Biserica, excluderea și abuzul

Studiu de caz, întâmplat în comunitatea mea astăzi 06.06.2015. O persoană, membră a comunității, a săvârșit o faptă pe care biserica o consideră ca fiind un păcat grav. În urmă cu vreo două săptămâni, dându-și seama că nu se ridică la standardele impuse de biserică, și-a făcut cerere de retragere din calitatea de membru și a înaintat-o comitetului bisericii. După cum „se obișnuiește”, pastorul, împreună cu altă persoană au vizitat „păcătosul”, iar în cadrul acelei discuții acesta a recunoscut că a greșit.
Comitetul a luat în discuție cererea de retragere și a considerat că nu trebuie luată în seamă, iar biserica trebuie să excludă membrul cu probleme, ceea ce s-a și întâmplat în urmă cu câteva ore, la sugestia unui pastor delegat de către Conferință.
 
 
Dragi cititori, vă cer ajutorul, în special celor care aveți cunoștințe juridice, pentru a decide odată pentru totdeauna dacă acest tip de gândire este conform legilor românești sau nu.
Consider că acesta este un abuz des practicat în România, anume să nu se ia în considerare cererea de retragere a calității de membru depusă de o persoană, indiferent de motive. Nu sunt jurist, dar iată argumentele mele:
- Constituția României garantează dreptul la libera asociere a persoanei. Pe baza acestui principiu socotesc că este garantat și dreptul la dez-afiliere de la o organizație, iar acesta trebuie deasemenea să fie respectat chiar și de către biserici. Nimeni nu poate fi ținut cu forța într-o organizație!!!
- Din momentul în care comitetul a primit acea scrisoare de retragere, consider că persoana respectivă și-a pierdut calitatea de membru, la cerere.
- Începând cu minutul în care persoana respectivă a depus o astfel de cerere, mi se pare corect ca biserica să nu mai aibă dreptul de a discuta ceva public în dreptul acelui individ, deoarece acesta nu mai este membru al bisericii.
- Excluderea trebuie să fie votată doar în dreptul unor persoane care nu vor să părăsească biserica (dar restul bisericii dorește acest lucru), nu și în rândul celor care părăsesc biserica la cerere.
- Nimeni nu este mai presus de Constituție, nici chiar BAZȘ.
 
Cei care vă pricepeți la chestiuni juridice vă rog să mă ajutați, sau să îmi recomandați un avocat cu experiență în drepturile persoanei. Dacă se va dovedi că am dreptate, intenționez să dau în judecată pe pastorul care a condus ședința și Biserica, pentru ca să se termine odată pentru totdeauna cu astfel de practici în comunitățile noastre.
Aștept părerile voastre, sunt sigur că există multe alte astfel de cazuri în țară. O să vă țin la curent cu evoluția acestui caz!

Comentarii   

#1 Comentarii dezactivateSpartan 07-06-2015 07:21
Scuze celor care poate au dorit să posteze, dar dintr-o scăpare am uitat să activez comentariile la acest articol.
E timp destul de aici înainte!
Din păcate, odată cu revenirea la setările corecte s-au pierdut niște comentarii interesante făcute de pe facebook, dar pe care le-am putut salva în format text și le-am publicat sub formă de citate în modulul de facebook

Sorry!
#2 Legea scrisă și nescrisă...Spartan 07-06-2015 07:28
După amiază am stat de vorbă în curte cu mai mulți frățiori. Din vorbă în vorbă am găsit răspuns la dilemă:

Excluderea s-a făcut nu după Manual, ci după o lege nescrisă care spune cam așa: „dacă păcătosul nu recunoaște sau nu există probe și își face scrisoare de retragere, ea trebuie acceptată. Dar dacă recunoaște sau există dovezi la îndemâna comitetului, nu i se acceptă cererea de retragere a calității de membru și este pedepsit public.

Am căutat în Manual și iată ce zice acesta:

Retragerea calităţii de membru la cerere – Trebuie să se procedeze cu multă grijă în tratarea acelui membru care cere ca să i se retragă calitatea de membru. Deşi recunoaştem dreptul fiecărui individ de a hotărî dacă să aparţină sau nu bisericii, unui astfel de membru trebuie să‑i fie acordat timp suficient pentru meditaţie şi cugetare serioasă şi trebuie făcut orice efort pentru a‑l readuce la o experienţă satisfăcătoare. Scrisorile de retragere a calităţii de membru vor fi prezentate comitetului bisericii, care le va prezenta la rândul lui bisericii, cu ocazia unei adunări administrative legal constituite. Din consideraţie creştină faţă de cel în cauză, hotărârea va fi luată fără o discutare publică.

Nu se recunoaște existența a două unități de măsură, ci spune doar că cererea trebuie prezentată comitetului, care o prezintă mai departe bisericii. Mi-am întrebat pastorul de ce se ia votul bisericii și mi-a spus că este un vot în sensul că biserica a luat la cunoștință de acest lucru, ceea ce mi se pare logic. Dar pastorul care a condus ședința administrativă a spus că cererea trebuie votată!!! Că e un principiu... noi te primim, noi te excludem! L-am întrebat ce face biserica dacă cineva înaintează o cerere de retragere a calității de membru, iar biserica nu o votează; nu a știut ce să-mi răspundă.
#3 Reprimire la cerere sau prin botezSpartan 07-06-2015 07:31
Alt of mare al comitetului ar fi acesta:
Dacă acceptăm scrisoarea de retragere și peste un an vine păcătosul și cere să fie reprimit prin vot, ce facem?? Pentru că biserica NU ȘTIE că a păcătuit... și dacă ajunge în vreo funcție?? Nu, trebuie excludere, pentru ca biserica să arate dezaprobare, să se înscrie în cazierul victimei cuvântul excludere, nu retragere.

Întreb și eu... dar dragostea unde-i?
#4 Ce e Manualul, literă de lege sau hârtie igienică?Spartan 07-06-2015 07:35
O să trimit astăzi un mail la Conferință pentru a cere un punct de vedere oficial:

Pe baza cărui articol poate vota comitetul dacă acceptă sau nu o cerere de retragere din biserică! Citiți mai sus paragraful din Manual: NU SCRIE NICĂIERI CĂ TREBUIE ACCEPTATĂ SAU RESPINSĂ!!! Comitetul nu are acest drept, Manualul este de bun simț în acest caz, dar practica bisericii este alta!

De ce, ca să-și arate comitetul mușchii, în sensul că instituie disciplina?
#5 Întrebare din sală:Spartan 07-06-2015 07:39
Cum vine treaba?
Cuiva care păcătuiește, dar nu recunoaște, i se oferă dreptul de a cere retragerea, dar dacă recunoaște, trebuie să se vină cu excludere?
Răspunsul (ambiguu, evident) a fost că biserica trebuie să dezaprobe păcatul, ceea ce, atenție, nu se face prin cerere de retragere.

Se zice în BAZȘ din România că cererea de retragere este un subterfugiu ca să scapi de excludere, mai bine zis de umilința de a fi bălăcărit în public.

Interesul bisericii este ridicat la cote înalte, iar dreptul vinovatului este călcat în picioare în scopul mârșav de „a da un exemplu!
#6 Disciplina in bisericaNg 07-06-2015 09:38
Capitolul integral „Disciplina în biserică” din Manualul Bisercii Adventiste la adresa: http://www.adventist.ro/index/convingeri/manualul-bisericii/173-disciplina-in-biseric.html

Pentru Roland Mo la comentariul pierdut: În BAZȘ se face reprimirea prin rebotezare atât după retragere cât și după excludere. Este o măsură tocmai împotriva stratagemelor.

Pentru Adi:
Primirea sau ridicarea calității de membru se face totdeauna prin vot indiferent de calea de inițiere a acțiunii. Cererea de retragere se votează. Este adevărat că „se poate” vota și împotriva ei, dar nu are sens.

Este o meteahnă a BAZȘ de care nu vom scăpa curând aceea de a împușca răniții, de a face să curgă sânge, din dorința „sfântă” de a-l determina pe păcătos să-i fie rușine și să regrete cât mai profund. Dar se vede că nu se dorește de fapt regretul pentru păcat în sensul că L-a întristat pe Dumnezeu sau că și-a făcut sieși rău, ci că a făcut de râs biserica. Acesta este spiritul real dincolo de declarațiile oficiale, sau textul manualului.

Am avut în biserică două excluderi similare la distanță de vreo 15 ani. La prima s-a trecut peste cerere și s-a axclus, la a doua, recentă, s-a admis cererea și s-a votat in biserică fără absolut niciun comentariu, nici în comitet, nici în plen.

Este adevărat că legea dă viață, dar în spirit, nu în slovă. Din păcate încă mulți din BAZȘ țin la slovă fiindcă e mai simplu de folosit și satisface anumite apucături firești.

Mai este adevărat și că unii, din motive care ne scapă, țin cu dinții de calitatea de membru deși în mod voit calcă nu numai regulile bisericii dar și ale Bibliei, iar când se strânge lațul apelează la scrisoare de retragere. Chiar și-așa, e mai puțină pagubă dacă se aprobă tacit retragerea decât dacă se face tam-tam. Personal, în astfel de cazuri, când văd că o persoană refuză să se pocăiască în mod voit sau din neputință, îi recomand această variantă fiind comodă pentru toată lumea. Frica bisericii era și încă este că cel retras poate fi reprimit în altă parte doar prin vot, păstrându-și bubele nerezolvate. Nu. Revine doar prin botez.
#7 Ordinea lucrurilorNg 07-06-2015 09:56
Cele de mai sus ar putea fi chichițe avocățești. Problema în BAZȘ mai mare o văd în altă parte:

Biserica în viziunea lui Isus are menirea de spital, atelier, ucenicie, ș.a. Astfel că El în „marea trimitere” din Matei 28 pune o ordine în acțiuni, astfel că botezul este înainte de catehizare (botezându-i... ..și învățați-i). BAZȘ are pretenția ca un candidat pentru botez (care se află în lume, pe terenul Satanei) să se corecteze întâi acolo, în mediul acela infect, și după ce s-a spălat bine cu apa aceea murdară a lumii, curat fiind de porc, țuică, tutun, LSD, etc. poate fi botezat. Apoi...pa. Se întâmplă că omul scapă la o bere, două, și biserica îl disciplinează trimițându-l în același loc murdar să se spele cu aceeași apă până devine curat, apt să fie reprimit.
Mi se pare că această practică, dacă logica mea este corectă, în timp ce contravine și literei și spiritului Scripturii, scutește biserica de detergenți și apă. Este mai comod și mai ieftin pentru sistem să „angajeze” oameni calificați, cu experiență, decât proaspăt absolvenți. Că de, educația costă.
#8 Să votăm absurdul?Spartan 07-06-2015 10:00
Ng,

Uită-te atent în manual: spune că scrisoarea va fi prezentată bisericii, atât!!! Se pare că în niște manuale mai vechi se specifica chestia cu votul. Ești de acord cu mine că nu are sens să votezi plecarea voluntară a cuiva, este o aberație strigătoare la cer. L-am întrebat pe pastorul meu despre asta și a zis (corect!!) că de fapt acest vot este pentru luare la cunoștință, nu de aprobare sau respingere. Este de fapt o formă goală, ca să dea impresia bisericii că are putere de decizie.
Manualul spune că hotărârea va fi luată fără o discutare publică. Textul este ambiguu... care hotărâre?? Cine și ce hotărăște?
I-am cerut președintelui Conferinței Muntenia un punct de vedere. Să vedem ce zice și el și o să caut să discut și cu un avocat, dacă găsesc!
#9 ProtecțiaNg 07-06-2015 10:10
Și botezarea și rebotezarea sunt de natură subiectivă. Biserica administrează botezul „pe baza mărturisirii credinței tale...”. Deci nu există un filtru obiectiv cu care biserica să se protejeze de intruși. Deci în fond treaba cu botezul sau cu votul sunt pur administrative, fără vreo putere de protecție. Ce, biserica nu a botezat masoni, sau iezuiți? Nu știu personal, dar deduc din calitatea filtrelor folosite. În fond n-au nicio putere de protecție. Și atunci când ne simțim trași pe sfoară, păcăliți de unul și altul care ne fac de râs, reacționăm violent, ca măcar acum la excludere să ne simțim răzbunați înfigând cuțitul adânc ca să doară și să curgă sânge mult, poate chiar tot. Să se învețe minte.
#10 VotulNg 07-06-2015 10:23
Adi, cred că treba cu votul este mai profundă.

Când se fac alegeri la conferință sau mai sus, administratorii prezintă fiecare un raport personal de activitate. Bine până aici. Dar urmează ca delegații să VOTEZE raportul. Nu pricep ce înseamnă asta. Dacă de exemplu ei nu-l votează, respectivul trebuie să dea banii de salariu înapoi, că nu și-a făcut treaba? De observat că problema votului este mai adâncă și e posibil că își are originea în cultura americană, ca și denumirea de CONFERINȚĂ care nu are sens în limba română.

Dacă cineva poate explica treaba asta, rog să o facă.
#11 RecomandareNg 07-06-2015 10:29
Vă rog, cititorilor, să accesați pe YOUTUBE predica lui Nicu Butoi cu titlul „Noi avem o lege”. Vă mai rog să o distribuiți și să o recomandați frățiorilor, mai ales celor din comitete și pastorilor. Și dați-vă cu părerea apoi și pe aici.
#12 Oaia pierdutăSpartan 07-06-2015 14:31
Zice-se că odată s-a pierdut o oaie. Păstorul a lăsat turma de 99 de mioare și s-a dus să o caute pe cea rătăcită.

Zice-se că un membru al bisericii calcă pe bec. Nu e suficient că-și recunoaște vina și că acceptă că nu mai merită să fie părtașă la turmă; păstorul și cu ciobanii din comitet decid că trebuie dată ca lecție celorlalte oi, ca să vadă unde duce rătăcirea. Așa că i se închide poarta în nas când vrea să plece, este judecată cu o falsă intenție de a arăta milă și dragoste, iar după vot (majoritar pentru, bineînțeles), i se dă un șut în fund afară din staul.
Bineînțeles că conducătorii turmei asigură oaia că e prețioasă și că abia o așteaptă să revină, dar în realitate calculul este mult mai pragmatic: am pierdut una, dar am dat o lecție celorlalte 99, ca să știe cum este cu dragostea frățească.

