELUL ACESTA ORGANIZAT.

Biserica esti TU,si EU,restul este o afacere bine pusa la punct,unde un numar destul de mare de bosi traiesc ffffff bine de pe urma prostilor ce sunt creduli,ca mantuirea vine prin biserica ,si nu prin ISUS.

Apropo de educatie,pe mine nu a reusit sa me educe,poate sa ma inraiasca si sa ma departeze de Dumnezeu cand vad si stiu manevre satanice si de joasa spita jucate ca teatru ieftin,in numele lui Dumnezeu.

Accept sa fiu contrazis ,dar eu vin cu argumente,daca te tine cureaua !!!!
#10 RaspunsuriCrichton 06-06-2015 02:05
1. Nici una, nici alta. Sau hai sa spunem ca se indreapta mai mult spre membrii bisricii, pentru ca nu mai gaseste oite ratacite. Te nasti intr'o familie adventista, catolica, ortodoxa, budista, musulmana, hinduista, s.a.s.m.d, si ramai in cu religia acea pentru tot restul vietii tale (exceptie sunt cazurile in care descoperi o alta religie care iti place sau care a stiut cum sa te duca de nas, si atunci schimbi banda de mers).
'Evanghelia' a ajuns deja in toata lumea de ceva timp si Isus tot nu s'a intors. Lumea stie despre Hristos si toate cele, lor le ramane alegerea daca sa asculte ce scuipa o religie sau alta si sa o urmeze.
Asa ca biserica isi arunca privirea inspre propriul teritoriu si face in asa fel incat sa nu scape vre'o oita.

2. Toate acele activitati nu sunt deloc facute sa 'educe' lumea. Eu ca sunt in biserica de cand m'am nascut si am ajuns sa vad slujbele, scolile de sabat, predicile, si toate cele ca pe niste rutine care continuam sa le urmam doar din cauza ca ne simtim bine cand le facem si doamne-doamne se bucura cand vede oite spalate pe creier, bucuroase sa vina la biserica, sa asculte aceleasi vorbe rostite de vre'un pastor sau un membru cu darul vorbirii, sa dea banii ca doar doamne-doamne are nevoie de banii nostri, sa mearga acasa, sa manance si sa se odihneasca dupa lege (si nu cumva sa se gandeasca sa faca altceva in ziua de sabat ca e pacat si doamne-doamne se supara), iar dupa o saptamana sa repete aceeasi rutina.

3. Depinde de ce se intelege cand se vorbeste despre meseria pastorului.
Sigur, ar trebui sa isi dedice timp si pentru membrii dar si pentru alte activitati in afara bisericii.
Dar de cele mai multe ori pastorii au familie, si unora le este greu sa isi dedice timpul si pentru fratii pe care trebuie sa ii conduca, si pentru familia obligata sa il insoteasca oriunde este trimis de conferinta din 4 in 4 ani.
Sau stai putin, noi, membrii, oitele si muritorii de rand, noi ii platim pe pastori, sau zecimea noastra ii plateste pe pastori, asa ca ar trebui sa isi dedice mai mult timp pentru membri.
Dar ar trebui sa faca si ceva care sa atraga persoane spre biserica. Ca doar cu cat sunt mai multi membri, cu atat se strange mai multa zecime si cine stie, uniunea se decide sa le mai mareasca salariile.

4. Amandoua.

5. Ce 'evanghelizare' mai trebuie facuta ? Am zis mai sus ca evanghelia a ajuns pe tot pamantul asa ca acum ce mai trebuie sa mai facem ?

You have no rights to post comments