Fac o comparație cu cazul Ponta (există și asemănări, dar și deosebiri): deși a călcat rău de tot pe bec, ceea ce poate periclita statutul partidului la noile alegeri de la anul, pesediștii fac scut în jurul lui și-l apără. Biserica însă, merge pe principiul „mai bine să moară unul... decât să pierdem mai mulți”.

Logica este aparent bună, dar atitudinea asta a bisericii este falimentară. Mi se pare mai nimerită atitudinea ortodocșilor: ești al nostru, te-ai născut aici, vei muri ortodox... nu te dăm noi afară, pentru că nici noi nu suntem sfinți.
Comentariul #7 este foarte bun pentru a exemplifica prăpastia dintre teorie și practică în BAZȘ.
#13 disciplina bisericeasca si dracucredulul 07-06-2015 18:26
Acum nu stiu cit timp in contextul unei discutii despre disciplina bisericiasca un adventoman dclara:"exclude rea din biserica e de la diavol".La vremea respectiva mi sa parut o declaratie cam prea categorica si dur spusa.
In contextul de fata afirmatia cu dracu e adevarata.
CINE INDREAPTA PE PACATOS, BISERICA(discip lina bisericeasca) sau DOMNUL ISUS HRISTOS?
Practica cretina de a discuta in public subiecte absolut personale ale unor nefericiti frati si surori cazuti in varii greseli pe care si noi la rinsul nostru le-am facut sau sintem capabili sa le facem azi sau miine este cel mai jegos lucru care se poate face intr-o asa zisa biserica a Domnului.
Cine te-a mandatat pe tine neica nimeni pastor sau laic sa hotarasti tu cine e bun si cine nu pt biserica lui Hristos.
O casnicie buna si doi copii frumosi erau cit pe aci sa nu se intimple din cauza "temeiului biblic-feriti-v a de orice se pare rau"
Da, disciplina bisericeasca e de la dracu,si cine o aplica se fac frate cu el.
Pastorii sint unealta cea mai eficienta in mina diavolului in a inpune asa zisa disciplina bisericeasca,ia r casca gura din comitet ii urmeaza indeaproape.
Si daca n-ar fi deajuns in fiecare biserica sau bisericuta se afla un asa numit comitet care "vegheaza pe la colturi"la puritatea morala a bisericii.
Acum citiva ani in urma un nenorocit de pastor din rominica i sa nazarit lui ca nu sint chiar in regula cu cele zece porunci si sint "suspiciuni rezonabile" si am fost reclamat aici prin strainatatile unde locuiesc acum.
As fi vrut sa vedeti incurcatura pastorului meu in legatura cu demersul pastorasului roman.
Daca eram in rominica fratiorul pastor se alegea cu un proces din partea mea,mare noroc a avut.
Sfatul meu in cazul expus in articol :DATII IN JUDECATA
Stergeti pe jos cu ei poate si-or aduce aminte de Domnul care spunea "dute si nu mai pacatui"
#14 De la extaz la agonie ...realistul 07-06-2015 22:12
Acesta este adevarul crud,si anume ,atunci cand vii in bazs,esti primit cu flori si cu multe poze si pupaturi,dar daca vrei sa pleci din bazs,esti scupat aproape la propriu,si tot ce ai facut bun pt biserica este uitat instantaneu.

De la extaz la agonie ,dureaza cat o sedinta de comitet,si un vot din partea prostimii manipulate inteligent de pastorul care conduce draceasca adunare administrativa.

Nu am auzit de lucrari dracesti la alte biserici,nici chiar ISUS NU A EXCLUS PE NIMENI. Dictatura de fier azs isi arata coltii,dar vai si de cei care ridica mana la asemenea josnicii.

Eu inteleg ca pastorul poate manipula usor membrii de comitet ,ca sun deja alesi cei care sunt usor de manevrat,dar cum pacatele poate manipula o intreaga adunare??? E grav de tot ce spalatura de creiere !!!
#15 sapuneala de ziua saptea!!!realistul 08-06-2015 03:06
Nu de putine ori am asistat la asa zise adunari administrative in care victima era fortata sa declare cu lux de amanunte cum a calcat porunca 7-ea,spre deliciul ascultatorilor.

Circ pe gratis si in zi de sabat,cu strigaturi din toate colturile bisericii,dupa pilele unora sau altora,ca si pastorul nu mai facea fata sa poata stapanii furia si agitatia unora.

Acum mai nou se apeleaza la un vip de la Bucuresti,cu ceva stele pe umar pt a putea exclude pe un membru al unui clan cu multe proptele in biserica.

O minciuna gogonata i se spune celui exclus,si anume ca biserica il iubeste in continuare si sa va ruga pt el la Dumnezeu sa revina din nou ,dar din pacate eu nu retin sa se practice acesta promisiune,deci e un praf in ochi aruncat la misto.

''Noi avem o lege'',noi avem un manual,dar nu avem mila si nu avem har,si asa am nenorocit sute de suflete,facand exces de zel,si alimentand foamea dupa circ ieftin.

Si culmea tupeului azs este ca cei care lovesc cu pietre sunt mai pacatosi ,dar sub masca ipocriziei pozeza in sfinti.

In concluzie ,hotul striga hotul,si pacatosii exclud pacatosi,de rasul curcilor,si spre bucuria dracilor...
#16 Paradoxul Adventist : ” va omoram din prea multa dragoste ” !!!iluminatul 08-06-2015 10:44
Spartane : ” deci, sa votam Absurdul @ Penibilul ” :cry:

Sa zicem merci ca s-a abolit pedeapsa cu moartea pe rug , ca altfel am fi avut si astazi miros de carne umana prajita pe jarul ideologic indiferent de culoarea politico religioasa. :oops:

Cum bine afirma si Realistul , de departe cel mai grav pacat al Bazs este ipocrizia . Ridici mana ca papagul nestiind de fapt care sunt adevaratele motive pentru care s-a ajuns in acest punct !

Chestiunea cu pacatul este o alta vrajeala de adormit copii ! Toti pacatuiesc mai mult sau mai putin , ca doar suntem Oameni ( cica facuti dupa chipul si asemanarea unui ”doctrinozeu”). Dar pe Sefii de Uniuni , Diviziuni , Conferinte , cine-i exclude pentru toate ingineriile financiare si jocurile politice facute ?..aha, pe astia îi pastreaza domnul pentru marele foc de tabara din vremea sfarsitului !...deci rabdare si speranta fratilor :lol:

Un lucru este cat se poate de evident. Se calca cu buna stiinta dreptul civil al persoanelor , la modul : persecutie pe tema religioasa, intruziune in viata intima a individului , linsaj si oprobiu public pe considerente abuziv interpretative , etc .

Dincolo de toate aceste aspecte ce depasesc sfera penibilului si grotescului la umbra asa-zisei dragoste crestine , fratesti , empatice , ramane doar o intreita intrebare :

Ce este mai presus ? Manualul sau Omul? ...Legea sau Spiritul ? Focul rugului sau Apa botezului ? :eek:

Unde au gasit aceste Caiafe, scris in Biblie, ca o persoana intra /iese in(din) gratiile lui Iisus prin vot.?.

Pe de alta parte gasesc o mare vina inclusiv in dreptul oile prostute care s-au obisnuit sa fie manipulate de Cioban si Komitet , si sa ridice mecanic copituta , stiind foarte bine ce scheleti si cacareze urat mirositoare ascund fiecare in sifonier.

Spui ca ai cerut explicatii Parlitului ( Uau !.. ce nume predestinat ) .Pai poti sa astepti mult si bine , ca (daca) o sa primesti un raspuns diplomat( limbaj de lemn) cu trimitere tot la manualul hand made .

Ca sa nu-ti mai spun ca in urma cu ceva timp individul a exclus o jumatate dintr-o comunitate pentru ca respectivii le-au demonstrat ca Biblia in mana ca duhul sfant nu iese persoana oricum ai lua-o /.. logic , revelat , prin credinta .

Poate singura metoda de autoritate si suveranitate impusa prin forta in arealul crestin este Dogma Catolica a tridumnezeilor. Si acest lucru a facut ca milioane de oameni sa moara in decursul istoriei , sub egida : ” va omoram din prea multa dragoste, pentru sufletele voastre ” ..Din pacate cam asa ceva( cu tehnici moderne) se intampla si astazi in tolerantul si civilizatul secol 21 ...puneti voi ghilimelele unde doriti !

In fine ,cu totii ati vazut cum acest corolar al fatarniciei este atins atunci cand dupa ce si-au manjit copitele de sange fratesc , se inalta rugaciuni, cantari de lauda si multumiri la adresa unui Dumnezeu iubitor si maret , si pe deasupra cica iertator !!! dadada! ..Mare , Mare Iertator ....

Pentru acesti Cre(s)tini idiomizati ,am o propunere !.. sa se schimbe denumirea din adunare administrativa in ” ora de gratar comunal uman ” ... iar in incheiere sa se intoneze solemn si jubilativ o strofa din cantarea ”stau pe adevar dar rugul este prea incins, cred minciuna celui care m-a convins”...... sa semnez contract cu ochii inchisi ....

Mare este gradina Ta Doamne si multe gratare fumegand ard in ea :-x
#17 Limitecredulul 08-06-2015 13:27
Cred că în primul rînd ar trebui sa discutam pina unde î_si "poate băga piciorele biserica in viețile credincioșilor" . As fi scris ,pina unde poate controla biserica pe credincioși ,dar așa suna si mai rau.Eu am ajuns la concluzia că biserica poate doar sa_l duca pe om pina la Hristos,restul este doar lucrarea Lui.Biserica nu are niciun drept să se bage in viață mea ,decit atît cit îi permit,si cînd îi permit,orice intruziune in viață mea chiar si in numele lui Hristos va trebui să fie interzisa.Hrist os nu intra pe zece cai în inima mea ,doar prin aceea pe care doar El o știe si aceea sigur nu e multinaționala numita biserica.Prin preotia universala atribuita credinciosilor ,sacramentele pot fi împărtășite,dat e,de ordine,nu de o mina de " alesi"autoinvit ati la scaunele dintii.
#18 FariseismCrichton 09-06-2015 10:27
In ultimul studiu al scolii de sabat s'a vorbit despre fariseism, in fenomen ce s'a intamplat pe vremea lui isus so care astazi este extrem de prezent in bazs.

Ma gandesc, oare ce at zice isus daca at veni din nou pe pamant sa vada cum mai sta situatia (si sa vina in special la bazs, can doar non suntem biserica aia cu mot) ? Ne'ar bate pe spate si near zice "bravo ati facut bine" sau si'ar pune mainile in cap ?
#19 Sa fim realisti!!!realistul 09-06-2015 16:13
In bazs ne se gaseste doar fariseism,ci aprope toate pacatele pe care neamurile le fac.
-Se fura
-Se minte
-Se inseala
-Se preacurveste
-Se cauta la fata omului
-Se comit abuzuri
-Se fac avorturi
-Mandrie
-Egoism,etc,etc,etc.

Daca ar veni Isus pe pamant ,din nou ar folosi biciul,si asta in cazul cel mai fericit. Si fara sa gresesc ar incepe cu cei de sus,prietenii stiu de ce !!!
#20 Ce-ar fi dacă...Ng 10-06-2015 11:03
Referitor la postarea #7, ce-ar fi dacă unei persoane care dorește botezul i s-ar administra acest sacrament fără nicio întrebare sau opreliște? Urmează ca biserica locală să se ocupe de ea oferindu-i educație (catehizare), răbdare, sacrificiu de sine, empatie, etc. activități care presupun și costuri financiare. Cum zeciuiala este colectată în întregime la casa visteriei, biserica locală trebuie să suporte aceste cheltuieli din alți bani, cu toate că mare parte din acest efort se încadrează a fi susținute din zeciuială. Ce-ar fi dacă parte din zeciuială ar fi folosită individual sau colectiv local pentru acțiuni de aducere sau păstrare sau readucere a oițelor în staul? Ce-ar fi dacă biserica locală s-ar implica în viața semenilor mai mult decât cu doctrina specifică, cheltuind pentru abilitarea și/sau reabilitarea semenilor? Un tratament de dezintoxicare poate fi o binefacere sau o evanghelizare. Conturi financiare diferite. Dar încadrarea ține de interpretare. Ce-ar fi...?
#21 ICIlie Cristian 10-06-2015 12:46
Dragi prieteni, de putina vreme am descoperit si eu aceste provocatoare articole si comentarii, si nu pot decat sa-mi declin surprinderea, dar si descumpanirea, in fata unei blocade asa puternice, eficiente, si intr-adevar incarcata de certitudinea inteligentei constiente. Va asigur de aprecierea mea pentru sinceritatea voastra debordanta, care insa s-ar putea constitui in ceva mai mult decat virtutea adevarului. Ar putea fi amestecata si prezumtia vinovatei satisfaceri a sensibilei mandrii umane, pacatoasa placere a spiritului acuzarii, sentimentul originalitatii pe care il transmite utilizarea malitiei sau ironiilor, razbunari de vechi angoase. "Razbunarea este a Mea, Eu voi rasplati", zice Domnul. Noi suntem prea putin constienti beneficiari ai harului Sau, si avem si privilegiul de a fi expozantii acestuia. Negresit, Biserica nu este lipsita de slabiciuni, caci e constituita din fii ai oamenilor. Totusi, cata vreme promoveaza doctrinele ce definesc "credinta lui Isus" si apara legile "Imparatiei lui Dumnezeu", ea este "trupul lui Hristos", in aceeasi masura in care Cel Ce a venit intre noi ca oricare Fiu al omului esr totusi Fiul lui Dumnezeu. Frate Adi T., nu poate fi folosita Constitutia Romaniei ca punct de plecare in evaluarea corectitudinii morale administrative a poporului ce se considera apartenent unei alte societeti, cea cereasca.
#22 Oare?Spartan 10-06-2015 13:51
Citat:
Frate Adi T., nu poate fi folosita Constitutia Romaniei ca punct de plecare in evaluarea corectitudinii morale administrative a poporului ce se considera apartenent unei alte societeti, cea cereasca.
Dar Manualul, care și el a fost ignorat cu bună știință?!??
#23 Cred că daIlie Cristian 10-06-2015 19:41
Dacă acceptăm ca premisă de principiu dreptul la autodeterminare administrativă a Bisericii, rămâne de discutat un principiu de procedură interioară al Bisericii, și anume dacă poate fi justificată răsturnarea unei 'onorabile' autoexcluderi printr-o excludere 'disciplinară'. Faptul că avem tendința de a gândi astfel de situații în acești termeni demonstrează doar cât de adânc înrădăcinati suntem în mentalitățile lumii moderne care, oricâtă superioritate ar etala, prin 'neglijența' de a observa, înțelege și accepta idealul Evangheliei, rămâne doar o lume profana. Adevărata relevanță a conflictului de interese dintre Biserică și membrul apostat comporta două aspecte, niciunul politic sau 'social'. Primul ține de valorile aflate în joc: pretenția standardului neprihănirii, din partea Bisericii, contra pretenției salvării aparențelor demnității rateorului îndreptățirii. De altă parte, din punctul despărțirii de harul divin, chiar și din greșeală, chiar și temporar, începe experimentarea asprimii dreptății. E o lecție demnă de toată considerația, mai ales în contextul rebelului modernism: "Uită-te, dar, la bunătatea și asprimea lui Dumnezeu: asprime față de cei ce au căzut, și bunătate față de tine, dacă nu încetezi să rămâi în bunătatea aceasta: altminteri, vei fi tăiat și tu" (România. 11:22).
#24 pt ilie cristiancredulul 10-06-2015 22:06
"Negresit, Biserica nu este lipsita de slabiciuni, caci e constituita din fii ai oamenilor."

Cind a-ti scris cele de mai sus v-ati referit la conducerea bisericii , organizatia bisericii sau totalitatea membrilor botezati?
Va intreb aceasta in cazul ipotetic ca membrii si cititorii blogului adventomania ar fi conducerea,orga nizatia bisericii?
Credeti dv. ca asemenea conducerii actuale am avea noi adventomanii buzunarele pline cu pietrele condamnarii cind in fata noastra se afla un pacatos(asemene a mie si dv.) pt care Hristos si-a dat singele?
O vorba inteleapta spune: "pestele de la cap se inpute"
Nu confundati "pestele"organi zatia bisericii cu Hristos,nu El este autorul docrinelor si ce cred unii sau altii ca ar fi "credinta lui Isus"

Vreti sa traim in continuare intr-o cultura iudaica a sec l in sec xxl?
#25 credulitatii ce "lucreaza prin iubire"Ilie Cristian 11-06-2015 02:29
"Credinta lui Isus" este, simplu, cea pe care a manifestat-o si a afirmat-o El, atat pentru primul secol de dupa "ungerea Sfantului sfintilor", cat si pentru primul de dupa intrarea in Sfanta sfintelor. Orice alte repere, inclusiv pretinsul progres modern, de orice fel, sunt neavenite aici. Fiii oamenilor pot accesa statutul de fii ai lui Dumnezeu!... dar doar prin aceasta credinta. Eu spun celor tentati sa considere irelelevant acest concept ca orice alt argument, oricat de valoros sau inteligent ar parea, nu-i face decat sa ingroase randurile marei manipulari ale sfarsitului dominarilor dragonice. De-aceea, "sa cunoastem, sa cautam sa cunoastem pe Domnul! (Osea6:3), asa cum S-a revelat El, si prin influenta Spiritului Sau (din care lipseste cu desavarsire prezumtia rebeliunii, dar care abunda deplin de certitudinea sinceritatii). Cat de surprins era Nicodim cand a inteles ca chiar si neprihanitele lui intentii nu puteau fi integrate adevaratei neprihaniri, si cat de trist ar fi ca unii dintre noi sa inteleaga, prea tarziu, ca, totusi, exista un singur plan de acces in existenta binelui autentic!... Originalitatea, evidentierea aspectelor celor mai interesante sau speciale, duritatea, si alte mode mai noi sau mai vechi, nu sunt decat tot atatea carlige sidoniene in apele israelite. Si "acum, dar, raman" aceleasi (doar) elemente de valoare si validitate pe care "Domnul, Neprihanirea noastra", ni le-a pus inainte de la inceput: capacitatea noastra de a iubi trebuie sa se plieze pe rodnicia neegoista a Spiritului Sau, iar caracterul Sau trebuie primit ca legea existentei noastre. Mai mult, daca cineva sufera orice fel de abuz din partea oricui, inclusiv intr-un mediu de mare pretentie crestina (evident ipocrit si corupt in cazul acesta), dar atitudinea manifestata statornic este cea a unuia care se cunoaste ca "fusese cu Isus", acel om este un fiu al lui Dumnezeu. Dar indreptatitoare le atitudini luptatoare, razbunatoare, sau in oricare alt fel adversive, strica totul, nu doar capul sau coada.
#26 doctrina sau sufletul...adrianbogdan 11-06-2015 22:11
Când am citit acest articol mi-a venit in minte istorisirea din numeri 15 când un om a fost prins in sabat strângând lemne. A fost și va fi mereu o satisfacție sa fie prins cineva si sa fie adus la raspundere, spre deliciul celorlalti dumnezeu le-a cântat in struna : sa fie judecat si pedepsit.Mă întreb oare când aruncau cu pietre in păcătos aruncau așa mai cu milă ? Sau zice-se că Dumnezeu mustră și pedepsește pe cine iubește. Minunat !!! Printr-o poruncă dată de domnul ( nu sunt sigur care domn) păcătosul este condamnat la moartea a doua, la pieire veșnică și irevocabilă...
#27 biserica pedepsitoareSpartan 12-06-2015 06:42
adrianbogdan,

Dacă citești VT folosindu-ți mintea și nu ochii, te îngrozești de imaginea pe care i-au atribuit-o scriitorii biblici lui Dumnezeu.
Eu unul nu mai cred nici cât negru sub unghie că Dumnezeu a dat astfel de porunci!
Și nu cred nici că Dumnezeul NT vrea ca BAZȘ să fie jandarmul Lui pe pământ.

Cred că o să scriu un articol despre ideea de pedepsire care încă dăinuie în confesiunea iudeo-creștină numită adventism de ziua a șaptea.
#28 pedeapsa renegarii bisericii DomnuluiIlie Cristian 12-06-2015 12:18
"Fratilor si parintilor", chiar vorbiti serios? Eu deja eram ingrozit cand am vazut incotro se-ndreapta aluziile lui Adrian Bogdan, dar ca cineva de talia domnieivoastre, Adi T., sa preia aceste idei grotesc anticrestine, cu intentia nedisimulata de a le folosi spre imputare "confesiunii iudeocrestine numite adventism de ziua a saptea", mi se pare de canonizat drept caballa moderna si de initiat in luciferianismul pur. "Daca cuiva ii lipseste intelepciunea" de a intelege ceea ce este in mod desavarsit revelat, sa-si umileasca pretentiozitate a si "s-o ceara" cu sinceritate, "si ii va fi data fara mustrare". Dar personalitatilo r preapline de mandria ce le poarta defiland pana la pierzania lor insisi si a altora, le poate spune nu doar Singurul Dumnezeu adevarat, ci ci orice crestin autentic, ca adevarul prezent si etern este unic si intr-adevar minunat, dar falsitatea poate lua oricat de urate si mizerabile forme.
#29 pentru Ilie Cristianadrianbogdan 12-06-2015 14:30
Fiți pe pace, unde am scris cu litera mică dumnezeu făceam referire la satana, stăpânul acestei lumi.Dacă Dumnezeu este cel care a dat poruncă ca să fie ucis cu pietre, asta ar insemna ca in dreptul păcătosului s-a rostit judecata și in consecință pedeapsa. Ar fi un nonsens ca la invierea celor nedrepti să fie inviat si să mai fie pedepsit odata pentru aceeași faptă. Nicidecum Dumnezeu nu vroia ca păcătosul să moară. Ci să se indrepte, să fie iertat și să nu mai păcătuiască.Ce frumos este relatat in Ioan 8 aceeași ipostază a unui păcătos prins in preacurvie. Aveau tot dreptul legal să o omoare cu pietre. Ați văzut dvs. la vreo adunare administrativă să se spună de la amvon că ești iertat și să nu mai păcătuiești ?
Cred in sinea mea că prin excludere bazș are ca scop să-și apere principiile și doctrinele, nicidecum ca să salveze un suflet sau să-l ajute măcar.
#30 doctrina ucigatoare...realistul 12-06-2015 17:37
Un grup de cateva persoane au decis,dupa mintea lor limitata ce e bine si ce nu e bine pt crestinul azs,caci la pastori si conducatori nu se aplica.Depinde in ce barca esti,daca esti pastor dai tare cu legea,dreptatea si manualul,ca doar nu te doare gura,si in plus aperi SRL-UL din care castigi un salariu frumos pe 4 zile lucrate pe luna ,si culmea in sabat.

Culmea absurdului este faptul ca acesti pastori angajati si platiti din banii prostilor,in loc sa iubeasca pe pacatos si sa faca tot ce pot pt salvarea lui,ei sunt primii care arunca cu piatra.

Termenul de excludere este nebiblic si dracesc,dar cade bine pt sperietoarea oilor proaste care ar mai avea curajul sa ridice capul din tarana.

Daca nu esti in stare sa mori pt aproapele tau pacatos,atunci nu ai dreptul sa ridici mana pt a vota excluderea lui.Cine voteaza inconstient manevrat de gloata sau alt cineva va raspunde o data la judecata.

Cunosc un pastor care nu a exclus pe nimeni ,dar daca nu esti chitros nu da bine la sefi,si cum o sa mai avansezi in grad.

Si la urma urmei daca botezuri nu mai sunt,sa ne acsam pe excluderi,sa ne facem si noi ca muncim...Vai de noi,de o mie de ori !!!!!!!!!
#31 oare,care mai este biserica Domnului?realistul 12-06-2015 18:19
Ilie Cristian bate apa in piua cu teorii demult apuse,si cu predicute,daca mai intereseaza pe cineva.

Nu am vazut pe aici pe nimeni se renege biserica Domnului,dar am vazut auzit si am scris de asa numita biserica omului,pretinza nd cu emfaza ca fiind a Domnului,cica.

Vreau sa ma transfer la biserica de care face referire susnumitul,dar se inseala si el ca multi altii,si amarnica-i va fi dezamagirea.

Cred ca de zeci de ani de zile nu se mai poate vorbi de o biserica a Domnului,decat la nivel teoretic,si ma surprinde ca multi au ramas blocati in istorie.

Si daca o biserica este persecutata,ren egata etc etc,tocmai asta e dovada ca este a Lui Hristos,si nu are nevoie de neca nimeni sa-i sara in ajutor,adevarul se apara singur,si Hristos este in stare sa apere ce are mai de pret pe pamant.

Si apoi mantuire este personala nu cu gloata...
#32 Calitatea de membruNg 12-06-2015 22:18
Dragilor,

Am părerea că se face multă agitație pentru nimic și se împart replici gratuite.

Toată tevatura cu apartenența sau neapartenența la biserică, oricare ar fi ea, este rodul credinței că mântuirea vine prin biserică. Biblia spune clar că mântuirea vine doar prin Isus Hristos.

Biserica, ca organizație, are drept de autodeterminare care prevalează față de individul membru. Dar nu are putere să introducă sau să scoată pe cineva în / din Împărăția lui Dumnezeu. Ea este gândită de Isus ca un loc de sprijin gratuit pentru credincios pe baza colaborării, împreunei simțiri, slujirii reciproce. Biserica nu este scop, ci este mijloc pus la dispoziția credinciosului pentru ușurarea și eficientizarea vieții lui de credință.

Studiu de caz: Dacă un membru, indiferent de rangul lui în biserică, caracterizat de o viață corectă în fața bisericii, vrea să-și depună cerere de retragere a calității de membru, o poate face, și biserica este obligată să i-o acorde. Acest acord nu-i șterge numele din cartea mântuiților. Înscrierea numelui unui credincios în registrul vreunei biserici este o chestiune pur administrativă. N-are legătură cu mântuirea. Așa că membru sau nemembru, înaintea lui Isus, Mântuitorul, alte lucruri au valoare.
#33 StaululNg 12-06-2015 22:26
Suntem tentați să tratăm problema mântuirii la nivel de confesiune, dar Isus o tratează la nivel de individ. Cum s-ar explica mântuirea unor budiști sau musulmani sau etc, care n-au avut habar de vreo biserică creștină? Și știm sigur din Scripturi că din aceștia vor fi prezenți în Staulul lui Isus, care pe fond nu este nici măcar BAZS în forma actuală.
#34 Hristos e totul!!!realistul 12-06-2015 23:19
Ng,are perfecta dreptate,foarte multi crestini au facut un scop din biserica,si lasand pe Hristos pe locul secund.Asta observ si in biserica azs,cand acupati cu servicii divine cantari de cor,comitete financiare,de diaconie si alte activitati din sabat uitam de personajul cel mai important.

Biserica are tot interesul sa se declare intermediarul pt mantuirea omului,pt a castiga banii pt salarii si alte cheltuieli.

Daca mantuirea vine direct de la Hristos,si prin Hristos,de ce mai sustinem cu bani o armata de functionari,car e nu produc nimic?
#35 'Predicute' contra 'realisti'Ilie Cristian 13-06-2015 00:49
"...Eu iti spun: pe aceasta stanca voi zidi biserica Mea, si portile locuintei mortilor nu o vor birui".
Si eu sunt de acord ca Ng are perfecta dreptate, in ce priveste principiul mantuirii individuale. Nu sunt insa de acord cu punerile in antiteza a unor principii si premize care in realitate, in planul lui Dumnezeu (asa cum exprima insusi Cuvantul Sau) sunt intr-o armonie complementara: este clar ca Spiritul lui Dumnezeu "se lupta (chiar daca "nu... pururea") in (fiecare) om" (Gen.6:3) si "pe cel ce vine (evident, individual) la Mine nu-l voi izgoni afara" (Ioan.6:37), dar e la fel de adevarat si privilegiul conform caruia "voi, ca niste pietre vii, sunteti ziditi ca sa fiti o casa spirituala, o preotie sfanta si sa aduceti jertfe spirituale, placute lui Dumnezeu, prin Isus Hristos" (1Pet.2:5).
Se vorbeste mult, in ultima vreme, despre 'credinciosii neafiliati religios', dar daca toata misiunea credintei lor consta, cum se vede tot mai clar, in a para si acuza 'organizatia' descrisa in versete biblice ca si cel de mai sus, ca fiind "Casa lui Dumnezeu, Stalpul si Temelia adevarului" (!Tim.3:15), "sotia Mielului" (Apoc.19:7), si chiar "trupul lui Christos" (Ef.5:29), in realitate inconstienta lor afiliere e de o cu totul alta factura, caci "cine nu este cu Mine este impotriva Mea" (Luc.11:23).
""Nu numiti uneltire tot ce numeste poporul acesta uneltire; si nu va temeti de ce se teme el, nici nu va speriati!" (Isa.8:12), spune Cuvantul Sau oricui ar putea fi influentat de acest fel de consideratii, caci " orice pom se cunoaste dupa rodul lui". Si daca exista parti ale unor pomi 'buni' din care se pot confectiona bate 'eficiente', totusi roada oricarui individ calauzit de Spiritul Dumnezeului sfinteniei va fi preponderent pozitiva, neputand sa nu iubeasca ce iubeste El. Dar pentru asta e nevoie de o floare rara in vremile moderne, arhaic numita "tagaduirea sinelui"...
#36 in atentia lui ilie cristian si altora interesaticredulul 13-06-2015 01:22
Spunea o data ,taman un pastor,ca,cu biblia poti sa justifici orice,DA,ORICE, fapta buna sau pacat,doctrina sau cretinitate.
Trebue sa fii maestru,sau pastor in a amesteca bine citate biblice sa iasa ce trbue potrivit"sfinte niei data sfintilor odata pt todeauna".
#37 enigma ...realistul 13-06-2015 06:25
O singura BIBLIE,SI PESTE 80 000 DE CONFESIUNI RELIGIOASE.Asa cum bine spune credulul,din Biblie poti lua ce vrei si poti face un cult religios,care cu timpul se poate transforma in biserica.

Cea mai profitabila afacere,cu venituri mari si munca putina,fara teama de a falimenta,caci e pamantul plin de prosti,cara abia asteapta o religie care sa le acorde mantuirea.

Pastorii jongleaza cu textele biblice ca sa le iasa ce vor eii,si sa apere orice doctrina. Pisica tot in picioare cade indiferent din ce pozitie ai dai drumul jos.

Nu ma intereseaza de predicile altora ,sunt satul de predici,fapte vreau...
#38 Inapoi la subiectNg 13-06-2015 07:35
În fiecare familie există copii docili și copii răzvrătiți (aventuroși). Cei docili merg pe mâna părinților și, pornind din A ajung obligatoriu în B, pe cărarea părinților. Cei aventuroși pornesc din A și mergând pe mintea lor au 3 variante posibile:

1. se rătăcesc, devin pierduți;
2. cutreieră până la capătul pământului și într-un final ajung tot în B, dar cu cheltuieli suplimentare (vezi clasica ieșire din Egipt a israeliților);
3. ajung în C (vezi descoperirea Americii și toate celelalte descoperiri mai mari sau mai mici).

Adventomanii se încadrează la a doua categorie și au în față cele 3 posibilități. Fiecare cititor să judece pentru sine dacă merită riscul.

Unii sunt mai temători cu Dumnezeu și stau în pătrățica lor. Foarte bine. Domnul cu ei acasă la calabalâcuri!

Alții sunt mai îndrăzneți și cutreieră cu Dumnezeu. Foarte bine. Domnul cu ei pe drum!

Dacă bisericile locale ar citi pe aici și și-ar identifica adventomanii, măcar jumătate din ele s-ar apuca să-și disciplineze „caprele”.

Nu există progres fără risc (vezi pilda talanților).

Dacă Isus ar fi ales să stea în banca Lui nu exista lumea asta.
Dacă Isus ar fi ales să nu riște, nu lua chip de om, și praful se alegea de mântuirea noastră.
Dacă Îsus ar alege să nu riște cheltuind cu noi ne-ar lăsa ca vai de capul nostru.

De regulă omul în FIREA lui dorește să-i facă pe ceilalți asemenea lui, să-i aducă la planul lui, să gândească la fel ca el. De aici toate tensiunile cu privire la convingeri. Ba nu: există și episodul ACAN, și omul își ia măsuri să nu conviețuiască lângă un păcătos.
#39 'Doctrină sau cretinitate'?Ilie Cristian 13-06-2015 15:55
Într-adevăr, adventomania se vede că a ajuns să fie pentru mulți îndreptățire, neprihănire, sfințire și răscumpărare, vechea vocație a contestării și revoluției 'garantând', ca-n filmele și miturile lumii, satisfacția propriului eroism și gloria propriei independențe, cu condiția ca la sfârșitul acestor visări să amintim și despre Isus. Dar El a avertizat că "nu orișicine-Mi va zice Domn va intra în Împărăție ci cel ce face voia lui Dumnezeu". E drept că stă scris și că "chiar de-ar fi numărul tău ca nisipul mării, numai rămășița va fi mântuită". Trecând peste faptul că rămășiță înseamnă nu cei ce pleacă, ci cei ce rămân, e adevărat, cum tot subliniati și voi, că tot ce este corupt, fie cap sau coadă, va fi lepădat și nu va ajunge să aparțină poporului eternității, dar masurile disciplinare tip excludere din Biserică nu înseamnă sfârșitul harului pentru cel disciplinat, ci doar un mai puternic apel la trezire. Dacă totuși chiar ar exista prigoană într-o biserică, cine vrea într-adevăr să răspundă chemării creștine va căuta o alta. Cunosc un caz când unei familii cu puternice convingeri profetice și scripturistice i-a fost refuzată cererea de a deveni membri adventiști (nu știu dacă, chiar și asta, s-ar putea considera prigoană), pentru că biserica locală (în Europa) avea vederi strict pacifiste și ecumenice (!). Surprinzător pentru atitudinile obișnuite, ei nu s-au descurajat, ci au căutat o alta, tot adventistă, în care se promova aceeași direcție de vederi. Dar dacă din 'realism' concluzionăm că studiul biblic real produce "peste 80000" de rătăciri, că religia e doar o afacere profitabilă și pământul e plin de proști, îți mai rămân la dispoziție, într-adevăr, doar propriile fapte glorioase și redescoperirea Americii.
#40 ocolul Pământului în 80 000 de bisericiSpartan 13-06-2015 17:05
Ilie Cristian,

Fiecare din aceste rămurele creștine au la bază Biblia. Și fiecare susține că varianta lui de interpretare a Bibliei este cea adevărată, ba chiar... SINGURA ADEVĂRATĂ.
Bineînțeles, BAZȘ nu face excepție, dar nu te răscolește un pic întrebarea: măi, dar atâtea miliarde de creștini sunt greșiți în înțelegerea Bibliei și numai noi deținem adevărul??

Cât despre excludere, aici e vorba că odată ce te retragi voluntar, Biserica trebuie să te lase în pace, nu să îți răsucească cuțitul în rană organizându-ți o excludere cu tam-tam.
#41 crestinii ucisi de crestini...realistul 13-06-2015 22:04
Poate Ilie Cristian na va tine o predica si cu razboaiele''sfi nte''si sa ne spuna cat sange a curs a mii si mii de oameni ucisi cu sange rece in numele religiei.

Si chiar acum religiile fac victime,dar asta nu conteaza pt unii,care mananca religie pe paine.Religia fara Hristos naste monstri.


Toate razboaele au plecat tot din motive religioase ,deci sus cu religia!!!
#42 De citit...Ng 13-06-2015 23:08
Sunt convins ca Adventomania exagerează unele lucruri, dar tocmai asta le face mai vizibile. Ce te faci când sesizările de pe aici capătă forme concrete în decizii ale mai marilor noștri? Îți mai vine să dai cu piatra în comentatori?

Iată adresa ultimului articol din Curierul Adventist pe luna mai 2015: http://www.curieruladventist.ro/de-la-inima/pmpe

Uite cum se găsesc citate în EGW abia când cuțitul se apropie de os!!!

Citiți și comentați.
#43 crestinii ucisi de 'crestini'Ilie Cristian 14-06-2015 01:38
Va multumesc pentru increderea din provocarile voastre; asa nu voi putea fi acuzat de lipsa de bun simt.
Sa fim realisti: se vede dintr-o ochire ca argumentatia voastra e doar artificiul speratei infailibilitati a inteligentei unor fiinte rationale (care insa uita ca sunt afectate de subtilitatea pacatului), varuiala sclipitoare ascunzand motivatii morbide, referirea la Biblie, Isus si adventism abia pastrandu-se nesufocata de miasme de arogante personale invechite si orgolii pastrate la-ntuneric. In ce-i priveste pe cei ca mine, ne bizuim concret pe fagaduintele scrise de genul: "Toţi fiii tăi vor fi ucenici ai Domnului, şi mare va fi propăşirea fiilor tăi. Vei fi întărită prin neprihănire. Izgoneşte neliniştea, căci n-ai nimic de temut, şi spaima, căci nu se va apropia de tine. Dacă se urzesc uneltiri, nu vin de la Mine; oricine se va uni împotriva ta va cădea sub puterea ta" (Is.54:13-15). Un text ca acesta afirma suficient de clar, pentru cine are "inima si minte", ca manipularile istorice de genul cruciade, revolutii, tiranisme sau inchizitii, n-au nici-o legatura cu Singurul Dumnezeu adevarat, nici cu Biserica zidita de El pe Stanca adevarului eliberator, ci ele au o alta origine si alti sustinatori, expertii dezbinarilor si cuceririlor, dragonicul 'divide et impera' plasmuind medievalul filosofic 'progres al luptei contrariilor', ulterior insufletind contemporanul modernism cu eficienta politica a 'gestiunii conflictelor'. Asa ca in acest amalgam nesfarsit de relativism naucitor si anarhie a libertatii pacatului, noi stim foarte clar ca adevarata lupta dintre bine si rau nu se duce la nivelul inteligentelor care incing carnea, sangele si muschii umani, spiritualitatea superlativelor combatante, pozitive sau negative, necesitand asistenta unor entitati de putere si inteligenta pe care le numim ingeri saui demoni. Cand ajungi sa intelegi si sa crezi realitatea unor astfel de perspective, usuratatea, suficienta si pretentiozitate a de sine ti se cam sifoneaza. Dar ca sa accepti inaltimea, profunzimea, intinderea si cuprinderea descrierii acestor realitati, trebuie sa te desprinzi de 'realismul' intereselor imediate, cu riscul de a parea manipulabil si usor de prostit. Astia suntem noi, cei care pretuim principiile si spiritualul, deci si 'adevarul prezent', suficient de mult ca sa nu fim prea deranjati de prea putina inteligenta, consideratie, sau lipsa de abilitati diplomatico-'so ciale' ale fratilor nostri; de dragul adevarului pastram atitudinea "aici stau, nu pot altfel, asa sa-mi ajute Dumnezeu", si nu ne grabim sa parasim statutul de ucenici atunci cand altii spun "vorbirea aceasta este prea de tot: cine poate s-o sufere?" (Ioan.6:60)... (ah, cum nu mai e deloc la moda patosul, amuzati-va si voi de plonjonul meu!)
Dar cine sunteti voi, care tot luati atitudine si va implicati in cele religioase si spirituale, dar nu ca sa aduceti vesti bune, nici sa inspirati incredere, nici sa promovati idealul crestin? Sper pentru voi ca sunteti doar niste manipulati inconstienti; dar semanati izbitor cu fostii 'controleri', 'raspandaci' si 'svoneri', care se spune ca erau de fapt subordonati implementatoril or de tip mason, care se trag din ocultismul illuminist creat de iezuiti, care preluasera tactica duplicitatii ezoterist-exote riste de la proscrisii cavaleri templieri, care erau cei ce aplicasera pragmatic ideile curentului manipulator de religii numit gnosticism, care imbinase filozofia greaca dualista cu luciferianismul caballei, care era calul troian spiritual babilonic de prin partile Israelului...
Fie si asa, cei ca mine sunt niste idealisti cu capu-n nori, iar voi nu aveti nimic comun cu mizerabila subversivitate pe care am avut dezonoarea s-o descriu in randurile de mai sus, dimpotriva sunteti realistii aventurosi si sangvini care raspund la provocari si combat in caz de adversitati. Si-atunci cum de nu vedeti ca cel mai incins front de lupta este cel spiritual pro si anti advent, fata de care problemele de echilibristica ale crestinismului in general si ale adventismului, chiar si in mod prioritar, nu sunt nimic, si ca adevarata problema a lumii intregi este incremenirea inconstientei si inertia indiferentei fata de adevarata mare schimbare ce sta sa se dezlantuie, si care va rascoli absolut totul de la inaltimea convoiului gloriei norilor cerului?...
#44 Domnul neprihanirea noastra - este o noua secta adventistabeniamin 14-06-2015 03:50
ilie Cristian

Bine ai venit pe adventomania.
As vrea o clarificare din partea ta .

Vad ca folosesti termenul ---Domnul neprohanirea noastra--.
Esi cumva simpatizant cu miscarea adventista din America numita -The Lord our righteosnnes--?

Se pare ca a ajuns si prin romania aceasta miscare adventista.

https://en.wikipedia.org/wiki/Lord_Our_Righteousness_Church
#45 Esenta indreptatirii crestineIlie Cristian 14-06-2015 07:36
Beniamin, multumesc pentru expresia bunei primiri. Nu, sunt cel mai anonim dintre adventistii obisnuiti. Evident ca "Domnul- neprihanirea noastra" este o expresie cu puternic potential generic, de pus ca slogan sau motto de mare forta mobilizatoare, dar ea este si prea fundamentala ca principiu in ecutia descriptiva a mantuirii, pentru a scapa registrului consideratiilor oricarui crestin autentic.
#46 de la teorie la practică...Spartan 14-06-2015 07:53
Citez pe Ng:


Iată adresa ultimului articol din Curierul Adventist pe luna mai 2015: http://www.curieruladventist.ro/de-la-inima/pmpe

Uite cum se găsesc citate în EGW abia când cuțitul se apropie de os!!!

Citiți și comentați.


Aici EGW are mare dreptate, iar inițiativa Uniunii este benefică. Dar tare mi-e frică de următorul fapt: demersul uniunii va rămâne doar unul declarativ!

Care ar fi motivele:
1. Puturoșii intelectuali din biserică (adică vreo 80%) doresc discursuri adormitoare, nu informație vie, pentru că nu sunt în stare să o asimileze.

2. Pastorii - tot vreo 80% - nu sunt în stare să țină seminarii educative; le vor numi seminarii, dar vor fi tot predici.

De ce am curajul să avansez acest procent de 80%? Pentru că principiul lui Pareto zice asta și a fost dovedit de-a lungul timpului că are dreptate.

Să vă spun ceva amuzant: acum două săptămâni a fost la noi R. Mandache și a ținut după amiază un seminar interesant. Partea comică a fost că a început cu un videoclip de 3 minute cu un desen animat, de la care au plecat discuțiile. La întrebarea „Ce putem învăța din acest videoclip?” o tanti cu moț din adunare se ridică și declară pompos:
„-Frate, eu nu am văzut decât desene animate!!!!”
#47 DerbyNg 14-06-2015 09:10
Pe vremea comunistilor, tensiunile sociale si politice se acumulau frecvent in randurile populatiei, apropiindu-se uneori periculos de mult de masa critica. Regimul Ceausescu urmarea foarte atent aceasta dinamica sociala si dezamorsa la timp aceste tensiuni prin diverse metode locale sau nationale. Una din ele era organizarea de meciuri de fotbal intre Steaua si Dinamo. Cum la un astfel de meci toata tara se impartea in doua, atat ce de pe stadion cat si cei din teritoriu urlau de fericire sau de nemultumire (nu conta) cca. doua ore, timp in care tensiunile nervoase se stingeau incetul cu incetul. Oamenii plecau la treburile lor, comentau meciul toata saptamana, iar Ceausescu isi vedea mai departe de planurile lui cincinale, decenale, etc. pana la urmatorul ciclu cand iar organiza un derby.

Ma tem ca Adventomania este un astfel de loc. Adi nu e in stare sa coaguleze un numar suficient de nemultumiti cat sa puna in pericol sistemul, asa ca este tolerat cu buna stiinta fiind FOLOSIT chiar de catre sistemul pe care-l critica. De fapt Adi a creat un loc `de dat cu capul` in care nemultumitii refuleaza direct (prin scris),sau indirect (prin citire), ei nemaifiind in stare sa produca disconfort in bisericile lor. Astfel cainii latra, ursul merge. Adi si altii ca el bazaie prin cate un colt indepartat din biserica nefiind in stare sa bruieze difuzoarele.

TOTUSI, surprizaaaa... Comitetul executiv a dat acum peste un citat din EGW, concluzionand ca trebuie interpretata altfel prestatia pastorilor, si harnic da dispozitii. Suna bine, dar in fapt va produce doar o dezamorsare a unor tensiuni mai mult benefica pentru sistem decat pentru bunul mers al membrilor. Vorba lui Adi: posibil ca la firul ierbii nu se va simti deloc.

Cum se face ca BAZS, cu atata lumina la bord, este mai totdeauna in urma evenimentelor? Ca cei cu deszapezirea!! In loc sa fim cap de afis, anticipand evenimentele si creind strategii de intampinare si traversare a lor, actionam doar cand ne paste falimentul? Cum se face ca atunci cand robinetul a inceput sa se inchida, alesii nostri dau de cate un citat inspirat? Nu era citatul acolo de peste 100 de ani? Ia sa mai strangem inca o tura, nu cumva mai gasesc si un alt citat? Ia sa-l strangem de tot. Nu cumva o sa dam in sfarsit peste TOATA opera EGW tinuta la secret fiindca nu comvenea cuiva? Nu cumva EGW este uneori hulita de unii tocmai pentru ca este judecata doar pe baza unor trunchiuri de informatie?

Observ ca nemultumiti sunt peste tot, dar actioneaza sau reactioneaza doar cativa. Adi observa si actioneaza in felul lui, cu Adventomania - si nu face mare lucru, Presedintele UBAZS observa si actioneaza in felul lui, cu BULA - si posibil nu va face mare lucru. Cert este ca presul a ramas prea mic si nu mai poate ascunde toate problemele nerezolvate cu CAPUL.
#48 Daca tot nu prea ploua , macar sa avem un ” Ilie ” :))iluminatul 14-06-2015 09:31
Bun venit Sf.Ilie,

Pe o asa seceta de citate biblice, pica numa la fix un dus rece cu discursuri lungi in limbaj de lemn ! ...sa coaca bobul, ca tot afirmi matale printre randuri ca se apropie secerisul !

„Predicați mai puțin și educați mai mult”...zice-se unul mai scolit scolit !!!...ar trebui sa-ti fie rugaciune :oops:

Ah, si inca ceva :-* tocmai am primit un email de la Institutul de Laudarosenie a Cultului Adventist in care specificau ca le lipsesti de pe stoc !!.@.au sesizat inclusiv lipsa eticheta la raft :-x

Ps : Sper ca dumneata nu faci parte din categoria care vede peste tot comploturi , iezuiti ,francmasoni , luciferi in pomi fructiferi si desene animate cu Tom ( Papa) si Jerry( adventismul)... vb azi-Spartanului )..din care musai rezulta ca cineva vrea sa distruga ,parafrazez : ”Domnul Neprihanirea Voastra ”. ;-)
#49 Pt Realistuliluminatul 14-06-2015 09:38
Citat:
Si chiar acum religiile fac victime,dar asta nu conteaza pt unii,care mananca religie pe paine.Religia fara Hristos naste monstri.
Mare adevar, cu mentiunea ca nici cea cu Hristos ideologic, nu naste domnisoare..Curva Babilonului nu-ti sugereaza nimic ? ;-)

Ce ochi finut ai !..ai sesizat bine ca au intrat in scena predicatorii :-? pesemne ca pe la Scoala de spalat,nu mai aveau loc :lol:
#50 ” Biserica are rol formator ” ..de sclavi si alienati completez eu !iluminatul 14-06-2015 10:28
Ng,

..Daca stai sa rumegi bine documentul dar si declaratia Sefului Plebei, iti dai seama de doua chestiuni, in opinia mea, cu tente antagonice

1. In cele din urma realizeaza dumnealor ca Viata (realitatea ) bate Filmul(basmul misticoid)!...s i vor sa se apuce de reinvatat...

2. Daca raman setati pe doctrina oficiala a Corporatiei, ce sa invete ? ..sa nu mancam porc, sa oferi zecimea, sa te rogi enspe ore pe zi, sa stai pe scaun tot Sabatul(ca in natura evoluezi !) si sa asculti cum un idiot care tine o Biblie in mana, se crede mai superior decat altii care se informeaza si din alte surse despre ce inseamna fenomenul religios !

Nu ti se pare ca vorbim de aceeasi Marie cu alta palarie ?..se schimba doar machiajul, ”curva” ramane !

In alta ordine de idei sunt curios cum or sa raspunda la intrebari legate strict de neconcordanta dintre ce afirma Biblia si ce fac ei !..cum or sa raspunda intrebarilor legate de fisa postului ,a modului cum se fac angajarile in sistem, secretomania salariilor si diurnele de calatorie ,licitatii pe baza de cumetrie etc !..Parca citatul maichii spune ”Apoi, răspundeți-le cu răbdare și umilință.” :-x

Hai s-o vedem si p-asta !Citat:
Comitetul Executiv al Uniunii de Conferințe decide cu titlu de urgență, angajament și datorie de lucru, transformarea, lunar, a unor întâlniri publice de Sabat după-amiază din ocazii de predicare în prilejuri de instruire generală sau specifică. Instruirea va fi adaptată la realitățile și strategia bisericii locale.
....cuvantul magic ar fi AUTONOMIE ...ops , se pare ca sunt si eu cu capul in nori :-* Visatorrr :))
#51 licurind in miez de ziIlie Cristian 14-06-2015 11:58
Illuminosule intelept, inaltpreasarman tia ta stie probabil mai bine decat noi, neinitiatii catehumeni, ca maestri reconstructori ai templului de peste ocean se lauda ca pana si geniul lui Walt Disney survenea din inspiratia ilustrelor trepte 31, 32 si 33 a Ierarhiei! Evident ca si condimentata ta harisma isi poate gasi o stralucita si aplaudata utilitate de aceeasi parte!
#52 my pleasure :) Ilieiluminatul 14-06-2015 12:50
M-as fi mirat sa fi priceput esenta mesajului ! :sad:

In definitiv nu ma mira continutul afirmatiilor dumitale :D Pentru simplu motiv ca studiile recente au stabilit, si se vede cu ”ochiul” liber ca aceasta colectie de carti numita Biblia , are calitatea de a ilumina sau a tampi de tot ;-)

Ramane sa descoperim impreuna daca adevarul se afla ca intotdeauna undeva pe la jumatate !!!..dar in mod sigur cei dotati , precum dumneavoastra, sunt cu siguranta capabili sa descopere singuri si neajutati , miezul portocalei .....

btw: sa stii ca treaba cu bun venit a fost ”din inima ” vorba eruditului Marius Memeticescu !!..cu ipocrizia unora am eu ceva de furca , in rest ....traim in adventism si asta nu ne mai ocupa prea mult timpul ... :lol:
#53 Tărâțe pentru spilcuițiIlie Cristian 14-06-2015 13:11
Fiindcă tot am intrat pân'la gât în tărâță, sper totuși că afară din sac vor fi și 'cumparatori' vegetarieni.
Din perspectiva voastră, cu care acum m-am obișnuit și eu, citind proclamările articolului din Curier, nu poți decât să-ți freci ochii de mâncărimea expresiilor obeze de solemnitate (trebuie să mă opresc un pic)
#54 apelul badaranilor grijuliiIlie Cristian 14-06-2015 17:14
Bine, mi-am reanalizat imaginea atat de talentat caricaturizata si ridiculizata de 'dumneavoastra' (ca si cand asta ar conta cat de putin!). Si, da, recunosc ca sunt depasit, la capitolul ironie si batjocura am intalnit acum un elegant campion. Recunosc si ca am fost prea putin atent si n-am inteles prea bine tot ce vrei sa spui- de fapt nici acum nu-mi prea vine sa-mi arunc privirea de-a lungul intregii adancimi a acestor subtilitati (tu chiar esti constient de tot ceea ce faci in felul acesta?!...).
Spuneam ca, odata ce te situezi in punctul din care vreti voi sa fie prezentata realitatea, totul devine pe de-o parte vinovat, pe de alta caraghios. Solemnitatea e ceva neplacut iar idealismul desuet. Si daca lasi libera aceasta tendinta ea te cuprinde cu totul, schimband semnul oricaror valori si ridiculizand orice virtute. Desigur ca o persoana sau o institutie cu pretentie de integritate (chiar si cea de care chiar apartineai candva) devine naturala tinta a naturalei tale haiosenii artagoase (si banuiesc ca si iluzia satisfactiei este deplina!). Si, scuzati-ma, illuminatie, daca ai si ghinionul sa fii chiar talentat la asta, nu poti decat sa ajungi intre maimarii demolitori de profesie (vorbirea ta "din inima" chiar nu reusesc s-o inteleg!).
Si eu aveam deja senzatia ca acest efort al voastru chiar pare sa aibe ceva efect asupra adventismului romanesc, iar remarca lui Ng pare sa confirme lucrul acesta (de care bineinteles ca aveti dreptul sa va lasati maguliti!...). In cazul acesta poate v-ar mai fi utila o ultima reconsiderare a acestei importante reusite, dar nu doar din obisnuita perspectiva a orgoliului satisfacut, ci si din cea a responsabilizar ii prin prisma adevaratelor rezultate? N-am putut sa nu ma mir minune mare de uriasa incredere de care dati dovada, cand am inteles ca ea nu se bizuie pe asigurari scripturistice sau profetice, tendinta voastra predilecta fiind pretins 'stiintifica' dar clar exclusivista, chiar opozanta fata de tot ce inseamna sfintenie, consacrare, convertire sau spiritualitate. Si daca cumva ati uitat, sau niciodata n-ati crezut asta, trebuie sa constientizati ca s-ar putea sa fie adevarat ca Stapanul viei va cere la vremea roadelor partea Lui. Care sunt deci roadele framantarii voastre? Bineinteles ca voi vedeti acum bune rezultate, din perspectiva din care rasul haioseniei pare doar simpatic si nemiloasa ridiculizare nevinovata, dar amintiti-va ca Petru, chiar membrul celei mai intime si reale comuniuni cu Trimisul Cerului, s-a inhibat pana la a-si lepada Maestrul tocmai in fata unei astfel de perspective. Asa ca eu simt ca trebuie sa va avertizez ca s-ar putea sa aveti de dat niste altfel de socoteli decat cele ce va preocupa acum...
#55 #47Spartan 14-06-2015 21:00
Ng,
Ai un talent deosebit de a înțelege lucruri pe care alții nici măcar nu le observă. În comentariul tău ai atins niște adevăruri despre Adventomania, foarte pertinente, deși nu complete. Așa că mă văd nevoit să te completez.

1. Cred că ai dreptate că șefii BAZȘ și-au dat seama că Adventomania este o supapă prin care oamenii anemulțumiți de sistem refulează. Asta este și explicație pentru că tolerează situația, deși neștiutorii în ale controlului maselor cred că șefii greșesc. Fals, ei și-au făcut calculele bine: atât timp cât nu se atinge masa critică, Adventomania practic este inofensivă. Totuși această masă critică eu zic că a fost atinsă de câteva ori, cu ocazia derapajelor majore făcute de oamenii din sistem ( C.D. , C.I.).

2. Obținerea acestei mase critice nu se află în obiectivele mele. Ultimul meu gând ar fi să întemeiez o biserică!!! No, thanks! De fapt cred că masa critică nici nu există în momentul de față în BAZȘ; după unii sociologi ar fi nevoie de minim 5% pentru a declanșa acțiuni ireversibile. Privind prin multe biserici nu cred că există nici măcar 5% adventiști dispuși să-și golească mintea de prejudecăți și să caute adevărul, indiferent care ar fi acesta.

3. E imposibil să aduni o masă critică fără să oferi ceva. 90% din articolele de până acum s-au axat pe deconstrucție, pe deconspirarea problemelor care afectează biserica. E nevoie de mai mult decât atât pentru a atrage masele.

4. Sincer, nici eu nu știu sigur ce să pun în locul adventismului, care pentru mine este deja falimentar. Se bazează pe un mit, construiește pe un mit; dar nici teoriile alternative (darwinism, teism, deism) nu sunt mai breze, fiecare are hibe. Sinceritatea mă împiedică să promovez un alt mit dacă nu sunt sigur că este adevărat. Din punctul meu de vedere, adevărurile ascunse în umbra mecanicii cuantice par cele mai apropiate de adevăr, dar nici acestea nu sunt dovedite. Așadar, cei mai mulți preferă să nu plece din adventism, chiar dacă are hibe, deoarece nu au unde.

5. Această analiză se referă la Adventomania anului 2015. Ce va fi pe viitor, dacă va fi, nu se știe, dar se prea poate ca semințele plantate în acești ani să dea roade, iar acea masă critică să fie atinsă. Ce va fi, vom vedea la vremea potrivită!
#56 dreptii si badaraniicredulul 14-06-2015 21:06
Pt vizitatorii adventomaniei nu va lasati inselati ,badaranii sint intradevar badarani si nu iubesc sistemul,iar dreptii(zilelor de apoi)sint iubitori de "moaste" BAZS.
#57 MiturileNg 15-06-2015 00:08
Adi,

Soluția cea mai la îndemână să scapi de imaginea feței murdare pe care ți-o vezi în oglidă este să spargi oglinda. Dar nu este și cea corectă.

Dacă adventismul este falimentar, nu e din cauza Bibliei și a miturilor din ea. De fapt nu cred că Biblia are probleme cu informațiile din ea, ci noi avem probleme cu interpretarea acestor informații.

Apreciez opinia unui pastor care spunea recent că Biblia a pornit cu informații corecte, dar foarte generale, în linii mari, adaptate la mintea omului primitiv, situație în care apar foarte multe goluri de informație (n-a fost necesar) și că, pe măsură ce scriitorii s-au succedat, Dumnezeu a umplut treptat aceste goluri cu informații relevante pentru fiecare generație la timpul ei, explicându-se așa și caracterul unitar al ei. Deci scriitorii n-au făcut desene separate, independente, ci fiecare a adus un plus de elemente și de culoare în marele desen al revelației.

Judecând pe linia asta, încă mai sunt goluri care trebuie umplute la timpul potrivit. Se vede din istorie că mințile strălucite au fost puține raportat la numărul oamenilor și la lungimea timpului, iar parte însemnată dintre ele au fost marginalizate, obstrucționate, linșate chiar de către sistemele în care viețuiau, fiindcă nu mergeau în sensul curentului (vezi și cazul multor prooroci). Așa că golurile s-au umplut cu greu.

La ora actuală există foarte multe informații și descoperiri (unele nedisponibile, ținute la strict secret de MARILE PUTERI) dar pe care nu suntem în stare să le așezăm corect în golurile existente încă. Și din cauza unor prejudecăți, tradiții, moșteniri ideologice, fire păcătoasă, nu folosim energiile intelectuale din dotarea sec XXI pentru a găsi forma corectă a golurilor și a elementelor potrivite lor, iar faptul că orizontul unei reușite rezolvări a acestui pazel nu se întrezărește, e mai simplu să spargem oglinda.

Cred că trebuie să lăsăm Biblia la locul ei, cu toate „miturile” ei, și să acceptăm că ea încă nu ne-a spus tot. A folosi textul ei mot a mot în sec XXI duce la fundături. De fapt Biblia nu este un text. Este o poveste. Și cine vrea să o asculte și să facă parte din ea capătă mult beneficiu.
#58 Cine și ce suntem?Ng 15-06-2015 00:33
Mințile mari discută idei.
Mințile medii discută fapte.
Mințile mici discută oameni.

Faptul că nu reușim să creem un consens de idei cu care să umplem golurile rămase și că mai bine ne iese activitatea de cercetare a semenilor (ce fac, unde se duc, ce mănâncă, cu cine dorm, ce cravată, ce batic) arată prin care categorie suntem. Ce impact poate avea un grup care alege să se mulțumească doar cu atât, doar cu ce-i reușește mai bine? Care-i ținta de dorit spre care să-i motiveze și să-i tragă pe semeni?
#59 Mitul nu este minciunăSpartan 15-06-2015 06:42
Ng,

Te rog să reții că nu am spus „minciuni”, ci „mituri”. Toată lumea știre că mitul nu este sinonim cu minciuna, ci reprezintă o explicație primitivă la ceva ce nu poate fi înțeles. Sau... o poveste spusă pentru mintea copiilor (copii spirituali, în cazul nostru), pentru că atât pot pricepe ei.

Extraordinar de frumoasă explicația cu golurile din Scriptură, aș zice chiar genială!!! Dar problema este că aceste goluri nu sunt mici, ci IMENSE!!! De ce spun asta? Păi... este simplu: dacă în vechime se adăugau capitole la Scripturi la câteva zeci / sute de ani, odată cu definitivarea Canonului Biblic iată că putem spune că Biblia nu a mai fost actualizată de foarte multă vreme. Și nu este numai asta: într-o societate în care și bunicul, dar și nepotul tăiau grâul cu secera, nevoia de actualizare era la cote minime; dar privind la ritmul amețitor de cunoaștere care există astăzi rezultă că „golurile” au devenit deja adevărate cratere.
A vorbi despre Adam și Eva ca fiind creați din lut acum 100 de ani putea fi ceva absolut normal, raportat la cantitatea de informații de atunci (deși un individ pe nume Darwin avea altă părere). Dar a clădi astăzi o teologie pe baza acestui mit, deja este ceva ridicol, astfel că șefii catolicismului deja s-au dezis de asta (declarația Papei referitoare la Dumnezeul magician).

Oficial, BAZȘ recunoaște ideea de adevăr prezent, dar în practică se comportă ca și cum nimic nu trebuie actualizat vreodată. Pentru popii adventiști cel mai mare coșmar este acela că trebuie să renunțe la mitul creației, deoarece pilonul central al adventismului - sabatul, a fost legat de săptămâna literală a creațiunii. Așa că preferă să mintă în continuare masele de ignoranți și să-i persecute pe puținii vizionari pe care-i mai are, în încercarea de a perpetua cât mai mult cu putință minciuna... măcar până își termină ei mandatul.

Golurile biblice de care vorbești vor fi umplute nu de bună voie (prin acceptare), ci cu forța, adică atunci când dovezile vor fi imposibil de a fi negate (așa cum a fost cu acceptarea faptului că Pământul este rotund).

Citat:
Cred că trebuie să lăsăm Biblia la locul ei, cu toate „miturile” ei, și să acceptăm că ea încă nu ne-a spus tot.
Pardon, în lumina ultimelor descoperiri cred că Biblia a spus foarte puțin despre adevărata noastră menire, practic golurile din ea sunt cu mult mai mari decât adevărul pe care-l conține!

Concluzie: Personal cred că „Biblia” se scrie și astăzi și logic ar fi ca niciodată nimeni să nu declare închis canonul biblic. Păcat că creștinii sunt în stare să moară pentru „Biblia G-A” (geneza-apocali psa) dar ignoră complet up-date-urile venite din natură, astronomie, genetică, etc.
#60 Creștinul G-AIlie Cristian 15-06-2015 15:13
Adi, vreți să spuneți, deci, că acea rugăciune de sfârșit de mandat de Maestru (ca Fiu al omului) a lui Isus: "Sfințește-i prin adevărul Tău, Cuvântul Tău este adevărul" (articolul repetat înseamnă integralitate, nu?), chiar modul Lui de a folosi ca argument ultim citate biblice în cele mai importante controverse, introducându-le prin expresia ultimativă "stă scris", sunt greșite, incomplete, deci mincinoase, dar miturile, în general, sau în particular, dimpotrivă? Și tot așa, că expresia "sola scriptura" (care de asemenea afirmă imperios principiul integralității canonice depline), pe care s-a bazat toată forța înnobilatoare a reformei protestante (prin care lumea a fost scoasă din evul intunecat). a fost de fapt, vorba "prietenilor noștri catolici" (te-am citat!), ... o erezie?!
#61 Explicația a fost dată...Spartan 15-06-2015 17:26
de către NG.

Unui copil îi spui în primii ani că l-a adus barza, apoi știe că a fost în burtica mamei, dar nu știe și cum a ieșit de acolo, la școală află despre sexualitate, la facultate poate studia genetică. Toate acestea sunt modalități de explicare a sexualității; toate vorbesc despre același lucru, dar într-un limbaj adecvat vârstei și pregătirii.

Cam așa este și cu Biblia: unele adevăruri conținute în paginile ei sunt relevante și acum, dar unele au fost relevante doar pentru timpul în care au fost scrise sau pentru populația căreia i-a fost adresat mesajul respectiv.

Un alt exemplu ar fi al Soarelui care se rotește în jurul Pământului, așa cum scrie în Biblie, sau de ideea că pământul este plat, lucruri care acum ne amuză. Eu nu le consider minciuni, ci descrieri ale realității la nivelul cunoștințelor de atunci.

Astăzi, la cunoștințe noi, avem nevoie să acceptăm și adevăruri noi.
Chiar nu ai auzit de sintagma „adevăr prezent”??
#62 Fara scrupuleNIMENI 16-06-2015 05:20
Citind comentariile voastre constat inca odata, (daca mai era necesar) ca nevoia de autoritate ramane una vitala.
Nu stiu cum sa nascut aceasta nevoie si cum s-a format dependenta de ea, dar banuiesc ca aceasta dependenta si nevoie a luat nastere in primul rand datorita nesigurantei, sau a slabiciunii. Ma gandesc in primul rand la nesiguranta constiintei proprii, a gandurilor, a cunostintelor sau chiar la nesiguranta de a trai izolat, singur. Cei mai multi se pun voluntar in slujba autoritatii asteptand ca aceasta sa l-e dea directia, sa l-e spuna ce sa faca sau ce sa nu faca. Nu ca asta ar fi ceva rau, nu, dar este ciudat lucru sa fii in slujba unei autoritati care-ti dicteaza ce sa faci sau ce sa nu faci si tu sa spui ca esti un om liber, un ganditor liber, sau superindependen ti cum spunea cineva chiar aici. Avem tendinte de turma dar suntem invatati ca dam socoteala singuri, nu in grup. O alta pardigma de luat in calcul.
Unii acuza, altii se apara, insa nimeni nu vrea dialog.
O acuzatie luata asa aleatoriu ar fi cea pe care o spunea la un moment dat Roland Mo:
“Problema este ca la voi si Scriptura e facultativa……”

Nu este absolut nici-o problema ca pentru unii Scriptura este facultativa. Ba eu consider ca problema reala sta tocmai in autoritatea Scripturii. Sa nu uitam ca omenirea s-a supus acestei autoritati mai multe miilenii la rand fara sa fie capabila sa indentifice autorul. Autoritatea Scripturii a ramas si ramane in continuare la aceasta forma simpla a cerdintei ca autorul este Dumnezeu. Atunci cand credinta cuiva tinde sa devina autoritate pentru cei din jur, cu adevarat avem o problema.

O problema pe care am mai ridicat-o aici este aceea de a speria oamenii pentru ai manipula mai usor.
Un exemplu este si Ilie Cristian.

#54 apelul badaranilor grijulii — Ilie Cristian

“Asa ca eu simt ca trebuie sa va avertizez ca s-ar putea sa aveti de dat niste altfel de socoteli decat cele ce va preocupa acum...”

N.

Asa m-a gandeam si eu.
Din cate inteleg eu nu doar ca esti un fundamentalist convins, ba se pare ca esti chiar o voce in pustie.
Fara un pic de amenintare paraca lumea o luase razna, asa ca amenintarea fie ea si cu datu socotelii este binevenita, pentru o intoacere in staul.
Subiectul lui Adi este simplu. Comentariile prea sfintiei voastre dimpotriva sunt foarte academice.
Pentru cititorul simplu, poti sa traduci pe limba lui fraza urmatoare:
“Va asigur de aprecierea mea pentru sinceritatea voastra debordanta, care insa s-ar putea constitui in ceva mai mult decat virtutea adevarului.”

Pe bune? Adica, in ce s-ar constitui sinceritatea asta a noastra, ceva ce este mai mult decat virtutea adevarului? In prostie?

Si ma rog de ce, Constitutia unei tari nu poate fi folosita? Ca nu vrea maria ta?
Adi vorbeste de abuz, de drepturi si libertati care sunt garantate prin lege. Pai ce pe teritoriul unei tari care garanteaza spre exemplu libera exprimare voi religiosii faceti exceptie? I-mi arati asta in vreo Constitutie?

Tu zici asa;

“Frate Adi T., nu poate fi folosita Constitutia Romaniei ca punct de plecare in evaluarea corectitudinii morale administrative a poporului ce se considera apartenent unei alte societeti, cea cereasca.”
Daca vrei sa stii furtul, sau pedofilia, sunt acte de incorectitudine morala pe care legea civila l-e pedepseste aspru. In bazs din cate stiu eu aceste lucruri sunt musamalizate. Si nu sunt singurele exemple.

Nu are nimeni nimic cu voi care va considerati o societate mai inalta, chiar cereasca cum spui, dar nu se coreleaza cu realitatea. Ai auzit de bestii religioase? Asata este characteristic adventismului. Dupa expresia “ Nu te bate nu te’njura, doar te minte si te fura.”
Daca vrea maria ta sa afle, BAZS este implicata in litigii, si apeleaza la Constitutii pamantesti pentru a-si revendica drepturile. Membrii de rand zici ca nu au voie? Hai bre, chiar ne ei de prosti! Lasa vrajeala asta si canta la alta masa. Nu de alta da risti sa nu te mai citim.
Daca chiar te declari omul Cartii, nu vrei sa n-e raspunzi la dilemele si paradigmele ridicate aici? Ce zici? Poate reuseti mai mult cu o astfel de apologetica decat a facut-o ionbuciuman. Lasa sfaturile si amenintarile si sa trecem cum zicea Ng la idei.
#63 Fara scrupule IINIMENI 16-06-2015 05:21
Legat strict de subiect consider ca dreptul nu ti-l ia si nu ti-l da nimeni. A-ti apara drepturile si libertatile in opinia mea, este egal cu a-ti apara viata. Un om fara drepturi, sclav, este mai rau decat un om mort. I-mi este greu sa cred ca cineva vrea sa traiasca asa. Apelul la autoritatea statului este recomandata in cazurile de abuz pe care biserica l-e practica. Tot ce garanteaza statul cetatenilor lui este unanim valabil fie ca este vorba de nationalitate, sex, religie, culoare etc.etc. I-ti trebuiesc doar doua lucruri;
1. Sa vrei sa-ti aperi drepturile.
2. Sa o faci, adica sa actionezi in acest sens.


Spovedania in opinia mea este dovada prostiei supreme. Nu argumentez de ce. Fiecare este liber sa cugete la asta.
#64 Supunerea în fața autoritățiiSpartan 16-06-2015 06:48
Zice-se că odată, un lup mai curajos s-a apropiat mai mult de grupul de oameni ai peșterii care stătea lângă foc. Unul dintre ei, amuzat, i-a aruncat un os și atunci lupul a descoperit că poate obține mâncare și altfel decât alergând după vânat. A venit și a doua oară... și a treia oară, iar oamenii au observat că există și avantaje în conviețuirea cu lupii, așa că au trecut mai departe: au luat niște pui de lupi nou-născuți și i-au hrănit.

În schimbul hranei garantate de stăpân, lupii au renunțat la independență.
În schimbul hranei oferite, oamenii și-au impus autoritatea și astfel au apărut animalele domestice!

Ceea se întâmplă astăzi în societate (și în biserici) seamănă foarte mult cu povestea lupului: unii oameni, sătui să „alerge” cu mintea lor pentru a-și asigura hrana, au preferat să se supună autorității unui patron: acesta le spunea ce să facă, își pierduseră libertatea, dar astfel aveau hrana (salariul) asigurată.

În biserică, cei prea obosiți să gândească cu propriile capete aleg să-i creadă pe aceia care au văzut în domesticirea fraierilor o oportunitate de afaceri. În schimbul unui pseudo confort spiritual, enoriașii fără substanță cenușie aleg să se supună autorității și să o sprijine financiar. La rândul lui, clerul face tot posibilul să mențină neschimbată această stare de lucruri, deoarece îi este benefică și profitabilă.

De aceea nu se vede nici urmă de dumnezeire în biserici, pentru că de fapt Dumnezeul atât de invocat lipsește cu desăvârșire, iar dragostea care izvorăște de la El, de asemenea.

Privind lucrurile în contextul acesta este clar acum de ce se petrec astfel de abuzuri: din când în când biserica trebuie să-și arate „biciul”, altfel turma se va lua după vreun berbec spartan și nu va mai da lână și lapte păstorilor plătiți care o stăpânesc.
În plus, cei care dețin funcții în biserică (neremunerate), adică cei din comitete, trebuie să primească și ei ceva pentru slujba lor, iar clerul știe să le ofere ceva care nu costă: iluzia că sunt superiori, că au putere. Practic li se oferă o bucățică de autoritate în schimbul colectării taxelor și a administrării locale a turmei.

Vă dau o soluție să-i cunoașteți pe cei domesticiți total de către cler: nu emit păreri personale, abundă în citate, promovează limbajul de lemn, le este frică să gândească sau să citească altceva decât literatura SP, cred cu tărie în litera bibliei.

De ce acceptă enoriașii docili abuzurile clerului? Simplu: oricât de rău ar fi un cioban, un câine domesticit preferă să stea lângă stăpân, decât în mijlocul pădurii. Dar există totuși ceva care îi sperie pe ciobani: instinctul libertății! Unii dintre câini nu au fost domesticiți complet și în ei renaște dorința de a fi liberi, de a-și trăi viața altfel decât sub jugul unei autorități religioase.

Adventomania este țara lupilor care nu mai vor să fie cățeii de casă ai președinților, secretarilor și casierilor. Așadar, fiți lupi liberi, prieteni; decât cățel sătul (cu hrană spirituală reciclată la amvoane), mai bine lup flămând, în căutarea adevărului!P.S. Aveți milă și de cățelușii care mai intră pe aici. Poate într-o zi se va trezi și în ei instinctul de lup!
#65 Pierdut și găsit...Ng 16-06-2015 10:30
Avem consemnate trei pilde ale lui Isus care aduc în atenție situația omului pierdut.

1. Banul pierdut - reprezintă pe aceia care sunt pierduți dar habar n-au. Prin aprinderea unei lumini situația lor se poate schimba, chiar brusc. Ex. Mergi într-o direcție greșită cu mașina, convins că ești pe drumul bun. Un indicator, o inscripție, sunt destul să te trezești și poți corecta.

2. Oaia pierdută - sesizează că e într-o situație rea, dar n-are capacitatea să iasă din ea. Cineva amabil, cu tact, răbdător, cu empatie și duhul blândeții îi poate fi de ajutor.

3. Fiul pirdut - se pierde pe mâna lui plecând după cai verzi pe pereți. Acesta trebuie să dea cu capul de sus și abia așa are o șansă de salvare.

Având în vedere măcar aceste trei tipuri de oameni, administrarea disciplinei bisericești este foarte complexă. Cum mințile noastre sunt limitate (mici și medii) ne este foarte greu să discernem metoda corectă de folosit pentru recuperarea celor pierduți sau în prag de pierdere.
Dacă-i tratezi pe toți la fel este greșit fiindcă nu există măcar două situații similare în ansamblul lor.
Dacă tratezi după cerințele particulare sar în sus acuzații și apartenenții lor că sunt discriminați.

Codul muncii pentru entitățile organizate prevede la Cap5, art55:
Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a. de drept (deces al angajatului sau angajatorului, pensionare, etc)
b. cu acordul părților (o cerere de retragere se încadrează aici în mod formal)
c. la inițiativa uneia dintre părți în limitele legii(concedier ea-excluderea, demisia-cererea de retragere)

Se observă că la demisie nu sunt puse condiții. N-a fost întotdeauna așa. Pe vremea comunistă, când călcai pe bec, chiar dacă îți înaintai demisia, nu ți-o considerau fiindcă îți desfăceau contractul de muncă cu litera I prin care își răzbunau becul spart. Plecarea prin acceptarea demisiei nu putea conține motivul disciplinar de la litera I. Cu această codiță după tine te reangajai foarte greu și pe posturi de mizerie.

Astăzi legea sub forma Codului muncii nu mai pune condiții la demisie, ți-o dai indiferent din ce motiv, angajatorul recuperându-și pe alte căi eventualele pagube materiale sau MORALE.

Rămânerea în termenii disciplinei sec.XX ne dă mari bătăi de cap. Ca și adaptarea la sec.XXI.
#66 re......mielușe l rătăcitţăranul 16-06-2015 10:31
RolandMo,uite aici cum descrie biblia:"Cand a fost chinuit si asuprit, n-a deschis gura deloc, ca un miel pe care-l duci la macelarie"
Prin ce poti dovedi ca " Păstorul te urmărește cu încă cu dragostea Sa"?
#67 Despre demisieSpartan 16-06-2015 12:30
Ng, mulțumesc pentru pont. Am căutat câte ceva pe net despre demisie și am găsit aici ( legeaz.net/legea-53-2003-codul-muncii/art-81 ) câteve articole interesante care cred că se aplică și în dreptul bisericii:

Art. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.

Mai jos, într-un comentariu scrie astfel:

Demisia nu trebuie aprobată de angajator; nu este necesară nici emiterea unei decizii (dispoziţii) privind încetarea contractului.

Ce mai este de reținut: termenul de preaviz începe a doua zi, deci începând cu ziua următoare prezentării demisiei, angajatul deja este un „fost angajat”. Dacă se renunță bilateral la perioada de preaviz, deja este absolut liber în relația cu fostul angajator.

Dacă facem o paralelă, a doua zi după ce ai prezentat comitetului scrisoare de retragere, ești deja în afara bisericii și atunci întreb: cu ce drept te mai judecă mișeii din comitet, dacă tu - conform legii nu mai ești membru al bisericii??
#68 disciplinarea ....sapiențiști lorţăranul 16-06-2015 14:13
unii sunt exclusi degeaba,nu se pocaiesc nicicum... http://www.adventist.ro/index/stiri/info-adventist/446-info-adventist-nr-729-12-iunie-2015/11771-clarificari-cu-privire-la-centrul-crestin-sapientia-si-folosirea-ilegala-a-numelui-bisericii-adventiste-de-ziua-a-saptea.html
#69 Dreptul bisericescNg 16-06-2015 16:16
Adi,

BAZS este recunoscută de Stat pe baza Statutului.

Art.20 din Statutul de Organizare și Funcționare a BAZȘ scrie:

”(1) Biserica locală are dreptul și obligația de a-i pune sub disciplină, până la retragerea calității de membru din rândurile ei, pe membrii care încalcă principiile biblice și normele Bisericii.
(2) Situațiile și condițiile în care membrilor li se poate administra disciplina Bisericii sunt înscrise în normele Bisericii.”

Normele Bisericii sunt redate în Manualul Bisericii, disponibil membrilor, precum și în alte înscrisuri, nedisponibile.

Aceste norme prevăd că pastorul este împuternicit de Biserică să aplice Dreptul Bisericesc. Prezbiterii, deși sunt hirotoniți, nu au această împuternicire. Statul recunoaște acest drept.

Așezând acest lucru lângă faptul că nu pastorul exclude, ci corpul credincioșilor, adunat într-o adunare administrativă condusă de un pastor acreditat, șansele ca cineva să obțină în vreo instanță judecătorească câștig de cauză împotriva deciziei Bisericii sunt mici. Doar dacă se demonstrează că s-au încălcat grav anumite drepturi civile. Se ajunge ca în situația lui Isus înaintea lui Pilat ”De ce-L aduceți la mine? Judecați-L voi!”

Aplicarea disciplinei în Biserică (chiar până la forțarea limitelor legale uneori) este justificată prin așa zisul interes al Bisericii pentru recuperarea păcătosului. I se interzic anumite drepturi pe o anumită perioadă sau este exclus ca să se rușineze, să-și regrete ce a pierdut, să-și dorească reprimirea destul de mult ca să promită că nu mai face...(se aplică ideea din 1Tim.5,20: ”Pe cei ce păcătuiesc mustră-i înaintea tuturor, ca şi ceilalţi să aibă frică.”).

O fi funcționat vreodată metoda asta, dar acum, în postmodernism nimeni nu se mai afectează de faptul că i se retrage dreptul de a ține o predică, de a face vreun serviciu, de a fi ales în vreo slujbă, etc. Așa că la vremuri noi, metode noi, domnilor!
#70 cine a aranjat acest statut?realistul 16-06-2015 22:56
Pastorii au drepturi,biseri ca are statut,dar plebea ce are?

Mantuitorul a venit sa slujeasca,si paradoxal sefii de azi doresc sa fie slujiti,si nu oricum...de pilda daca ai curajul sa contrazici pastorul te tine minte toata viata,si te taie de la toate activitatile devenind oaia neagra a bisericii.

Eu sunt Stan patitul,nu vorbesc gratuit,si culmea ca tot comitetul mi-a dat dreptate,dar el avea de gand sa ma excluda.

Ce parabole cu banul cu oaia pierduta,pt pastori este o simpla istorie,nu pune nimeni in practica asa ceva,sa fim realisti!!!

Biserica se crede loctiitoarea Lui Dumnezeu pe pamant,si in virtutea acestui fapt tae si spanzura fara nerusinare,dar bine face atata timp cat masa de manevra si de manipulare are din belsug.Fiecare biserica are un nr suficient de gura casca care pune botul la toate abertiile,fara sa treaca ceva prin filtru neuronilor.

Saptamanal primesc fiecare cate un ''OS'' si toata saptamna roade la el,urmand ca si saptamna viitoare sa vina pt a primi portia,iar pt aceasta vine si el cu plicul cu bani,ca toate costa acum,si are bun simt.

Com#64 este plin de morala,dar ce pacat ca nu este luat in serios de fff multi,luptam pt independenta dar vrem sa ramanem tot la colivie si hraniti la gamela!!!
#71 Cuiva. Orișicui. FiecăruiaIlie Cristian 18-06-2015 08:01
Domnule... Nimeni, prietene, îmi cer scuze, cred că într-adevăr am pus niște accente greșite, pentru că acum îmi dau seama că n-am înțeles bine, la început, ce reprezintă de fapt locul acesta, ce sunt promovatorii și participanții de aici și care scopurile (ca să nu mai vorbim de motivații). Mi s-a părut la început că e vorba de o mișcare a unor inteligenți duri, dar cu pretenția de 'reformatori', apoi a devenit evidentă caracteristica justițiară. Și dacă întâi totul părea o luptă de emancipare de sub 'jugul' unor principii învechite (dacă poate exista așa ceva), cu timpul s-a adeverit a fi una dintre componentele contrapărților prinse în ceea ce se cheamă 'marea luptă'. Eu mă consider într-adevăr un creștin azș fundamentalist, pentru că nu vreau să-mi construiesc credința pe nisip, și nu renunț, deci, la bazele care garantează soliditatea și rezistența caracterului astfel format. În schimb, voi cei de aici v-ați afirmat deja atitudinea față de unele aspecte fundamentale ale creștinismului autentic: contraziceți deschis infailibilitate a Bibliei ca și indiscutabilă revelație divină, ca urmare contraziceți și alte aspecte esențiale afirmate de către această revelație, între care doctrina creațiunii lumii în șapte zile literale, și astfel ideea Dumnezeului Atotputernic se diluează spre posibilitatea ca oricine și orice să-I poată fi egal, inclusiv, după câtă siguranță de sine epatați... oricare dintre voi. În plus, se induc astfel, în subconștientul personal sau al celor pe care reușiți să-i convingeți, unele impresii și mai periculoase, printre care aceea că Cel Ce a iubit până la sacrificiul răscumpărător n-ar fi tocmai El Shaddai (și de-aici toată lipsa de considerație față de atât de prețiosul plan de mântuire, ca și față de prețioasele lui obiective față de fiecare dintre noi). Apoi de-acolo, din inconștientul subconștient, unde s-au depus atâtea impresii și convingeri greșite, printr-o firească reacție 'feedback', ca să utilizăm și termeni 'științifici', ies la iveală gânduri și atitudini care sunt indubitabil amprenta noilor locatari: spiritele subtilității "la firul ierbii" și al durității foarte cutezante se manifestă deja în note... cosmice!
Dar să revenim la subiect! S-au amintit deja unele rațiuni pentru care comitetele și pastorii vor să răstoarne demisia 'de onoare' printr-una disciplinară, dar cred că nu s-a amintit intenția de a evita ca cel ce a dovedit deja că și-a făcut intrarea în biserică în mod superficial sau chiar nefiind realmente convertit să nu poată reintra decât prin rebotezare, ocazie cu care să se poată (re)converti cu-adevărat. Eventualele 'daune morale' la care i se impută bisericii că nu se prea gândește (și pe care vreți voi să le evidențiați cu atâta zel celor care poate că n-au fost chiar atât de lezați) se referă la o eventuală sensibilitate care nu s-ar putea numi decât mândrie, ceva ce Biblia clasifică de-a dreptul antimoral, adevărata demnitate ducându-l pe cel ce și-o respectă spre autocircumspecț ie și nu spre 'elevate' răzbunări.
Voi numiți vorbirea spirituală 'limbaj de lemn', afirmați că Biblia conține inepții gen 'pământ plat', etc., dar greșiți. "Acum, dar, rămân acestea trei: credința, speranța și dragostea". Scuzele de la început nu erau vreo ironie. Când Saul cel inteligent dar aprig a întâlnit pe Isus ca Mijlocitor al ucenicilor (pe care nu-i putea... simpatiza) a devenit marele Pavel. Pentru ce nu s-ar întâmpla la fel cu oricare dintre voi?
#72 Bine punctat...Ilieţăranul 19-06-2015 08:31
Analiza ta este la obiect vizavi de acest sistem religios care ne-a pacalit ca este totuna cu Hristosul,insa vezi tu,noi traim inca in aceasta lume si ne izbim de probleme de tot felul.Ca"elitel e"azs si-au creat si traiesc intr-o lume a lor intelegem(prime sc salarii),dar pentru membrul de rand care-i justificarea?
Doar pentru ca nu ai avut conflicte te crezi prietenul lor.Mare iluzie.
Va trebui sa mergi toata viata pe linia partidului,altf el......
#73 excludere.. cuşerţăranul 19-06-2015 14:23
Spartane,nici pe Isus nu l-au "disciplinat" ca pe altii(Ierusalim e, Ierusalime, care omori pe proroci si ucizi cu pietre pe cei trimisi la tine!)caci ar fi fost prea putin.....
Darea in judecata...hmmm .Care justitie se pune rau cu vreo religie...?
#74 Cica despre ”pretiosul plan de mantuire ” ..scrie Ilie !iluminatul 19-06-2015 15:55
..Citat:
.ceva ce Biblia clasifică de-a dreptul antimoral, adevărata demnitate ducându-l pe cel ce și-o respectă spre autocircumspecț ie..(....)
Dar despre chestiunea asta ce spune ”revelatia ” divina domnule Ilie ?...

Ti se pare cumva ca Iisus se ofera gratis !! :-x face cumva adventismul exceptie, ca tot de lauzi de zor cu el ..

..Citat:
pentru că nu vreau să-mi construiesc credința pe nisip
...poate dumneata nu ti-o construiesti , dar îi ajuti pe altii sa-ti creeze iluzia ca stai pe una de beton armat !

Citat:
îmi cer scuze, cred că într-adevăr am pus niște accente greșite
;-)

Ciuleste bine urechile ca o sa ajungi sa ai nisip inclusiv in buzunare !... cu accente vizibile de fundamentalism doctrinar ..

Daca te-ai fi nascut in India acum ne-ai fi spus cat de buna este religia ta, in Siria @ cat de bun este Islamul ..si tot asa ...

Chiar nu realizezi ca religia este precursorul tuturor conflictelor de pe mapamond ?..

Nu zice nimeni sa nu crezi in ceva , dar nu mai face un act de bravura din asta , si mai ales prozeliti !..cum face astazi adventismul :oops:
#75 Nimeni si Beniamin watching this !!iluminatul 19-06-2015 16:22
Nimeni si Beniamin ,watching this and say if you see something similarities between this ideology and ”education Adventist"!
www.youtube.com/watch?v=s4dZy7eLsOw
#76 @Ilie CristianCrichton 20-06-2015 01:41
Catre domnul Ilie Cristian, as avea si eu cateva intrebari legate de ceva ce ati mentionat in comentariul 71.

1. Ce face din biblie o carte infailibila si indiscutabila revelatie divina ?
2. Imi explicati ce il face pe Dumnezeu atotputernic ?

Cu aceste intrebari nu am vreo intentie ironica, pun doar 2 intrebari la care as vrea sa imi raspundeti.
#77 Onoarea mieilorIlie Cristian 21-06-2015 08:47
Crichton, întrebările tale provocatoare (care însă sugerează pariul sugestiei neîncrederii) mă onorează foarte mult, dar în același timp e adevărat că nu li se poate răspunde superficial ori iresponsabil. Sunt foarte multe aspecte și argumente pertinente ambelor, dar este evident că, aici, a fi conciși e esențial.
Că Biblia este infailibilă rezidă în primul rând din faptul că este revelație divină, dacă ajungem să acceptăm această axiomă creștină. Dar există și suficiente dovezi... 'extrinsece'. Prima dintre ele este percepută de cei ce încearcă să demonstreze contrariul, dar în mod onest și autentic acurat (nu vorbim deci de impresiile și preconcepțiile pseudoștiinței, care îmbâcsește cam tot spațiul contemporan). Aceasta a fost și propria mea experiență, când am pornit să studiez Biblia de pe poziții atee, doar pentru 'completarea culturii generale', și i-am descoperit infailibilitate a, mai întâi în tot ce înseamnă bun simț (adică foarte mult) apoi în orice privință, odată ce i se identifică respectiva relevanță.
"O altă parte" dintre cei ce beneficiază de conștiența infailibilități i Bibliei ajung să fie (de subliniat din nou necesara virtute a sincerității) cei care verifică sau consultă Biblia pe aspecte problematice pentru alegeri personale optime, ocazie în care elementul esențial de care înțelepciunea profană nu vrea să știe- credința- se consolidează puternic. Și dacă aceste situații par încărcate de subiectivitate (de fapt experiență personală), aspectele cu caracter istoric relatate biblic, în permanenta confruntare cu 'pesimismul' istoricilor atei, au fost mereu confirmate arheologic, precum au fost confirmate și providența sau avertismentele profetice de către desfășurarea reală a istoriei locale sau universale, și mai ales a Bisericii (evident, și aici, ca și în cazul 'științificelor ' aspecte de care vorbeam la început, obiectivitatea adevărată își are importanța ei). (Voi continua mai târziu cu referiri la revelația biblică- divină).
#78 Inteligență ovinăIlie Cristian 21-06-2015 15:26
Argumentul primordial al statutului de revelație divină al Bibliei constă tocmai în acea măsură a afirmațiilor ei care depășesc într-atât de mult 'științifica' putere de înțelegere umană, încât nerecunoscut strecuratul orgoliu uman le contrazice apriori.
Una dintre cele mai cunoscute și importante aspecte de acest gen este tocmai revelația creațiunii, pierderile științifice consecutive ignorării ei fiind insignificante comparativ cu acutele și mult cuprinzătoarele simtome morbide, psihologice și spirituale, care trădează boala acceptată cu aparentă satisfacție de către familia umană în felul acesta (mă refer la derivata psihologie predominant 'animală' a considerentului evoluționist). Prin contrast, este evidentă, oricărei aprecieri oneste, precedența superiorității unei vieți în care abundă considerația pentru noblețe și virtuți, inaccesibile unei biologii 'animaliste', dar evident continuu generabile în mediul spiritual creștin. Faptul că apar astfel de experiențe și aiurea în lume nu face decât să confirme una dintre multele afirmații biblice evident revelatoare- că "Dumnezeu a pus în om chiar și gândul veșniciei (intuiția elementelor idonee veșniciei, între care și importantul bun simț, ca și puterea de a deosebi intre bine și rău, frumos sau urât, etc.), dar ei umblă cu multe șiretlicuri" (prezența păcatului- răul aparent natural, acceptat ca atare de 'științifica' filosofie evoluționistă, deși și acesta, ca șiretenie, de exemplu, este neintuibil științific, presupunând o componentă în plus, cea spirituală, negativă de această dată). Cam în felul acesta, când ajungi să deprinzi relevanța sa în lucrurile mari ca și în cele relativ mărunte, Biblia se deschide ca indiscutabila revelație divină.
(Dar chiar dacă mi-am promis să fiu foarte concis, și în ciuda 'atotprezentulu i' spirit "desăvârșit în înțelepciune și farmec" și inepuizabil în recenziile mai vechi numitei 'înalte critici', nu pot să nu amintesc și doveditoarea intruziune a lui Isus, care a făcut ca și cea mai puțin cultă, dar sinceră persoană, să poată experimenta, studiind Biblia, înțelegerea revelației divine).
#79 @Ilie CristianCrichton 22-06-2015 19:22
Nu va suparati ca va zic asta, dar cumva in scrierea ultimelor 2 comentarii, care ar trebui sa fie 'raspunsuri' la intrebarile adresate dumneavoastra, ati incercat sa invocati o Ellen White interiora ?

Eu ma asteptam la niste raspunsuri simpliste, fara complicatii (si aici poate ca este si vina mea doarece nu am precizat), iar dumneavoastra ati adus discursuri filosofice care foarte sincer mi'au dat o durere de cap groaznica in momentul cand am inceput sa le citesc.
#80 curat esotericeţăranul 23-06-2015 17:06
'' ati incercat sa invocati o Ellen White interiora ?"
Daca ar fi stiut Ellen White asa de multe cuvinte putea fi interesanta si-n 2022....
In asteptarea unor raspunsuri cat de cat digerabile,zamb iti la cat de simplu a raspuns >>https://www.youtube.com/watch?v=N8kQ7QetkdQ .. sau >>https://www.youtube.com/watch?v=KaHhecYOnw4
#81 Fie-va mila de tineri , domnule Ilie :)iluminatul 23-06-2015 17:47
Crichton, se pare ca inca nu cunosti sintagma : ”Bucurati-va , pentru ca raspunsurile la toate intrebarile si framantarile voastre , le veti afla in ceruri :lol:

Dar hai sa ne intoarcem la gradi pana atunci :-*

Citat:
Că Biblia este infailibilă rezidă în primul rând din faptul că este revelație divină
..e super-convins Ilie
...............................
Well , daca stam sa facem o mica intruziune in text , ar rezulta de aici ca inclusiv Dumnezeu a fost revelat ( vezi termenul de ” revelatie divina ”)..

Ma intreb si eu care o fi diferenta dintre revelatie divina , si revelatie umana (precum cea a lui Pavel , Luther , etc)...pentru ca din cate stim semnificatia cuvantului revelatie ne arata ca se refera la ceva care uimeste , aduce la suprafata , descopera ceva ascuns , a surprinde in mod neasteptat, sasmd

Or, in acest context am putea sa le atribuim niste revelatii ” speciale= dracesti ”... unora ca Adam , Eva , Lot , David , Iuda , Petru , Pilat ...

Apoi mai avem un paradox si in afirmatia de mai jos :

Citat:
Argumentul primordial al statutului de revelație divină al Bibliei constă tocmai în acea măsură a afirmațiilor ei care depășesc într-atât de mult 'științifica' putere de înțelegere umană...
Hopa , un alt aspect antagonic si derutant .
Intrebare de clasa 2-a :
:eek: Cum au putut Moise si ceilalti scriitori, copisti ,etc... sa puna cap la cap ”revelatia divina” a Bibliei , daca intelegerea lor limitata, umana , era depasita !...( poate era destinata extraterestrilor , sau doar unor tipi cu IQ =170 ...who knows )%
Citat:

”Una dintre cele mai cunoscute și importante aspecte de acest gen este tocmai revelația creațiunii, pierderile științifice consecutive ignorării ei fiind insignificante comparativ cu acutele și mult cuprinzătoarele simtome morbide, psihologice și spirituale, care trădează boala acceptată cu aparentă satisfacție de către familia umană în felul acesta....”
Aici o s-o rugam frumos pe tipa asta sa ne traduca : www.youtube.com/watch?v=fAzTuUnTkm4

Tinere Crichton cred ca raspunsurile la intrebarile tale le vei afla daca reusesti sa rezolvi matematic asta:
onoarea mieilor + inteligenta ovinelor + revelatia divina : depasita putere de intelegere umana x pierderile stiintifice – studierea Bibliei de pe pozitii atee + boala acceptata ca aparenta satisfactie =........?

Vezi, sa nu care cumva sa-ti dea cu radical sau zecimale ca revelatia divina precum si parerile celor ce au scris-o ne conduc catre ” avertismentele profetice” ;-)

Pana atunci insa, iti doresc sa nu iti inabusi niciodata ideile si intrebarile legate de ”pariul sugestiei neincrederii ”...Altfel n-ai mai fi Om !..ci doar un pocait care se face ca gandeste si crede autentic si acurat intr-o zi speciala a saptamanii :-x iar sase zile se chinuie sa stranga ceva pentru aruncat in cosul fara fund !

You have no rights to post comments